Keresés

Részletes keresés

stevie wonder Creative Commons License 2007.05.20 0 0 85

Rosszul tudod. Lemondtak e baromságról. A két másik pedig "kisebbségi". Szép kis csapat. Inkább maradtak vola egyedül.

 

Latom, marha tajekozott vagy a szerb belpolitikaban :-)

 

De akkor miert kell beleszolni?????

 

 

A harom magyaron (Pasztor Balint, Varga Laszlo, Ferenczi Andrea) egy roma (Rajko Duric) es egy alban (Riza Halimi) nem vallja a szerbet anyanyelvenek. Rajtuk kivul ket szandzsaki kepviselo (Bajram Omeragic es Esad Dzudzevic) a koalicio a tagja, ok a szerb anyanyelvu, de muzulman vallasu kisebbseget kepviselik.

Előzmény: csakisazi (82)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 84
 szerbiai magyar tankönyv ciril betűvel
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 83
Kettős állampolgárság.
Előzmény: stevie wonder (81)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 82

Ha kered, kell adniuk magyar nyelvu urlapot, illetve rendelkezesre kell alljon tolmacs.

 

Tudod mit adnak? Gumibotot a segg**be, rebisz módra.

 

Ugy tudom, hogy a koaliciojuk ezentul csak az anyanyelven fog felszolalni (a harom magyar mellett még ket nem-szerb anyanyelvu van a koalicioban).

 

Rosszul tudod. Lemondtak e baromságról. A két másik pedig "kisebbségi". Szép kis csapat. Inkább maradtak vola egyedül.

Előzmény: stevie wonder (78)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.20 0 0 81

aki még a káp-ot is sajnálja tőlük. :(

 

Mi az a káp?

Előzmény: csakisazi (80)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 80

Ha két magyar bekapcsolódik egy 5-6 fős román/szerb/szlovák társaságba, automatikusan nyelvet váltanak az együttlét idején. Ez oké, csakhogy a magyarok fordított helyzetben is ugyanígy viselkednek. Vagyis lehet, hogy a főtéren melletted szerbül hahotázó galeri kétharmada magyar.

 

Aláirom. Egyszerűen a kellemetlenségek elkerülése végett nem használják anyanyelvüket. Senki sem védi meg őket, főleg nem az anyaországuk gyf-el az élén, aki még a káp-ot is sajnálja tőlük. :(

Előzmény: Törölt nick (71)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 79
Egyezek. Az északi rész maradjon a szerbeké, a többi meg a siptároké. A szerb kolostorokat pedig nemzetközi védettség alá kell helyezni.
Előzmény: Törölt nick (61)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.20 0 0 78

Csak papiron. A gyakorlatban nem tudod alkalmazni, hacsak a tolóablaknál nem magyar tiszviselő ül, ami elég ritka.

 

De nem is kell, hogy minden allami alkalmazott mindket nyelvet beszelje. Ha kered, kell adniuk magyar nyelvu urlapot, illetve rendelkezesre kell alljon tolmacs.

 

Egy egyszeru postai levelfeladasnal ennek nincs tul nagy gyakorlati jelentosege, hiszen a vajdasagi magyarok beszelnek szerbul, legalabb alapfokon még az idosebbek is. Amikor komolyabb ugyekrol van szo, mondjuk egy birosagi eljarasrol -- na akkor derul ki, hogyan is all a nyelvtorveny.

 

A szerencsétlen kölyköt meg senki sem hallgatta meg, mivel nem értették. Ezzel csak felhergelte őket. Nem is fogja többé megtenni, az tuti

 

Ugy tudom, hogy a koaliciojuk ezentul csak az anyanyelven fog felszolalni (a harom magyar mellett még ket nem-szerb anyanyelvu van a koalicioban).

 

A felszolalas soran egyebkent gondoskodtak tolmacsrol. Elsokent egyebent Tomislav "Toma" Nikolic, a rettegett Radikalisok vezetoje udvozolte (!) Balint felszolalasat.

