Keresés

Részletes keresés

HelLopez Creative Commons License 2008.07.02 0 0 198

Ìgy, abban az esetben, hogy haza akarsz menni teljesen korrekt, ahogy látod. Jobb inkább leadni nekik az adóbevallásokat rendesen, mint egyszerre elszámolni velük.

 

Nekem itt kellene már egy visszaigénylést összedobnom 2007-re, majdcsak rászánom magam.

 

Mi nem valószínü, hogy hazamegyünk.

Inkább délfele húznék...

 

Előzmény: viennatrader (195)
HelLopez Creative Commons License 2008.07.02 0 0 197
Még sosem sütöttem - és nem is igazán visz rá a lélek, emlékeimben örült zsírszaggal kapcsolódik össze a dolog.
Előzmény: riki15 (193)
HelLopez Creative Commons License 2008.07.02 0 0 196

Igen, ez nálunk is így van. A Kedvesem is magyar. Bár, mi már itt ismerkedtünk meg.

A nyelvi konfúzió itt is megvan, olykor nem magyarul álmodok, hanem vmi mix-nyelvet, magyar-német-francia-horvátból...

 

Ja, jut eszembe, állást keresek - tippek?

A jobpiloton és a stepstone-on próbálkozom...

 

Hmm... lehet, ma állatkertbe megyek... Ez a lángos...

Előzmény: viennatrader (192)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.02 0 0 195

Jo megoldas, bar en odzkodom tole egy kicsit. Egyreszt van meg egy lakasunk pesten, amibol nem szeretnek kijelentkezni veglegesen. Masreszt mivel en azt tervezem hogy visszamegyek Magyarorszagra par (vagy jopar) ev mulva, ezert adobevallast pl. rendszerint adok le Magyarorszagon is.

 

Van ugye a vagyonosodasi vizsgalat otthon... Ha itt eladom a lakast es az autot az mar eleve egy akkora osszeg Magyarorszagon, ami kiveri a biztositekot amint hazautalom a penzt. Inkabb kuldok az APEH-nek evente egy bevallast 0 magyarorszagi es X kulfoldi jovedelemmel, mint hogy 5-10 evvel kesobb kelljen az itteni bankszamlakrol gyujtogetni a kivonatokat visszamenolegesen, hogy bizonyitsam hogy nem adocsalasbol lett hazam hirtelen otthon.

Előzmény: HelLopez (191)
riki15 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 194

Amig ez nem valtozik, addig magyar maradok akarmennyi idot is toltok mashol, ez ilyen egyszeru...

Ez szerintem is pontosan így van jól! :-)

Hobo is megénekelte:

Más nyelvet beszélsz, más nyelvet írsz,

de magyarul álmodsz, magyarul sírsz.

 

Előzmény: viennatrader (192)
riki15 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 193
Ne is mond, hetek óta lángosról álmodom...

Az lesz a vége, hogy sütnöm kell...

Akkor egészen pontosan merre felé is laksz? Hozzávalókat viszem! :-))))

 

Előzmény: HelLopez (189)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.02 0 0 192

En angolul irok (dolgozom), nemetul beszelek (egyebkent) es magyarul almodom. Amig ez nem valtozik, addig magyar maradok akarmennyi idot is toltok mashol, ez ilyen egyszeru...

 

Persze konnyen beszelek en, mert a felsegem is magyar, igy soha nem lesz rajtunk olyan szintu asszimilacios nyomas, mint azokon akik egy masik orszagban helybeli hazastarssal alapitanak csaladot. Ott azert ertheto, hogy a gyerekek inkabb erzik magukat helybelinek mint magyarnak, meg ha meg is tanuljak az egyik szulotol az anyanyelvet.

 

Langos: Az allatkertben lehet kapni. Nem az igazi, de legalabb foghagymas (in case of emergency)

 

A Billa-ban is van egyebkent teliszalami, meg paprikas szalami. Kollegak mindig rohognek, hogy szendvicsben en nem nagyon eszek mast csak paprikas szalamisat.

 

Mondjuk ezerszer inkabb azt eszem, mint a Leberkäse-t. Annal meg a parizeles zsomle is jobb...

Előzmény: HelLopez (189)
HelLopez Creative Commons License 2008.07.02 0 0 191

Èn kijelentkeztem a jegyzönél, és hivatalosan bejelentettem, hogy kivándorlok, és kérem, külföldön élö magyar állampolgárként tartsanak nyilván.

