Szerezz be egy olyan behúzó drótot, mint amilyen a villanyszerelőknek van. Annak a vágáre erősíts egy kis darab szivacsot és húzd többször át. Az ecet+só jó.
Sziasztok! Szerintetek rézspirálból ki kell tisztítani a patinát(rézrozsda)? Tegnap kaptam egy rézspirált, aminek a belsején vastagon áll ez a rézrozsda. Egy barátom tanácsára ecet és só keverékével egy órát áztattam. Mikor leengedtem az ecet kékeszöld színű volt, de a patina még mindig bent van a csőben. Kell-e, és ha kell, akkor mivel és milyen gyakran kell kitisztítani a rézcső belsejét?
Elnézést kérek minden segitőkész válaszolótól ,de rosszul kérdeztem. A kérdésem azlenne , hogy mitörténik ha a cefre magassabban van 5-6 cm rel , mint az olaj ? . Azért kérdezem, mert thermo 68 as olajat csak 10 l es legkisebb kiszerelésben lehet megvásárolni,és ez eredményezi nállam , hogy a cefre magassabban lenne mint az olaj. Ugyanis 12 l , olaj kellene bele, hogy a 40 l cefrével egy magasságban legyen , 8 l viszont feleslegben megmaradna .Az olaj ára pedig elég húzós .
A cefre szintje előbb-utóbb úgyis az olaj szintje alá kerül, ahogy a pára elhagyja az üstöt. Tehát nincs miért aggódnod. Az valóban előfordulhat, hogy odakap az esetleges felhabzás, de ezt könnyen letörölheted, ha megbontod a készüléket. Ez nem kozmálás, nem lesz kozmás íz és illat sehol sem. W8.
Mitörténik akkor ha a cefre szintje alacsonyabban van , mint az olaj szintje kb, 5-6 cm rel a főzőben ?.
Ha nem fűtöd az olajat erőszakosan 130C°ra meg elégedsz ennél kevesebbel is akkor nincs nagy esély az odaégésre -ami rá sülhet arra az 5-6 cm es észre az ami oda fel fröccsen főzés közben !
De ezt még majd az /olaj lobbi korrigálja / :-)) (Egy kis eszmefuttatás - ha méred az olaj hőmérsékletét -általában az már azon a szinten történik ahol a cefre ki tölti az üstöt ott jelen van a hő átadás -elvonás és ha ez jól működik akkor azért nem sokkal magasabb az olaj hőmérséklete mint az üstben lévő cefréjé (kb 20C°)-De ott ahol a cefre nem tudja el vonni a hőt s ez épp a tetején van ahol a leg melegebb az olaj elképzelhető hogy odakapja a felfröccsenő cefrét ?
Szerintem semmi, maximum annyi, hogy picit odaég a falra a cefre a duplafal alatt, ezt már más is írta itt a fórumon. És ez nem kozmálás! És mivel nyilván így könnyebben melegszik az egész, jobban oda kell figyelni, nehogy túl gyors legyen a felfűtés, lepárlás ideje, mert ahogy a bölcsek már itt sokszor megírták, a pálinkafőzés nem a hamari emberek sportja!
Pimpó?Mikori cefre?Gondolom a körte nem egy hónapja lett szedve?
A tetejéről mindenképp le kell szedni,de nálunk az öreg főzdés azt mondja az ilyenre,:Ejj!Ezt már vissza kell adni a természetnek,vagy ráönteni a szóróra a vadászoknak!
A körte amúgy is huncut!Hát még az ECET!Én most tapasztaltam nemrég!
Legutóbb, amikor a Thermol 68 olajról kérdeztél az adattábláról bemásoltam Neked néhány adatot, de lemaradt a hőmérséklet növekedésből adódó térfogatváltozás mértéke. Mivel most egyébként is uborkaszünet van, a várható térfogatnövekedés mértékét kiszámoltam. Ez a következő:
Az adattábla szerint 20 C fokon a Thermol 68 olaj sűrűsége 0,880 kg/liter, 120 C fokon 0,814 kg/liter. Ezekből az következik, hogy ha 10 liter 20 C fokos Thermol 68 olajat felmelegítünk 120 C fokra, akkor a térfogat növekedés 0, 81 liter, azaz alig több, mint 8 deci.
Szerintem, ha másfajta olajjal dolgozunk, ettől nem sokban térhet el a térfogatnövekedés mértéke. Persze az a biztos, ha a saját olajunkra ismerjük a sűrűség táblázatot. Üdv. W8.
Most olvasom csak az üzeneted. Bocs, de sietni kellett és végül is úgy alakult, h nem néztem rá a fórumra mielőtt elindultunk. Tervben van, h ma este is felnézünk.
Kérdésem lenne hozzátok. Kaptam 2 hordó körte cefrét, ami nem volt csattal lezárva, hanem cak rávolt rakva a teteje. Most akartam főzni, de az egyiknek vastag pimpó réteg van a tetején a másiknak vastag zsírszerű anyag. Nem tudom mi ez. Lehet-e ezzel főzni vagy leszedjem a tetejéről és úgy ? Vagy kuka?