 

 

Előzmény: csakisazi (75)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 77
Előzmény: stevie wonder (56)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 76
Szivesen utanaolvasnek, de nepszamlalas utoljara a nyolcvanas evekben volt Szerbiaban, es alig hiszem, hogy ma egeszen pontos adatokat lehetne talalni a vajdasagi magyarsag letszamaraol.

 

Pontos adatok léteznek. 2002-ben volt az utolsó népszámlálás. Kb. 290 000 magyar él Vajdaságban. Számuk évről évre erősen apad.

Előzmény: stevie wonder (55)
csakisazi Creative Commons License 2007.05.20 0 0 75

Eszak-Bacskaban teljesen hivatalos nyelv a magyar

 

Csak papiron. A gyakorlatban nem tudod alkalmazni, hacsak a tolóablaknál nem magyar tiszviselő ül, ami elég ritka. A dokumentumokat jobb esetben nem ciril irásmóddal kell kitölteni szerbül

 

Nehany napja Pasztor Balint VMSZ-es kepviselo magyarul szolalt fel a belgradi Szkupstinaban.

 

A szerencsétlen kölyköt meg senki sem hallgatta meg, mivel nem értették. Ezzel csak felhergelte őket. Nem is fogja többé megtenni, az tuti

Előzmény: stevie wonder (54)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.20 0 0 74

Az RMDSZ kormányzati pozíciója az igazán lényegi területeken (egyetem, autonómia, kétnyelvűség, egyházi ingatlanok) semmilyen előrelépést nem eredményezett.

 

En ugy tudom, hogy az RMDSZ ezeket nem is igazan tartotta lenyeges kerdeseknek soha, legalabbis nem szerepeltek a part rovid tavu programjaiban -- kiveve az egyhazi ingatlanok helyzetet, de ez nemcsak a magyarokat erinti, hanem a tobbsegi kozosseget is, ergo nem az RMDSZ kizarolagos hazi feladata ezzel foglalkozni.

 

Az autonomia kerdese sem mint magyar autonomia merult fel, hanem Erdely autonomiajakent, es -- sajnos -- innentol kezdve ez sem kristalytiszta magyar ugy.

 

Az RMDSZ inkabb a szemelyi "autonomiaban" gondolkozott, es ezen a teruleten talan nem is voltak sikertelenek.

 

Ennek eleme a ketnyelvuseg is, ami a torvenyalkotas es a vegrehajtas szintjen is megvalosulni latszik, mar csak az EU kovetelmenyei miatt is. (Mar amennyire ezt en meg tudom itelni -- Romaniaba csak "hobbibol" jarok, ellentetben Szerbiaval es Koszovoval.)

 

A magyar nyelvu felsooktatasrol sajat, radikalis nezeteim vannak, nem kivanom a T. topiktagok idegeit borzolni a kerdessel :-)

 

Előzmény: Törölt nick (72)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.20 0 0 73

A korfa a többségi népeknek kedvez. A magyarok jelentős része idős és otthon ül, míg a fiatalok többségét adó románok/szerbek belakják a köztereket.

 

En azert nem a szabadkai Népszínház elotti teren ucsorogve gyujtottem a tapasztalataimat :-) Bar az is igaz, hogy nem is tudomanyos igennyel, sajat magan-nepszamlalast tartva. Valahol a ketto kozott :-)

 

Bár az is igaz, hogy a G17+ inkább afféle nyugatos szakértői  team, és nem egy valódi tömegpárt.

 

Hát szegeny G17 tenyleg nem egy echte tomegpart, de iden is bejutottak a parlamentbe, es benne vannak az uj kormanykoalicioban is. De a sztoriban egyebkent is az a lenyeg, hogy a parlament elnoke foglakozott a kerdessel.

Előzmény: Törölt nick (71)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.18 0 0 69

(Románia pl. papíron a kisebbségek kánaánja, a gyakorlatban ugyanaz minden, mint 15 éve.)

