A fekete cserkón egy ép v irágot nem találok (lefagyott), a szilva bírta, kisebb kár, kajszi is lesz valamennyi ha minden jól megy, csupaszbarack OFF, shampion OK (lehet). Körte, alma is a fagyok után virágzott felénk, összességében jól kijöttünk (délborsod) az ország más térségeihez képest., Na de sok éjszakát kinn tölt még a kérdéses mennyiségű, minőségű gyümölcs. Kutya egy tavasz ez , sok a fagy, szél, kevés a csapadék, nem árt betárazni pálinkából...:-))
No de ki a sz@rt érdekel, ha nem ég le, nem ragacsosodik, a sokadik főzés után sem változott a tulajdonsága, nem büdös és nem ráz! Jó a hőközlő tulajdonsága, több mint 200 fokot bír égés nélkül, szóval...ennyi.
Tavaly készítettem én is egy pálinkafözőt ,a tisztelt fórumtársak tanácsai alapján
Ha a nevemre kattintasz és rámész a pálinkafőzés rovat hozzászólásaimra ,akkor olvashatsz ,sőt láthatsz képeket is a szóban forgó savállóból készült, réz kupola és réz hűtő
Duplafalú és trafóolajjal feltöltve
Kifogástlanul müködött a tavalyi főzéskor, az eredmény 30 liter szilva és 15 liter almapálesz
Szia! Mi 27-én érkezünk Balatonfüredre, azt nem tudom, hogy melyik szállodában leszünk elszállásolva. Buszos kirándulás lesz, a szálloda neve nem érdekelt, nem jegyeztem meg, majd utána érdeklődöm. Egyébként ismerem a telefonszámodat, már beszéltünk egymással az üvegakció kapcsán. Majd ha ott leszünk, felhívlak, majd kóstolunk. Üdv. W8.
...pályinkás jó reggelt...gyönyörűen forrdogál az eprem...miután hétfőre szinte megállt a főerjedés,
(valószínűleg az élesztő felfalta az összes gyümölcscukrot), megkapta az újabb tálálékot, kb. 4%
napfényt, most újúlt erővel megindult...mivel kapott egy kis pektinbontót is (meg a fúrógépes pépesítés) olyan híg, mint egy jó gyümölcsleves és alig van bundája, csak egy vékonyka habon kresztül buborékol...állítólag most jók az erjedés feltételei, mert 17°C-van a picében és a PH-ja
Nem akarok okoskodni, de a margarint pont, hogy úgy állítják elő, hogy a növényi olaj telítetlen zsírsavait hidrogénezik, mert a halmazállapot a telített-telítetlen arányától függ(ezt valami fémmel katalizálják, ezért kamu, hogy a margarin egészségesebb, csak azért szeretjük, mert nem kő reggel fél órát melegítgetni, mire kenhető lesz, gyerek basztat, hogy hol a szenya, elkésik a suliból,stb.)
Úgyhogy, ha nem tudtok felkelni a klotyóról, nem ám be vagytok rúgva, mint az asszony hiszi, csak a margarin nehézfémje lehúzza a popót.:DD
A meki úgy tudom, repceolajat használ, azt is hat naponta cserélni kő, a HACCP miatt, legalábbis nekünk, az ANTSZ-nek, és a fogyasztóvédelemnek eztetet mondják.:))
Na de erről majd vegyészünk, Zozicskahurbinyek bővebben tud mesélni.:DD
füst az biztos nem, igaz. Az csak max 3 fokot emel. Az olajfákja, tüzelés 6-7 fokot tud emelni. Nem is felétek gondoltam, ott tényleg mélybe reppent a hő.
Kolléga azt hiszem ha nálad is -4-6 C° lett volna akkor a füstölés annyit ért volna mint misén a plébánosnak (lélektani ) itt ugyanis a település legalacsonyabb és a legmagasabb pontja közt 0,5 C° különbség volt így a völgyben fekvő falu és a 20 méterrel magasabban lévő kert cseresznye fái egyformán totálkárosak lettek !
...nem kevés:))) Dolgozott is a kicsike. Az idén sem pihen, a nyáron építem a pincém mellé a ˝laboratóriumot˝, ott fog szolgálni. De előtte egy kemencét is kell építenem, a szomszéddal közösen. Mifelénk nem fagyott el semmi, csak minimális megfázás volt jellemző. Persze a fagyzugokban oda lett ami nem bírta a minuszt! No de ha senki nem füstöl, nem fáklyázik, akkor ne csodálkozzon! Öregapámnak, ha lett volna nete, meg előrejelzés a kezében...
A Mc-os fritőzolaj, sok éttermihez hasonlóan pálmaszuperolein-étolaj. A hidrogénezhető margaringyártás alapanyagául szolgáló szilárd rész el van választva, hidegen is kiváló viszkozitásu
Ezen már én is sokat gondolkoztam. Én is bármennyi cefrét főzök , minden évben 86 liter pálinka jön le belőle. Valahogy ezek a cefrék tudják, mennyit lehet adni.:DDD
A fritőzolaj hidegen szilárd, gondolom erre gondolt a kolléga cserélés ügyben. Nekem az van, de mivel szétszedhető, nem okoz gondot. Azonban annak ellenére, hogy nem romlik, nem mézgásodik, mint az étolaj, és mégiscsak élelmiszer, a hőátadása romlik. Az elején 110 fokon főztem, most már fel kell menni 130-ig is, és 150-nél már odakap a cefre. Érdekes, hogy kb. 20 perc alatt felmelegszik 100 fokra, aztán már csak várom, hogy méltóztassék a cefrének is átpasszolni a meleget. A harminc fok különbség viszont végig megmarad.
Egyébként én is gratulálok, a madárberkenyédet én is kóstoltam, egész iható volt.:DD
Kik voltak a zsűri tagjai, Gabón, és gondolom Vértes Tibin kívül?
Az utolsó mondatot annyira nem értem, mert ha nehéz cserélni, akkor mindegy milyet nehéz cserélni, már ha akarod. Nekem 1,2 tonna cefre után is ugyanolyan szagú és színű a mekis olaj, a felfűtési idő sem változott.
Köszönöm! Az az amire gondolsz...és amit kostoltál:) Éppeg kitartott a versenyre...de majd az idén is főzünk újabb fajtákból remélhetőleg újabb aranyos pálinkákat.
3 napig nem voltam netközelben, most olvasom csak a hozzászólásokat.
Itt sajnos nagyon alapos munkát végzett a fagy, de most látván az ország többi táját, azért volt olyan terület ahol azért lesz gyümölcs. Nálunk az Alföldön nem túl sok...
A készülék még továbbra is terv stádiumban van, viszont konzultáltam szakemberekkel kértem véleményt az elgondolásaimról. Tervezgetek, gyűjtögetem az infót és az alapanyagokat. Úgy tervezem, h a nyári-őszi szezonra elkészüljön, szóval azért nincs túlzottan elkapkodva a dolog...:-)
Na minden jót, fagymentes és jó időjárást a Te és az összes Fórumtárs gyümölcsfáinak!
Akkor lehet levágok 2 métert belőle, azt meg majd elbizniszelem olcsó pénzért!
Végig néztem az összes hozzászólásodat, és tetszett a főződ! valami hasonlót csinálok/csináltatok majd én is! és is duplafalúra akarom és akkor ahogy néztem jó az olaj is víz helyett!
Sziasztok, bevásárló körúton voltam tegnap a főzőhöz!
Vettem 7 méter 18-as hajlítható puha rézcsövet amit már meg is tekertem egy 60 literes hordó köré :) + 2 méter 28-as rézcsövet+ vettem egy Digitális hőmérőt ami -40 és +125 Fok között méri a hőmérsékletet
Csak annyi a gond vele hogy nem igazán van hozzá leírás mert nem boltból van, és csak Fahrenheit-be mutatja a hőmérsékletet! Valakinek van valami ötlete hogy hogyan is lehet át állítani, mert gomb az pont egy sincs rajta!
Amúgy elég pontos legalábbis minuszba mérve! A hűtőbe itthon bedobtam a nagymuter "halálpontos" naggyaonprecíz hőmérőjét és kereken -28 fok van benne !v A digit hőmérő meg -18.5-öt mutatott!
Ha van valakinek ötlete vagy van valakinek ilyesmilye,nagyon megköszönném a segítséget!
Az új látogatók, meg sűrűn látogassák snapszmester-ünk weboldalát, olvassák a hozzászólásokat! Tanulni, főzni, megosztani, tanulni, főzni, főzni, főzni......
Kedves Mester! Szót fogadtam, néhány órára betettem az üveget a fagyasztóba. A csillámok újra megjelentek. A nagyobb hideg hatására több volt látható, mint eddig. Kávé filter papíron átszürtem az egészet. A papíron nem volt szemmel látható, érzékelhető mennyiségű szüredék. A szűrlet viszont szép, csillám mentessé vált. Mivel éppen most szűrtem le, még nagyon hideg, a kóstolás emiatt még várat magára. Szerintem minden rendben van, finom lesz a pálesz, illata legalábbis az. Ezt egyébként, mármint, hogy nincs semmi baj, többen jeleztétek is nekem. Üdv. W8.
