Keresés

Részletes keresés

babuci73 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7199

Vagy két hete készítettem utoljára túrót, és isteni volt. Pici élőflórás tejföllel rásegítettem és vagy fél napra kihajintottam az udvarra napozni. Asszem egyszer Kriszta írta, hogy így csinálta, de bocsásson meg, ha nem jól emlékszem. Vagy saját anyakultúrával. Amúgy három nap alatt is nehezen alszik, inkább romlik:-(

Előzmény: Törölt nick (7197)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7198

Ha magától alszik, akkor savanyú lesz, de az oltó lényege, ha sajtot szeretnél, hogy az adott tejet kb. 40 perc alatt megaltassa.Így édes marad, ebből lesz a sajt. Kecskéből nekem mondjuk elég a 30-35 perc is. 10liter/1,7ml oltóval.

Előzmény: Jbori (7193)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7197

(Bár nekem kecsketúrót még soha nem sikerült csinálnom. Ami nálam megalszik, az soha nem lesz olyan igazi aludttej-szerű...)

Előzmény: babuci73 (7195)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7196

Mert nem aludttejet akarsz készíteni, hanem sajtot. :) Fél óra, vagy egy óra, ennyi idő alatt magától nem alszik meg a tej, legyen az pasztörizált (a forralás azért durva) vagy nyers tej.

Előzmény: Jbori (7193)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7195

Szia! A tejoltó lényege nem az, hogy forralt tejből gyorsan alvadékot képezzen. Abból bizony már nem képez semmit, mert forralt tejből csupán azért mert oltót teszel bele, nem lesz sajt.:-) Az oltáshoz a 28-32 fokot használjuk álltalában, akár kecske, akár tehéntejről beszélünk. A kecsketej is megalszik ha a savanyú alvadásra gondolsz, mint pl.: túró, csak később mint a tehéntej. Kicsit lehet neki segíteni, hogy gyorsabban aludjon.

Előzmény: Jbori (7194)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7194

A tejoltónak az a lényege hogy forralt tejből gyorsan alvadékot képez, gondolom én. Jól gondolom?

Előzmény: Jbori (7193)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7193

Ha megalszik akkor miért használják a tejoltót? Csak hogy provokáljalak benneteket a ...kérdésekkel ahelyett hogy magamtól utánanéznék :)

 

Előzmény: Törölt nick (7192)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7192

miért ne aludna meg...?

Előzmény: Jbori (7191)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7191

Szia Zsolt! Valahogy nem találok kecskesajt receptet, karbantartják az oldalakat, meg tegyek a tejbe ecetet, stb. 

Anyakultúrának nevezett dolog kell, amit nálunk a gyógyszertárból lehet rendelni.

Tehéntejből nem olyan bonyolult, az megalszik, és feldolgozható.

Azt sem értem a kecsketej miért nem alszik meg pl?

Előzmény: _Zsolt (7189)
petinagy Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7190

Kedves Fórumozók!

 

 

Tehéntejhez krémsajt receptet tudnátok adni?

 

A sajtjaim jól sikerülnek, szereti a család nagyon, és most továbblépnék...

 

 

Előre is köszönöm!!!

_Zsolt Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7189

Én is most kezdek a sajttal foglalkozni. Ettől függetlenül veszek házi sajtokat, mivel nincs két egyforma házi sajt.

De ez nem jelenti azt, hogy feladom.

 

Például az első sajtom (ami panír volt mielőtt valaki a szememre vetné) kifejezetten finom volt.

Mivel főzni is szeretek, nem okoz gondot a konyha. És főzésnél is egy-egy ételhez több receptet is megnézek és végül azt csinálom amit a sok receptből kiindulva én magam akarok.

Ez a sajtnál sincs másként.

 

Szóval, ha nem sikerül úgy ahogy le van írva egy recept, gondold végig és rögtönözz... :-)

Előzmény: Jbori (7187)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7188

Juj! aki szoptatott már gyermeket :) biztos tudja! Volt kecském egy évig, idejárt a környékről az összes gyerek fejést nézni, meg tejet inni, csak az enyém nem itta. De mostmár ízlik nekik, pláne hogy ez a tej nem olyan jellegzetes szagos kecskétől van.

Előzmény: elefada (7184)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7187

Most ott tartok, hogy 1.5 liter kecsketej lefagyasztva, 2 liter éppen forr. A kecsketartó Erzsi azt mondja vegyem a sajtot inkább tőle. Valószínű így lesz, mert jó a sajtja, és tényleg elég bonyolultnak néz ki innen null tapasztalattal a sajtkészítés. A tejet pedig jól fel tudom használni. Örülök, mert vega voltam sokáig, és tehéntej allergiám lett, a kecsketejre viszont nem vagyok egyáltalán allergiás.

 

A tejes ételeken kívül van értelme szerintetek nekem belefogni valamibe?

Előzmény: Jbori (7186)
Jbori Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7186
Előzmény: elefada (7182)
narancs1006 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 7185

Kedves Elefada!

Az én oltóm állatpatikás, 3 ml kell 10 literbe. Akkor ebből mennyit tegyek, mert úgy látom, picit több kell mint a többi sajthoz?

