...ahogy mondod, sajnos a hordó is, meg az a sisaknak való henger is bőven túlél mindannyiunkat, hacsak a "megélhetési bűnözés" le nem csap rá...
...a deflegmációval semmi gondod nem lesz, mert az nem a falvastagságtól függ...
...ha ilyet tudtál szerezni, akkor tedd rá nyugodtan, jó pálinkád lesz...
...én is csak a sisak oldalát csinálom 0.6-osból, mert a ziknizéssel (redőzéssel) olyan erős, merev lesz, hogy oda bőven elég...még az is túlél bennünket, mert én csak első osztályú német anyagot
"Az elefánt legfejlettebb érzékszerve a szaglás és tapintás,ennél gyengébb de a közhiedelemmel ellentétben nem rossz ! a látása. Az elefánt hallásának tekintettel arra hogy az elefánt maga is igen hangos kisebb a jelentősége, de nem lebecsülendő. Az elefántok a hangos morgáson és trombitáláson kívül az ember számára nem hallható frekvenciákon is kommunikálnak!"
-általában szárított élesztőt használunk, mivel ilyen formában tárolható a legegyszerűbben. Viszont felhasználás előtt célszerű "őket" visszanedvesíteni (rehidratálni) mert akkor hatékonyabban dolgoznak. Ezt a legideálisabb langyos ( 30-35fokos) vízzel csinálni. Általában 10szeres víz mennyiséget írnak, én lehet, hogy két-háromszor annyit használok, de még nem volt gond, plusz adok hozzá egy kávéskanál kristálycukrot is (hadd zabáljanak...) A cefréhez meg szoktam tápsót is adni, ha éppen van otthon, de nem vettem észre különbséget sem+, sem-
Ja, én általában valamilyen borélesztőt használok, de ha éppen nincs, a budafokit is ugyanígy használom.
Még pár órát kell várnotok, és beindítom a zugdeszt.hu oldalt. A továbbiakban ott van lehetőség beírni a résztvevőket akárcsak itt a fórumon, nagyjából hasonló módon, és ezzel nem kell terhelnük ezt a fórumot!
Minden illetékes figyelje a mailjait, mert hamarosan kaptok egy levelet a belépéshez szükséges infókkal!
Továbbá a ZD-s listán küldök további információkat az oldallal kapcsolatban.
Valamit nem értek! Ti a Arktisz-ról szerzitek be a gyümit? Vagy nézegetitek egy hétig a pincében cefrézés előtt? Én beszerzem, és becefrézem, utána megy a pincébe. Mitől lenne hőmérsékletkülönbség problémám?
Ejjj, úgy néz ki megfejtettem. Hajnal az sima ügy, péklapátot bekészítem, csak előző nap délután hagyjatok egy kicsit aludni, ha már 1500 kilométerről jövök autóval. Odahaza közöltem asszonynak, hogy meg kellene oldani. Egy választásunk volt, ha nem akarunk budiajtócsapkodást :-) Listát megkeresem, oszt írom magam, ellátmánnyal készülök jól.
Én már régóta úgy csinálom az élesztőzést , h 35-40 fokos vízzel rehidratált élesztőt felfuttatom,időnként megkeverve.
Majd egy vödör cefrében ami köztes hőmérsékletű ( ha a cefre mondjuk a pincében van ami 15 fokos akkor melegítek egy vödörnyi cefrét szobahőmérsékletűre, mondjuk 20-22 fok) abba beleöntöm az élesztőt és hagyom, h lehűljön az is a pincés cefre hőmérsékletére.
Aztán, ha az így beélesztőzött vödörnyi cefrét ha lehűlt, beleöntöm a többi cefrébe.
Így fokozatosan, hősokk nélkül hűtődikl le. Be is szokta indítani pár órán belül az erjedést gond nélkül.
Előtte tápsó, esetleg ha kell pektinbontó.
Ez az én módszerem.
Mondjuk nem árt egy hőmérőt beszerezni (ha javasolhatom, vmi strabírót) mert ennek feltétele, h ismerjük minek mennyi a hőfoka.
Aztán már nem nyitogatom, csak rázogatom a hordókat a bunda miatt. A kotyogó meg szépen jelzi, hogy hol tart a folyamat. (Ja és a pincémben 14-18fok van télen/nyáron)
De Miklós1 pontosan leírta, az Ő tanácsait bátran fogadd meg!
A száraz élesztőt egy kis pohárba teszed, öntsz rá kb. 10x-es mennyiségű, 30-35oC-os vizet, elkevered, letakarod, állni hagyod. Negyed óra alatt kb. szépen fölfut, vársz még egy kicsit, hogy lehűljön szép lassan a cefre hőmérsékletére (mondjuk, +5oC), és úgy adod hozzá. Valóban, ha a 35oC-os élesztőt közvetlenül belekevered a 15oC-os cefrébe, akkor az élesztő sokkot kap.
Szervusztok! Lenne egy kérdésem élesztőzéssel kapcsolatban. Idén vettem Kokofermes élesztőt, tápsót és pektinbontót. Viszont mindegyiket 10-szeres mennyiségű 35-40 fok-celsiusos klórmentes vízben kell oldani és negyed órát állni hagyni, majd hozzáadni a cefréhez. Snapszmester oldalán a sorrendet olvastam. A kérdés az lenne, hogy negyed óra állás után bármelyik tételt nézem (pektin, tápsó, élesztő), a levegő alacsonyabb hőmérsékle miatt csökkenni fog az elegy hőmérséklete is. Ez önmagában nem okoz gondot? Alapvetően gondolom jó, mert úgy sem lehet 10 fok-celsiusnál több az egyes tételek és a cefre hőmérsékletkülönbsége. Vagy totál rossz úton járok? Mert azt eladó azt mondta, hogy olyan lenne a nagy különbség, mintha fejest ugranánk a jéghideg vízbe, azonnal meghalnánk, tehát nem fejtené ki semmi sem a hatását ekkora hőmérsékletkülönbség esetén!
Ha jól értelmezem, Te rögtön főzöd forrás után, akkor mért kel savazni? Jobbak lesznek a zamatok? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, tanonc vagyok. Savazásban meg pláne. Eleddig egyetlen cefrémet sem savaztam.
A helyedben én minnél kisseb, mondjuk 10 literes vödrökbe gyüjteném. Abba amúgy is csak olyan 7-8 litert tudsz tenni, és abban forratnám ki. Hamarabb megtelik a vödör, mint a 30 literes edény, és esetleg csinálhatod úgy is, hogy folyamatosan öntöd hozzá a pépesített cefrét, egyik napot a másikhoz, pépesítés kis élesztő, kis cukor. Aztán hadd forjon. Azt írtad, ha jól emlékszem, napi 3 kg-t tudsz szedni, akkor 3 nap alatt biztosan megtelik. Szerintem három ,vagy esetleg két nap termését, nyugodtan teheted ezzel a módszerrel egybe. De ha valaki jobb tanácsot ad, kérlek fogadd meg, mert én is csak lelkes amatőr, és nagyon kezdő vagyok. Magam is inkább tanulni jöttem a fórumra:). Kiforás után alaposan elzárnám a levegőtől. A már említett utóforrásos módszerrel. Ha azonban az nem jönne össze, mert mondjuk kicsit késik az ember, akkor veszek a boltban szemeteszsákot, három rétegben ráterítem közvetlen a cefre tetejére, erre teszem rá a vödör tetejét.
