Keresés

Részletes keresés

Tipetupa Creative Commons License 2014.10.13 0 0 18299
Előzmény: Fehér Mónika (18297)
Biborka75 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 18298

Kedves Mónika!

 

Én nem élek kint, de véleményem szerint a tartozás országtól független...Hollandia pedig messze nem Magyarország, de te lehet jobban tudod, hogy ott aztán nincs kibúvás, talán ezért is tartanak ott ahol...

 

szép napot!

Előzmény: Fehér Mónika (18297)
Fehér Mónika Creative Commons License 2014.10.12 0 0 18297

Sziasztok, lenne egy kérdésem hozzátok. Dolgoztam kint 3 évig, kisebb nagyobb megszakításokkal, majd tavaly szeptember óta nem. Kaptam a belasting-tól egy levelet, hogy tartozásom van feléjük és fizessem ki egyben vagy részletekben. Na mármost, erre nekem nincs pénzem.

 

Mit tudnak ők tenni annak érdekében,hogy fizessek? Lesz bármilyen vonzata, ha nem fizetek?

Ha megint úgy alakulna , hogy kimegyek dolgozni, akkor rögtön levonnák a fizetésemből?

 Előre is köszönöm a válaszokat.... :)))

mirla Creative Commons License 2014.10.11 0 0 18296

Nos, kíváncsiságból elővettem a legutóbbi, régi, 5 évvel ezelőtti gy.kezelés számlámat. A végösszeg 602,50 euro. Ebben van egy operatiemicroscoop használat és egy elmeszesedett csatorna tisztítása, ami pluszban összesen120,40 euro. Ha ezt levonom, még akkor is 480 euro körüli a számla, hozzá kell tennem, 4 gyökeres rágófog volt.

2009 óta pedig JELENTŐSEN emelkedtek a fogászati költségek (is), és újabb tételeket számolnak hozzá, mint pl. a rendelőelőkészítés, ahogy az előző hsz-ban mondtam.

Neked valószínűleg 1 vagy 2 csatornás, komplikációmentes kezelésed volt, szerencsére!.

 

A fogászati biztosítást újra megnéztem, mert tudtommal csak bizonyos összeghatárig megy ez a 80 %-os térítés, nem korlátlanul! Az Univé-nél 3 fog.csomag van, 250, 500 és 1000 euroig térítenek, utána nem! Viszont ezt az összeget egy gy.kezeléssel, némi kontrollal, esetleg egy kis töméssel, fotókkal már ki is merítetted, és ne felejtsük, közben befizettél egy évre - az utolsó, legdrágább biztosítási csomagot figyelembe véve - 39,45 x 12 hó = 473,40 eurót. Tehát, ha 1000 euróig deklaráltál, akkor jó 500-at nyertél rajta. Ha viszont csak kontrollra jártál, akkor egy csomó pénz feleslegesen kifizettél.

Amikor én erre rájöttem, akkor töröltem a fogászati biztosításomat, mert tiszta lutri. Mondjuk, örülnék, ha csak fizetnem kellene, és nem ilyen szörnyű kezeléseknek alávetni magam....

 

Abban teljesen igazad van, hogy a számlákat figyelemmel kell kísérni. Én mindig megnézem a saját biztosítóm "persoonlijke omgeving" oldalán, hogy mit nyújtott be milyen intézmény a nevemben. Én is találtam már olyat, amit aztán visszavontak, "foutje"! Aki persze ezt nem ellenőrzi, annak fogalma sincs, hogy miután betelt a saját rizikója,  mit fizetnek ki a nevében, hiszen sok terapeuta, orvos egyenesen a biztosítónak deklarál, a páciens nem lát számlát. A fogászat és az alternatív kezelések ez alól kivételek.

Előzmény: segítökéz (18295)
segítökéz Creative Commons License 2014.10.11 0 0 18295

Információdhoz hozzáfüzném, nekem is volt pár gyökérkezelésem, de ekkora összegü számlát, amit meghatároztál soha nem kaptam.

Valószínüleg fogorvosa és esete válogatja.