Az alszeszt 20-25% szeszfokra állítjuk be finomítás előtt, de ha pl. 18%-osra sikeredett akkor úgy hagyjuk és azt tesszük fel finomítani.
Ha 100l alszeszt finomítasz akkor max. 1,5l előpárlatot kell elvenni, ezt szoktuk úgy mondani, hogy legfeljebb 1,5% az előpárlat elvétel. Az 1l elvétel a te esetedben ezért nem mond semmit, mert nem mondtad meg, hogy mennyi alszeszből indultál.
A több hónapig tartogatott büdös cefrékből még a 1,5% is kevés lehet, mert végig jön a büdösség (gyanítom, hogy így áprilisban neked sem frissen erjedt cefréd van).
Az azonnal lefőzött cefrék esetében 0,5% előpárlat elvétel is elegendő.
Az előpárlatot 5-6 pohárba gyűjtheted és a finomítás alatt kényelmesen eldöntheted, hogy melyik pohár lesz előpárlat és melyik pálinka. Célszerű vízzel kihígítani 40-50%-ra egy keveset és azt kóstolgatni. A szúrós szagú még nem feltétlenül kidobandó, mert a szúrós szag elpárologhat róla, de ez leírás alapján nem dönthető el.
köműves
Nyáron a meleg cefre kevés CO2-t tud magában tartani, télen a hideg cefrék azonban többet. Lehet, hogy nálad az történt, hogy a cefréd 12°C-ról az időjárással együtt felmelegedett 15°C-ra és ilyenkor lassan kibuborékol belőle az oldott állapotban lévő CO2. Ez nem erjedés, csak fizikai jelenség. A téli erjedések végét a Brix (~a cefre cukortartalama) mérés mondhatja meg leginkább.
Jana
A bor lepárlását még nem próbáltam, de tippem szerint van kozmaolaj. Legbiztosabb ha kipróbálod és beszámolsz nekünk a fórumon, mert a legtöbben így vagyunk vele, ezért nem kaptál választ eddig.
Tanácsotokat szeretném kérni abban, hogy a finomítás során, az előpárlat leválasztását, hogy lehet a lehető legjobban elvégezni.
Milyen alszesz szeszfokkal dolgoztok?
Nekem az a problémám, hogy általában 1l az amit félrerakok, amin érzem a szúrós szagokat. Utána még külön gyűjtök egy 0,5 liternyit, erre is azt mondom hogy nem az igazi még, kicsit csípős,de egyeseknek az is jó..nekem nem, ami utána jön az már tökéletes.
Mi okozza hogy ennyire elnyúlik az előpárlatnak számító rész?
Próbálom a teljesítményt is visszavenni, hogy csak szépen csordogáljon...de sajnos ezek a mennyiségek jönnek már több főzés óta.
Nálam is ez a helyzet, gyufapróbát nem szoktam tartani. A széndioxid nehezebb a levegőnél, egy párnát képez a cefre felülete fölött, és ha jól zár a hordó fedele (és bolygatva sincs) akkor egy kisszellő sem jut be ami ezt a párnát szép lassan kifújhatná. Így az szépen ott marad és védi a cefrét a levegőtől, és ezért alszik el a gyufa. (szerintem)
Ha van kotyogód: amikor az már nem bugyogutánarögtön főzheted.
Azért alszik el a gyufa, mert a hordó levanzárva és a széndioxid nem tud kiszökni a hordóból, ami szerencséd, mivel így nem kapott levegőt a kierjedt cefre.
Kész az emelőm,(kis konzol daru) mivel a sisak fölött lesz még egy pistorius,így oldottam meg.Természetesen a kukta egy bizonyos fix helyre lesz telepítve.
22-es csapágygolyón fordul,szinte ellenállás nélkül.
Igen van kotyogóm de már nem kotyog jó ideje:-)Egyforma állagú az egész, nincs bunda és nincs is lé a tetején mint normálesetben ha ki van forrva!DE a gyufa mért alszik el akkor?
Narancsnál nekem idáig mindig sok cm vastag a volt a bunda. Kotyogód van? Bugyog még? Ha igen, akkor még valamiért erjed, ha nincs, akkor azért gyanús, hogy kierjedt.
Sziasztok ..Bocsi nem, irtam természetesen--- pálinkáról lenne szó !! Ínni azért nem mivel van egy jo nagy szivnagyobbodásom igy a hat féle gyogyszer mellé nem javasolta a doki !-....és legfőképpen a vérhigitó miatt..!De ha egyszer eljön nap hogy "menni" kell, jo kedvüen tehessem meg ..!de remélem addig még sokszor ,érzem az illatát , az izét sajnos csak kicsit ..!ez mondjuk nem jelenti azt ha ihatnám is ...aljasodásig.. hogy tiszteletlen modon bambára innám magam..csak kicsiket ,lassan ..és élvezni az izét..szerintem ez számomra egy tiltott,szerelem..! Tisztelettel..
Hát ez katasztrófa, főleg ekkora területen. Nálam kb 5%ot érintett első ránézésre, azt is sajnálom, le is permeteztem Folicurral . A készülékkel hogy haladsz ?
Egy növényvédelmis ismerősöm tanácsolta, hogy ilyenkor MEGAFOL vagy DAMISOL BB-vel kell permetezni. A termésen nem segít, de a fagyott-sérült szöveteket "gyógyítja".
Én DAMISOL BB-vel és Folicur Solo-val permeteztem fagy után.
Na én már találkoztam ilyennel. Én sem jöttem rá, hogy mi lehet. Bérfőzdében főzetett baracknál tapasztaltam. Egész télen fűtetlen házban volt és az általad leírtakat tapasztaltam. Az ízén nem érződött semmi hiba, sőt, mondhatom, hogy életem egyik legfinomabb pálinkája, ha nem sajnálnék belőle egy litert akkor meg is versenyeztetném.... Én hidegen átszűrtem kávéfilteren (eltartott egy ideig) és azóta nem jött elő. Minimális réz lehetett benne mert a filteren néhány apró zöldes szemcse képződött pár liter leszűrése után.
Valóban! Ahogy SM mondja, a réz nem csapódik ki, és nem tűnik el melegre. Valszeg kemény vízzel lett higítva, és a karbonátok csapódhattak ki.
Más:
Ma van a költészet napja, azaz József Attila 107. születésnapja. Engedjétek meg, hogy ezen fórumon is emlékezzünk rá, mégpedig a "kész a leltár" című versével, és hogy ne legyen off, egy kicsit átköltöttem, ha valakinek mégsem tetszik, elnézését kérem, hirtelen ötlet volt.
Városi legenda a kicsapódás. Ásványi anyagtól mentes pálinkába teszed az ásványis vizet. Az összes só tartalom %-os aránya kissebb lesz. Jobban fog oldódni. 50 % alatt az olajok válnak ki.
A réztartalom kékes árnyalatot ad és melegtől nem fog eltünni.
Fagyasztóba tenni 1 napra és vattán leszűrni, de hogy mi van benne azt én se tudom.
Szerintem szűrd át vattán(sima háztartási,vagy vattakorong)Ha a vatta elkezd kékülni,akkor réz.Ebben az esetben gyantán szűrd át!Ha nem, akkor olaj,vagy......Akkor is szűrd át mindenképpen!
Viszont én még ilyennel nem találkoztam.Olyat már hallottam,hogy elméletileg ha csapvízzel,ásványvízzel hígítasz kicsapódhatnak az ásványi sók,főleg 50°alatt.
Szia! Tegnap délután kaptam egy fél literes szép üvegben birspálinkát. Ez eddig egy sima történetnek látszik, gondolom senkit sem érdekelhet, csak engem, mert én kaptam. Az üveget egy szgk. csomagtartójából emelte ki a haverom. Ő már évek óta egy nagyon komoly szeszfőzdében vásárol, tudom hol, sokszor kaptam már tőle korábban is. Mindig nagy élmény volt a kóstolgatás. Tegnap is megörültem, de az eddigiektől eltérően, különös kísérő mondattal adta át.
A következőt mondta: Ne ijedj meg tőle, csak réz úszkál benne, majd ha felmelegedik szobahőmérsékleten, mind eltűnik. Több napja már itt van a csomagtartóban, a kocsim kint áll, lehűlt nagyon, ezért vált ki a réz.
Meglepődtem, magamban arra gondoltam, hogy biztosan kozmaolajos, csak nem tudja a haver, hogy mit lát. Rápillantottam az üvegre, láttam, hogy nem opálos, tehát nem kozmaolajos. Elővettem a szemüvegem és a következőket láttam, nem hittem a szememnek, ilyet még nem láttam, igaz, nem vagyok régi motoros a szakmában:
Az üveg teljes magasságában apró, csillogó, villogó kristályok úsztak, lebegtek, nem ülepedtek, jól megvoltak abban a magasságban, ahol éppen úszkáltak. Félelmetes volt, gyönyörű volt, több százan lehettek. Egyből arra gondoltam, no ebből én nemigen fogok inni.