Az elnevezésekkel nagyon vigyázni kell. Mikor Chapman-t először kérdezték meg, miért lőtte le Lennon-t, csodálkozva nézett fel: " Lennon??!! Nem Lenin?:))))))))
Az attól függ, mire gondolsz, a teacserjére, vagy arra műfűre, amit nekünk adnak el a bótban. De majd megkérdezem az asszonyt, nálunk ő a teaszakértő, legalábbis számtalanszor előfordult, hogy hazamentem, és aszongya:
bocs hogy bele vau de azért én óvatos lennék velük... ha barkócza nem megy a hegyhez.... nehogy egyszer azon találd magad hogy vagy 20autoval várnak a kertben.... :)
Kedves Hal, az az igazság, hogy szomorúan látom, megint nem tudok nyári ZD-re menni, már megint egy "Kohn Ferenc fia" miatt. Az idén azért igyekszem legalább valamit elküldeni.
Érdeklődöm, hogy rajtam kívül van-e fórumtag Hatvan-Gyöngyös környékén, akivel személyes tapasztalatcserét és kóstolást is végbe tudnék vinni?
Hozzám legközelebb jelenleg Szentöltvíz van és Tan-csi, valamint Rézműves, de szeretném bővíteni a személyes ismeretségi körömet is.( Ők sincsenek olyan közel sajnos)
Ha esetleg egy közelebbi fórumtag olvassa ezt az irományt és úgy gondolja, várom szíves megkeresését!
Sok hasznos ötletet kaptál faeper ügyben, zömében egyetértek velük! Azonban a faepret baromság mosogatni, mert mire lehullik , áll még egy fél napot, vagy többet a nejlonon, hálón, és te még mosogatod is akkor kilugozod, egy kalap kaksi lesz az egész! Én fóliára , hÁlóra gyüjtöm, kétnaponta szedem, főérésben naponta, tele van seregélyszarral, bogárral, de jó karakteres pálinka van belőle, egy csöppet sem rosszabb m,int annak aki babusgatja! Azért a gallyat falevelet kapkodd ki belőle mert tökölyszerű ízt , csersavat adna hozzá! Attól veszem fel a versenyt bármelyik , a környéken főzdében főzött faeperrel, mert nem tárolgatom, 8 - 10 nap után főzöm kifelé! Így nem romlik el, persze megvan a szokásos péhá, élesztő, egyebek is... A faeper nem egy málna, karakteres, de éppen nem egy világszám, tehát hülyeség túlvariálni a dolgokat vele.
most ne nevessetek ki, de mi van ha én csak citromlevet merek beletenni??? Abban is van sav.... citrom sav.... foszforsavat pláne akkusavat a cefrébe nem merek tenni....
Úgy forr mintha az lenne a dolga, ezért a PHval egyenlőre nem is igazán foglalkoztam, igazából a héten bármikor ki tudom főzni és ha igy forr akkor valószínüleg szombat vagy vasárnap ki is fogom... ez a pálinkára vonatkozik mert tudtommal a bort nem kell főzni, csak cukrozni, szűrni, cukrozni, szűrni, fogyasztani :)
Áfonyabort kóstoltam tahiból.Az speciel elég jó volt, teljesen vissza adta az áfonya ízét, zamatát illatát. Miután olvastam hogy milyen szivatós az eperfőzés, szerintem epret is akkor főzök legközelebb mikor narancsot.... :) de egyszer mindent szertnék főzni.... alkalom adtán pawpawot és kákit is, de még a kivivel is megpróbálkoznék... :)
Mint régi savazó, (tudom, vesszenek a savazók:-) )mondom a következőket:
-Nem kell mindent, minden áron savazni, gyorsan ki kell főzni
-Faeper, földieper, málna, körte cefrék érzékenyek, ezeket kell savazni, bár nagyobb a pH értékük, mint az átlag de kevesebb savval beáll a pH3, tapasztalati érték 1,5dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.
-Ha mégis savazunk, tapasztalati átlag érték cseresznye, szilva, barack esetén 2dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.
-Meggy, mirabel (fosó) szilva pH-ja olyan alacsony, hogy ezért nem kell savazni
-A savat 10% alá hígítva adjuk a cefréhez, és percekig keverjük, mert nehezen oszlik el
-Ha valaki naponta 2-3kg faepret cefréz és így rakja a vödröt-hordót, akkor 2-3kg-onként savazzon, számítsa ki, milyen pici sav kell 2-3 kg-hoz. A cefrét legfeljebb 1 hétig rakja és kezdjen új cefrét új edényben.
-A 37%-os akkusavval egyenértékű a 80%-os foszforsav, ugyanannyi kell belőle, csak sokkal drágább.
Ha most fejből nem tudtam leírni mindent, akkor: a savazásról írtam a 5148, 6804, 6809, 7858, 8621, 8646, 8796, 8826, 8950, 14739, 14767(árak), 15929, 15938, 20372, 29893 hozzászólásokban, a pH mérőről a 6808, 6824, 9597, 15506 hsz.-ban.
A papíros módszer jó, csak nem a 0-14pH tartományban dolgozó sárga papírt kell használni, hanem egy szűkebb tartományban dolgozót.
Amúgy ha jó állapotú, nem szennyezett cseresznyét cefrézel, rögtön adsz hozzá élesztőt, kiforrás után pedig nem tárolod, hanem azonnal főzeted, akkor eltekinthetsz a savazástól. Persze, az a biztos, ha beállítod a pH-ját.
Én a Duotest 1.0-4.3 pH-hoz való papírt használom. Az osztás rajta 0.3 pH felbontású. A tapasztalatom azt mutatja, hogy +-0.3 pH pontossággal le tudod olvasni. Tehát pl.: ha a pH 3.4, akkor 3.1 és 3.7 közé be tudod lőni. Ez szerintem elegendő pontosság az otthoni cefrézéshez. Főleg, ha (ahogy előttem is írták) egyszere csak kis mennyiségű savat adagolsz a cefréhez és többször megméred. Szóval lehet, hogy nem 0.01-ra lesz pontos a pH-d, de hogy savas lesz a cefréd, az biztos; és szerintem ennyi bőven elég.
Egyébként csak a piros gyümölcsök cefréje szokott néha megviccelni, mert elszínezi a papírt, de ilyenkor egy kicsit várni kell, mert a folyadék felszivárog a papír rostjai között és a színanyag nem tud olyan magasra felkúszni, így ezeknél a cefréknél is le lehet olvasni pH-t.
Pálinkásat! Zsuzska köszönöm a remek cseresznyét és a gyors lehetőséget nagyon szép az árú!!! És az íze is! Remélem a pálinka is az lesz még soha nem főztem cseresznyéből... De már nagyon innám :)
Bocsáss meg a véleményemért, de mit vártál mást, mint felejthető párlatot? A húsleves alapelve, hogy ha azt szeretnéd, hogy a leves legyen finom, hideg vízzel töltsd fel a lábost, ha azt akrod, hogy a húsban maradjanak az ízek, forróval. Ugyanaz a folyamat. A forróvíz sokkolta a sejteket. A bodza, és az akácvirágot is alszeszben kell áztatni, az alszesz, és a virág mennyiségétől, függő ideig, majd lefőzni. Az enyém szerintem egész jó lett. Ha a legközelebbi ZD-n, mondjuk "réti szádorgó" néven nevezném, szerintem el is hinnétek.:DDD
Úgy készüljön mindenki, hogy idén megrendezzük az első ZD-Pálinkamustrát
( nem versenyt !!), ahová minden résztvevő ?? db pálinkával nevezhet. A tényleges tételszám a nevezők létszámától függ ! A zsűri az "alapító atyákból" és hozzáértő szakemberekből fogg állni !! /:-)/
Jól írod ... szesz.. lesz belőle- de az a szesz ami cukorból lessz az nem tesz hozzá aromákat -sőt el vesz mivel azonos mennyiségű gyümölcsből több lesz a végtermék ezért csak óvatosan a cukorral !
