ha felforralod, akkor már bizonyos anyagok nem fognak jól működni benne, tehát az oltó sem.
igen, csak melegíteni kell. hogy hány fokra, az attól függ, milyen sajtot akarsz. én keményebbeket csinálok, így 38-43 fokra melegítem.
egyébként ezt is _javasolnám_ kezdőnek_, egy keményebb alapsajt gyártást. többször, mire rájön, hogy hogyan működik, mitől lesz ilyen meg olyan, meg nem egyforma.
aztán ha megy, utána lehet variálgatni, ízesítéssel, kultúrával, vagy lágysajt készítéssel (ld elefada).
Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor ezek szerint nem kell felforralni a tejet, és lehűteni, hanem csak 28-32 fokra felmelegíteni, és oltani. Onnantól pedig már értem elefada leírása alapján.
Anno a kecském tejét próbáltam megaltatni, de már csak arra emlékszem hogy a szaga nekem a tűrhetetlenségig felerősödött. A szag nem a tisztaságon múlik, hanem elkerülhetetlenül van :) Az oltóval lehet hogy ez is jobban kiküszöbölhető a fehér kecskéknél is, és tud neki kellemes mértéke lenni.
Sosem próbáltam bolti cuccal rásegíteni, túl drága mulatság volna... De volt vajkultúrám, mégsem sikerült. Valami kefir-szerű és -ízű cucc lett belőle, ami amúgy nagyon finom volt, és olyan, amit boltban sosem kapsz, de túrót nem lehetett belőle csinálni. Elképzelhető, hogy ha rendes pasztörizálóm lenne, nem melegítéssel próbálnám homemade módon csírátlanítani, akkor működne, nem tudom. Valamint arra tudok még gondolni, hogy talán mindig megfertőződhetett valamivel az állás közben, hiába tettem rá fedőt. (A második napra penészvirágok jelentek meg a tetején, kivédhetetlenül. Sajnos elég penészes a házunk.) Idén talán megpróbálom üvegben, rendesen lezárva, bár abból meg ki kellene öntenem, ha túrót akarok, és akkor ugrik is az egész, mert összekavarodik... Vagy lefóliázom a tetejét fedő helyett.
Vagy két hete készítettem utoljára túrót, és isteni volt. Pici élőflórás tejföllel rásegítettem és vagy fél napra kihajintottam az udvarra napozni. Asszem egyszer Kriszta írta, hogy így csinálta, de bocsásson meg, ha nem jól emlékszem. Vagy saját anyakultúrával. Amúgy három nap alatt is nehezen alszik, inkább romlik:-(
Ha magától alszik, akkor savanyú lesz, de az oltó lényege, ha sajtot szeretnél, hogy az adott tejet kb. 40 perc alatt megaltassa.Így édes marad, ebből lesz a sajt. Kecskéből nekem mondjuk elég a 30-35 perc is. 10liter/1,7ml oltóval.
Mert nem aludttejet akarsz készíteni, hanem sajtot. :) Fél óra, vagy egy óra, ennyi idő alatt magától nem alszik meg a tej, legyen az pasztörizált (a forralás azért durva) vagy nyers tej.
Szia! A tejoltó lényege nem az, hogy forralt tejből gyorsan alvadékot képezzen. Abból bizony már nem képez semmit, mert forralt tejből csupán azért mert oltót teszel bele, nem lesz sajt.:-) Az oltáshoz a 28-32 fokot használjuk álltalában, akár kecske, akár tehéntejről beszélünk. A kecsketej is megalszik ha a savanyú alvadásra gondolsz, mint pl.: túró, csak később mint a tehéntej. Kicsit lehet neki segíteni, hogy gyorsabban aludjon.
Én is most kezdek a sajttal foglalkozni. Ettől függetlenül veszek házi sajtokat, mivel nincs két egyforma házi sajt.
De ez nem jelenti azt, hogy feladom.
Például az első sajtom (ami panír volt mielőtt valaki a szememre vetné) kifejezetten finom volt.
Mivel főzni is szeretek, nem okoz gondot a konyha. És főzésnél is egy-egy ételhez több receptet is megnézek és végül azt csinálom amit a sok receptből kiindulva én magam akarok.
Ez a sajtnál sincs másként.
Szóval, ha nem sikerül úgy ahogy le van írva egy recept, gondold végig és rögtönözz... :-)
Juj! aki szoptatott már gyermeket :) biztos tudja! Volt kecském egy évig, idejárt a környékről az összes gyerek fejést nézni, meg tejet inni, csak az enyém nem itta. De mostmár ízlik nekik, pláne hogy ez a tej nem olyan jellegzetes szagos kecskétől van.
Most ott tartok, hogy 1.5 liter kecsketej lefagyasztva, 2 liter éppen forr. A kecsketartó Erzsi azt mondja vegyem a sajtot inkább tőle. Valószínű így lesz, mert jó a sajtja, és tényleg elég bonyolultnak néz ki innen null tapasztalattal a sajtkészítés. A tejet pedig jól fel tudom használni. Örülök, mert vega voltam sokáig, és tehéntej allergiám lett, a kecsketejre viszont nem vagyok egyáltalán allergiás.
A tejes ételeken kívül van értelme szerintetek nekem belefogni valamibe?
Régóta olvasgatom a fórumot, és sikerült nagyon finom krémsajtot készítenem Elefada leírása alapján.
Most szeretnék lágysajtot készíteni, de minél tovább keresgetek, annál inkább zavarosodik előttem a dolog. Ezért kérlek benneteket, ha lehet egy elég szájbarágós leírást szeretnék, hogyan is csináljam?/én tehéntejjel dolgozom/Főként Elefada segítségére számítok, hisz úgy látom ő a fő sajtmester!
A fűszereket a savó leszűrése után a töretbe szoktam belekeverni, ha szárított tiszta fűszereket használsz akkor lehet érlelni is. Viszont ha frisset akkor szerintem egy hétig fogyasztható kb, nálam ennyi idő alatt el is szokott fogyni:) Javítson ki valaki ha nem így van teljesen!