Azóta eltelt mintegy 30 óra, szobahőmérsékleten. Tíz perccel ezelőtt megnéztem, most már alig lehetett a lebegő kristályokat meglátni, fellelni. Igaza volt a havernak, tényleg feloldódtak.
Visszagondolva a csillámokra, olyan rézszerűek lehettek. Üdv. W8.
kicsit off lesz a dolog, de legfeljebb kimoderálnak...
Jane repülögépe lezuhan a dzsungelben,a katasztrófát egyedül éli túl. Találkozik Tarzannal,és együtt élnek jó ideig. Egy idö után Jane megkivánja Tarzant,mivel az erös,izmos és jóképü. Meg is kérdezi töle: -Tarzan,szeretkeztél már növel? -Tarzan,nem ismerini szeretkezés. Jane elmagyarázza neki,mire Tarzan szeme felcsillan: -Tarzan ismer ezt. Tarzan használ nagy,odvas fa,odú körül moha. -Tarzan,az nem ugyanaz! Akarod ezt velem csinálni? -Tarzan nagyon akar ezt Jane-nel csinálni! Jane tehát levetközik,és odafekszik Tarzan elé. Tarzan párszor úgy belerúg Jane oldalába,hogy majdnem összetörnek a bordái. -De Tarzan! Ezt miért csináltad? -Tarzan csak ellenörizni darazsak!
itt a somogyi betyárvilágban se kell cseresznyét és meggyet szedni majd....sajnos.A többi fafajtámat még nem látom tisztán.Miböl viszünk bemutatót a nyáron?
Itt egymástól is tanulunk,és megosztjuk tanult dolgainkat.
Viszont amit írtam,az csak egy piciny momentum.Mert itt kapcsolódik,hogy a lepárlás frakciókra oszlik,és ebből a pálinka a középpárlat!Aztán itt lehet visszautalni :rézeleje(mi is az?)előpárlat.....!Ecetes cefre(miért lesz az)le sem kell párolni,de nem csak az okozhat rezesedést.....!
Szóval ezért írtam hogy komplex,és számos egymásba kapcsolódó,egymásra épülő dolog van.
SM ezért is hozta létre az oldalt többek között,hogy az alapokat el lehessen sajátítani ELMÉLETBEN!
Mivel halmazállapot változás történik,gőzből újra folyadék a tömény alkohol,biz.esetekben(ecetes cefre)megmarja a rézcső belsejét,rézionokat leválasztva,ami belekerül a nedűbe.De ez is le van írva snapszmester oldalán,mi hogy miért.
Ma már az új főzdéket ezért a páracső hűtőfelőli részétől savállóval szerelik,mivel,ez "immunis"erre a problémára.
Ezzel is függ össze rézeleje -elő-közép-utópárlat.Elég komplex dolog.
Tehát mindenképpen olvasd el SM oldalát,és ha még aztán is vannak kétes dolgaid már konkrétabban tudsz kérdezni. Egyik folyamat követi a másikat,ezért nem lehet megválaszolni röviden,hogy tisztán átlásd az egészet.
Szia!450mm széles,és 400mm magas,az 63,5l ekkorát mindenképpen ajánlok,mert egy magasabb fedővel,és egy 15-20l-es sisakkal színültig töldheted,így a 60l hordó tartalma,pont belefér!
Páracsövet min.2mhosszú 28as,a hűtőbe pedig min.15 lágyrézcső,de oda már saválló lenne a legjobb.Kozmaolajszűrőt megtalálod Snapszmester oldalán.A szűrés fontos!Persze ezen külön lehet elmélkedni,ki hogyan csinálja.
Továbbá hasznos lehet egy epruvetta,hogy lásd mindig, az aktuális szeszfokot!
Ezek az én ajánlataim,de lesz gondolom több is,és a sokból össze tudod gyúrni majd a számodra legmegfelelőbbet!
Duplafalút szeretnék, 60 literes lesz, olajjal lesz feltöltve, dönthetőre szeretném csinálni, kb úgy emlékszem 120 litere műanyag hordó lesz a hűtő! ebbe 18-as hajlítható réz csővet tervezek!
Ami áthidalja az üstöt a hűtővel azt valamivel vastagabbra, már csak a kinézet kedvéért is! :)
Elvileg fatüzeléses lesz a kis gépezet, de ha nem jön be akkor gázos, mindenesetre a fa az olcsón van igy arra tervezem igazából!
A kupola a tetején 32 cm réz Bográcsból lesz valahogy megszerkesztve!
Még nem rajzolódott teljesen össze előttem milyen lesz, de csak kialakul! a lemezt meg azért kesetem darabot mert az aljához a külső falnak van itthon 3mm-es 100cmX100cm-es lemez, az elég is lesz, és a többihez meg nem akartam harminc akárhányezerért megvenni egy egész táblát, mert minek?!?
De mivel olcsóbban hozzájutottam így víszont nekem fog majd kimaradni valamennyi anyag, amit itt azonnal ki is posztolok, hátha valakinek pont erre a darabra van szüksége!
Jövőhéten Indulok el megvenni a hozzá valókat!
Találtam egy helyet ahol most szerintem baromi olcsó a hajlítható réznek a mérete! ez is érdekelhet valakit:
Hogy hogyan? Mindennek az ital az oka. Úgy jártál, mint Kovács Gültem barátom. Mindig kérdezték tüle, hogy mi az,hogy Gültem? Milyen hülye név ez? Tudjátok, mikor megszülettem, apám bejött a kórházba meglátogatni minket, szokása szerint bepálinkázva, mint az atom. Anyám felsóhajtott:
Sziasztok, ha valaki jelntkezne a lemez "hírdetésemre" már nem aktuális, azért köszönöm!
Vecsésen savanyító űzemben porosodott egy egész tábla Élelmiszer ipari saválló, 2mm vastag és 18500 pénzre bírtam lealkudni+ vennem kelett a családbnak savanyúságot ;) és így kaptam meg!
24-ről indult! ez nem volt nagyon olcsóóóé :D :D de nem is volt annyira drága!
Amikor a savanyító üzem készült,akkor maradt ki!
Nem tudom hogy valaki kiváncsi lesz e rá de ha elkezdem csinálni a kis lepárló készülékem dokumentálok ide egyet!
"nem biztos, hogy csak azt jelentheti, hogy a külvilág egy tahónevelde"
Tényleg? Én meg eddig azt hittem, hogy kétféle ember létezik: Egyik, aki ide írogat, és a pálinka a mindene, másik meg nincs:DDD
Viccet félretéve, pölö, ha engem felmérgesítenek, csak behunyom a szemem, és máris előttem van a lemenő naptól vöröslő láthatár, mely előtt gyilkos bálna raj úszik el békésen, miközben kedven versem dúdolgatom, a "Hallata csempelét"
"Berdül harátos fengelégen,
Alfonyom én a ráskaligát.
A ráskaligát én alfonyom, te.
Hallata csempele!
Zord miharát,
Táltos miharát."
Ugye milyen békés? Azt el ne felejtsem, hogy ehhez természetesen túl kell lenni a 72. felesen.:))))))))))
Csak úgy kósza gondolatként halkan jegyezném meg, hogy az egymás után 2 ből kettő "sértődős/nem eléggé illemtudó v. nem eléggé alázatos" újonc nem biztos, hogy csak azt jelentheti, hogy a külvilág egy tahónevelde. Ez lehet, hogy éppen elég arányszám arra, hogy némely emberek elgondolkodjanak azon, hogy miért ilyen fontos ennyire "markánsan" vagy ha úgy tetszik nyersen előadniuk véleményüket. A kocsmás példánál maradva: Nem biztos, hogy a beköszönő új vendégeket minden kultúrált vendéglátó egységben pofánvágással fogadják.
Persze ez is csak egy vélemény. Nem is tartozom, a régi nagymotorosak, vagy az állandóan ide írogatók közé. Olvasni viszont rendszeresen olvasom a fórumot, mert hasznos és érdekes. A hangneme viszont mostanában érezhetően eltolódott egy elit csoportérzés felé.
Sziasztok! Tudja esetleg vki mi a különbség a technikai minőségű és az élelmiszeripari minőségű foszforsav között? Használható-e a technikai minőségű a cefre PH beállításához, vagy kizárólag az élelmiszeripari?
...nem akarom megvédeni Nabitit (meg tudja Ő magát), meg Apámtól tudom, hogy fogadatlan
prókátornak sz@r a fizetése, de mindenkinek lehet rossz napja...lehet, hogy ezért írt egy ilyen csípős megjegyzést...de mi tudjuk, hogy Ő alapból nem ilyen és inkább a segítség a rá jellemző...
Én jöttem, köszöntem, és annyit szerettem vona hogy segítsen légyszives aki tud!