Én egyszer főztem almás-körtés vegyest, kesernyés lett. Mint amikor a pizzatésztához túl sok élesztőt rak az ember, pont olyasmi íze volt. Ez is személyes tapasztalat:). Akkor jutottam arra a megállapításra, hogy a pálinkában is azt érezhetem. Azóta csak kevés élesztőt használok, és nem is tapasztaltam a kesernyét. Természetesen lehetett mástól is a keserű íz, a második főzésem volt, kb. két évvel ezelőtt:) Bár ha jól láttam Te írtad, hogy 100 liter cefréhez 1 élesztőt teszel.
Én azt szerettem volna megtudni hogy a bodzavírág párlat hogy készűl.
Azt olvastam hogy semleges páleszba bodzavírág osztán lepárlás. Na de alszeszbe vagy pálinkába kell áztatni és aztán párolni. Vagy pálinkaába és újra párolni.
Irigyellek érte.... én már "csak " a meggyben bízom. Cseresznyéről már úgy, ahogy lemondtam. 2-3 hét múlve lenne érett, de az utóbbi időben rengeteg esőt kapott. A szemeken már van jó pár helyen barnás elszineződés. Ma is esett, holnapra is esőt mondanak....
Mert évek alatt kialakult egy jó kis közösség, és ezt szeretnénk megőrizni.
Mert úgy érezzük, sikerült ezt a topikot a minőségi házi pálinka egyik fő információforrásává tenni
Egyébként pedig itt is csakúgy megy minden mint az életben, ho bekerülsz egy új közössébe vagy munkahelyre, először hallgatni, ismerkedni, tanulni kell, utána beszólni.
ja igen a narancs.... hát köszönöm, ezzel is gazdagabb lettem, jövőre nem biztos hogy mégegyszer nekiállok-bár ahogy olvaslak benneteket az eperrel se lesz könnyebb dolgom..... mindenestre elég jó lett a narancspálinka csak még mindig mostanáig is maradt neki egy kis kesernyés kisérője... igaz csak az első után érezni a második után már nem is kiséri annyira a harmadik meg teljesen narancs izű..... :))))
írtam volna emailt de nem publikus... Kérdezném hogy hol merre és mennyiért lehetne? Köszönöm
---
Más: Sikerült hozzájutnom a nagy hirtelen felhőszakadásnak hála viszonylag jó áron 40kg eperhez, ebből 6kg lekvárnak 2, fagyasztóba, 2fogysztásra a maradék pálinkának lesz. Illetve mivel olvasom itt hogy az epernek elég visszafogott a hozama- 5%?- a maradék 30 liter helyett - amiből ezekszerint másfál liter pálinka lenne- csak 25ből főzök szerintem és kipróbálom az eperbor készítést is a nemrég olvasott meggybor recept alapján. 6-7liter eperbor elég jól hangzik:) Tahiban egyszer láttam eperbort eladót... 3000ért adtak fél litert, nem vitt rá a lélek megkostolni... A pálnika cefrébe tettem pektinbontot és élesztőt, cukrot még nem de megkostoltam és olyan mintha méz lenne... nem baj ha nem teszek bele cukrot?
Éretlent ne szedj bele, csak érettet. Az éretlenben nincs cukor tartalom ami át tudna alakulni alkohollá. Szerintem ezt szőlődarálón simán le lehet darálni. Vagypedig fúrógépre szerelhető festékkeverővel "összeturmixolni".
Én harminc liter cefréhez szoktam egy kiló cukrot tenni. Ha sok cukrot teszel bele, az a zamatok, íz rovására megy, bár a pálinkád mennyisége az több lesz. Az íze kissé olyan "csípőskés" lesz, ha túl sok cukrot teszel bele. 1kg cukor kb. 7deci pálinkát ad.
Élesztőt azt csak keveset tégy bele, itt többen ís írják, hogy a Budafoki sütőélesztő kitűnő erre a célra. Harminc literenként én csak egy kevés, csipetecske élesztőt teszek bele. Oly módon hogy langyosvízben elkeverem a cukorral, a cukor oldódjon fel teljesen a vízben, de nem kell sok víz, sőt szerintem faeperhez kifejezetten kevés víz kell,és a pépesítés, turmixolás után hozzáöntöm a cefréhez. Ha sok élesztőt teszel bele, megérződhet a párlatban is, kissé kesernye formában.
Naponta 2szer meg szoktam keverni, van erre a célra egy nagy fakanalam.
Aztán majd egy kis idő múlva meglátod, szépen beindul a forrás. Már melegebb van, ezért hamar be kell hogy induljon. Lehet egy nap alatt, vagy még előbb is.
A cefrét ne hagyd napon, és ne zárd le míg forrásban van, de valamiféle tetőt azért tegyél rá, csak ne zárd le fixen. A nap elpusztithatja az élesztőbaktériumokat. Harminc fok felett már elpusztulnak, és akkor a forrás megáll. Ha kb. szobahőmérségleten tudod tárolni a cefrét szerintem az a tuti. persze, csak ha nem ecetet akarsz csinálni.
Kb. 10nap alatt kiforr a cefre. Figyelj oda rá, és mikor látod, hogy a főforrás, az intenzív pattogással, széndioxid képződéssel lelassúl, mondjuk a 8.-10. nap környékén, de ezt majd úgy is meglátod, érzékeled mikor lassúl a forrás. Nos ekkor zárd le, de alaposan, hogy levegővel ne érintkezzen. Az utóforrásban keletkező széndioxod megvéddi a cefrét a penészesedéstől, romlástól.
Minél előbb lefőzni!!! Sokáig szerintem a faeper nem igazán tárolható.
A savazással nem vagyok tisztában magam sem, bár már szereztem lakmuszpapírt, de eddigi rövidke pájafutásom alatt én még nem savaztam. Inkább minél előbb főzni, és nem tartogatni, kiforrás után.
Én legalább így szoktam csinálni, de kérem itt a Mesterurakat, hogy javítsanak ki bátran, ha nem megfelelő tanácsokat adtam. Én is kezdő vagyok.
Előre is köszönöm az esetleges kiigazításokat! Televagyok tanulási vággyal magamis.
Én ezt anno úgy csináltam, hogy egy 50-es hordót teletapostam virággal, és leforráztam olyan forró vizzel, amibe először elkevertem,(feloldottam) 5 kg cukrot. (mert hát azért az élesztőknek is legyen mit enni:)
Amikor kihúlt beoltottam, és imádkoztam.
Sikerült.
Kétszeri lepárlás után pedig lett belőle, egy illatos, de felejthető párlat.
Kezdőknek érdemes próbálkozni vele, mert megfigyelhető rajta az pl az erjedés fázisai.
Ne várj tőle nagy durranást, de mindenképp csináld ha gondolod, mert tapasztalatgyüjtésre jó. (főleg míg nincs gyümölcsöd)
2. Az eup-ot csak egyszer főzd, sok elő utópáűrlatot kell elvenned, de azt tapasztaltam, hogy a beöntött eup mennyiségének, kb az 1/3 át ki lehet venni belőle.
Mindenképpen olvass el mindent, ami a topik címe alatti linken található.
A vödröt, ha máshogy nem tudod lezárni, takard le egy vastag darab műanyag fóliával (agrofólia), és kösd le körben madzaggal. De a legjobb eleve fedels vödörrel (savanyítóvödör) dolgozni. Mindenképpen levegőtől elzártan kell erjeszteni. Egyébként a faeper cefre az egyik legkényesebb, gyorsan ki kell erjeszteni, és ahogy kierjedt, azonnal lefőzni.