Mindenestre ajánlom az aanvullende tandartsverzekering megkötését ( Univé-nél vagyok bebiztosítva), a számla 80%-t fizeti, a kezelt pedig 20%-ot.

Különösen a "rossz" fogazatuaknak érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást és az idö múlásával az ember fogsora sem javul, gyakrabban kell a fogorvost "látogatni", elönyösnek tartom a biztosítást.

Amennyiben nem vagy bebiztosítva, a végösszeget reklamálni sem tudod, viszont amennyiben van biztosításod és úgy veszed észre, hogy pluszokat is belevettek, "ráuszithotod" a fogorvosra a biztosítodat. Te magad nem tudod megvédeni a pénzedet, a biztosító pedig jogosan utánajárhat miért fizet a biztositottjának többet a kelleténél.

 

Kórházi kezeléséknél is volt hasonló probléma, pl. nekem egy vizsgáltra kellett bemennem és a kórház 1 éjszakás bentmaradást számolt el a biztosító felé. Szóval nagyon észnél kell lenni.

Előzmény: mirla (18294)
mirla Creative Commons License 2014.10.10 0 0 18294

Sajnos, erről a témáról könyvet tudnék írni...

Megközelítően sem lehet megmondani, mennyibe kerül, nagyon sok tényezős a végleges költség.

Az első konzultáción (az még nem kerül olyan sokba) általában kér és kap a páciens egy körülbelüli költségbecslést (begroting).

Az ár  4-700 euró között van, sőt több is lehet, ha komplikáció adódik.

Természetesen függ attól, hány csatornás a fog, kell-e érzéstelenítés,  használ-e az orvos mikroszkópot, elektromos hosszmérést, gyógytömést, elég- e egy kezelés, vagy többször vissza kell menni, hány röntgen készül, milyen anyagokat használ fel az orvos, stb. Ezt előre egyébként még nagyjából is nehéz megjósolni. Van viszont olyan rendelő, ahol még pofátlanul felszámolják a rendelő gyök.kezelésre való előkészítését is (!!!) a páciensnek, ez csekély 56 euró.

http://www.123tandarts.nl/tandartstarieven/tandartstarieven-2014/wortelkanaalbehandelingen

 

Ezen a fenti linken megnézheted a 2014-es egységes fogászati tarifákat. Ami a nehéz, hogy nem tudod kisilabizálni, neked pontosan mi fog ebből kelleni, illetve mit számolnak majd fel. Nagyon sok részösszegből áll össze a számla, és a vége általában mindig több, mint a költségbecslésben feltüntetett összeg.

 

Én már jártam úgy is, hogy egy fali képen elmutogatta a nő, hogy mi fog történni (a 6. gyökérkezelésemnél!), nem kértem tőle, sőt előre bólogattam, mert már mindent tudtam, sajnos. Ennek ellenére " gy.kezelési tájékoztatás" címén ezt is vastagon felszámolták, de ez persze csak utólag derült ki...

Aztán egy másik esetben csak magára a gyökérkezelésre adtak becslést, a fog teljes restaurálására  még jókora összegek hozzájöttek (a kezelt gyökéren felüli kompozit tömés, rágófelszín kialakítása, stb.). Én azt hittem, ez mind benne van, de nem, csak a gyök.kezelés maga volt az összeg.

 

Én tavaly otthon csináltattam ezt, még repülőjeggyel is töredékébe került, mint itt. (kb. 40 e Ft)

Viszont ebben meg az a veszély, hogy ha csak bizonyos időre mégy haza, ezen belül el kell, hogy elvégezzék a kezelést. Ha problémád van, utána nem tudsz csak úgy visszamenni. Mivel nekem komplikációim voltak, és a 2 hét lejárt, az utolsó előtti napon kénytelen volt befejezni a doki, szerintem nem is lett jó, sokat kínlódtam vele. Tehát ez sem megoldás.

A húzás csábító, csak amikor az embernek már "ritka" szép fogai vannak,meggondolja.