 

Szalonna,

 

oszinten mondom, veled elmeny vitazni, mert felkeszult es objektiv vagy. Barcsak tobb ilyen forumozo lenne az Indexen :-)

 

Ezt az allitasodat azonban nem ertem. Romaniahoz ugyan nem ertek, de ugy tudom, hogy az RMDSZ a kilencvenes evek kozepe ota folyamatosan kormanyon van, es a kisebbsegi ugyek tipikusan RMDSZ-es tarcakhoz tartoznak. A "magyarellenesseg" mint politikai iranyvonal a Nagy-Romania Part csodje utan kiveszett. Tudomasom szerint az erdelyi magyarok nemigen panaszkodnak.

 

Tizenot evvel ezelott viszont progromok voltak, erre sajnos mind jol emlekszunk.

 

Ez ugyan offtopik, de feluletes ismereteim szerint azert lepett elore a vilag, nem?

 

Csak annyi tapasztalatom van, hogy egy ismorosom komoly magyar-roman vegyesvallalatot vezet. A kb 20 magyar rendszamu autojukkal soha semmi problema nincs Romaniaban (foleg Temesvar es Bukarest kornyeke), ellenben amikor a (magyar) fonok Magyarorszagra jon a bukaresti rendszamu Fordjaval, azt rendszeresen lekopik, megkarcoljak, megrongaljak. Ki is tett egy A4-es lapot az ablakba: "Nem vagyok roman, csak Bukarestben dolgozom" felirattal.

Előzmény: Törölt nick (58)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.18 0 0 68

Korrekt etnikai határokkal szakadjon ki Koszovó! Az albánok menjenek, de a szerbeket ne vigyék magukkal!

 

Sajnos ez nem olyan egyszeru.

 

Ma korulbelul 100.000 szerb el Koszovoban. (A becslesek 60.000 es 150.000 kozott ingadoznak.) Ezek egyharmada el a tartomany eszaki reszeben, amit az Ibar folyo hatarol. Ez a terulet 90 szazalekban szerb, vagy mas kisebbseg (bosnyak, roma, askali, gorani, egyiptomi). Nehany telepulesen szorvanyosan elnek albanok is, illetve Eszak-Mitrovicanak is van egy alban kerulete (a hires-hirhedt "Harom torony").

 

A szerbek ketharmada azonban szetszorva el a tartomanyban. Regebben tobbe-kevebe egyenletesen oszlottak el, mara nehany nagyobb enklave alakult ki, miutan tobb hullamban eluldoztek a szerb kisebbseget a varosokbol. (Osszesen 200-300.000 szerb hagyta el Koszovot 1999 ota.)

 

Nem elnek mar szerbek Pristinaban, de nincs szerb olyan varosokban, mint Pec/Peja, Urosevac/Ferizaj, Prizren/Prizreni, Gnjilane/Gjilani.

 

A Pristinatol mindossze 10 perces autoutnyira eso kozepso-enklaveban, Gracanica kornyeken kb ugyanannyian elnek, mint az Ibartol eszakra. Van még egy-ket komolyabb szerb kozpont (Strpce, Velika Hoca, Priluzje, Gorazdevac), de ezek mar tenyleg kicsik.

 

Mint latszik, a problema ott van, hogy ha az Ibartol eszakra eso teruletet (Ibarski Kolasin) meg is kapjak a szerbek ("felteve, de meg nem engedve"), ketharmad reszuk beagyazva marad az alban teruleteken. Veluk mi lesz?

 

Szoba kerult egyfajta lakossagcsere, meg van egy olyan nezet is, hogy ugyis, maguktol elmennenek eszakra, vagy Szerbiaba, vagy Nyugat-Europaba.

 

Ezek azonban nem olyan megoldasok, amiket a "muvelt nyugat" tamogatni tudna.

 

 

Előzmény: Törölt nick (61)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.18 0 0 67

Én nem támogatom Koszovó önállóságát, ősi szerb föld, ezt tiszteletben kéne tartani.

 

 

Igen, a kozepkorban, a 11-14. szazadban valoban szerb foldesurak kezeben volt.

 

Az albanok viszont ugy tartjak, hogy oseik, az illirek is ezen a videken telepultek le, még a szerbek elott. Ugye a feudalizmusban nem igazan beszelhetunk nemzetallamokrol.