1. Bodzavirág pálinka NINCS. Ha meg akarod spórolni a bodzapálinka készítés fáradalmait, akkor keress valami semlegesebb ízű pálinkát (pl. alma) és áztass bele szárított bodzavirágot. Csalás, de kegyes.
az első adagot egy kisebb vödörben rögtön indítsd be, élesztővel, enzimmel. Ha a hordó túl nagy, és az alján csak egy kevés cefre lötyög, az szinte biztosan megecetesedik, ezért jobb a vödör. Egy pár napig öntheted hozzá azért a frissen pépesített gyümölcsöt, ha van egy sorozatnyi, különböző méretű vödröd-hordód. Ilyenkor szépen lépésenkét öntheted össze a következő méretű hordóban-vödörben a cefrét. Az a jó, ha vödör/hordó kb. 2/3-ig, 3/4-ig van tele. Se több, se kevesebb.
MOsásban már profi vagyok :))
akkor vödrökbe gyűjtöm majd a faepert
amit nem találok sehol hogy 5-10-20 liternyi vagy kb gyümölcshöz miből (cukor; élesző vagy mi legyen)? mennyit kell hozzáadni ?
akkor ha megvan az első vödör akkor azt hogy zárjam le?
Nagy a baj, már 3 hete nem főztem semmit.Környékemen mintha mindenkinek elfogyott vona már a tavalyi cefréje.
Viszont cseresznyénk az lesz egy nagy fán. Nem fagyott el, és egyenlőre még a jég sem találta meg. Viszont tőlünk nem is túl messze csúnya pusztítást végzett.
Meggyem is lesz, két fán, bár koránt sem annyi mint cserkó. A meggytermést úgy 150 liternyire böcsülöm. A cserkót, azt meg sem tudom becsülni. Van vagy 70 éves a fa. Tavaly nem volt rajt semmi, idén elég sok. Nekiteszem a 3*11 tagos létrámat......:)
én még mindenben kezdő vagyok a pálinka terén (igaz nem az ivásban :)
ahova kölöztem a ház mellet van eperfa 3om vannak vagy 30-40 évesek lejjebb az utcában igaz van még vagy 20 ilyen fa ott is kicsit tudok garázdálkodni :))
elkezdtem szedegetni naponta olyan 2-3 kg van ami teljesen érett
ki jártas ebben hogy gyűjtsem cefrének?
mit csináljak hogy ne kezdjen penészedni?
folyamatosan gyűjthetem hordóba? vagy más megoldás?
De nem is mond igazat! Nekem igért ingyen és bérmentve egy mázsa mandarint. Amikor elmenten érte vagy 130 kg-t adott. Alig fért az autóba. Jó megszivatott! :) :) Tudom, hogy nem vagyok ZD tag, de vegyétek figyelembe, hogy ilyen emberrel álltok szemben! Sőt még a benzint is én fizettem! :) :) (Azért itt is szeretném neki megköszönni!!)
Nem is érdemes fölkészülni semmire, úgyis fölösleges. Nekem még most is valami gyomor nyugtató "rendes" pálinkáért kell nyúlnom, akkor is ha, csak rágondolok...
Ezen kívül hetente, kéthetente réztartalmú permetezőszerrel a megengedett legnagyobb dózisban permetezni kell nemcsak a birset, de az összes almafát is, amin még semmi kártétel nem látszik, azt is, különben viszontlátjuk a tűzelhalást.
ZD-sek! A weboldalunkra hamarosan felteszek egy dokumentumot, a ZD-vel kapcsolatban. Oda mindenki be tud írni amit akar, hányan, hogyan stb. Persze ez nem a végleges lesz, csak hiányik egy-két modul az oldalról, hogy igazán dinamikusan szerkeszthető legyen! Üzenőfalunk már van az is működik, meg egy szavazómodult is felraktam. Minden javaslatot szívesen várok az oldallal kapcsolatban. A ZD szervező dobjon egy mailt nekem! Mindenkinek elküldöm a belépéshez szükséges infókat, a ZD taglista alapján nyílvántartott mail címére! Minden még nem működik, de időm se mindig van rá, de jó úton haladunk. Közde én a háttérbe fejlesztgetek, de két három hét és indul a cseresznye szezon is....szóval.
Bocsáss meg, hogy humorérzék tulajdonlását feltételeztem Nálad. De ne keseredj el, van még egy csomó izgalmas dolog a világon. Pölö regisztrálni egy ZD-s levelezőlistába.:DDD
"A Medvehagyma párlat Orfűről származó, vadon termő hagymából készült. Az intenzív illatú párlat ízben is kiválóan hozza a hagymás jegyeket, talán egy picit fokhagyma irányba billen, zamata kóstolás után még sokáig megmarad. Medvehagymás rizottóba, fűszeres sültekhez elég csak egy csepp, kiemeli az ételek fűszeres jegyeit."
"A medvehagyma párlat színe halványsárgás, olajos. Illata intenzíven fokhagymás, pontosabban szólva, medvehagymás. Ami azonban meglepőbb az az alkoholos oldatban kiteljesedett és közvetített szulfidos illat-komponensek strukturáltsága. Szájban összetett, gyors egymásutánban, filmszerűen pergő hatásokkal, telt, nem vártan kerek illó komponensekkel, alkoholos, halványuló hagymás stílussal."
Na ha ilyenre gondoltál, máris találtam egyet kinából. 12,88 eu az ára és ingyen szállítják Magyarországra...Megrendelem,de jelezz vissza hogy jó-e Neked....Üdv.
Nem balta kell annak, hanem metszőolló! legalább 30 centis ép résszel levágni a beteg ágakat! Majd minden birsemtől meg kellett volna már szabadulnom ha mindjárt a balta után nyúlnék!
Ne haragudj, Két hónapot visszanéztem de nem találom nálad a ph mérős témát, ehhez az e-bayhoz nem értek de amennyiben a jövő hó 24.-éig ezt meg tudod hozatni akkor természetesen téged kérlek meg erre, akkor megyünk a a Balcsira és felvenném közben, de ez azzal jár hogy a pálinkád megfogyatkozik mert most sofőrrel megyek. Ha megy adolog jelezz vissza.
Ez konkrét tapasztalatod a beszterceinél? Tehát az idősebb besztercei fák, kellő gondoskodás mellett szépen teremnek? Kielégítően teremnek nekem is, amit gondozni tudok, amit nem tudok öntözni az elég esetlegesen, kihagy évet, akár éveket...Ebből is leszűrtem az irodalom mellett a viszonylag nagyobb víz igényességet a besztercei esetében. A mostani beszterceik szerinted milyenek, kétéve ültettem fákat, ellenállóbbak e a vírusra, foglalkoznak vajon a nemesítők e kérdéssel?
Ha szeretnék tag lenni akkor mi a folyamat? Jó kis közösségnek látszik szeretnék hozzá tartozni. ZD-re tudnák vinni narancs ill. mandarin párlatot. Márha beengedtek....
Nincs a környéken ital nagyker? Ahol visszaváltják az üres üvegeket is? Mert ha bemész a telephelyre, ott tudsz venni. Én tavaly vettem pár csatos üveget, nem is tudom melyik cég rakja bele a pálinkáját. 200 HUF volt!
Az ismereteim 80%-át én is erről a fórumról gyűjtöttem össze. Köszönet a fórumba íróknak. Amikor csipkebogyót gyüjtöttem, akkor mindíg a fagyasztóba raktam be az összegyűjtött mennyiséget és amikor egy nagyobb dózis összejött, akkor felolvasztottam és mehetett a cefrézés. Akár ez is lehet megoldás. Persze fagyasztó kapacitás kérdése az egész.
