Szerintem jó megoldás a rövidcsap, én más cimbinél is ezt láttam, aztán Szászi Endrénél is ezt láttam. Tény, hogy hosszabb tenyésziddő kell neki kb. két héttel. De forró nyarakon ez ugye nagyon nem baj. A karban pedig sok tápanyag raktározódik, és - évek alatt - ez NAGYON megérződik a boron. De nálam kellett neki 3 év, mire az agyonterhelt Guyot után újra értékelhető (nem vízízű) termést hozott.
Fajtától függően fakadnak a rügyek: Pl. a Pölöskei már márc közepén lében van, a Bianca, és a Moldova április közepén indul.
Rövidcsappal nem biztos, hogy jobban kézben lehet tartani a tőkét, mert alulterhelve sok fattyúhajtást hoz a tőke. Fajtátol függően kell metszeni, de szerintem sokkal jobb a két felé elhajlított, és lekötözött vessző, akárhány rügyre is van metszve.
Kordonkart nem kell tartani, mert akkor nagy a csábítás a rövid és hosszúcsapos metszésre, ami bizonytalan terhelést tesz lehetővé. Megfelelő rügyterheléssel mindig lesz leköthető 5-7 szemes vessző, amit termés után le kell váltani.
A szőlőművelésben vannak ökölszabályok, amit ajánlatos betartani, és megfelelő tapasztalat alapján finomítani.
1: A körülmények (éghajlat, fekvés, talaj, csapadék, trágyázás, művelésmód, fajta, stb) figyelembe vételével lehet alkalmazni a négyzetméterenkénti rügyterhelés elvét, alapból 5-7 rügy/m 2
2: Fajtajellemző, hogy az alsó rügyek termékenyek-e, illetve mekkora a fürtnagyság. Van olyan szőlő, aminek a fürtje 20-50 dkg, és van olyan ami 5-10 dkg. Egy tőkén 2 kg szőlő bőven elég a minőséghez, 1 kg még jobb.
Az olaszrizling kisfürtű, tehát több szemet kell hagyni, de ajánlatos hosszabb vesszőn.
Ami a minimumokat illeti, elég kényelmes éven vagyunk túl. A Tokaji-hegy 200-250m-es magasságában mért legalacsonyabb hőmérséklet 2013-ban -8°C volt. (2013.01.13.), és az alsóbb szintek is -13 környékén maradtak.
A késő fagyok alatt a tavaszi végén, (fagyos szentek) előforduló fagyokat érted? Nekünk néhány éve a fagyos szentekkor a talajfelett 40cm-ig minden lefagyott. Akkor már hosszú csapra metszettem a fej művelésű tőkéket, és az alsó megpattant rügyek lefagytak, a felsők meg nem. Akkor kezdtem el a magasabb művelés módok iránt érdeklődni. Egy tőkén kipróbálom az alacsony kordont is és meglájuk melyiknél maradok, bár inkább a guyot felé hajlok személy szerint.
- a kordonkaron elhelyezkedő rövidcsapos rügyek később fakadnak, mint a szálvesszős (ergo szálvesszőnél hosszabb a tenyészidő, viszont a késői fagyok gondot okozhatnak)
- a rövidcsappal sokkal jobban kézben tudod tartani a hajtások számát (ergo a hajtásválogatást gyakorlatilag ki lehet hagyni, később is kevesebb fattyúhajtás jelenik meg, kevesebb zöldmunkát igényel)
Amit idén tanultam mesteremtől:
- a kordonkar nagy veszélye, hogy mikor elöregszik, nehéz leváltani (egy elöregedett kordonkar előfordul, hogy már csak a végein hajt - ezt levághatod, de akkor egy év termés azon a tőkén kimarad)
Tudtommal Balogh Zoliék meg Rambo is így metszi... :-) Tibor (SAP) számos előnyét fel tudja sorolni az ernyő/guyot/szálvesszős metszéssel szemben (pl. lassabb, egyenletesebb érés), de a helyi adottságoktól függ, hogy melyik a jobb. (Volt erről egy hosszú levelezésem Zolival, s abban maradtunk, hogy ki kell próbálni mindkettőt - nálam Zalában valószínűleg a (fél)szálvessző lesz a nyerő, mert szükségem van arra a kis előnyre, amit a (fél)szálvesszős metszésnél produkál a szőlő fakadáskor, ugyanakkor nem kell tartanom az áprilisi fagyoktól. Fagyzugos helyen például biztos inkább rövidcsappal próbálkoznék. Meg olyan helyen is - mint a Somló, - ahol nem rezeg a léc, hogy meglesz-e ősszel a cukorfok. :-) ) Rambo meg azt írta korábban, hogy a kordonkarban eltárolt tápanyagok miatt zamatosabb lesz a bor...
Már a tavaszi metszésre készülök fejben.Szerintetek az olaszrizlinget lehet rövidcsapos váltometszésel metszeni??Két szemre akarom metszeni a karon a veszöket.Lehet ezt igy szerintetek?Jo lesz a termés??Köszi a válaszokat elöre is
Koncentrálj arra, hogy legyen származásid a szőlőről és hogy kapjál rá forgalombahozatali engedéyt. A több az csak rajtad múlik.
A telepítési joggal kapcsolatos csikicsuki pont ugyanígy meg mindenhol máshol. Én is most vettem egy harmad hektárt a Somlón ami gyümölcsösnek van bejegyezve. Le kell futni a kötelező köröket és hajrá.
Lehet borszőlőt és bort csinálni kataszteri rendszeren kívül, de:
- nem lehet földrajzi helyiséget feltüntetni hivatalosan.