Ez amit előadott a forumtárs igy nézett ki:
Bejöttem a kis kocsmátokba mint új ember! köszöntem, kértem egy sört, leültem, aztán megkérdeztem a helyi lakos hogy véletlen nincs e itt valakinek a környéken valamilye?
Erre szó nélkül odaugrik a falu nagymenő csávója aki nem köszön!! egyből bekérdez hogy ki vagyok én itt hogy egyeltalás segítséget merek kérni? utána meg mintha kijelentené hogy:jaaaaah hogy te vagy az a nagy ember akinek majd itt lemezt szereznek!?!?!?!?!?
Na és akkor innentöl lehet mérlegelgeti hogy én hogy jöttem meg hogy hogyan fogadtak!
Régen az útmenti büfékben használt olcsó műanyag poharakat, meg az ultradermes dobozt ha véletlenül mondjuk, festés alkalmával nitróhígítót tettünk bele, egyszer csak azt vettük észre hogy az "edényke" oda lett! Valami ilyesmiről lehet szó itt is.
Az itteni társaság befogadó, és bizony az új belépőnek kell óvatosan közlekednie.
Ez nem csak itt van így, stílszerűen vegyünk példának egy kocsmát....
...Új környékre költözöm, felmérem hol lehet a szabadidőt kultúráltan eltölteni.
Benyitok az egységbe, köszönök ahogy illik, udvariasan kérek valamit, leülök és figyelek h mi itt a szokás.
Aztán idővel ha beilleszkedtem, egyre jobban kinyílhat a "csipám"
Mert már ismernek, tudják h nem vagyok balhés, mindig kifizetem amit iszok, és pl.nem köpök ok nélkül a padlóra. A fokozatokat nem lehet átugrani, lassan de biztosan kell felépítenem magam.
Aztán eljön az idő, mikor már a padlóra is "köphetek" egyet úgy h nem híjítanak ki.
"c" Verzió keves IQ Betyár nabiti, álltalában szoktak kimaradni anyagok,épitkezésnél és különféle munkálatoknál!
amitől meg szoktak válni emberek,ha hiszed ha nem! Nem véletlen ebben a forumban irtam ezt hogy "rozsdamentes lemez" ugyanis itt sok az épitő szellemű ember, és bárkinek maradhatott ki!
Első megszolalásom ezen a forumon,nem kéne igy előadnod magad azt se tudod kivagyok, mia alapján mokázgatsz te nekem?
Én megadnám a kellő ttiszteletet,de te megelőztél, és már játszod itt magad :)
ui:. Szilvakukc, fajin vagy de tényleg rozsdamentes lemezre gondooltam,nem feltétlen 1 egész táblára pl:. darab is érdekel!
Ha ilyen lenne:-))Mikor leírtam hófehér volt,csak így jelent meg.
Adok a mondani valódra,meg egy jó pár emberére itt!Szerintem a (nick)nevünk és a hozzászólásunk tartalma elég a rétegeződéshez.Van itt olyan ember aki előtt le a kalappal(mert leverem:-)),elég neki a hétköznapi szürkeség(betűk)
Sok mandarint föztem és szürtem az olajat amit üvegpohárba raktam.Egy este nem üvegbe hanem müanyagba raktam és másnapra szétmarta ez elég hororisztikus számomra. Ez miért volt?Tudtok erre választ adni?Nagyon érdekelne... Megrémisztett ALIEN???????? :)
Én sem vagyok régi motoros, idén meggy szezonban lesz 3 éves a tevékenykedésem. Nagyon szeretek kísérletezgetni, ha lenne hozzáférésem ingyen nagyobb mennyiségű sütőtökhöz én is kipróbálnám mert azért mégiscsak érdekel a rossz vélemények ellenére is. Pl olvastam hogy kukoricából ínységes időben csináltak "pálinkát"... hát ezt is ki kellet próbálni :)
Van olyan kereskedelmi főzde aki főz sütőtökből. Ebből arra gondolok hogy lehet, aztán hogy mennyire éri meg főzni belőle, az szerintem az egyén kísérletező kedvétől függ:)
Mongyuk abba azé igaza van Tróger barátunknak, hogy ha itt mindenféle színezettel írkáhatunk, akkó félkövérrel mé ne? Me VF1 kék belépője nagyon hasznos, elhatárolja a napokat, tudom, hogy hány az óra vekker úr. De mongyuk én írhatnák ezzel, me a szilvakukac kakija ilyen. Vagy Pecamatyi átláccóval, mint a víz(legalább nem látszana, úgyse érdekel senkit:DDD). Barkócza pirossal, mint a berkenye. Babar szürkével, mint az elefánt. Snapszi vörössel, mint a vér, melyet izzad évek óta, hogy megtaníccson minket páleszt főzni, stb.:)))))
Érdeklődni szeretnék, hogy a sütőtök pálinka előállítását miként javasolja.> Mert én úgy gondoltam el,hogy megpucolom,kimagozom,ledarálom és ha szükséges akkor cukros szirup hozzáadásával növelem a cukor tartalmat.> Válaszát előre is köszönöm.>
Nem javaslom.>
A sütőtökben nincs cukor, nincs keményítő, nem alkalmas alkohol előállítására.(Legalább is annyi hogy érdemes legyen vele foglalkozni.)> Üdv sm
Köszönöm gyors válaszát, de azért számomra egy próbát megér.
A sárgabarack nálam is elvirágzott 1 nap alatt köszönhetően a permetezésnek, a rózsaszilva elvirágzott holnap adok neki actarát, a meggy és a cseresznye ha kibírja a reggelre jósolt -4 fokot egész reménykeltő. Jászország
Szia Barátom! Néked is pálinkával locsolósat kívánok!
Lehetséges, hogy ezek szerint én túlfűtöm a rendszert a gázfűtéshet képest, de a jelentősen több vízzel tökéletesen működik.
Lehet, hogy mivel kevesebb hely van a gőznek terjeszkedni visszacsapódik vizzé és ezért kisebb a nyomása? Ez, lehet egy fizikusnak is kérdés lenne? Vagy megcsúfoltam a fizikát? :)
Minden esetre, amíg jól működik, addig nem bántom.
Úgy látom mindenképp a címlapra akarsz kerülni, a bulvárnak egy hétig téma lesz ha felrobbantod a Mátrát ! Vigyázz magadra és a készülékre kellemes ünnepeket és jó sok lét.
Végeztem a második adag mandarinnal. Háát ez kristály tiszta lett kár , hogy nem ez lett kostolva a Börzén....(3 hét múlva ujra itthon vagyok) Finomítok narancs alszeszt ami 100 liter cefréböl 24 liter 22 fokos alszesz lett kiváncsi vagyok a végeredményre:)majd írok..
Olvastam hogy csináltak erőspaprikásat ...azt hogy kell??
Lehet nem ide tartozik de a feleségem nem issza a pálinkát (neki túl erős) a kérdés :
mandarin párlatból lehet csinálni mandarin likőrt ? Ha igen akkor hogy?
Viszont ha nem záródik rendesen a parafa ( nem belevaló és utólag faragva! ) akkor előfordulhat a dolog? Az a furcsa, hogy a szinét is elvesztette és csökkent a térfogat is. Kipréseltem a birset is és elég szintelen lett az is.
Harmadik éve főzök és ilyen még nem történt velem. Pedig már konyakot is csináltam a baráti kör nagy örömére:)
...szia Hatóság...sokat gondolkodtam az alábbi mondatodon, "hogy nálad a 8-deci víz nem működik"...a víz mindenütt egyforma és a fizika törvényei ugyanúgy vonatkoznak rá, mint Gyümölcslégy-nél, (nála évek óta), Temlomhegyi-nél tavaly óta...
...rájöttem, hogy a fűtés mikéntjében lehet a különbség...az príma üstház, amit olyan ügyesen
kisamottoztál, lehet az oka a másféle működésnek...ugyanis a többiek gázzal, csak alulról melegítenek és amikor a nyomás eléri a kritikus értéket (1.5), egyszerűen visszaveszik a fűtést...
...Te a fűtésedet nem tudod ilyen gyorsan szabályozni...főleg az elején, amikor jól begyújtassz és a samott is átmelegszik, annak van egy hőtehetetlensége és hiába kotornád is ki alóla a tüzet, az átforrósodott rendszer még jó ideig dolgozik...
...a samottos üstház, lehet hogy ebben az esetben nem a legjobb megoldás...szerintem egy egyszerű kősziggyapotos szigetelés, ebben az esetben jobban működne...
...ez a "gőzfűtéses" duplafenekű rendszer, a legolcsóbb, amit söröshordónál alkalmazni lehet, de úgy látszik csak viszonylag jól szabályott (gázos) fűtésnél működik, de ott viszont nagyon jól...
