Koncentrálj arra, hogy legyen származásid a szőlőről és hogy kapjál rá forgalombahozatali engedéyt. A több az csak rajtad múlik.
A telepítési joggal kapcsolatos csikicsuki pont ugyanígy meg mindenhol máshol. Én is most vettem egy harmad hektárt a Somlón ami gyümölcsösnek van bejegyezve. Le kell futni a kötelező köröket és hajrá.
Lehet borszőlőt és bort csinálni kataszteri rendszeren kívül, de:
- nem lehet földrajzi helyiséget feltüntetni hivatalosan.
- meg kell venni egy kataszteri rendszerből újra telepítési jogot. Vegyük pl tokajt. Ott szerezni kell mondjuk 1 ha telepítési jogot. Ezután jönnek a kérelmek és stb, hogy itt termelhessek.
Na ha megvan minden, akkor jöhet a bor forgalmazása. A gond itt a legnagyobban az, hogy ezek a borok a 3-500 ft-os noname kategóriás borok... Emiatt még át kell gondolni, hogy csak kataszteri helyen lehet minőségi bort készíteni, vagy lehet máshol is más karakterekkel. Továbbá megint elmondom, ha úgy állunk hozzá hogy nem lehet, akkor nem fog menni.
Továbbá azért mert egy talaj nem kötött, agyagos termőföld, még nem feltétlenül silány... Persze itt is van gyengébb és jobb is... De megfelelő műveléssel megfelelő hozzá állással itt is lehet jó bort csinálni.
Mint mondtam itt fényévekkel előrébb van maga a termelés, mint ha valahova messze kellene menni. Itt minden eszköz adott. Itt hever parlagon több ha föld. Ennek az ára is olcsóbb mint pl tokajban egy darabka (mert tokaj van hozzám közel, ami kb 100 km-t jelent) Egy próbát meg éppen megér, ha elutasítják akkor marad a háznál való eladás. Ha sikerül akkor örülök. Ha meg se próbálom akkor tutira elkönyvelhetem, hogy nem sikerül. Nem vagyok politikus, de pl fiatal gazda lehetek, ami eleve talán jelent valamennyi előnyt. (támogatásnál tutira jelent)
Na majd megírom ha változás van. Egyelőre még tanulok és gyűjtögetek, de tekintettel hogy elméletileg van rá esélyem csinálni, így már van miért küzdeni.
Nem hinném, hogy kedvezőbb szabályokban reménykedhetsz. Szerintem ostobaság is ezt várni.
A területet a kataszteri besorolás szerint osztályozni kell, és HA MEGFELELŐ, akkor besorolják. De abban ne reménykedj, ha nem vagy politikus, hogy átsorolják a szántódat szőlőnek egy negyedosztályú terület esetén. Semmi értelme nem lenne. Azonkívül a vizsgálatok meg minden egyéb nem kevés pénzbe kerül. Állatira nem értem, miért nem veszel szőlőt ott, ahol már eleve lehet termelni. Ez az egész vergődés szerintem teljesen felesleges.
Hát remélem hogy mire odakerül a sor, hogy én telepítsek, addigra már a jogszabályok is kedvezőbbek lesznek, és nem kell 100 helyen 1000 embernek megfelelni.
Ezt azért mondom, mert ahhoz hogy kataszteri rendszeren kívül termeljek forgalmazható bort, kell az adott hegyközség ajánlása (akihez mi tartozunk).
Na már most ez az ajánlás mi alapján megy? Felmérik személyesen a területet, pofára, a készített bor alapján, vagy pénz alapján? Mert ha mondjuk az ajánlatuk elutasító akkor esélytelen... De mely dolgoknak kell megfelelni, hogy az ajánlás sikeres legyen? Gondolom ez nem sokakat érint itt a fórumon, mert azért a többség mind "jó helyre" született bor szempontjából, de minden infó jól jön! :)
Némelyik régi cikk (hű, akár 3-4 éves is!), de látszik belőle (ami egyébként sokszor sokféleképpen elhangzott már ezen a fórumon, és érdemben senki nem is vitatta), hogy lehet jó bort csinálni az Alföldön!
Remélem, hogy csak pont rossz termelők rossz évjáratáról van szó és nem az egész alföldi régió ilyen pocsék... Na majd pár év múlva meglássuk mire jutottam itt a nyírségben. Még sokat kell tanulni, de azért valamikor el kell kezdeni.
Én senkit nem tartok hülyének. Mind a hegyi mind a sík vidéki borászokat tisztelem. Az e-mail címed valós? úgy ránézésre sztem hiányos, de azért próba alapon írtam.
"Köpcös" Léder Zoltán is az Alföldön tevékenykedik, Rambo-nak hála, a technológiája is ismert. Sokat lehet belőle tanulni (és a borai is jók!).
Akit még érdemes lenne megnézned, hogy dolgozik, az szerintem Maurer Oszkár a Csongrádi borvidéken (csak épp a határ túloldalán, Hajdújárás, Szerbia). (Mondjuk ő a Szerémségben is művel szőlőt, de az Alföldön is van területe.)
Köszönöm, de még sokat kell tanulnom! Elsőként néhány fajtát kellene jobban kiismerni, hogy itt mit tud és mivel érdemes tevékenykedni. Bár olvastam ilyen alföldi noname borászatokat és szinte egytől egyig csak ihatatlan löttyként jellemzik őket... Most vagy nem lehet itt jót csinálni, vagy gondolják olcsón eladják aztán akinek alkohol kell úgy is megissza...
Na remek híreket kaptam, csak úgy felületesen is számolva 10-15 féle engedély kell, de van rá lehetőség! Bár szerencse is kell, mivel a hegyközési vezetők ajánlása is fontos. De legalább van rá egyáltalán lehetőségem. Ezek után már csak rajtam múlik mit sikerül összehozni...