Előzmény: elefada (7182)
elefada Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7184

De, bajuk lesz, töggyuszi.

Jut eszembe a joghurtod savókidobását is okozhatja az, hogy nem frissenfejt tejből készíted.

Előzmény: Törölt nick (7171)
elefada Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7183

Látod ilyen kis apróságokon is el lehet csúszni.

Én is elcsúsztam,  elfolyt a lágysajtom.

CMT, pasztör, ujjra elfolyt.

Lazán csinálom már mióta, soha nem volt gond, csupán egy dolog változott, elfogyott a lucerna.

Másnap meghozatom, azóta semmi gond. Ki gondolta volna, hogy ennyire lecsökken a kálcium a tejben, mostmár tudjuk:-)))

 

Előzmény: Törölt nick (7178)
elefada Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7182

Szia!

Örülök, hogy sikerült a krémsajt :-)))

Lágy: akár a frissen leszürt tejjel, rámelegítés nélkül is működik, ha anyakultúrázod.

4699 hsz-ben leírtam, ha valami nem kerek, jelezz.

Előzmény: narancs1006 (7180)
narancs1006 Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7180

Kedves gyakorlott sajtkészítők!

Régóta olvasgatom a fórumot, és sikerült nagyon finom krémsajtot készítenem Elefada leírása alapján.

Most szeretnék lágysajtot készíteni, de minél tovább keresgetek, annál inkább zavarosodik előttem a dolog. Ezért kérlek benneteket, ha lehet egy elég szájbarágós leírást szeretnék, hogyan is csináljam?/én tehéntejjel dolgozom/Főként Elefada segítségére számítok, hisz úgy látom ő a fő sajtmester!

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

Jbori Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7179

keressünk akkor egy topikot amelyiken sajtkészítés van, és nem csak lenne :)

Előzmény: hierholczandi (7175)
hierholczandi Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7177

Köszi. Kicsit későn találtam ki, hogy fűszeres sajtot akarok csinálni, de megnyugodtam, mert én is így csináltam. 

Az egy hét az jó, szerintem nálunk is elfogy annyi idő alatt. :)

Előzmény: celebor (7176)
celebor Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7176

A fűszereket a savó leszűrése után a töretbe szoktam belekeverni, ha szárított tiszta fűszereket használsz akkor lehet érlelni is. Viszont ha frisset akkor szerintem egy hétig fogyasztható kb, nálam ennyi idő alatt el is szokott fogyni:) Javítson ki valaki ha nem így van teljesen!

Előzmény: hierholczandi (7175)
hierholczandi Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7175

Tudna valaki SOS segíteni?

 

Ha fűszerezni akarom a sajtot, pontosan mikor kell beletennem a fűszert? (És az lehet friss fokhagyma is? Meddig áll el így a sajt?)

 

Előre is köszi.

_Zsolt Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7174

:-) Úgy látszik aki sajtozni kezd, az hamarosan beszerez kecskét vagy tehenet. :-)

Vajon mekkora kert kellene egy kecskéhez? :-)

 

Na jó, ez csak vicc... Aligha fogok a kertben kecskét tartani. :-)

Előzmény: szederborkaa (7160)
Jbori Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7173

Ott tartok hogy szűrőkendőm van amit ki tudok főzni. Meg tudnátok mutatni azokat a hozzászólásokat amikben van recept?

Előzmény: Jbori (7172)
Jbori Creative Commons License 2012.06.03 0 0 7172

Szépjónapot kívánok!

Lesz nekem ma 3 liter kecsketejem a nem jellegzetesen kecskeszagúból. Meg tudná mondani valaki hogy első próbálkozásra mivel lehetek sikeres, és hogy csináljam? Túró, krémsajt, stb?

Olvasgatok itt ha lesz időm, addig nagyon köszi ha van valakinek jó ötlete számomra!

 

Üdvözlettel: Bori

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.02 0 0 7171

hát igen.. a jó  kis lágysajtodat akartam fejből elkészíteni..amire emlékeztem.hát öregszem, mert elfelejtettem a ph kat, amiket írtál.no de tanulópénz ugyebár.jövő hét végétől már négyet fejünk, úgyhogy már nem kell gyűjtenem a tejet, hanem egyszerre elkészítem.

kérdés:

ha azokat a kecskéket, amelyeket naponta 2x fejünk, egyszer -egyszer este nem fejjük meg/mert pl valahol éppen dolgozunk/-akkor másnap reggelre nem lesz bajuk?köszi a választ

Előzmény: elefada (7169)
elefada Creative Commons License 2012.06.02 0 0 7170

Gyere, gyere, mutatok valamit:-)))

Előzmény: genziana (7156)
elefada Creative Commons License 2012.06.02 0 0 7169

 2 napig gyüjtött tejből én csak túrót, vagy félkeményet készítek.

Krémsajt,lágysajt, gomolya max 2 fejés.

Lágysajtnak indult?

Előzmény: Törölt nick (7158)
elefada Creative Commons License 2012.06.02 0 0 7168

Számból vetted ki a szót:-)))

Hercegnők nélkül be se teheti a lábát!

Előzmény: Kecskeb (7159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!