Nagyon szépen megcsináltad bográcsból a sisakot, jobb lesz tőle az elválasztásod mivel növelted a deflegmációt, tisztább lesz a pálinkád. Abban még nem tudunk biztosat mondani, hogy mekkora deflegmáció mellett a legjobb a pálinka, mert sok tapasztalat kell még hozzá. Deflegmációról írtam a 9409, 9815, 13814, 15208, 15454, 15460, 17140, 17815, 18165, 18271, 26234, 38252, 45176 hozzászólásokban. A deflegmáció mérésére alkalmasnak tűnik naerreiszunk kolléga párlatgörbéje, amit tisztázáskor lehet jól kimérni, csak a kifolyt párlat literjeit és a pillanatnyi kifolyó szeszfokot kell feljegyezni a tisztázás során 10-12 alkalommal és ilyen görbét kapunk:
A képen három különböző berendezés görbéje van, az enyém a legkisebb deflegmációval rendelkező, mert csak egyszerű sisakom van, norrisé már Pistorius tányért is tartalmaz, naeereiszunk pedig vízzel hűtött páracsővel dolgozott. Ha a deflegmációt egyetlen számmal akarjuk jellemezni akkor erre alkalmas lehet az amikor a párlat 50%-osan csöpög éppen, akkor hány százaléka folyt ki az összes párlatnak (ezek a fekete nyilak a képen). Tehát ez az egy szám Miklós1-nél 69%, norrisnál 84% naerreiszunknál 92%. Most kéne összekóstolnunk kinek milyen lett a pálinkája, mit számított a deflegmáció, erre kellene sok tapasztalat. Akit érdekel a saját főzője hol helyezkedne el, az küldjön egy adatsort a mailemre, hadd gyűljön a tapasztalat.
Jól látod a helyzetet, a német csak oda építi be a rezet ahol hasznos, a többi felület az olcsóbb savállóból is megfelel, és úgy látszik ugyanaz az elméleti kiindulása mint amit Panyiknétól is szoktam idézni a réz-saválló vitákban:
"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."
Tehát tényleg a fogukhoz verik a garast és precízen csak a gőztérbe teszik a rezet.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek. A mértékletességen van a hangsúly.
Kérem a moderátorokat hogy indokolják meg miért lett eltávolitva a 67493-as hozzászólásom????
Remélem van bennetek annyi hogy ezt legalább nem törlitek és válaszoltok!
Azért mielőtt jönne a válasz idézek a 67472-es hozzászolásotokból!!
"Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek."
Nem is értem miért kell ezt csinálni! de komolyan!
Csak erőspaprikával bolondítottad meg, vagy esetleg más fűszerekkel, esetleg mézzel is? Ha van benne más is akkor írd meg a receptet ha úgy érzed, hogy jól sikerült! Habár ha még 3-at tervezel meginni, akkor nem lehet rossz. :)
Nincs itt semmi titok, csak a 8 dl-es vízmennyiség nálam nem működött! Mihelyt
gőzzé alakult a víz, a nyomás felugrott 2,5 bár fölé is és ezért volt jó a biztonsági szelep beépítése, mert le is tudott fújni. A túlnyomástól és a varrat túlköszörülésétől is volt a " defektem". :-)
Én nem kínlódtam vele, (megszokik vagy megszökik elven) hanem ameddig csak lehetséges volt, tele öntöttem vízzel ( kb. 8 liter) és alágyújtottam teljes gőzzel!
Az eredmény az lett, hogy amikor a nyomásmérő elérte a 1,5 bárt, a biztonsági szeleppel o,2 bárra leengedtem a nyomást. Megpakoltam még egyszer jó száraz fával a tűzteret és legközelebb a max. nyomás csak 0,8 bár lett. Ennél feljebb akkor sem ment, mikor már lignittel fűtöttem alá. Azóta a nyomás , a fűtés függvényében változik, de 0,8 bárnál feljebb nem megy. Szerintem kb. 7 liter víz lehet a víztérben. Megszokott a kicsike.
Ha sikerül lekicsinyíteni, néhány képet légyszíves tegyél már föl a Rézfejű Artu-Dikturól!
Legalább Szentöltvíz barátunk is lássa a művünket, ha már ígéretem ellenére főzés közben nem tudtam Őt elhívni. Nem láttam értelmét, amíg nem stabil a cucc.
100 literes az üstöm, de ugye 80 liter cefrénél nem rakok többet a felhabzás miatt - cseresznyénél és meggynél még kevesebbet- de a 200 literes hűtő kibírja a főzés végéig vízcserélés nélkül.hajrá
Elnézve foxrudi legújabb remekét, elgondolkodom: milyen jól mutatna ez (is) a www.zugdeszt.hu "műhelyszag" linkjén ..., de hát sajnos ott nagy a csönd !! :-(((
Nem nehéz ez,csak úgy tűnik!1,5 lemez!A leeresztő dn100as,a lazakarima pedig aluból van,pont a súly miatt.Az egyik barátom hozta,ő élelmiszer,és gyógyszeriparban dolgozik.
Legutóbb a Freisingi HB sörfőzdébe csináltak sisakot rézből,és az új üstöket pedig úgy kérik,hogy a fenék,és a palást 2/3a saválló,a fölső 1/3,és a sisak 3mm vastag réz.
De olyat is készítettek,hogy csak a sisak réz,és a fedő belsőben egy hatalmas réztányér van.
Állítólag megvan valami alapján szabva,hogy adott üstnek mekkora négyzetméternyi rézfelület kell,persze ez már lehet a spórolásnak is betudható.
A Német precízió,és fogtechnika szüleménye szerintem.
...én arra tippelek, hogy Téged valaki alaposan megtréfált a családból...ahogy a Snapszi írja
tényleg más (csökkent) alkoholfokot lehet mérni ágyazáskor, de nem ennyivel kevesebbet, az tuti...szerintem jól sikerült az, csak valaki sűrűn rájárt és vízzel pótolta, nehogy észrevedd...
...szia Hatóság...a Te üstödnél nincs is szükség a visszacsapószelepre, sőt abban a rendszerben az kifejezetten káros lenne, mert ott csak a nyomásmérőt kell figyelni, hogy ne szaladjon nagyon meg...ugyanis az a rendszer nem vizes, hanem GŐZÖS...emiatt állandó vízmennyiségre van benne szükség...ha lefújna, akkor csökkene a benne lévő vízmennyiség és onnantól soha nem tudod, hogy mennyi víz van benne és mivel ez 8-decivel működik jól (évek óta kipróbáltan), én hiszek Gyümölcslégynek...
...amit csináltál, arra azért kiváncsi vagyok, tedd közzé, vagy titok??...
Többször leírtuk hogy fokolni csak tiszta alkoholt vagy alkoholmentes cukros levet kehet eredményesen. Ha ezek keverékéről van szó akkor nem korrekt az eredmény. Az ágyasod biztos hígabb lett, de nem ennyire. Miért kellett kiköpni? Miért kellett eddig tárolni. Miért nem kóstoltad hamarabb?
(6)A hatályos netikett szerint a NAGYBETŰS ÍRÁSMÓD az KIABÁLÁST JELENT.
Ennek megfelelően a topikok címében ezt kerülendőnek tartja a moderatura elsődlegesen a PoliDili tájékán. Természetesen ha valakinek tényleg fáj valamije és azt vésőbe billentyűbe mondja az Egészségügyi problémák fórumban az akceptálható helyzet, de a politikán úriemberként viselkedünk, nem füttyögünk és nem kiabálunk.
Amennyiben a moderátor a gyorsabb úgy a topik megdöglend, rendes cím-tipográfiával azonban újra nyitható.(*) Ha a nick jön rá, hogy feleslegesen kiabált, kérheti a moderátorokat a javításra, ez esetben kérése meghallgatásra alkalmasnak találtatik.
Ezek a netikettes szabályok irányadóak a beírások elkészítésénél is, kerüljük a felesleges kiabálást, a flood jellegű sok üres soros beírást illetve a szanaszét tipografizált, sok színes óriásbetűs hivalkodó írásmódot is. A tartalom a lényeg, nem a forma. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek. A mértékletességen van a hangsúly.
(*) Ez iránt előbb érdemes érdeklődni, mert ha mégis tartalmi okok miatt törlődött a topik, akkor az újranyitásból problémák származhatnak.
Finom almapálinkám rátettem birságyra. 63 fokosan, ahogy kell:) Üvegballon 10 literes, kb. 6 liter volt benne és 15 dkg bírsalma reszelék, parafa dugóval lezárva!
Ez szepetmberben volt. Hetente rázogattam, majd ma leszűrtem, kipréseltem és kóstoltam, majd kiköptem:(. Fokolóval mérve 18 fokos!
Mi a fene történhetett vele? Adjatok tanácsot!
Decemberben még semmi probléma nem volt, még a szine is jó volt.
Még annyi hozzá,hogy én úgy tudom,10-20%között kell legyen a sisak mérete az üsthöz képest,tehát 100lnél,min 10les.mint egy kisebb vödör.Persze ha nagyobb,az csak jobb.
A 400as üstnek a szomszédban (főzdében)50l-es a sisak.Ha jól emlékszem.