 

Még egy jó tanács: mivel nincs fogászati biztosításod (ami úgyis keveset térítene), magad választod meg, hová mész, tehát érdemes egy erre a témára specializálódott fogorvoshoz menni (endodontoloog), külön klinikáik vannak általában. Ők azért naponta ezt csinálják, jobb a felszereltségük, én jobban bízom bennük, mint egy mezei fogorvosban.

 

Szívesen olvasnám, hogy döntöttél, és ha itt kezeltetted magad, hogy voltál megelégedve!

üdv, Mirla

Előzmény: szignum7 (18292)
Quantumleap Creative Commons License 2014.10.10 0 0 18293

Nekem két éve az, hogy a sürgősségi fogászaton megvizsgáljanak, és végül felírjanak egy antibiotikumot ínyfertőzésre, 130 eurómba került.

Előzmény: szignum7 (18292)
szignum7 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 18292

Sziasztok! 

 

Érdeklődnék,hogy vki ismer itt kint praktizáló magyar fogorvost? Gyökérkezelésről lenne szó.  Illetve a holland dokik mennyiért csinálnak egy ilyen beavatkozást, ha ugyan van biztosításom itt kint az Unive -nél, de ebben nincs fogaszati ellátás. Akinek van ebben tapasztalata kérem írjon S.O.S. lenne. Köszönöm. 

tapaszka Creative Commons License 2014.10.08 0 0 18291

Köszi a segitséget.

Előzmény: mirla (18290)
mirla Creative Commons License 2014.10.07 0 0 18290

Elnézést, a nagy másolásban benne maradt egy töredék mondat, de ebben is ugyanaz a telefonszám van:).

 

Hogy bejelentett lakcím nélkül foglalkoznak-e veled, azt nem tudom, de ha nem legálisan vagy itt, akkor szerintem bele se kezdj. A lakcím szerintem arra is kell, hogy az esetleges levelezést ki tudják küldeni a részedre.

Előzmény: mirla (18289)
mirla Creative Commons License 2014.10.07 0 0 18289

Gondolom, korábban is tudtad, hogy feketén vagy foglalkoztatva.... Egy szerződés késhet pár napot, de nem heteket. A fizetés sohasem zsebbe megy... Átutalja minden legálisan működő munkaadó... De ez most már mindegy.

Nem lesz könnyű dolgod, ezek dörzsölt alakok, fel vannak készülve mindenre! Sok stressz, sok pénz ha egyáltalán belefogsz....

 

A 18196. sz. korábbi hozzászólásban egy magyar nyelven is beszélő jogász kínálja szolgáltatásait, munkajogi ügyekben is.

Talán ő (is) tud neked segíteni, de biztosan nem ingyen dolgozik.

 

Itt egy szervezet és egy ingyen telefonszám, ahol a panaszt be lehet jelenteni.

Alatta egy link, és egy (holland nyelvű) részlet, ahonnan ezt vettem.

 

Aanpak Malafide Uitzendbureaus) is bereikbaar via het (gratis) telefoonnummer 0800-5151. Klachten over malafide 

 

https://www.garantpayrolling.nl/Nieuws/Samenwerking-Aanpak-Malafide-Uitzendbureaus-verloopt-succesvol.html

 

De overheid wil fraude en uitbuiting keihard blijven aanpakken. Zodat iedereen krijgt waar hij recht op heeft: eerlijk werk en een eerlijke beloning. Wie misstanden met uitzendwerk signaleert of aan den lijve ondervindt, kan zich daarom wenden tot het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus, via www.inspectieszw.nl of 0800-5151 (gratis).

Sok sikert!

Előzmény: tapaszka (18286)
tapaszka Creative Commons License 2014.10.07 0 0 18288

Köszi Segitőkéz.De pontosan arra vagyok kiváncsi,hogy itt regisztrált lakcim nélkül foglalkoznak e velem?

Előzmény: segítökéz (18287)
segítökéz Creative Commons License 2014.10.07 0 0 18287

Üdvözöllek!

 

Olvasd el az #18153 és #18154-es beírást!

