sziasztok mindenkinek,még eddig csak olvasója voltam a fórumnak a paraszt barackkal kapcsolatban szeretném megosztani tapasztalatomat, mivel mifelénk a nemes barackok nem igen bírják a körűlményeket,éghajlat, talaj,marad a paraszt barack.úgy 20 évvel ez előtt hoztam a szemközti hegy szőlejéből egy barack fa csemetét. ami pár év múlva termett is szénpen. de 2008-ban kiszáradt,de alatta az elhullott gyümölcs magjai új sarjakat hoztak a mai napig, ebből az újra ültettett fából 14üveg friss befőttet főzött be nejem. a barack 4-6cm nagyságú eggy oldalt piros pozsgás szinű, a másik oldalt érett állapotban vajszinű,nagyon illatos nem magvaválló,befőzés után is megtartja ropogós zamatos ízét. még most is láttam új sarjakat a kiszáradt fa helyén. ha tudtam segíteni örömmel tettem.
Többször őszinte vallomást tettem itt, hogy az őszibarackkal csak nagyon mellékesen és meglehetősen hanyagul bánok. Korábban szemezgettem is és nagyobb odafigyeléssel kezeltem ezt a fajt, de aztán elcsábultam már irányba . Így most egyéb fajokkal foglalkozom olyan komolysággal, amilyennel a barackkal soha.
Válaszolt, szerinte nem az, viszont amit leírt a sajátjáról ami sajnos kiszáradt, lehet hogy az övé sem az volt. Na mindegy, nekünk volt régen egy fa ami pont olyan volt szerintem mint a tiéd, és apám ananászként emlegette. Hogy az volt-e..... Azért én előjegyeztetném magam egy vesszőre tavaszra!
"Annak dacára, hogy"..., avagy ma esti képek a 92 éves Jani bácsi fájáról, Muraszemenyén, a Mura folyó szintjétől 1-2 méterrel magasabbról (ami az idei fagyhelyzeteket illeti).
"Hát az úgy vót, miko' is vót, má' nem is tudom pontosan, hogy kidobtam pár magot ide a ker'be."
(Figyelemreméltó az idei növekmény a termésterheltség és az idei csapadékviszonyok ismeretében.)
Ahogy visszaemlékszem az azóta már nem létező Fayette fám gyümölcseire, talán nem a "megnyúltság" a helyes kifejezés a termés alakjára, hanem az asszimmetria. A magonc gyümölcsei szimmetrikusabbak, ezért gömbölyűbb hatást keltenek.
Bármilyen fajta kikel magról, a kérdés csupán az, hogy a magról kelt növény mennyire őrzi meg az eredeti fajta tulajdonságait. Az esetek többségében egy "nemes" barack magjából rosszabb minőséget adó egyed kel ki, de vannak példák arra is, hogy akár jobbat adó. (Amint az itt bemutatott eset is példázza.)
Az a gyanúm, hogy ebből nagyon sokat ki lehetne hozni, ha legalább minimálisan művelve is lenne. Most, amint látható egy műveletlen, elgazosodott gyepterületen van, tápanyag és víz nélkül egy soha nem tapasztalt aszály közepett.
Igyekszem olyan példákat bemutatni, amelyek azt hivatottak érzékeltetni, hogy a legmostohább körülmények DACÁRA is elfogadható produktumok képesek lenni őszibarackból. Nyilvánvalóan nem követendő művelési példákról van szó, mindamellett, hogy a vegyszerek használatának a mellőzését és látható MELLŐZHETŐSÉGÉT mindig hangsúlyozom. Sőt, logikusan, annál inkább mellőzhetővé válnak, minél inkább biztosítva van a jó kondíció a művelés egyéb elemeivel (víz- és tápanyagellátás, megfelelő talajművelés). A példáim azt igyekeznek alátámasztani, hogy még az utóbbiak elhanyagolása mellett is LEHET őszibarackot termeszteni. Ezért szoktam ezeket "annak dacára, hogy...", vagy "mindenek dacára..." példáknak nevezni.
Azért tartottam fontosnak ezeket ismét tisztázni, hogy ne legyenek ezek a beszámolók esetleg újból félreértelmezés áldozatai. (Mint ahogy már előfordult.)
Ennek a gyümölcse gömbölyded, az eredeti Fayette kissé megnyúlt, enyhén csúcsos. Ennek az íze is jobb, mint az eredetié, annak egy kis kesernyés háttéríze van. A nemesítéssel foglalkozó országokban így is születnek új fajták, amellett, hogy tudatos, módszeres nemesítés (keresztezés) folyik.
Pénteken szedtem le az utolsó néhány szemet. Perszem ez már nem sok (a nagy fán kb. 2 kiló) volt itt-ott a fán, de jó, hogy ilyenkor még ennyi is volt.