Ebben is igazad van! Csak én a könnyű víz űrithetőség miatt gondoltam hogy jó az úgy hogyha fentről töltöm a vízet, alul meg a nyomás miatt gyorsabban kiüríthető!
De miután el is magyarázták a tudatlan fejemnek hogy mi is ennek a lényege hogy fordítva töltsem a vizet, onnantól nem is szoltam egy szót sem!
A hűtő csak azért lesz ilyen nagy mert ez is adott itthon! Ekkora van ingyen ugyhogy azért ilyen nagy :D nincs kisebb!
A vízcsere fúrt kútból lesz cserélve, ha meg vége a főzésnek szépen locsolókannával megy a kertbe a víz a málnasorra, hátha abból is sikerül majd egyszer összehozni valami nedüt!
Snapszmester: Igazad van, de te legalább normálisan állsz a dolgokhoz! Lehet azzal kelett volna kezdeni! de én azt hittem nem lesz olyan nagy feladat ezt végig olvasni! De tévedtem, nem jut rá idő, meg van amikor nincs is kedvem órákat ülni és bámulni a monitort!
Csak azért, mert ha nem sokat számít a vízfogyasztás, felesleges 200 literes hordót beállítani hűtőnek, elegendő lenne mondjuk 50 liter, vagy mégkevesebb..
Nekem pl. hidroforos vizem van, a langyos víz megy a fűre, a 30 literes főzőmnek így a gyári 10 (tíz!) literes hűtő tökéletes.
Látod pont erről beszéltem! Teljesen mindegynek kéne lennie hogy milyen színnel írok!
De te ebbe is csak saját szórakoztatásod kedvéért belekötsz! Ha nem akarsz vagy nem tudsz válaszolni kérlek ne erőltesd ezt! Engem se nagyon érdekel hogy milyen színnel írsz! meg ez kicsit gyerekes is ha végig gondolod :D
Akkor Beleköthetnél a Réművesbe is hogy folyamatosan milyen színnel ír! Neki biztos nem fog szolni ezért! erről ennyit!
A másik: Inkább neked kéne gondolkoznod mielőtt leirsz valami baromságot:
"ha kérdésedre kapsz választ:gondolkodjál el rajta vagy fogadd el(ha többen állítják)"
Nézd már meg kérlek a 67450-es hozzászólást az volt az utolsó amikor még a forummal kapcsolatos dolgokról volt szó :D
Ott ezzel a mondattal kezdtem: "Köszönöm mindenkinek a segítséget, meggyőztetek!"
Ezután kezdessz el magyarázni hogy nem fogadom meg??? :D
De te nyomassad tovább a kötöszködést! :D de igy nem sok értelme van ha nincsenek normális érveid :D
Itt arról van szó ahogy nézem hogy már kialakult a kis csapat, amin már átfutott többször is a gigantikus méretű eszmecsere áradat...
És ha véletlen ide téved valaki és még nem ért hozzá akkor ez van ami most történik!
Nézz már bele kérlek az első 2000 hozzászólásba! kicsit másabbak voltak az emberek akkor! ma már a nagyképűség dominál inkább!
Olvasok én, csak nincs annyi időm rá hogy olyan szinten haladjak vele hogy abból tudás is legyen! max napi 500 hozzászólást tudok elolvasni és ezt se minden nap! ha kiszámoljátok 135 napig tartana elolvasni folyamatosan mindent! sajnos dolgozni kell meg minden más!
Ha kérdezgetek itt gyorsaban tanulok, ha meg valamit nem tudsz KÉRDEZNI kell!! ha meg nem tudsz valamit nem biztos hogy okosságokat kérdezel!
De ezért is kövezzetek nyugodtan meg!
Én még mindig csak ott tartok hogy kérdezek! nem oltogatok!
Igazából egy átlag ember nem is vár mást! szerintem ha valaki hülyeséget csinál akkor ezért teszi! mert egy idő után nem kérdez mert mindig kapja a savat!
"szerintem nem az a baj ha hülyeséget kérdez az ember, hanem az ha kérdezés nélkül meg is csinálja azt amit kigondol és szar"
Én ezt így látom, de nyugodtan oltsatok tovább valamivel!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, meggyőztetek! Mellesleg megfigyeltem hogy milyen sok agresszív ember van itt, kicsit vissza kéne venni az idegbetegségből :D
Rézműves: A 28-ból 15-be szűkítést csak azért akartam így megoldani mert a 28-as már adott itthon a 15-öst meg már megrendeltem, nem akartam tovább bonyolítani, veszek egy 28-15 szűkítőt és kész is!
Azt üstfedőm egy 38cm-es vörösréz bográcsból lesz átalakítva! Ezt a képet csak nagyvonalakban rajzoltam hogy minnél előbb kész legyen!
Köszi mindenkinek, örülök hogy tudatlanságom ellenére ilyen sok NEM agresszív ember segít!
...pályinkás jó reggelt... ...kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek...
...nem kapni nálatok 22-es csövet??...én azért mondtam a 22-est lefelé, hogy ne kelljen
a 28-ról szűkülni egyből a 15-re, de így sem lesz vele gondod szerintem...
...a képen, amit küldtél, kissé egyszerű az üstfedő...arra nem akarsz rátenni egy sisakot??...egy 100-lityis üstnél, 20-25-literes sisak legalább kéne...vagy nálad az üstfedő
egyben a sisak is, mint a bográcsnál???...azért azt vedd figyelembe, hogy egy ilyen kúpos
üstfedő, nem helyettesíti (deflegmáció szempontjából), a megfelelő sisakot...
Ha majd odáig jutsz, hogy alá is durrantasz a készüléknek, tapasztalni fogod, hogy a hűtővíz felül kezd melegedni. Ha nem kavargatod egy 200-as hordó kiszolgál egy 80-as üstöt is, úgy hogy az alsó 60-80 liter víz még teljesen hideg.
A másik kérdés az, hogy hogy szabályzod a kifolyást alul? Csapot teszel rá és szűkítgeted? Akkor felül is játszani kell a bemenő vízmennyiséggel, annyi macera, hogy közben lejön az egész főzet, nem lesz időd szétválasztani.:))
Csak a meleg száll felfelé. Főzéshez még nem értek, de a víz elég rétegesen tudja alkotni a hőmérsékletet, így előfordul, hogy fent folyamatosan meleg, 10 centivel alatta meg már hidegebb. Haalul megy be, akkor jobb a keringés. Vagy mittomén, iszom egy sört és átgondolom, lehet pont fordítva lesz jobb. Hümmm.
Látom nagyon aktív vagy, tényleg hozzád kell fiatalodnom, a jövő héten utána nézek ennek az ujságnak nagyon hasznosnak tűnik. Az 1 hónap pálinka elvonást visszaszívom !
...vállalnám persze, de ha nem ragaszkodsz az enyémhez, úgy látom, hogy van költségtakarékosabb megoldás is (a bogrács a legolcsóbb), ami majdnem olyan jó...
...ha beszerzed mindkettőt, akkor klasszul összegyógyítom az alját a tetejével...ilyet már csináltam és nagyon jó lett...
Egyről beszélünk, én csak megerősítelek! A tudatos szelekció a modern ember műve, amihez a természet is nagyban hozzájárult. Pl. a jószemű kertész egy un. rügymutáció esetén, és ezt továbbszaporitva vezeti be a termelésbe. Kárpátmedence klimája kedvez a gyümölcstermesztésnek, esetleg a talaj minősége szabhat gátat egyes egyedek elterjedésének.
... igy a természetes kiválasztódás dominált.<- ez a lényeg, erről beszéltem !
A "régi fajták" a szelekció eredményeként alakultak ki, a nemesítés sokkal későbbi tevékenység. ... és éppen ezért, mert szelektálásról van szó, azokat válogatták ki, amelyek adott területen, talaj, éghajlat és csapadék viszonyok között a célnak megfelelő (lekvár, pálinka, friss fogyasztás, elállóság,aszalás) gyümölcsöt termették "üzembiztosan",
Amiért szót emelek, az nem más, csak annyi: hogy olyan fajtákat telepítsünk "háztájiban", amelyek a honi (tájegységi) viszonyok között "őshonosak", mert az nem a véleltlen műve ...
...már hogyne lehetne...csak az a kérdés, hogy kinek mi éri meg, mert ha az üst nyílásának átmérője nem egyezik, valamelyik fémnyomó szerszámával, akkor arra külön kell szerkeszteni és legyártani, ami bizony nem teszi éppen olcsóvá...de megoldható...
...na úgy látom, hogy a Japipapát én is "benéztem", de gondolom Ő is segíteni akart, bár kissé furcsa a stílusa...én azért ha segíteni akarok, nem a lecseszéssel kezdeném...