Magát ezt a hegyközséget megnéztem, de mivel hozzám képest messze volt így hanyagoltam... De hol találtad meg, hogy mely települések tartoznak ide? :O :D
Nagyon köszönöm amúgy! Egy lépéssel előrébb vagyok hogy megtudjam van-e jövője a tervemimnek. :)
A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. sz. melléklete (Közigazgatási feladatok ellátására illetékes hegyközségek a nem hegyközségi települések esetében megyei bontásban) rendelkezik arról, hogy a borvidékhez nem tatozó települések mely hegyközség irányítása alá tartoznak. AZ ottani hegybíró lesz a te embered!
Tehát a Tibolddaróc-Kácsi Hegyközség hegybíróját keresd, el fogja mondani, hogy a területeid benne vannak-e a kataszterben (egyszerűen helyrajzi szám alapján megnézi a HEGYIR rendszerben), vagy hogy a településeteken mely területek vannak benne...
Eddig ez a 2. legmegnyugtatóbb dolog amit olvastam. Az első egy táblázat ahol a kiadható szőlő telepítési területek vannak. A kataszteri rendszeren kívül kb 300 ha terület volt. Hát ez reményt sugall (itt se mentette el a linket, de majd megkeresem), mert nekem pár ha is elég lenne.
Falugazdász éppen akad, de mióta csak kirendelt van aki valljuk be őszintén kicsit butus, azóta nem sokat érünk vele még a jelenlegi mezőgazdasági kérdésekben sem. Régen helyi lakos volt akinek érdeke is volt segíteni a "parasztot" és képben volt itt. Na de majd kérdezősködök, én személy szerint az mvh-nál próbálkoznék és felkeresem a hnt-t hát azok tudnak a legbiztosabbat mondani, ha egyáltalán válaszolnak.
De itt: http://www.hnt.hu/index.php/tagjaink még nyoma sincsa nyírségnek. Pedig a homoki bor egy érdekesség lehetne. Tudom nem ér fel egy tokaival, de jó termeléssel itt is lehet jót alkotni...
Simán lehet, hogy a területed szőlőkataszterbe van véve, vagy a településeteken van kataszterbe vett termőterület. Elvvégre Nyírségben is termeltek bort. A falugazdát kellene megkérdezni, ha van.
Viszont korábban olvastam, hogy van olyan szabályzat amely lehetővé teszi a kataszteren kívüli termelést is. Elő keresem újra, hátha tudsz vmi okosságot mondani rá. (pl már nem aktuális v bármit..)
Viszont az 1000 nm az nem sok. Akkor más-más nevére irathatnám az 1000 nm2-eket... A gond az, hogy így háznál meg a több 1000 l nem biztos hogy eladható lenne...
Tokaj van a legközelebb hozzánk, de az teljesen más világ szőlő szempontjából... Hát majd még kutakodok és reménykedek, hátha valahol van valami kedvező jogszabály v bármi..
Kataszter (=nyilvántartás) nem kasztrendszer (az valami indiai besorolás az emberekre).
Lehet telepíteni szőlőt (olyan 1000 nm körül) de nem kapsz rá származási engedélyt => azaz az így termelt bort nem hozhatod forgalomba. Arra, hogy a területedet kataszterbe sorolják, van külön rendelet, erre mondtam, hogy annyi esélyed van rá, hogy sikerüljön, mint Szálasinak a főtárgyaláson.
Végig futottam nagyából (majd ha aktuális lesz mégtüzetesebben átolvasom), de ami még most sem tiszta és egyik kommentelő is kérdezte:
Nem szőlő kasztrendszerű területen lehet-e szőlőt telepíteni?
Ha igen mi ennek a rendje módja? Vagy egyáltalán hol kezdjek el eziránt érdeklődni? Továbbá az ebből kifolyólag hogy tartozhatnánk hegyközséghez, ha semmilyen bortermelő vidékhez nem tartozunk? Te borvidéken kezdtél el tevékenykedni, ezzel egy lépés előnyben voltál hozzám képest.
Köszi, ezt tüzetesen végig olvasom, aztán sztem még lesz kérdésem bőven.
Eleve ami nem tiszta (de remélem le lesz írva), hogy a nem szőlőtermő helyeken (Villány, Tokaj, Eger stb), lehet-e egyáltalán kapni engedélyt szőlőtermeszésre/bor forgalmazásra, vagy csak a kimondott szőlőtermő helyeken lehet földet venni.
Tokajba nem látok fantáziát a következő (gazdasági) okokból:
Drágább a termőterület
Pincét is kell venni és fenn tartani
A művelési eszközöket vagy oda mozgatni nagyon költséges és nehéz.
A művelés messziről megint csak idő és pénzes dolog
Újoncként csak egy újabb noname kispince lennék tokajban, aztán vagy sikerül termelői áron eladni a bort, vagy nem.
A nyírségi borászatom előnyei:
Olcsó nagy föld területek
A munkaerő is adott barátok/rokonok személyében
A gépi munkaerő is közel van
Naprakész tudok lenni. minden munkával
Ha csak itt is termelőként eladom ide-oda, arra nagyobb esélyem van az ismerősök végett, mint idegen helyen, de ezen pár év múlva túl szeretnék lépni és forgalmazni is. Megin hangsúlyozom, nem 1 év alatt akarok betörni a piacra, előtte sok sok tanulás fog következni, de azzal viszont már most tiszában akarok lenni, hogy mire számíthatok.
A nyírségi borászatom hátrányai:
EU
Egyelőre nem tudom hogy van-e esélyem legális borászat üzemeltetésére.