1 literes üvegekre lenne szükségem, egyformára, pálinka céljából....sajnos az egyeséval gyüjtögetés lassú most...van valami tippetek, hogy ügyeskedhetek?...tesco-ban akartam venni visszaváltott (valamilyen ) üveget...nem lehet..
kocsmából is lassan csoroghat, és nincs is ismerős...hm??
Nem kérdeztél butaságot, rátapintottál a lényegre. Ne gyűjtsd, hanem azonnal, kis adagokban cefrézd. Ilyenkor a több, kicsi fedeles vödör jobb, mint az egy nagy hordó.
Szóval, az első adagot egy kisebb vödörben rögtön indítsd be, élesztővel, enzimmel. Ha a hordó túl nagy, és az alján csak egy kevés cefre lötyög, az szinte biztosan megecetesedik, ezért jobb a vödör. Egy pár napig öntheted hozzá azért a frissen pépesített gyümölcsöt, ha van egy sorozatnyi, különböző méretű vödröd-hordód. Ilyenkor szépen lépésenkét öntheted össze a következő méretű hordóban-vödörben a cefrét. Az a jó, ha vödör/hordó kb. 2/3-ig, 3/4-ig van tele. Se több, se kevesebb.
Ne felejtsd el, hogy rohadt, penészes gyümölcsből nem lesz jó pálinka. Csak olyan gyümölcsöt (hullott gyümölcsnél megtisztított gyümölcs darabot) cefrézz, amit meg is ennél.
Először is had mondjak köszönetet Snapszmesternek a honlapjáért. Olyan kezdőnek, mint én is nagyon jó kiindulási alap.
A "profi" és "kezdő" pálinkafőzőknek pedig, hogy életben tartják a fórumot és van türelmük, vagy néha nincs válaszolni az ismételt kérdésekre.
De ne felejtsétek el, mikor ti készülődtetek az első főzéshez nem izgultatok?
Tavaly októberétől folyamatosan figyelemmel kísérem a fórumot, és máris sokat tanultam tőletek. Sajnos látom mennyire sok mindent nem jól csináltam a cefrézésnél.
De lenne pár kérdésem a cefrézéssel kapcsolatban.
Sokszor esik szó, hogy kaptam ezt vagy azt mosom, aprítom..../így egyszerre tele a hordó/
De ha szedem a szilvát, a kertből főleg az elején 1 nap csak 0,5-1 veder szilva van.
Meddig önthetem egymásra a pépesített szilvát?
Mert az a kis mennyiség is be tud indulni főni. Az nem baj, ha adagolom utána a többi szilvát?
Így eltelik kb 10 nap is mire tele a hordó. /100L/
Nem baj, hogy folyamatosan fog főni?
Lehet, hogy nagy butaságot kérdeztem, de erről nem olvastam sehol, vagy elkerülte a figyelmemJ.
Sokatoknak van saját gyümölcsöse. Leírnátok 1 hordóba mennyit szedtek, és hány napig?
Egyszerre dolgozzátok fel X nap után?
Illetve mit mikor tesztek bele, így az elején az érésnek, amikor még nincs annyi gyümölcs.
/élesztő,pektinbontó/
Kicsit hosszúra sikeredtem, de remélem kapok azért választ:)
Tavaly nekem is volt bajom a birssel, Norris, Zsuzska mondta, hogy erősen imádkozzak és metszem határozottan vissza a beteg ágakat.
Sajnos, az egyedüli tűzelhalást gyógyító szert betiltották -kasumin-, ezért én a tűzelhalásra is kicsit hasznos Vegesol eReS vegyszerrel permeteztem, kicsit erősebb szerrel, (0.6) és hetente.
Hál istennek megállt a fertőzés, bár néha fájt a szívem a metszőollót használni. 3-4 naponként ellenőriztem a hajtásokat.
A legjellemzőbb kezdet amit Stalker is írt az ágvég lehajlás. Ilyenkor a leveleken még szinte semmi nem látható.
Ilyenek voltak a hajtások, de ezek már erősen fertőződtek.
Az a legjelentősebb és egyben a legveszélyesebb birs betegség. Ez a párás meleg kedvez is neki.
Annak a legjellegzetesebb tünetei: mintha gázpörkölővel az egyes ágak végét lepörkölték volna ill. az igen jellegzetes pásztorbot vég jellegű hajtásvégek-ágvégek visszakanyarodása.
Hát a helyzet, mint látjátok, fejlesztés alatt van az oldal. Nem kis munka, hetek óta küzdök vele. Ez nem a végleges verzió , sem a dizájn, sem semmi:))) Egyszer akarom megcsinálni, de akkor f@szán! Én többet látok az oldalból, mert jelenleg én vagyok az egyetlen regisztrált tag:)))))), no meg a rendszergazda is, meg a moderátor.
Minden ZD-s tag kap majd egy ideiglenes jelszót, és azzal tud majd belépni, megváltoztatni azt. Aki nem ZD-tag az nem tud regisztrálni, de természetesen a nyílt "tudományos" tartalomhoz hozzáfér, ahol egyre több publikus mesterfogást, praktikát sajátíthat el. Hasznos linkek stb. Snapszi oldala, meg eme fórum is közvetlen elérhető az oldalról.
Még számos fejlesztés van hátra, kell némi programozási háttérmunka. Türelmeteket kérem!
A fejlesztés jelenleg is folyik, meg a poharamba az ezüstérmes cserfői törkölyöm, hogy gondolkodni is tudjak!
A Zászló is meg van, ha megnyitod az oldalt, már a böngésző fülén is kis ikonba ott van, meg a kedvencek közé ha bemented....elméletileg:))
Az eddig gyönyörű 3 éves birseim közül 7-ből 3-at elkapott a monília, utoljára szombaton permeteztem folicor solóval ma vettem észre hogy 3-nak kaput. Mit javasoltok a további növényvédelemre mivel 2 hete kaptam kb 40 méter hosszú és 4 méter széles birs sövényt hasznosításra ami teli van gyümölcsel. A moniliás fákkal mit lehet kezdeni? Az érdekes hogy körülötte van meggy, cseresznye kajszi, szilva azoknak semmi baja egyenlőre.
De láttam működés közben egy duplafalú söröshordóból készült vizest vagy inkább gőzöst.
Az oldalából egy cső jött ki kilencvenfokos könyökkel és a tetején egy kukta súlyszelep.
Ott sziszegett állandóan nekem tetszett. Volt benne nyomásmérő is de rá sen néznek csak ha abbahagyja a sziszegést akkor tudják hogy elfelejtették pótolni a vizet. Menet közben a vízvezetékről egy golyóscsappal töltötték fel. A tulaj szerint évek óta használják és nem is keveset. Minden probléma nélkül. Szatmáron.
Szerintem az olajos/vizes döntésnél inkább a körülményeket, árat, felhasználási körülményeket kell figyelembe venni.
A vizeshez kell nyomásmérő ->pént az olyajoshoz nem
Ha télen fagy ahol a főző van és lusták vagyunk, vagy nincs mód a leeresztésre akkor olajos...
szerintem az ilyen gondolatmenetnek kellene dominálnia a félelem helyett...volt szerencsém látni grillezéskor tárcsán felgyújtott olajat, és nem mesze tőlem robbant sörösdoboz a tűzben..szardolog mind a kettő...de ha ncsak egy kicsit is figyel az ember az ilyesmi elkerülhető.
Egy térben lévő gőznek nagyobb az energiája az alatta levő víznél. Nyilván, mert tartalmazza a gőzzé váláshoz szükséges energiát.
Az én (mi) esetemben ennek nincs jelentősége mert pont ott van nagyobb energia ahol nincs ami átvenné.