 

Az 1389-es rigomezei csataban (Kosovo polje) aztan a szerbeket elkergettek az ottomanok, es az o nyomukban erkeztek nagyobb szamban az albanok. Mire az 1912-13-as balkani haboruban Szerbia visszaszerezte a tartomanyt, mar stabil alban tobbseg alakult ki.

 

Koszovora fokozottan ervenyes az, amit Nadezsda Mihailova bolgar ex-kulugyminiszter igy foglalt ossze. "Tul sok nagy nemzet egy tul kicsi helyen." (O speciel az egesz Balkanrol beszelt.)

Előzmény: Törölt nick (60)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.18 0 0 65

Koszi a linkeket, tenyleg nagyon tanulsagos. Nem tudtam 2002-es nepszamlalasrol, de rakerestem a neten, es tenyleg volt ilyen.

 

Azzal a terkepreszlettel, ami szerint a Vajdasag tele van piros foltokkal, azaz a magyarok szama meghaladja a helyi lakossag 50 szazalekat, egyszeruen nem tudok mit kezdeni.

 

Mint tudod, en eleg sok idot toltok (magyarorszagi magyarkent) a tersegben, es a szemelyes tapasztalataim egyszeruen elternek a statisztikatol.

 

Elkepzelheto, hogy egyfajta erzekcsalodasrol van szo. Rengeteg vajdasagi magyarral dolgozom egyutt Budapesten, akik megtartottak a szerb utleveluket, de valojaban maximum hetvegente jarnak haza. Ok beleszamitanak a censusba, de megsem "igazi" vajdasagi magyarok. Ez alatt azt ertem, hogy a gyerekeik Magyarorszagon fognak ovodaba, iskolaba jarni -- Szerbiaban pedig ez vezet majd az iskolabezarasokhoz.

 

Es hat ez itt a baj, ez a valos veszely, a magyarvereses sztorik eltorpulnek ehhez kepest.

 

Egy utolso szo a magyarveresekrol: nem tudom, honnan szerezted az infoidat, de jo esellyel a Magyar Szo volt az info alapja. Sajnos pont a magyarveresek idejen strategia volt az ugyek felfujasa. Beszeltem helyi magyarokkal, helyi magyar vezetokkel, es altalanos volt a velemeny, hogy egy kicsit ki lettek szinezve a tortenetek -- es nem az "aldozatok," hanem az ujsagirok altal. Jellemzo pelda, hogy az egyik aldozat nyilatkozott az egyik magyar radioban, es elmondta, hogy a gimnazistak verekedesenek nem annyira etnikai okai voltak, mint inkabb eletkori sajatossagok. A srac egyebkent ujvidekre, szerb nyelvu egyetemre iratkozott be, es nincsenek kulonosebb felelmei.

 

Mint ahogy a helyi magyar lakossagnak sem nott meg a veszelyerzete -- es talan ez a legfontosabb indikator.

 

Ami a politikusokat illeti, az akkori parlamenti elnok, Predrag Markovic (G17+) erosen sajnalkozott, tobbek kozott egy magyarorszagi hivatalos utjarol visszafele megszakitotta az utjat Szabadkan, es targyalt a helyi magyar vezetokkel, illetve nyilatkozott az osszes tevenek.

 

A tobbi kozjogi meltosag is megnyilatkozott, tobbnyire ovatosan. Olyasmiket nyilatkoztak, hogy HA valoban voltak ilyen incidensek, AKKOR utana kell jarni, ki kell vizsgalni, feleloseggre kell vonni, stb.

 

A hivatalos szerb allaspont szerint ugyanis nem voltak szervezett etnikai konfliktusok, legfeljebb egyedi esetek, erre pedig a nagypolitika nem is igen tud maskepp reagalni.

 

Ha este tobb idom lesz, megprobalom az akkori nyilatkozatokat elobanyaszni a netrol.

 

Az azota eltelt idoszakban, ugy tunik, megszuntek a "magyarveresek". Pedig ha ez egy valos fenyegeto folyamat lett volna, es a hatosagok szemet hunyasa mellett kovetkeztek volna be, akkor eppenhogy erosodnie kellett volna a hullamnak.

Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.18 0 0 64
vannak, de a "Mindent vissza", az nem korrekt etnikai határ. :-)
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.18 0 0 61
Korrekt etnikai határokkal szakadjon ki Koszovó! Az albánok menjenek, de a szerbeket ne vigyék magukkal!
geszthi Creative Commons License 2007.05.14 0 0 57
Azert azt hogy a "Eurovison"-ra is lesz hatasa, hat azt nem gondoltam volna :-)

A szerb Trianon erősebb a magyarnál
Eurovíziós Dalfesztivál: a nagy kontinentális történelmi kárpótlás
Index
2007. 05. 13., 17:30 | Frissítve: 5 órája

Az Eurovíziós Dalfesztivált sokan félreértik: azt hiszik, hogy itt valamiféle dalverseny zajlik. Valójában a zene ürügyén rendezhetnek szimpátiaszavazást a kisebbségek, a bevándorlók, és végre kiröhögtethetik az őket befogadó országokat.

Nem tagadjuk, hogy a szerbek győztes dala, a Molitva egészen jól hangzik, és a legjobb énekesek között van Serifovic, a dal előadója. De, hogy a szerbek tényleg a legjobbak voltak-e szombat este Helsinkiben, az Euróvíziós Dalfesztiválon, azt nehéz megítélni a szavazás lebonyolítása miatt.
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.13 0 0 56

A magyarverések jelensége ténykérdés, amit fotók, tanúvallomások és nyugati megfigyelők sokasága igazol. A mintegy 300 regisztrált eset borzasztóan nagy szám, és ezt ne bagatellizáld, s főleg ne hivatkozz más országokra, mert európai viszonylatban botrányos és döbbenetes, ami ott történik.

 

 

Nem szeretnem bagatellizalni az etnikai ellenteteket. Magam is tapasztalom, hogy leteznek, ugyanakkor helytelen lenne tuldramatizalni azokat.

 

2004 marciusaban valoban volt egyfajta nacionalista fellangolas, es valoban forrobb volt a hangulat. Azonban az akkori atrocitasok jelentos reszerol is kiderult, hogy egyszeru kocsmai villongasokat ertelmeztek at az erre fogekony sajtotermekek. (Elukon a Magyar Szoval, aminek a tudositasai gyakorlatilag kizarolagos forrasul szolgaltak a magyarorszagi mediaban).

 

A forum akkori topikjaiban "real time" jeleztem, hogy a Magyar Szo gyakran tuloz, es az azota eltelt harom ev engem igazolt: nemhogy nem erosodott az etnikai konfliktus, de az elmult ket evben nem is emlekszem olyan hiradasra, ami vajdasagi magyarok bantalmazasarol szolt volna.

 

Egy tipikus pelda egy felfujt esetre:

 

http://index.hu/politika/kulfold/smijeh4388

 

A szabadkai Sötét család akkoriban hatalmas mediafelhajtassal kapott politikai (!) menekultstatuszt (!!) Magyarorszagon.

 

Erdekes modon, a peldajukat senki nem kovette.

Előzmény: Törölt nick (53)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.13 0 0 55

Te a városokról beszélsz, én viszont az egészről, a körülötte fekvő magyar falvakkal és nagyközségekkel együtt. A legutóbbi népszámlálások alapján írtam, amit írtam, olvass te is utána.

 

Szivesen utanaolvasnek, de nepszamlalas utoljara a nyolcvanas evekben volt Szerbiaban, es alig hiszem, hogy ma egeszen pontos adatokat lehetne talalni a vajdasagi magyarsag letszamaraol.

 

Ha van valami linked, nagy orommel tanulmanyoznam.

Előzmény: Törölt nick (53)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.13 0 0 54

Észak-Bácskában pl. hivatalos nyelvvé válhatna a magyar;

 

Mondok egy meglepot: Eszak-Bacskaban teljesen hivatalos nyelv a magyar. A szerb kisebbsegi torveny kimondja, hogy ahol a lakossag X szazaleka kisebbsegi, ott a kisebbsegi nyelv hasznalata hivatalos. A vajdasagi tartomany sajat torvenyei megerositik ezt az ossz-szerbiai torvenyt.