...ne kapd fel a vizet, ő is csak segíteni akart...a 28-as méret szinte "kötelező" 50-felett, úgyhogy a kb 20%-osan felfelé "ballagó" résznek nagyon jó lesz...és ha van helyed is, akkor legalább 150-centit húzd el oldalt és a lefelé forduló részt, már szűkítheted 22-re és arról szűkülhetsz 15-re, a hűtő méretére...javaslok, egy bevált jó megoldást, hogy csak a hordóból felfelé kiálló, rövid 15-ös csőre forrasszátok rá a BB-s szűkítőt...így az mint egy
tölcsér, belecsúsztatva fogadja a lefelé álló 22-es páracsőrészt...ott egyszerűen csak
összedugod, még tömíteni sem kell azt a részt, nem fog ereszteni...így a páracsövedbe beépítettél egy egyszerű biztonsági szelepet is, aminél ha gond van, a nyomás rögtön kicsúsztatja a "tölcsérből"...
Azok nem is ültetvények voltak. Zöme varjúvetette volt. A Duna és Tisza árterein nagyon sok ilyen, un. szilvás volt. Ezeket csak szüretelték, nem volt érdekes a nemesítés, igy a természetes kiválasztódás dominált. Ma már a korszerűbb fajták a gazdaságossak akár a háztályiakat, akár a nagyűzemieket veszed alapul.
Amikor még net sem volt, akkor "azemberek" még hittek a szemüknek : amelyik fajta már évtizedek(századok) óta remekül termett azon a környéken, azt telepítették továbbra is. Plinius a Krisztus korabeli utazó és hadvezér már "gyümölcstermő Pannónia"-ként jellemzi vidékünket -> ez nem csak ok, hanem folyomány is kellene, hogy legyen !
Ebben a korban lehetnél egy hangyányit szerényebb. Jegyezd meg: "A kor az nem egy érdem, az csak egy állapot!" Ennek tudatában az érdeklődők iránt nagyobb tiszteletet tanusitsál. A jó papa holtig tanul. Ép ezért alaposan tanulmányozd át az alábbi törvényt, hogy tudatára ébredj tévelygésednek.
Szia! Egy koràbbi kérdèsedre vàlaszolva: Nyiregyhàzàtol 60 km-re (északkeletre) a Lepotica és az Elena fajtàk csodàkra képesek minden fronton: lekvar, és pàlinka egyarànt. üdv: W8
Ja jó, már leesett :D Lehet az lesz, mondjuk már megrendeltem a 15-ös webshop-ban, de személyes átvétel lesz a boltban pesten, ugyhogy azon még lehet változtatni szerintem!
Pont ezért kérdezek, sajnos nem születtem pálinkafőzővel az ölemben!
Nem tudom hogy mit kell egyből igy magyarázni :D :D, azért mert nem értek hozzá még nem kell lekezelően válaszolni! Ne minősitsd magad!
Egy egyszerű kérdést tettem fel! Elég lett volna ennyi: " Felesleges olyan nagy,nem tudod kihasználni meg hajlítani is nehéz" Te meg már a 2m3-es ütről meg kereskedelmi mennyiségről meg tornyokról beszélsz ?? :D :D :D :D :D :D
A többieknek meg köszönöm az egyszerű és LÉNYEGRE törő választ!
Akkor 15-őst veszek! De viszont ami rézcső kijön az üstből azt már nem kell venni mert az volt is itthon, az pedig 28-as! Remélem ez nem túl nagy?!? Ez az áthidaló, az üsttől a hűtöig,ehhez fogom csatlakoztatni a 15-ös lágyat?
A szilva az egyik leggyakoribb gyümölcsünk, rendkívül változatos fajtái vannak, és általában nem igényel sok gondozást a termesztése. Ezt jelzi az is, hogy nagyon sok vadon termő szilvafát találhatunk az erdőkben, de akár a lakott területek, lakótelepek zöldövezeteiben is.
A szilva őshazája valószínűleg a Földközi-tenger keleti medencéje (Örményország, Irán, Szíria, Törökország, Görögország), de régen ismert Kínában és Dél-Amerikában is. Az ókori görög írók művei alapján tudjuk, hogy először Szíriában termesztették e gyümölcsöt, és onnan szállították át Görögországiť. A Római Birodalom idején került a szilva Európa északabbra fekvő területeire. Ovidius leírásaiban már többféle szilváról számol be, melyeknek zamatát, színét és lédússágát dicséri.
A középkorban sem hagyott alább a szilvatermesztés lendülete, lényegében minden kontinensre eljutott és ismert lett. 1864-re már 150 termesztett fajtáját ismerték, mára ez a szám meghaladja a 200-at.
Európában Magyarország a negyedik legnagyobb szilvatermelő ország Románia, Németország és Bulgária után. Hazánkban a gyümölcsfák egynegyede szilvafa. A szilva iránti vonzalmunkat számos helységnév (pl. Szilvásvárad, Szilvásszentmárton), népdal (pl. Hull a szilva a fáról"), vagy családnév (pl. Szilvási) is tükrözi. A statisztikák alapján évente kb. 7 kg szilvát fogyasztunk cl fejenként, ami nem mondható túl nagy mennyiségnek ahhoz képest, hogy milyen bőséges a hazai kínálat. Csak a színük alapján kék, zöld, sárga, vörös és lila csoportra oszthatóak a gyümölcs fajtái, ez is jelzi rendkívüli változatosságukat. A kék, a vörös és a sárga szilvákat kevésbé értékesnek tartják, mivel magasabb a savtartalmuk, így ezekből kisebb mennyiség fogyasztása javasolt.
A szilva rendkívül gazdag káliumban és vasban, emellett bőségesen található benne A- és E-vitamin, valamint rostanyag. Aszalással, lekvár- készítéssel ezek az értékes alkotórészek még inkább bekoncentrálódnak, így pl. 100 g aszalt szilva, több mint 750 mg káliumot tartalmaz. Gazdag hatóanyagtartalmának megfelelően a szilva jelentős gyógyhatásokkal rendelkezik . Antioxidáns hatás
A szilva az antioxidáns vegyületek bőséges tárházát (fenolos vegyületek, lignánok, bipirrol vegyületek, fiavonoidok, A-, C- és E-vitamin) tartalmazza, melyek a szervezetet károsító ún. szabad gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszanak, s ezáltal védelmet nyújthatnak az érfalkárosodással vagy akár a daganatos betegségek kialakulásával szemben. Különösen sok antioxidánst tartalmaznak a sárga színű szilvafajták.
Hashajtó hatás
A szilva közismert ellenszere a székrekedésnek. Régóta használt módszer a szilvalekvár vagy aszalt szilva evése szorulásos panaszok esetén, valamint az is széles körben tudott, hogy a szilva és a tej együttes fogyasztása komoly hasmenést okozhat.
A gyümölcs hashajtó hatása több úton megy végbe. Egyrészt viszonylag magas a rosttartalma, mely a székletben vizet köt meg, és így lazítja az állagát. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a szűrt szilvalé is hashajtó, pedig a szűréssel valamennyi rostanyagot eltávolítanak belőle. A vizsgálatok kimutatták, hogy a~szilvában található cukor, elsősorban magas gyümölcscukor és szorbit tartalma felelős a hashajtó hatásért. Ebből adódik a tejjel adott nagyon erős hatás, hiszen a tejben lévő tejcukornak is lehet szék- letürítést gyorsító képessége. Emellett a szilvában olyan fenolos vegyületek (klorogénsav, neoklorogénsav) is találhatóak, melyek szintén fokozzák a belek működését. Ezek alapján nem kell csodálkozni, hogy a szilvát évszázadok óta használjuk a székrekedés kezelésre.
Szív- és érrendszeri hatások
A gyümölcs antioxidáns hatása révén védi az érfalakat a károsító hatásokkal szemben, magas káliumtartalma pedig kedvezően befolyásolja a keringést, különösen a vérnyomás tekintetében. Ismert, hogy a magas vérnyomás egyik fő oka az, hogy túl sok sót (nátrium-klorid) fogyasztunk. Ennek ellensúlyozására éppen a káliumsók alkalmasak. így a magas vérnyomás megelőzésében, de kezelésében is jó eredményt érhetünk el a szilva rendszeres fogyasztásával. Emellett rosttartalma révén csökkenti a bélből a koleszterin felszívódását is, ennek következtében a szilva rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkenéséhez vezethet.
Csontritkulás elleni hatás
A csontritkulás kialakulásában számos tényező vesz részt, ezek közül az egyik a bór hiánya. A bór viszonylag ritkán fordul elő az élelmiszerekben, azonban a szilva rendkívül gazdagon tartalmazza, főleg aszalást követően. 10 dkg aszalt szilvában megtalálható a napi bórszükségletünk (2-3 mg), így az aszalt gyümölcs rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink egészségéért is.