Hő közlés szempontjából az olajnak csak annyi az előnye hogy több energiát lehet bevinni (nem kell) mint a 110 C fokos vízzel, ha kellő képen magasabb a hőfoka.
A tegnapi olajhőmérséklet vitához egy illusztráció, szilvacefrét főztem duplafalú olajossal, 4 helyre tettem hőérzékelőt: fedél, sisak, páracső felső vége és az olajba felülről belógatva.
Az olajhőmérséklet berogyik amikor a gőzzé válás elkezdődik és akeletkező gőz felfűti a sisakot, páracsövet. A lepárlás folyamán az alkoholvesztéssel együtt nő a cefre forráspontja és ezt követi a sisak, páracső és az olaj hőmérséklete is.
Elektromos fűtésem van, tehát egyenlete felfűtés, első cseppek után visszaveszem, utána egyenletes lepárlás.
bolo04
Nekem ezüsttel forrasztottak össze rezet és acélt, tehát lágyforraszással nem lehet, keményforrasztással igen .
Azért nem gondolod komolyan hogy ezt most hallom először ?
Természetesen ott is jelen van a hőközlés de lényegesen kisebb mértékben - ezt tapasztalatból is merem állítani - amúgy meg gondold csak még egyszer végig -- nyomás alatt nem fór a víz hisz azért tesszük nyomás alá ! jól gondolom?
Ha meg nem fór akkor számottevő győz sincs - ami gőz keletkezik az arra elég hogy fent tartsa a nyomást - de nem is ez a lényeg ami biztos más a 110C°víz hő átadása nagyobb mint a felette lévő fáradt gőzé ! :-)
fával, ágakkal, kéreggel meg mindenféle háztartási papírhulladékkal - csupa ingyenes holmival lehetőség szerint és elég lassan, mert 2 főzés megy le egy nap a 90 literes főzővel.
Volt itt szó habzásról, duplafal, szimplafal vitáról, főzési időről, és aminek a legjobban örültem, hogy Zsuzska is fával fűt:). Én is.
Ráérő időm rövidsége miatt, ebből most csak a habzást ragadnám ki.
Öreg Mesterem mondá, hogy ez a habzás probléma olyan mint amikor a kígyónak már le van vágva a feje, az ember tartja szemmagasságban, és nézi, vizsgálgatja, és a kígyó akkor harap bele az ember orrába.
Tehát, mikor már nem is számítasz rá, hogy baj lenne, mondjuk a főzés végén, mert már kiment az "anyag" nagy része az üstből, kicsit jobban megtüzeled, akkor fut meg az egész. Amúgy valami természetfilmben látta a kígyós dolgot. Ez az egyik kedvenc hasonlata.
Lényeg. Hoztak neki seprőt, főzze le. Mondták hoznak neki étolajat, hány liter legyen, mert ugye máshol is így szokták, étolajjal?
Az öreg mondá. Legalább 5 palack. Soproni Ászok formájában:), a főzést meg bízzák rá. Elővette a csutkára kipréselt, és őszröl elraktározott szőlőtörkölyt, azzal meghíntette a seprő tetejét, és szép óvatosan lefőzte. Szóval ha ilyesmi futós anyagot hoznak neki, meggy, cserkó, eper, akkor ő mindig ezzel a módszerrel dolgozott.
Ősszel mindig készül ilyen dolgokra. Valamennyit mindig tesz el a szárazra préselt törkölyből.
75-80 C fokos cefre hőfokon nem lehet pálinkát főzni. Lehet hogy megindul 75 fokon de egyenletesen emelkedik 95 fok fölé és akkor van kész a főzés.
Lehet hogy te is így csinálod csak nem jól magyarázod, lehet hogy nem, de akkor rossz amit csinálsz. Ha most erről nem akarsz vitatkozni rendben, de akkor is a fizika győz.
A hordó oldalán van 2 db körbefutó belülről kifelé nyomott domború "karima" valami ráfszerűség amit gondolom azért nyomtak bele, h könnyebb legyen gurítani.
Ennek a nagysága, amennyire kiáll a hordó síkjából 7-8 mm.
Így is elég lesz a 20 mm távolság a két fal között, nem gond az, h ahol ez a két kitüremkedés van, ott ez a távolság csak kb 12mm-re szűkül?
Tudnál olyan képet csinálni, hogy egy részen dörzsiszivaccsal letörlöd? Lehet hogy csak a fehéregyensúlyal, vagy a mélységélességgel van baj, de én innen úgy látom, hogy nálam még az olajosnál sem szokott így kinézni. A cefreszint felett odabarnul általában, de azt egy megnedvesített dörzsiszivaccsal le lehet törölni.
Én amjdnem teljes magasságban duplikáltam a főzőmet és olaj van benne. Semmi nem ég oda, de ha olajszint alatt van a cefre mennyisége akkor a felhabzó rész elég rendesen rászárad (nem odaég). Az üst még forró állapotában vízzel nagyon könnyen tisztítható. Kérdés, hogy mekkora nyílás lesz a hordó alapú főzőn. (kis lyuk esetén nem szívesen nyúlkálnék a forró üstbe)
Ha tele üstel akarsz főzni, akkor emeld meg teljesen a duplafalat.
Idemásolom Norris tervrajzát ebből is látni a mértéket.
A gond éppen a tisztázásnál van, főleg ha kevés az alszesz, túl nagy a hőátadás, ezért nehéz az elválsztás. Erre találtuk ki mi a hőközlő -olaj- anyag csökkentését.
egyébként azt még nem mértem,. de jó forró szokott lenni az biztos, mert nem szoktam felügyelet nélkül a tűzön hagyni, le szoktam venni és kiöntöm a kertbe.... hát szép mutatvány leszedni a sapiját a 35literes fazekamnak miközben rotyog benne a moslék....
meg a sapkát... mert ha 70fölé megy akkor átjön a cumo... :( sőt attól függ mit főzök... na nem mintha eddig sokat főztem volna, mert nekem sajna nincsennek ilyen jó gyümibeszerzési forrásaim, felén horror áron adják a gyümölcsöket...
Nem is tudod magasabb hőmérsékleten főzni a kelleténél.
Az üstbe töltött víz-alkohol / és hát még sok minden más / keverék forráspontja sokkal száz fok alatt van álltalában olyan 78 celsius folon szokott felforrni és akkor indul meg az intenzív gőzképződés. A pára csövön fél perc alatt "végigfut" a meleg és már meg is cseppen a cső alján.
Fokozatosan melegszik ahogy változik a cefre összetétele.
Ha vízbe jeget teszel az is addig nulla fokos lesz amíg a jég el nem olvad.
Lényeg az, hogy egyszerűen nem tudod túlmelegíteni. A fizika törvényei nem engedik.
De ezek szerint, ha az egészet duplikálom (nem sokkal több anyag kell hozzá) az még jobb?
Volt-van ilyen alternatíva is.
Szándékaim szerint teli üsttel akarok főzni, ezért is tetetek az alapból 395 mm magas hordóra egy 80 mm-es plusz magasítást, h beleférjen a nettó 50 liter cefre.
De persze simán előfordulhat, h nincs 50 l cefre, ezért is agyalok, h mekkora legyen a duplikálás.
Gondolom alszeszfőzésnél már nem gond, hogy ha az alszesz szintje az esetleges duplikátoros vízszint alatt van? Vagy igen? :-)
Egyébként még az is kérdés, h mekkora legyen oldalt a hely a víznek, szal milyen távolság legyen a két oldalfal között, illetve alul a hordó fenekénél?
elnézést én nagyon amatör vagyok de miért is kell 100 fok fölé vinni a pálinkafőzését??? Ne az volt hogy próbáljunk minnél kissebb hőfokon főzni, hogy ne a vízgőz hanem a gyümölcsaromák jöjjenek át a csövön??? Én igyekszem minnél alacsonyabban főzni, kb 75-80fokon, 110,120,130 szerintem már nem az igazi, de javítsatok ki ha tévedek...