 

Nehany napja Pasztor Balint VMSZ-es kepviselo magyarul szolalt fel a belgradi Szkupstinaban. (Balint egyebkent a belgradi egyetem jogi karan diplomazott, aligha lett volna gondja a szerb nyelvvel.)

 

 

az autonóm területnek saját hatósága lehetne (ahogy pl. Dél-Tirolban is), akik pl. már nem hunynának szemet az atrocitások fölött;

 

 

Szerintem egy kicsit tulbecsulod az autonomia hatarait :-)

 

Mivel a topik elsosorban megis Koszovorol kellene, hogy szoljon, annyit biztosan elmondhatok, hogy az Ahtisaari-terv decentralizacios fejezeteiben egy fel szo nincs a szerb teruletek onallo hatosagairol.

 

Annyi van, hogy az egyes kapitanysagok rendori osszetetelenek tobbe-kevesbe kovetnie kell az adott terulet nepessegi statisztikait.

 

a befizetett adók nagy része visszakerülne a közösség által választott önkormányzati testülethez;

 

A decemberben elfogadott uj szerb alkotmany mar rendelkezik errol.

 

 

az önkormányzat saját oktatási intézményeket tarthatna fent

 

 

Az onkormanyzatok mar most is tetszolegesen tartanak fenn oktatasi intezmenyeket. Azt hallottad, hogy 2003-ban két uj magyar nyelvu gimnazium nyilt a Vajdasagban?

 

http://www.nyelvigim.edu.yu/kdnyg/hu/index.php?content=about

Előzmény: Törölt nick (53)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.13 0 0 52

Decentralizációról van szó, ez pedig lényegét tekintve egyenlő az autonómiával.

 

Akkor megkernelek, hogy fejtsd ki, mit ertesz autonomia alatt.

 

Zombort és környékét leszámítva az Észak-Vajdaság magyar többségű.

 

... volt valamikor. Mar Bacstoplya sem az, nem is beszelve a kozpontrol, Szabadkarol.

 

 

Én a háborús körülmények, az elszegényedés és nem utolsósorban a magyarverések miatt eltávozó 60-70 ezer magyar többségét a kényszerből távozottak közé sorolom.

 

Errol a magyarvereses temarol le kellene allni. Egy masik topikban eleg reszletesen leirtam, hogyan is nezett mindez ki Szabadkarol:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=36643365&t=9109984

 

Ami az elszegenyedest illeti, sajnos ma valoban rosszabbul el az atlagos szerb allampolgar (a szerbek is, magyarok is), mint a kilencvenes evek legelejen. Az utobbi idoben azert latvanyosan erosodik a szerb gazdasag, mas kerdes, hogy hiaba a sokszazalekos bővülés, ha maga a bazisertek alacsony. Ehezo, a szo szoros ertelmeben nyomorgo magyarokrol nem hallani.

 

Ugyanakkor az is igaz, hogy a fiatalok nagy resze elhagyta mar a Vajdsagot, mert az "anyaorszagban" jobb munkat talalt.

Előzmény: Törölt nick (50)
geszthi Creative Commons License 2007.05.12 0 0 51
"Maximálisan. Autonómiát adni Észak-Vajdaságnak, "

Na ilyet ne irj, mert egybol fikazni fognak erte...:-))Akkor is ha epp Agoston otlete, hogy alkalmazni kell rajuk...

Az oroszokkal Trianon ellen!
Előzmény: Törölt nick (46)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.12 0 0 49

Elfogadják a Koszovo tervet ? Orosz vétó várható, vagy sem?

 

Az oroszok helyzete specialis, mert maguk mindket oldalrol erintettek. Csecsenfold eppen toluk szeretne onallosodni, mikozben a grúziai Dél-Oszétiában, a moldáviai Dnyesztr-menti koztarsasagban (Pridnyisztrove) pedig a helyi oroszok akarnak elszakadni.