Mivel nincs magyar cím, ezért nem is küldenek semmit...

 

A büntetés is ide jön (sajnos).

 

Nemrég volt Bp-n egy szabálysértési ügyem (levitték az ajtóm), akkor kifejezetten jól jött, hogy nem volt magyar címem, másnap reggel 8-kor azonnal tárgyalták az ügyet.

Előzmény: viennatrader (190)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.02 0 0 190

Hogy egy kicsit elrontsam az oromod:

Sajnos meg a hivatalos ugyek nagy reszet sem fogod tudni megszakitani otthon.
Pl. idei evre adobevallast kell leadnod jovore. Raadasul APEH nem levelez kulfoldre (!?!) ezert tuti hogy jonehany ajanlott level es egyeb fog meg otthon keresni. Mi 1,5 eve vagyunk kinn es meg a mai napig 2-3 havonta beesik valami "szeretetcsomag" egy-egy magyar hatosagtol.

 

Nekem rendorseg is Mo-ra postazta a 2000 Ft-os birsagat tilosban parkolasert. Es termeszetesen ajanlott kuldemenykent. Volt 60 EUR benzinpenz plusz egy nap szabi, mig megszereztem a levelet. Mondjuk jobb, mint legkozelebb a Balatoni nyaralas helyett 200 Ft/nap aron leulni a be nem fizetett birsagot, de azert el tudnam viselni ha az EU-ba legalabb kepesek lennenek a szerveink levelezni.

 

Postaval is volt egy hasonlo szosszenet. Naluk nemzetkozi atiranyitast kertem a levelekre. Ezt 3 honap idotartamra lehet megrendelni. Aztan szemelyesen kell hosszabbitani. Termeszetesen barmely belfoldi postahivatalban elintezheto, mert mar nagyon fejlett a posta. Azt mondjuk nem tudom, hogy gondoltak, hogy Singapurbol elmegy az ember 3 havonta Okoritofurtosre hogy kifizessen 10 ezer forintot az utankuldesert. Atutalassal az ilyesmit ertelemszeruen nem lehet hosszabbitani...

 

Szoval azert ezekhez hasonlo tortenetekre keszuljetek fel az elejen. Eltart par evig amig a magyar kozigazgatas vegleg lemond rolatok.

 

Viszont jo hir, hogy minden jarandosagot (TB-ellatas, egyeb kifizetesek) viszonylag gyorsan torolnek. Ez mar nagyon EU-konformul mukodik :))

Előzmény: exe2 (184)
HelLopez Creative Commons License 2008.07.02 0 0 189

Ne is mond, hetek óta lángosról álmodom...

Az lesz a vége, hogy sütnöm kell...

 

Nekem nem az ország hiányzik, lehet azért, mert különben határón túli magyar vagyok,a  délszláv válság idején, amikor 7.-es voltam települtünk át Magyarországra (... nem menekült státuszban). Onnantól valahogy nincs HAZA.

 

Viszont magyarul gondolkodom, magyarul szeretek olvasni, és olykor hiányoznak egyes szokások, tárgyak, élelmiszerek (van a Zielpunktban Pick szalámi!!!).

 

Èltem én is több helyen, ha jól számolom a majdnem 30 évem alatt ez az 5. ország.

 

Itt itthon vagyok, és jól vagyok. De mindent megszakítani nem szeretnék... és nem is tudnék.

Előzmény: riki15 (188)
riki15 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 188

Egesz pontosan akkor, mikor fel ev utan eloszor ettem ujra Turorudit. Tudom, ennel nagyobb patoszt szoktak tarsitani a honvagyhoz, de nekem ilyen apro dolgokon jott ki...

Pontosan így van nálam is! :-) Bár én a Rudit ritkábban eszem, de ott van annyi más apró dolog. Nálam pl. az igazi magyar lángos, nem ezek a papir valamik amiket itt lehet kapni. 

Előzmény: viennatrader (187)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.02 0 0 187

Igen, hasonlokepp fogalmaznam meg en is. Az otthonom mindig ott van ahol a csaladom el, a hazam pedig Magyarorszagon. Miota sajat csaladom van, es Becsben elunk azota itt vagyunk OTTHON. A hazam pedig Magyarorszag, ezert erzelmileg nem tudok kotodni Ausztriahoz mint orszaghoz. Nekem tulajdonkeppen mindegy, hogy Becs Parizs vagy New York az otthonom, amig nem kell a csaladomtol tavol elnem. Viszont mindig Magyarorszagra fogok HAZA menni.