A duplikált pálinkafőző-! szerintem nem bonyolult a kérdésed s a megoldás kézenfekvő !
A logikája a következő- a duplikálás addig célszerű amíg cefrével szándékozod tölteni az üstöt - ha így csinálod még mindig marad két lehetőség ugyanis a hő átadás az olajosnál a hőközlő olaj töltési magasságával változtatható !
Ha víz a hőközlő akkor is számít hogy mennyi a benne lévő víz -ugyanis mivel egy zárt tér és nyomás alá van helyezve ezért nem fór a víz és így gőz hatás is lényegtelen !
Én azt tanácsolom legalább 2/3 rész dupla legyen !!
Én úgy gondolom, az a jó, ha minál magasabb a duplafalúsítás. Ha esetleg kevesebbet főzöl a hőközlő anyag szintjét lehet csökkenteni, mint ahogy mi is szoktuk a tisztázáskor.
Még egy vélemény, szerintem sem odaégés, az tán még kozmálásnak sem nevezhető, Zsuzskával értek egyet: odakap, odaszárad.
Egyet értek veled , nekem egy szimpla falu 100l réz főzöm van, másfél óra alatt indul meg kb én rakom rendesen a tüzet addig keverem közbe még elég meleg nem lesz, utána teszem rá a tetejét, és továbbra is rakom had folyón de így nekem se ég le. Kb3- 4 óra alatt végzek vele. Nagyon pépes anyaghoz így is kell raknom kb 20 l vizet
Az őseink ezt használták, a román Gábor cigányok ma is ilyet csinálnalk.
Ettől még akár rossz is lehetne de nem az.
Írjátok be a google képkeresőbe
cazan tuica cupru
Én sokáig agyaltam milyen legyen a főző, itt is sokat olvasgattam, nézelődtem.
Annyit változtattam, hogy rozsdamentes és csupán a hűtő és a páracső réz.
És vízzel tömítem. hagyományosan cefre-liszt keverékkel tömítenek.
Szerintem a kavarás miatt a főzés idejét szinte bárhogy beállíthatjuk. én egy óráig fűtök de ha akarnám fél óra alatt is megtehetném. És nem ég le a legsűrűbb cefre sem.
Továbbá a keverés miatt sokkal jobban kifőnek a ceféből az ízek és aromák.
Volt már olyan cefrém ami annyira lédús volt, hogy nem igényelt kavarást. És nagy meglepetésemre viszonylag kellemes lekvár illata volt a főzés után a nosléknak. Utána ugyanazt a cefrét kavarva főztem és a szokásos savanyú szagú moslékot kaptam.
Ha lesz időm lefotózom a főzőt, de most szét van szedve és a pincében pihen.
Ha már szóba került az odaégés és a duplafal problematikája.
Lenne egy kérdésem és a tanácsotokat szeretném kérni.
Duplafalú (vizes) söröshordóból átalakított 50 literes főző építését tervezem, részben már folyamatban is van.
Az lenne a kérdésem, h mit tanácsoltok, az oldalfal mekkora részét duplafalúsítsam?
(Az oldalfal teljes magassága 395+80 milliméter)
Először kb. kétharmad részt gondoltam duplikálni, aztán volt aki azt mondta, h mindenképpen az egész oldalfal legyen dupla (indok: ahol duplafalú, ott nagyobb mértékben adja át a közölt hőt), de volt olyan is aki azt mondta, h félig bőven elég.
Ha az egészet duplikálom és mondjuk félig megtöltve cefrével főzök, mert mondjuk annyi van, a felhabzó rész nem fog e odaégni?
Vagy a hőleadás nem lesz e gyengébb, ha csak félig-kétharmadig duplikálom a hordót?
Ilyen dilemmáim vannak!
Segítsetek kérlek titeket, akinek van tapasztalata, véleménye mondja már el!
Én pont ellenkezőleg használom a "szimplafalúmat".
Nálam 3,5 óra alatt lejön 50l cefre.
Kb 50 perc a felmelegítési idő.
Ez kb úgy néz ki mint mikor húslevest főzünk. Ha nagy lángon főzzük, akkor őrült fogásba kezdenek a hozzáadott akár darabos zöldségek, de akár a csirkeszárny is:) Ha visszavesszük a tüzet, szépen leülnek az összetevők az edény aljára. Ez nálunk (cefrekifőzőknél) óriási hátrány!
Én azt szoktam mondani: Forogni kell a cefrének az üstben, ha jó az üst! Ha megfelelő hőelosztás van az alján,(kerámiabetét) nem fog leégni.
Azt tapasztaltam, hogy ha nem kenem neki a tüzet, hamarabb leég.
De van itt a fórumon, közeli barátom. Ő el tudná mesélni, hogy hogyan égette oda (asszem alma) a cefréjét 8 órai főzéssel:)))
Azon túl, hogy túlságosan sok idő, ilyen lassan desztillálva esetleg túl jó az elválasztás, előfordulhat, hogy nem megy át elég aroma az alszeszbe. Ez, persze, függ attól, hogy mekkora a sisak, milyen a páracső, stb. Ha ízlik a pálinkád, akkor persze nincs semmi baj.
Szimplafalú rozsdamentes 30l üstben főzve kb. 25l elég sűrű (aprított, pektinbontós) almacefrét a gázrózsára elosztót is téve teljes takarékon (legkisebb fokozaton) tüzelek.
A felfűtés így kb. 3-3,5 óra, az első csepptől a cucc további 4-6 óra alatt jön le. Én ráérek, így nem ég le, ha erősebben tüzeltem, volt, hogy az alja odakapott.
Szerintem, ha olaj a hőközlőd a duplikátorban, tudod úgy vezetni a fűtést, hogy ne menjen annak hőmérséklete 110 C fok fölé. Különösen akkor igaz ez, ha a jól szabályozható pébé gázégővel tüzelsz. W8.
Ha nem víz a hőközlő közeg,hanem olaj,ami normál fűtés mellett is elérheti a 130 fokot,és nem habzó cefrénél semmi problémát nem jelent,de pl. epernél az a plussz húsz fok milyen mértékű "odakapást-rásülést"eredményezett volna.
Ez nem leégés,csak simán rászáradt az oldalára.Vizes rendszerben leégetni a cefrét,azt megnézném.Bizonyos anyagoknál előfordul hogy körben rászárad(megkockáztatom rásül) az üst oldalára.Tapasztalatom szerint főként a "habzó" anyagokkal történik ez,pl seprő.
Tapasztaltabb eperfőzők álltal ajánlott 4%.Nekem ez volt az első ilyen kényes gyümölcsel való próbálkozásom.Egyéb gyümölcscefréknél nem tapasztaltam ilyen mértékű odakapást.
...na már megint vihar a biliben...igen, ezt kihagytam és a Mester jól mondta, szimplával nagy bátorság, de még duplafalúval is csak óvatosan (mindegy, hogy milyen), mert nagyon meg tud indulni...eleve egy kicsit kevesebbet rakni az üstbe és a felforrás vége felé, fokozatosan venni a fűtést óvatosan vissza...akinek nincs habzásgátlója (én Bondexes szilikonolajat használok), az
legalább pár kanál étolajat tegyen rá, mert az is fog valamit...de ha nem óvatosan fűtessz, akkor
Emlékeim szerint olajos hőközlőt használó kolléga írta itt a fórumon,akinek van hőmérője a duplafalban,hogy alszesz lepárlásánál,akár 130 fokra is megugrik az olaj hőmérséklete.