Előzmény: tapaszka (18286)
tapaszka Creative Commons License 2014.10.07 0 0 18286

Sziasztok.Érdeklődni szeretnék hátha kapok itt valami segitséget.Problémám van egy holland (török)munkaadoval,aki átvágott a munkával.Utolag derült ki,hogy ez fekete munka,nem kaptam szerződést,nem bankkártyára utalt hanem zsebből fizetett.Most jelenleg ott tartok,hogy már nem visz dolgozni és a bentmaradt 4 heti béremet sem akarja kifizetni.Próbálok minden infot beszerezni,hogy feljelentsem,de állitolag hivatalos ügyintézéshez szükséges bejelentett lakcim.Ki mit tud erről,minden infot szivesen várok,hátha valaki tud valami okosat mondani.Előre is köszi.Szép napot mindenkinek

Fehér Mónika Creative Commons License 2014.10.06 0 0 18285

Sziasztok, lenne egy kérdésem hozzátok. Dolgoztam kint 3 évig, kisebb nagyobb megszakításokkal, majd tavaly szeptember óta nem. Kaptam a belasting-tól egy levelet, hogy tartozásom van feléjük és fizessem ki egyben vagy részletekben. Na mármost, erre nekem nincs pénzem.

 

Mit tudnak ők tenni annak érdekében,hogy fizessek? Lesz bármilyen vonzata, ha nem fizetek?

Ha megint úgy alakulna , hogy kimegyek dolgozni, akkor rögtön levonnák a fizetésemből?

 Előre is köszönöm a válaszokat.... :)))

 

 

 

 

Biborka75 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 18284

Kedves RodeTulp!

 

Nagyon köszi!!

 

'de hoop sterft het laatst' :)

Előzmény: RodeTulp (18280)
segítökéz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 18283

"hogy nagyon régen, a vasfüggöny leomlása után jöttem ki, mezei mérnökként, "

 

Detto. Kolléga! :-))) 

Akkor kérte meg a kezem a holland tanár.

 

Wat een toeval!;-)))

Előzmény: RodeTulp (18281)
noordbrabander Creative Commons License 2014.10.03 0 0 18282

Nyevtudas. Tizenegy evvel ezelott egy olyan multinak dolgoztam Hollandiaban, ahol angol a hivatalos nyelv. De meg a munkamegbeszelesek is hollandul folytak. Mikor megkertek, hogy notulaljak hollandul, akkor otthagytam oket. Az ebedszunetek is poklot jelentettek, mert mivel  szabadalmi osztalyon voltam, tudom, hogy mindenki beszel par nyelvet, de mindig visszatertek a hollandra, en meg csak neztem ki a fejembol. Vegen szabotaltam az ebeszuneti asztali borzalmat, es talaltam ket kollegat, akikkel, a szunetet setalassal toltottuk.

Azota eltelt par ev es valtozott nyugaton a helyzet. Ket evig forditottam egy szabadalmi irodanak, angolrol hollandra. Nehezen indult, egy bekezdest fel napig irtam, de belejottem.

RodeTulp Creative Commons License 2014.10.03 0 0 18281

Moqus,

a holland nyelv témája örökzöld téma itt a fórumon. Szeretünk róla beszélgetni!:)

 

Örvendek, ha hasznos infókat találtál itt, őszintén szólva, nálam a kereső funkció nagyon gyalázatosan működik (vagy nem jól csinálom...), sokszor magamat sem tudom visszaolvasni biz. témákban, egyszerűen nem jön elő... Az összes hsz-mat meg újraolvasni nem nagy élvezet, főleg, hogy eléggé "paprikajancsi" vagyok néha. De azért már sokaknak segítettem is, igaz, az elmúlt években inkább.

Magamról csak annyit, hogy nagyon régen, a vasfüggöny leomlása után jöttem ki, mezei mérnökként, azóta persze mindenféle titulusokat és funkciókat a nyakamba aggattak... A 90-es évek itt még más világ volt. Akkor te még hátulgombolós voltál!!:)

 

Itt küldöm neked a hollandiai magyar szövetség linkjét, ezen sok magyar vonatkozású szervezet elérhetőségét megtalálhatod, elég jól össze van szedve (iskolák, egyesületek, gyermek- és ifjúsági szervezetek, helyi klubok, egyéb magyar vonatkozású linkek stb.)