 

Furcsa dolog egyebkent ez a honvagy. En Londonban ereztem eloszor, hogy hianyzik Magyarorszag. Egesz pontosan akkor, mikor fel ev utan eloszor ettem ujra Turorudit. Tudom, ennel nagyobb patoszt szoktak tarsitani a honvagyhoz, de nekem ilyen apro dolgokon jott ki...

Előzmény: riki15 (186)
riki15 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 186

en 3 evig nem mehettem, majd belehaltam ...

Nálunk is így volt! Amig nem mehettünk haza iszonyatos honvágyunk volt! Amióta rendszeresen hazajárhatunk rendbe jött a világ a lelkünkben! :-)) Rokonaink és nagyon sok barátunk van Magyarországon, nélkülük nem lenne teljes az élet. Nekem Magyarország mindig "otthon" lesz, de itt vagyok "itthon"! Remélem értitek mire gondolok! :-)

Előzmény: nettomazsola (185)
nettomazsola Creative Commons License 2008.07.01 0 0 185
"Teljesen megszakítunk mindent itthon"

??
viszel minden csaladtagot, baratot, ismeröst?

en aztan nagyon vegleg jöttem el, de mindennel szakitani nem lehet es nem is kell.
kivancsi vagyok mikor mesz "haza" elöször?
en 3 evig nem mehettem, majd belehaltam ...
Előzmény: exe2 (184)
exe2 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 184

Hogy te már mennyi mindent tudsz :)

 

Akkor egyszerű az eset. Felkeressük a WGKK-t és megkötjük a biztosítást, gondolom havonta átutalom a pénzt oszt jónapot :)

 

Egyébként, hogy örömködjek egy kicsit: Eladtuk a házat, úgyhogy már csak a kintit kell "megtalálnunk" :)

 

Teljesen megszakítunk mindent itthon. Nem akarunk semmilyen itthoni dologgal foglalkozni, tehát mi úgy megyünk ki, hogy végleg ott maradunk.

 

Egyébként pedig a sorsunk úgy is meg van írva :)

Előzmény: viennatrader (183)
viennatrader Creative Commons License 2008.07.01 0 0 183

Legegyszerubb ha kivaltod az europai betegbiztositasi kartyat addig, amig nem dolgozol (felteve hogy rovidebb mint 1 ev, es otthon tovabbra is fizeted a TB-t mint vallalkozo, vagy mint eltartott csaladtag).

 

Lehetoseged van itt is egyedi megallapodas alapjan egeszsegbiztositasi ellatasra. Ezt viszont csak egyenileg kotheted, tehat nincs eltartott csaladtagra tovabbi bejelentesi lehetoseged. Becsben a WGKK a biztosito, de minden tartomanynak megvan a maga biztositoja, es ezek orszagos szinten versenyeznek egymassal. Kicsit olyan a rendszer, mint ami ellen otthon nepszavaztak.

 

Amint valaki dolgozik, vagy maganvallalkozokent elkezd TB-t fizetni, a csaladtagjait is biztosithatja mint "mitversichert".

 

Ket lehetoseg van:

  • Ha minden biztositott Ausztriaban lakik, akkor itteni biztositasa van, ami Magyarorszagon csak EU-kartya elleneben jelent ellatasi jarandosagot (kulon kerni kell).
  • Ha a kereso Ausztriaban dolgozik, de a csalad, vagy egyes tagjai (pl. gimnazista gyerek kollegiumban) Magyarorszagon maradnak, akkor az itteni jogviszony alapjan kaphat Magyarorszagi TB-kartyat az eltartott csaladtag, de az magyarorszagi biztositasi jogviszonynak felel meg. Ausztriaban csak EU-kartya alapjan fogjak ellatni.

Gyes es csaladi potlek onnan jar, ahol a jovedelem keletkezik, ilyen szempontbol mindegy hogy hol lakik valaki. A kifizeteshez viszont le kell mondani otthon az osszes jarandosagot (gyes, gyed csaladi potlek), es kell egy E-411 igazolas az allamkincstartol, hogy mikori datummal szunt meg az otthoni jarandosag, majd ezutan kezdik el itt kifizetni a juttatasokat. Ez kb. 6 honapos procedura, aminek a vegen visszamenoleg meglkapja az ember a juttatasokat.