A tafrina ellen már február utolsó hetében permetezni kell rézzel. Most mondjuk mínusz tíz volt, úgyhogy inkább március elején.
A rügyek pikkelylevelei alatt már kezdik áldatlan tevékenységüket. A későbbi rügyfakadás és az utáni permetezések már csupán szenteltvíz hatékonyságúak.
Van "modern" Besztercei ami ellenállóbb a szilvahimlőre és Chcanska Rodnának hívják. Szerintem egy az egyben Besztercei csupán a szerb nemesítőknek sikerült egy jobb magoncot találni. Hivatalosan a Sanley és a Besztercei keresztezése.
A másik pedi az, hogy hét -nyolc éves korára "kinövi" a fa. Utána már csupán néhány évjáratban nem is mindíg a gyümölcs felületének felén harmadán fél miliméteres besüppedt rész látható esetleg perzselés szerű részekkel eggyütt. Ez csupán esztétikai probléma. A hozzánemértők legtöbbször észre sem veszik.
De ha már növénytermesztünk
A moslékhoz szerintetek mennyi meszet kell adni hogy semlegesítse a savakat. Persze cefre kérdése is tudom. Én most hozattam egy főzdéből olyan húsz köbméter moslékot. Állítólag jó trágya.
Gabó magozza az epret, ha jól emlékszem, azt mondta, hogy jobb úgy. Házilag úgy tudod megoldani, hogy a kiforrt cefrét vászonba (vagy négyrét hajtott sűrű szúnyoghálóba) teszed és kifacsarod. A visszamaradt szilárd részt föliszapolod egy kis vízzel, és újra kifacsarod. A föliszapolást aztán addig ismétled, amíg úgy érzed, hogy van még "anyag" a maradékban. Hátránya, hogy nagyon fölhígul az amúgy sem alkoholgazdag cefre.
...KIMAGOZNI??? az epret?...ugye viccelsz??...egyébként semmi extra...én fontosnak tartom a 3-körüli PH beállítást, mert nem mindíg tudom azonnal, a kiforrás után főzni...
...budafoki élesztő, pektinbontó és max 3% napfény...a jó pépesítés festékkeverővel azért is fontos, mert a csumája nagy részét, (ha nem szedted le) azzal ki lehet szedni...
...a kihozatal az alapanyagtól függ, úgy 5-8 lit/100-kg...
nem szabad túlzásba esni a levéltetvek elleni harcnál sem, sajnos a vegyszer leöli a természetes rovarellenségeket is, ami szerencsés nem súlyosan fertőzött esetekben kordában tartja a levéltetveket.
A szilvahimlő egy vírus! Nincs ellene közvetlen védekezési mód! A fa legyengüléséből adódó másodlagos, bakteriális, gomba...stb betegségek ellen esetleg... Az a baj, hogy a besztercei igen fogékony a himlőre, sajnos emiatt vannak fák amik nem nevelik ki a termésüketz, féléretten lehullanak, ez a tipikus himlővírus jel a levélen található sárgás foltok mellett. Tudni kell, hogy a besztercei vízigényesebb a többi fajtánál, sokszor azért terem gyéren mert nincs elég nedvesség a gyökérzetének. Érdekes volt tavaly, számos ismerősnél jól, kielégítően termett a besztercei, vajon miért? A talajban bőven volt nedvesség a tavalyelőtti igen esős idő után, ezért jó kondiba volt a fa a vírus ellenére is, és kinevelte a termését! Megsúgom van 3 db kétéves beszterceim az idősebbek mellett, nem vagyok hajlandó lemondani e nemes fajtáról, ha nem is minden évben , számos évben lehet termésre bírni a vírusérzékenysége ellenére is. Víz és tápanyag a lényeg! Egyébként minden szilvafajta szilvahimlő vírusfertőzött , de a legtöbb közülük ennek ellenére jól, jó minőségben terem. Stanley, cacansca lepotica, veres, bódi szilva, több ringlóféle stb.., az utóbbiaknak kis tulzással kutya bajuk nincs, igazi harcedzett , pálinkafák! :D
Viszont amitől most nagyon tartok, hogy a besztercei szilva szilvahimlős...eddig sose volt rajta termés, most hogy erre a fára külön figyelek és permetezem van bőven, viszont észrevettem a leveleken pár foltot ami gyanús...eddig ezek a tetveknek voltak tulajdonítva, most viszont semmi kártevő nincs rajta...hiába a 100% házihoz hozzátartozik a növények ápolása is.
Na kolléga tanulmányozd önmagad - De Csep-el-- nek sztem abban igaza van hogy mi a betegség - csak azt már ilyenkor késő gyógyitani ezeket a leveleket már nem lehet az új leveleket még talán :-)
Bocs, de mostanában nem jártam erre. A 25 kW teljesítmény sok. Ha a víz fajhőjével számolunk, akkor 1 égőcső elég. Attól függően, hogy fg-t vagy pb-gázt használsz, a fuvókával, gáznyomással, szeleppel és levegővel lehet szabályozni. A pb-gáz fűtőértéke 2-2,5-ször nagyobb a fg-nál.
Valamikor régen, benzinkutas voltam, eccő jött egy csajszi, és azt mondta, fújjam fel a pótkerekét annyira, hogy pont jó legyen, amikor kell. Mondtam, hogy ha megmondja, pontosan mikor fog defektet kapni, megteszem.:DDD
1979 Augusztusában 5 ft-ért vettem a barack kilóját. Hogy idén mennyi lesz...........:))
Keress meg egy-két zöldségest vagy piacot... ha szerencséd van akkor nagyon minimális összegért de az is lehet,hogy ingyen kapsz. Én januárba kaptam 400 kiló mandarint narancsot vegyesen tök ingyen. Bár válogatnom kellett és 50 kiló volt a rossz.
A nevezési lap a NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságán, valamint a Vas Megyei bérfőzést végző szeszfőzdékben vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető. A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók a verseny hivatalos honlapján a www.vasmegyeipalinkaverseny.hu oldalon elérhetők.
A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként egy liter verseny pálinkát - 2 * 0,5 literes palackban - kell eljuttatniuk a NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság címére: 9700. Szombathely, Széll K. u. 24. Tel.: +36/94-501-000
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.
Nevezési díj: 1.000 Ft/versenyző
A pálinkák eredetét igazolni kell!
A verseny eredményhirdetésére a magán, illetve a bérfőzetők tekintetében 2012.06.16-án, Vönöckön a Vönöcki Pálinka Fesztivál, míg a kereskedelmi főzdék tekintetében 2012.06.30-án, Győrváron a Birkás Pálinka Fesztivál keretében kerül sor.
Annyiban pontosítom, hogy a vízzel elkevert élesztő az első liter elcefrézett gyümihez hozzá kell tenni. A pektinbontót elég ha megtelt az edény a savat ha szükséges egy nap után. Addig had dolgozzon a pektinbontó.
De ennél sokkal több és pontosabb infó van a reggel belinkelt oldalakon.
Kezdőként engem is foglalkoztatott a kérdés, aztán kiderült, hogy ha egy órán belül úgyis belekeverjük a pektinbontót, élesztőt, savat akkor tökmindegy (ha több nap eltéréssel tesszük bele akkor van elméleti jelentősége).
Hasonló felkavaró kérdés még egy kezdő számára, hogy
az alszeszt milyen vízzel kell hígítani (tökmindegy, mert úgyis lepároljuk még egyszer, de mondjuk hígítsd csapvízzel), továbbá,
hogy melyik duplafalú pálinkafőző a jobb, a vizes vagy az olajos (tökmindegy csak jól működjön, de legyen mondjuk olajos, mert nincs benne nyomás)