Ajánlom közülük Aladár oldalát, sok infót tartalmaz!

 

http://www.federatio.org/index.html

 

Előzmény: moqus89 (18279)
RodeTulp Creative Commons License 2014.10.03 0 0 18280

Kedves Bíborka!

Ezek szerint jól gondoltam... Viszont örülök, hogy hírt adtál magatokról!

Együtt érzek veled, főleg, hogy most a gyerekeid is bizonyára csalódottak.

Úgy veszem ki viszont a szavaidból, hogy erősen motivált vagy, és van egy olyan érzésem, hogy ez meg is hozza majd neked a sikert, talán nem is olyan sokára! Az, hogy a hollandot tanulod, ugyanis sokat mond és számít! Ne add fel!

De aanhouder wint!

Előzmény: Biborka75 (18278)
moqus89 Creative Commons License 2014.10.01 0 0 18279

Köszi a bizalmat! Bocs ha nagyon feszegettem a holland nyelv témát, sok félét olvasok aztán helyre kell magamban tenni a sok infót. Örülök hogy vannak akik segítenek, elsőre kicsit kihaltnak tűnt nekem is a fórum, mondjuk én másikhoz hasonlítottam, az angliai magyarokhoz, mert ott tényleg sokat írnak. De így itt könnyebb megtalálni a hasznos infót nem kell a sok rizsa közt keresgélni. :)

Gondolom te már pár éve biztos kint vagy, ahogy így a hozzászólásaidat nézem benne vagy a témában mi hogy megy odakint. Lehet tudni hogy te mivel foglalkozol és merre?

Egyébként odakint mennyire lehet magyarokkal ismerkedni? Vannak olyan városok amiket nagyobb arányban "szállnak meg" a magyarok ?

Előzmény: RodeTulp (18277)
Biborka75 Creative Commons License 2014.10.01 0 0 18278

Kedves Rodetulp és Segítőkéz!

 

Még egyszer nagyon köszönöm a segítő hozzászólásaitokat. Amiben tanácsot adtatok az jó úton is haladt. Sajnos a lakáskeresésem kudarcba fulladt. Így nagyon úgy néz ki egyenlőre itthon ragadtunk, ami nagyon elkeserít.

Sajnos mivel nem élek kint én érdemben nem tudok hozzászólni a segítségre vágyóknak. Hivatalos tapasztalataim nincsenek, csak emberi. Mondanám a saját véleményemet is, hogy ha egy más országot választunk, akkor azzal együtt más nyelvet és más kultúrát, ami hozzátartozik az ott éléshez. Én lelkesen tanulom a hollandot továbbra is, lehet csak hobbi lesz belőle, de nem bánom. :)

 

Mindenkinek szép napot kívánok!

Előzmény: RodeTulp (18277)
RodeTulp Creative Commons License 2014.09.30 0 0 18277

Igen, ez sajnos így van, ahogy írod, bármennyire is szomorú. Te is megtapasztaltad most már. Emlékszem, a két kisgyerekesnek nagyon használható infókat adtál, azóta pedig ők "megszűntek"... De lehet, hogy olvasnak bennünket, csak nem úgy alakultak a dolgaik, ahogy elképzelték, és ezt pedig az ember nem szívesen teszi közzé.

 

"Akkormosthogyantovább" barátunk is itt járt, felemelte a lábát, idepiszkított egy kérdéssel (régen még bemutatkoztunk egy fórumon), aztán már el is felejtette az egészet. Nem egyszer volt már ugyanilyen eset, hogy a feltett kérdésre a törzsgárda készségesen válaszolgatott, egymással jól elvitatkozgatott pro és kontra, a kérdezőnek meg híre-hamva sem volt többé...