Előzmény: exe2 (182)
exe2 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 182

Sziasztok!

 

Ha valaki úgy megy ki, hogy nem dolgozik rögtön, azért fizetheti saját jogon a tb-t? Azért hogy az alapellátást megkapja ha szükség van rá.

Ti itthon is fizetitek meg kint is? Vagy hogy van ez?

viennatrader Creative Commons License 2008.07.01 0 0 181

Olyannyira nem nagy az elteres hogy tokeletesen ugyanaz az arfolyam, legalabbis a kozeparfolyam :)

 

Penzt valtani mindig a sajat bankod devizaarfolyaman eri meg legjobban (legalabbis kis tetelek eseten - par tizezer euroig).

 

Ha barhol mashol csinalod, akkor a jarulekos koltsegek (utalasi koltseg, penzfelveteli dij stb.) miatt biztos hogy rosszabbul jossz ki.

Olyan meg, hogy egyik orszagban mas az arfolyam, mint a masikban mar evtizedek ota nem letezik a forint eseteben.

Előzmény: exe2 (179)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.30 0 0 180

Pénztváltani???

Na, azért valóban nem érdemes.

 

Ha bankszámlán van, akkor meg konvertálásnál úgyis a napi középárfolyamon váltják. Csakúgy, mintha kártyával fizetnél.

Előzmény: exe2 (179)
exe2 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 179

Köszi!

Akkor nem nagy az eltérés, nem érdemes kimenni!

 

 

 

 

Előzmény: viennatrader (178)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.30 0 0 178
08/06/30 15:30   EURHUF 235.90/236.00 pluszminusz a penzvalto haszna...
Előzmény: exe2 (177)
exe2 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 177

Sziasztok!

Valaki tudja, hogy mennyiért váltják kint a forintot?

HelLopez Creative Commons License 2008.06.29 0 0 176

Tölünk kocsival 10 perc, a Neilrechgasse felöli bejárata.

Nahát... Akkor lehet majd egyszer összefutunk a kutyákkal!

Holnap este kiviszem, ma beértük egy kis labdázással a futtatóban.

Előzmény: riki15 (175)
riki15 Creative Commons License 2008.06.29 0 0 175

Szóval a Wienerbergre járunk kutyát "fürdetni"? :-)) Ma reggel 2 órát sétáltunk tyutyuval, a tó körül! :-)) Korán reggel isteni a csend és a tömeg mentes utak! :-))

Tölünk lassú sétával 10 perc.

Előzmény: HelLopez (167)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.29 0 0 174
mindenhol, mindet, mindig. Spittelberg a legszebb.
most futas dolgozni, szia.
Előzmény: HelLopez (173)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.29 0 0 173
Igen, a Christkindlmarktot én is imádom, de NEM hétvégén és NEM a Rathausplatzon... hanem a kisebbeket (pl. Freyung...).
Előzmény: nettomazsola (172)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.29 0 0 172
en igazabol utalom az operat, de ott meg az is jo.
buli lesz a "Neujahrskonzert" a nyar közepen. januar 1-jen is ott neztem.
juli 27

miota felfedeztem magamnak a christkindlmarktokat azota a novembert sem utalom, söööt! azok a jo kis forraltborok!

ami nagyon tetszik,h a Burgtheaterrel szemben, Becs "legsznobosabb" helyen a tanacshaza elött, hol Life Ball, hol korcsolyapalya, hol melegbuli, hol össznepi zabalas.
szegeny Ferencjoska majd leszedül neha onnan a magasbol ...
Előzmény: HelLopez (171)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.29 0 0 171

Nem használom, de szuper találmány.

A Rathausplatzon meg imádom én is hallgatni a jobbnál-jobb operákat/koncerteket, közben falatozni... (Igaz, az árképzésük döbbenetes, de ha belegondolok, mennyi egy standbérlet, akkor az is érthetö).

 

Tichy tölem gyalog, kutyával 15 perc :-)))

Előzmény: nettomazsola (170)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.29 0 0 170
Előzmény: nettomazsola (169)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.29 0 0 169
nekem az tul edes ( es rohadt messze van).
a 9. kerületben lakom kanal közeleben, Schweden bicajjal 10 perc se.

citybike-ot hasznalod? szedületes talalmany. na, ezert is imadom Becset.

citybike wien
Előzmény: HelLopez (168)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!