Vércukorcsökkentő hatás
A szilvában található fenolos anyagok, valamint a rostok a hashajtó hatáson kívül késleltetik a szőlőcukor felszívódását a bélből, ezáltal elnyújtják annak bejutását a vérbe. Ennek következtében a szervezet cukorterhelése sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, a hasnyálmirigy inzulin elválasztása kímélőbb és gazdaságosabb lesz. Ehhez járul még az a tény, hogy a gyümölcsben levő nagy mennyiségű szorbit és gyümölcscukor úgy szolgáltat energiát a szervezetnek, hogy egyáltalán nem használ inzulint. E hatás előnyös mind a cukorbetegség megelőzésében, mind pedig a már kialakult cukorbetegség kezelésében.
Népgyógyászati felhasználás
A népgyógyászatban a szilvát több betegségre alkalmazzák. Többek között veseműködés serkentőként, belső vérzések csillapítójaként, valamint májbetegségek ellen használják. Ezeket a hatásokat azonban tudományos módszerekkel mindezidáig nem sikerült igazolni.
Szia!Elméletileg a 10 l le kellene adnia.Viszont ez függ az érettségi foktól,adott évtől,cefrézéstől,stb.Szóval ha minden klappol.
Szilvák közül a Beszterceit választanám.Magvaváló,és északon is jól megél.Karakteres íze,és illata van,az egyik legjobb szilvafajta mindenre(lekvár,pálesz,stb)Az pedig hogy húsos inkább mint leveses ne tévesszen meg,semmivel sem ad kevesebbet,mint a ringló!!
...Józsipapának nagyon igaza van, ne ess át a paci túloldalára...még ha 100-literes a főződ, akkor is elegendő a 15mm-es lágy cső, amit a berogyás veszélye nélkül (és homoktöltés nélkül) kézzel óvatosan egy gázpalackra tudsz tekerni...
...nemegyszer láttam, hogy a 18-assal is meg kellett szenvedni, néha berogyott, de a 22-es még rosszabb otthoni tekerés szempontjából...
...amit Peca mond, a 6-méter még a 100-literes főzőt is bőven kiszolgálja...
Lekvárfőzésre is kitűnően alkalmas a penyigei vagy nemtudomka. Pálinkának alkalmas még a boldogasszony szilva, a lotyó vagy fosószilva. A Benedekfalvi Luby Margit ezt írta 1939-ben: "ebből a 4 kékszilvából főtt szilvórium hasonlíthatatlanul értékesebb, zamatosabb mint az ország többi részén veresszilvából főzött szilvórium."
Megfontolásul !
... nem tudom merre, hol élsz, de én megkérdeznék néhány "régi embert", hogy azon a környéken milyen szilvafajtákból főztek régen pálinkát.
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy milyen szílvafa fajtát érdemes űitetni amiből majd ha eljön az ideje jó minőségű paálinkát lehet főzni?
Az az igazság,hogy egy ismerősöm(aki állítása szerint ért hozzá) a staenlyt és a lepoticát ajánlotta.
Válaszotokat előre is köszönöm szépen.
Ui.50-db.fát akarok ültetni,nem szeretnék nagyon mellényúlni
Most már semmit, vagy itasd fel nem kívánt vendégeiddel, legalább többet nem háborgatnak. Ecetből csak erősebb ecet lehet. Annak a lének kicsi volt az alkohol tartalma, így átment ecetes erjedésbe, must korában kellett volna cukorral vagy mézzel javítani, minimum 17-18 cukorfokra. Most már késő, nem akarlak elkeseríteni, de még hordót is dobhatod el.
Azon kívül, a 22-s réz cső, amit lehet kapni-, nem lágy, (nem véletlen, hogy különböző idomokat lehet kapni) ahhoz hogy megtudd, hajtani ki kell lágyítani fehér izzásra, homokkal teletömve, mert különben hajtáskor lapul. Ha hidegen hajtod megfelelő berendezés segítségével, - hát az annyiba kerül, hogy annak árából évtizedekig ihatod a szeszfőzdés páleszt. Persze meg oldhatod több száz db ívvel és kis egyenes darabokkal, amit össze kell forrasztani, ha időt és pénzed van, teheted. Nagyot álmodsz, de vigyázz, amikor felébredsz, bele lóg bilibe a kezed! J)) Sok sikert azért.
Számítsd ki! 2rπ + a kifolyó, befolyó csonk. (általános iskola) De azért nem értem miért kell ekkora hűtés? Frakcionáló tornyot csinálsz? Ekkora hűtéssel, már benzint is gyárthatsz! Nem beszélve, az üstöd minimum 2m3-es? A törvény csak 50 l enged, azt is csak hivatalos lepárló berendezéssel teheted és saját fogyasztásra! Azon túl kereskedelmi mennyiség, ugyan úgy engedély köteles, mint régen, a fináncok ellenőrzik, azután jön a bukta!
Köszönöm a gyors választ, úgy látom elhúzódó permetezésre kell berendezkedni ha minden fajtát külön kell permeteznem. A könyv címét megadhatnád, hátha meg lehetne szerezni, amai könyveket már sajnos celebek írják.
Itt lassan virágzik a besztercei szilva...minden évben sz@arásig van szilvávalde mire beérne lehullik róla az utolsó szem is zölden. A fejszén kívül tudnálvalami megoldást ajánlani?
Akkó má b@szhatja! Akkor a szilvamoly ellen kő. A szilvadarázs a virágba rakja a petét, a virágzás végén legkésőbb kő permetezni, vagy hiába. Mióta eccő 90%-át kinyírták a kis genyók, én Sherpá-t használok, 0% a kártevés.
1977-es kiadású a könyv, de 1959 óta ez a 8. kiadása...
szóval ha jól értelmezem, a szilvadarázs ellen sziromhullás után 12-14 nappal írja a Bi58-at 0,1%-os töménységben
a baj csak az, hogy a Bi58 csak a következő növénykultúrákban engedélyezett: cukorrépa, cseresznye, dohány, fokhagyma, káposzta (fejes), meggy, mogyoróhagyma, vöröshagyma.
a szilva nincs benne sajnos!!
Valamivel biztosan lehet helyettesíteni, az időpont a lényeges úgy gondolom
Nagyon sokat segítettél, az akácvirágzás nagyon jó támpontnak tünik a védekezésre, kiegészítve a gyümölcs szinesedésének megfigyelésével. A Bi-58 helyett Actarát használva
Nekem a cseresznye és a meggy védelmére az vált be, hogy a legyek ellen akkor védekezek, ha a zöld gyümölcsök elkezdenek rózsaszinesedni, no akkor kétszer néhány nap különbséggel felszívódóval. Elötte nem érdemes később meg már minek.
Ismerősömék vettek egy hétvégi telket pincével, kaptak hozzá néhányszáz liter többéves bort is. Megkóstolták, elég rossz(kicsit ecetes), próbáljuk meg lepárolni.
Le is főztem néhány adagot, felöntöttem tisztázásra, elkezdett folyni sárgászölden(elvettem kb1.5 liter előpárlatot) és igy is jött végig.
Az a kérdésem hozzátok, hogy mit tudnék tenni vele hogy jó legyen.
na, erről nem talláltam semmit, azt írogatják, hogy a felszívódó permetezőszereket 2-3 évente váltogani kell másik felszívódóval, hogy az ellenállás ne alakuljon ki.
Másrészt a növényteher mérséklésére be kell iktatni kontakt szereket is.
Gondolom azért lehet használni, mert már nem foszforsavészter a hatóanyag.
Réges rég én is használtam, de már hosszú ideje biokertészetem van, nem használok vegyszert semmire.
Tavaly elég sok képet raktam fel a 6 éves gyümölcsfáimról (úgy is mondhatnám: pálinkafáimról), szépek, egészségesek, most épp szinte egyszerre virágzanak. A kajszi már elvirágzott.
De továbbra is érdekelne, hogy a párlatba átmegy-e a felszívódó szer?
Ha te kizárólag a biovédekezés híve vagy, akkor ne figyelj ide!
Cseresznyeléggyel én egy-két évig hiába küzdöttem, bármilyen szerrel is permeteztem, kukacos lett a Germersdorfi.
60-as években kiadott szakkönyvben atán ráleltem a tutira.
Mint sokan tudják a cseresznyelégy rajzási idejét kell eltalálni a permetezéssel, ha előtte, ha utána, egyformány felesleges, hatástalan.
Ez az időpont mindig egybeesik az akácvirágzás kezdetével.
Ha az első akácvirág kibomlik, az azt követő 2-3 napban meg kell ejteni a permetezést, ha esik, ha fúj és kész.
Amióta így csinálom és figyelem az akácvirágzást, kukacmentes a befőtt és nyugodt az evés.
A régi könyv szerint 2 hét múlva meg kell ismételni a permetezést a biztos siker érdekében, de ezzl szerintem felesleges terhelni a környezetet, egy is elegendő, ha időben történik, de azt alaposan, lemosószerűen kell.
a Bi58-cal nyilván biztosra lehet menni, én azzal szoktam, de kevésbé brutális is megteszi.
A paraffinolaj átdesztillálhat a párlatba?Arra gondolok,amit a saválló tartályos borok tetejére öntenek.A második ilyen bort főztem az idén,és enyhe opálosságot látok rajta.