- meg kell venni egy kataszteri rendszerből újra telepítési jogot. Vegyük pl tokajt. Ott szerezni kell mondjuk 1 ha telepítési jogot. Ezután jönnek a kérelmek és stb, hogy itt termelhessek.
Na ha megvan minden, akkor jöhet a bor forgalmazása. A gond itt a legnagyobban az, hogy ezek a borok a 3-500 ft-os noname kategóriás borok... Emiatt még át kell gondolni, hogy csak kataszteri helyen lehet minőségi bort készíteni, vagy lehet máshol is más karakterekkel. Továbbá megint elmondom, ha úgy állunk hozzá hogy nem lehet, akkor nem fog menni.
Továbbá azért mert egy talaj nem kötött, agyagos termőföld, még nem feltétlenül silány... Persze itt is van gyengébb és jobb is... De megfelelő műveléssel megfelelő hozzá állással itt is lehet jó bort csinálni.
Mint mondtam itt fényévekkel előrébb van maga a termelés, mint ha valahova messze kellene menni. Itt minden eszköz adott. Itt hever parlagon több ha föld. Ennek az ára is olcsóbb mint pl tokajban egy darabka (mert tokaj van hozzám közel, ami kb 100 km-t jelent) Egy próbát meg éppen megér, ha elutasítják akkor marad a háznál való eladás. Ha sikerül akkor örülök. Ha meg se próbálom akkor tutira elkönyvelhetem, hogy nem sikerül. Nem vagyok politikus, de pl fiatal gazda lehetek, ami eleve talán jelent valamennyi előnyt. (támogatásnál tutira jelent)
Na majd megírom ha változás van. Egyelőre még tanulok és gyűjtögetek, de tekintettel hogy elméletileg van rá esélyem csinálni, így már van miért küzdeni.
Nem hinném, hogy kedvezőbb szabályokban reménykedhetsz. Szerintem ostobaság is ezt várni.
A területet a kataszteri besorolás szerint osztályozni kell, és HA MEGFELELŐ, akkor besorolják. De abban ne reménykedj, ha nem vagy politikus, hogy átsorolják a szántódat szőlőnek egy negyedosztályú terület esetén. Semmi értelme nem lenne. Azonkívül a vizsgálatok meg minden egyéb nem kevés pénzbe kerül. Állatira nem értem, miért nem veszel szőlőt ott, ahol már eleve lehet termelni. Ez az egész vergődés szerintem teljesen felesleges.
Hát remélem hogy mire odakerül a sor, hogy én telepítsek, addigra már a jogszabályok is kedvezőbbek lesznek, és nem kell 100 helyen 1000 embernek megfelelni.
Ezt azért mondom, mert ahhoz hogy kataszteri rendszeren kívül termeljek forgalmazható bort, kell az adott hegyközség ajánlása (akihez mi tartozunk).
Na már most ez az ajánlás mi alapján megy? Felmérik személyesen a területet, pofára, a készített bor alapján, vagy pénz alapján? Mert ha mondjuk az ajánlatuk elutasító akkor esélytelen... De mely dolgoknak kell megfelelni, hogy az ajánlás sikeres legyen? Gondolom ez nem sokakat érint itt a fórumon, mert azért a többség mind "jó helyre" született bor szempontjából, de minden infó jól jön! :)
Némelyik régi cikk (hű, akár 3-4 éves is!), de látszik belőle (ami egyébként sokszor sokféleképpen elhangzott már ezen a fórumon, és érdemben senki nem is vitatta), hogy lehet jó bort csinálni az Alföldön!
Remélem, hogy csak pont rossz termelők rossz évjáratáról van szó és nem az egész alföldi régió ilyen pocsék... Na majd pár év múlva meglássuk mire jutottam itt a nyírségben. Még sokat kell tanulni, de azért valamikor el kell kezdeni.
Én senkit nem tartok hülyének. Mind a hegyi mind a sík vidéki borászokat tisztelem. Az e-mail címed valós? úgy ránézésre sztem hiányos, de azért próba alapon írtam.
"Köpcös" Léder Zoltán is az Alföldön tevékenykedik, Rambo-nak hála, a technológiája is ismert. Sokat lehet belőle tanulni (és a borai is jók!).
Akit még érdemes lenne megnézned, hogy dolgozik, az szerintem Maurer Oszkár a Csongrádi borvidéken (csak épp a határ túloldalán, Hajdújárás, Szerbia). (Mondjuk ő a Szerémségben is művel szőlőt, de az Alföldön is van területe.)
Köszönöm, de még sokat kell tanulnom! Elsőként néhány fajtát kellene jobban kiismerni, hogy itt mit tud és mivel érdemes tevékenykedni. Bár olvastam ilyen alföldi noname borászatokat és szinte egytől egyig csak ihatatlan löttyként jellemzik őket... Most vagy nem lehet itt jót csinálni, vagy gondolják olcsón eladják aztán akinek alkohol kell úgy is megissza...
Na remek híreket kaptam, csak úgy felületesen is számolva 10-15 féle engedély kell, de van rá lehetőség! Bár szerencse is kell, mivel a hegyközési vezetők ajánlása is fontos. De legalább van rá egyáltalán lehetőségem. Ezek után már csak rajtam múlik mit sikerül összehozni...
Magát ezt a hegyközséget megnéztem, de mivel hozzám képest messze volt így hanyagoltam... De hol találtad meg, hogy mely települések tartoznak ide? :O :D
Nagyon köszönöm amúgy! Egy lépéssel előrébb vagyok hogy megtudjam van-e jövője a tervemimnek. :)