 

Volt viszont olyan is, hogy mikor az illető nem kapott azonnal választ, akkor ismeretlenül is leordított bennünket, hogy miért nem válaszolunk.... Mintha itt csupa munkaközvetítő ülne, akik egymással versengve keresik a jó (?!) magyar munkaerőt. "Kit tud munkát" kérdésre várják a választ, analfabéta vagy iskolázott,  férfi vagy nő, egyáltalán melyik városban, az már részletkérdés.... Munka...

 

Én belefáradtam, de jó, hogy vannak mindig újak, mint te, akik lelkesen akarnak segíteni.

Én egyébként más téren is végzek önkéntes munkát, hiába, "elhollandosultam",  a magyar mentalitás pedig még sokszor a mások szívességének megköszönéséből sem áll.... (Moqus, te most kivétel vagy!:))

  Ide néha benézek, de vagy nem változott semmi, vagy önmagunkat ismételjük, mint pl. most is a holland nyelv szükségessége-nem szükségessége témájában. Hányszor leírtuk már ugyanezeket, istenem....

De vagyunk néhányan, notórius segíteni akarók.... Már amiben tudunk.

 

Előzmény: segítökéz (18260)
nowomennocry Creative Commons License 2014.09.30 0 0 18276

Sziasztok!

 

Hollandiából haza szeretnék utalni, melyik bankot ajánljátok, hol nyissak bankszámlát? Az ABN-Ambro, SNS, és Rabobank van itt a városban.....

Quantumleap Creative Commons License 2014.09.29 0 0 18275

Tényleg az a legtisztább, ha valaki itt megkérdezi, hogy érdemes-e angol tudással kijönnie, akkor azt felelitek, hogy igen, ha Amszterdamot célozza meg. És így nem születnek viták és szócsaták.

Quantumleap Creative Commons License 2014.09.29 0 0 18274

De hát mondom, a  hollandul nem tudó fogtechnikus és hegesztő ismerőseim is vast contractot kaptak.

Előzmény: Tipetupa (18266)
bolond38 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 18273

Meg én:):):)

Sethi Creative Commons License 2014.09.29 0 0 18272

A kivétel erősíti a szabályt. A kivétel én vagyok, aki novemberben 6 éve ugyanannál a cégnél dolgozik. Kezdésem óta egy kukkot nem kellett a hollandot használnom. Nem azt mondom, hogy nem tanultam meg valamennyire hollandul, de azt nem a munkahelyemen.

Előzmény: Tipetupa (18266)
moqus89 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 18271

Köszi a választ! Kicsit elbizonytalanodtam így a holland nyelvvel. Nem arról van szó hogy nem adnám rá a fejem hogy tanuljam, tisztában vagyok vele ha hosszú távon tervezek úgyis kelleni fog. Legközelebb Pesten lenne tanfolyam, nekem viszont a beutazási költség önmagába lenne egy tanfolyam ára. Az itteni fősuliról meg semmi ismerősöm nincs.-Plusz ugyanaz a dilemma mint a némettel, hogy nulláról kezdve nem érnék el olyan tudást kb januárra, amivel boldogulok is majd. ..megy a fejtörés...

 

Arra gondoltam elsőnek nem a legjobb állást/lehetőséget célzom meg, csak kimenjek kis időre. Legyen szállás meló(hivatalos) aztán ha úgy látom akkor ott pályázok majd jobbat, ha már valóban kint akarok élni.És akkor jöhet a holland ezerrel.

 

Na és az albi, ahogy írod elég sok probléma van vele. Akkor muszáj leszek közvetítő által biztosított szállást igénybe venni. Ismerősöm nem nagyon van, kb 1. ő felőle meg még ne érdeklődtem.

 

Te egyébként hogy jutottál ki? Mi a sikertörténeted? :D

Előzmény: hoegaathet (18240)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.09.26 0 0 18270

Van egy asztali gépem meg egy laptopom. Az egyiknek magyar billentyűzete van, a másiknak nem. Néha innen netezek néha onnan. (Illetve ha a cégtől netezek, ott sem tudok ékezetes betüket használni)

Előzmény: segítökéz (18269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!