 

A koszovoi BT-hatarozat megvetozasaban lenyegesen fontosabb szerepe van Oroszorszag uj nemzetkozi imidzsenek, az eros allamnak, akivel ujra szamolni kell.

 

Masfelol azert az oroszok csak-csak fuggenek a vilag tobbi reszetol, jelenlegi gazdasagi felemelkedesuk szinte kizarolag a magas energiaraknak koszoheto, am hiaba draga a foldgaz es a koolaj, ha a vevok haragszanak, es felgyorsitjak az energiarendszeruk diverzifikalasat.

 

Tehat Oroszorszagnak vegso soron kevesse erdeke pattogni.

 

Egyebkent allando tagkent haromfelekeppen szavazhatnak az oroszok. Az "Igen" es a "Vétó" mellett van meg egy lehetoseg, a sima "Nem".

 

Nekik tehat van egy menekulo utvonaluk, ugy is jo lellkiismerettel szavazhatnak az Ahtisaari terv ellen, hogy nem mondanak ellent sajat korabbi allaspontjuknak.

 

És ha igen, akkor mi lesz ?

 

 

Akkor Pristina orakon belul kikialtja fuggetlenseget, amit az USA masnap elismer, majd kisvartatva a tobbi komoly allam is. Oroszorszag valszeg nem fogja elismerni egyhamar (es akkor mi van), Szerbia meg soha, es kialakul egy jo kis europai Tajvan-effektus.

Előzmény: istvan03 (45)
stevie wonder Creative Commons License 2007.05.12 0 0 48

Autonómiát adni Észak-Vajdaságnak,

 

 

Koszovoban eppen arrol van szo, hogy a szerbek NEM kapnak autonomiat. (Egyebkent a szerb tobbsegu Eszak-Vajdasag autonomiaja eleg vicces lenne.)

 

 

lehetővé kell tenni a Bp-ről történő pénzmozgást,

 

Le vagy maradva egy brosuraval. Ez mar 15 eve sem volt problema. (Illyes alapitvany, Kezfogas alapitvany, Kanizsai Magyar Haz -- ezek mondanak valamit?)

 

 

a kényszerűen elvándorolt magyarok visszatérését elősegíteni,

 

 

Az elmult 40 evben magyarok nemigen vandoroltak el "kenyszerusegbol," hacsak nem tekintjuk azt annak, hogy Magyarorszagon jobb oktatast vagy eppen jobb allast kapott valaki. De a tulajdona helyben maradt, nem is bantotta senki. Barmikor visszaterhet, nem laknak a lakasaban onkenyesen betelepult szerbek. (A koszovoi szerbek helyzete lenyegesen sulyosabb.)

 

Egy problema van: a Milosevics alatt a katonai behivo elol elmenekult fiatal ferfiak helyzete. Ez sokakat erint, es a helyzet a mai napig nincs megnyugtatoan rendezve: van, akivel a hataron szorakoztak, de tobbekkel nem.

 

A szerb hadsereg is komoly reformokon megy at, belathato idon belul megszunhet a sorkatonasag, es talan egyidoben kedvezoen rendezodhet a "katonaszokevenyek" helyzete is.

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.12 0 0 47
Az oroszok valszeg megvétózzák, de szerintem a kínaiak se örülnek neki. Nekik se Tibet, se Tajvan, se Ujguria stb. miatt nem érdekük egy ilyen határozat, a szeparatizmus nemzetközi támogatása.
Előzmény: istvan03 (45)
istvan03 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 45

Szerintetek mi lesz a BT szavazás eredménye ?

 

Elfogadják a Koszovo tervet ? Orosz vétó várható, vagy sem?

És ha igen, akkor mi lesz ?

geszthi Creative Commons License 2007.03.27 0 0 43
A masik topikban epp erre akartam utalni, hogy Agoston reszerol itt Trianonozas esete forgott fenn. (Hogy mennyire igaz, bizonyitja szamomra az a mocskolodas amit elkovettek egyesek, de ez itt off )

Bizonyitja ezt az is hogy maga is elismeri hogy nem azonos, de az elveket kell nezni.
Előzmény: stevie wonder (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!