Keresés

Részletes keresés

fürészes Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68715

 

Az én elképzelésem az,hogy lehet olyan a főzöd, hogy egész belső edény tetejéig dupla falu.

 

Ezért kapta oda

 

rézműves1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68714

...na már megint vihar a biliben...igen, ezt kihagytam és a Mester jól mondta, szimplával nagy bátorság, de még duplafalúval is csak óvatosan (mindegy, hogy milyen), mert nagyon meg tud indulni...eleve egy kicsit kevesebbet rakni az üstbe és a felforrás vége felé, fokozatosan venni a fűtést óvatosan vissza...akinek nincs habzásgátlója (én Bondexes szilikonolajat használok), az

legalább pár kanál étolajat tegyen rá, mert az is fog valamit...de ha nem óvatosan fűtessz, akkor

nem ér semmit...

Előzmény: sogi01 (68687)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68713

Már leengedett moslékkal.

Előzmény: Forman68 (68712)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68712

Az oldala.100l-es nagykonyhai üst.

Előzmény: snapszmester (68710)
barkócza Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68711

Én meg komolyan írtam a kimagozást.

Előzmény: sogi01 (68709)
snapszmester Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68710

Ha ez az üst alja akkor valami nem kerek. Jól tervezett, kivitelezett dupla falu rendszerben az alja nem lehet ilyen. Olajtól, víztől függetlenül.

Előzmény: Forman68 (68695)
sogi01 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68709

Köszönöm szépen a válaszokat . A kimagozást csak viccnek szántam.

Előzmény: barkócza (68691)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68708

Ez nem ferde megállapítás,hanem tény!

 

Rozsdamentes, dupla falúban,víz hőközlővel,az eper széle odakapott.

Előzmény: vf1 (68707)
vf1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68707

Közben tettél egy ferde megállapítást.

 

"Csak közzétettem a tapasztalomat."

Előzmény: Forman68 (68701)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68706

Nem égett le!:)

Előzmény: Hatóság0301 (68705)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68705

Üdv Pálinkafőzők!

 

Én annak is örülnék, ha lenne minek leégnie!

Esélyem sincs leégetni! :(

Előzmény: Forman68 (68703)
barkócza Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68704

A duplafal az egy fontos dolog. Nem is arra gondoltam, hogy vitatkozzunk, hanem hogy vitassuk meg (elvtársak). Van a két dolog közt különbség. :)

Előzmény: Forman68 (68701)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68703

Emlékeim szerint  olajos hőközlőt használó kolléga írta itt a fórumon,akinek van hőmérője a duplafalban,hogy alszesz lepárlásánál,akár 130 fokra is megugrik az olaj hőmérséklete.

És nem azért mert ész nélkül fűt!

Előzmény: vf1 (68700)
antó Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68702

Én is magozom, ugy mint a szedret, málnát, ribizlit.

A magok kimosását segíti egy kis citromsav adagolása, ami az ízeket is kiemeli.

Üdv.:antó

Előzmény: barkócza (68691)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68701

Nem célom újabb vitát kirobbantani.Csak közzétettem a tapasztalomat.

 

Előzmény: barkócza (68698)
vf1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68700

Ha nem érted, nehéz megmagyarázni....

Ki fűti fel magas hőfokra?

Az olaj? A víz? Akkor legjobb a szimplafalú mert ott nincs hőközlő anyag....

Az a személy fűt, aki tekeri a gázcsapot, aki adagolja a fát.....

Előzmény: Forman68 (68697)
antó Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68699

Bizony!

 Mint sok minden másnak, alfája a technológia betartása, amit ugye, a növényvédelem esetében is számtalan körülmény akadályoz.

Én az idén elég jó eredményt értem el egy ALFA-SOLO nevü szerrel.

A levélzet "egérfüles" állapotától az időjárástól függően  8-14 naponta  3 alkalommal permeteztem. Azért maradt dolga a metszőollónak is.

Üdv.:antó

Előzmény: lyuko (68694)
barkócza Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68698

Duplafalúval kapcsolatban nekem a következők a fixa ideáim, nem tudom, mit szóltok hozzá.

 

A belső edény legyen rézből, a jó hővezetés miatt, így kisebb hőmérséklet is elég a köpenyben.

 

Mérjük a víz/olaj hőmérsékletét  a köpenyben, és nem engedjük nagyon föl.

 

Nem árt keverni a cefrét.

 

Nem árt keverni a vizet/olajat a köpenyben sem.

 

Duplafalúban is meg kell higítani valamennyire a cefrét.

 

Mondom ezt duplafal ügyben nulla tapasztalattal. :)

Előzmény: Forman68 (68697)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68697

Miért is?

A vizes duplafalba max.110 fok.

Az olajosba akár 120-130 fok.

Magasabb hőmérséklet,erőteljesebb odakapás.

Szerintem!

Előzmény: vf1 (68696)
vf1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68696

Na, ez hülyeség....

Előzmény: Forman68 (68695)
Forman68 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68695

Pályinkás szép napot!

 

Az eper duplafalu vizessel főzve.Szépen,nyugodtan!

Olajossal szerintem még jobban odakapott volna.

 

Én ezért nem váltom a hőközlőmet olajra!

 

lyuko Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68694

A tafrina ellen már február utolsó hetében permetezni kell rézzel. Most mondjuk mínusz tíz volt, úgyhogy inkább március elején.

A rügyek pikkelylevelei alatt már kezdik áldatlan tevékenységüket. A későbbi rügyfakadás és az utáni permetezések már csupán szenteltvíz hatékonyságúak.

Előzmény: Babar66 (68681)
lyuko Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68693

Vágd ki azt a fát! Ültess újjat! Már másodéves korában kéne mutatni valamit.

Előzmény: Baracilin (68682)
lyuko Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68692

Szent igaz amit írtál, csupán kiegészítés képpen.

 

Van "modern" Besztercei ami ellenállóbb a szilvahimlőre és Chcanska Rodnának hívják. Szerintem egy az egyben Besztercei csupán a szerb nemesítőknek sikerült egy jobb magoncot találni. Hivatalosan a Sanley és a Besztercei keresztezése.

 

A másik pedi az, hogy hét -nyolc éves korára "kinövi" a fa. Utána már csupán néhány évjáratban nem is mindíg a gyümölcs felületének felén harmadán fél miliméteres besüppedt rész látható esetleg perzselés szerű részekkel eggyütt. Ez csupán esztétikai probléma. A hozzánemértők legtöbbször észre sem veszik.

 

De ha már növénytermesztünk

 

A moslékhoz szerintetek mennyi meszet kell adni hogy semlegesítse a savakat. Persze cefre kérdése is tudom. Én most hozattam egy főzdéből olyan húsz köbméter moslékot. Állítólag jó trágya.

Előzmény: deszegregator (68683)
barkócza Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68691

Gabó magozza az epret, ha jól emlékszem, azt mondta, hogy jobb úgy. Házilag úgy tudod megoldani, hogy a kiforrt cefrét vászonba (vagy négyrét hajtott sűrű szúnyoghálóba) teszed és kifacsarod. A visszamaradt szilárd részt föliszapolod egy kis vízzel, és újra kifacsarod. A föliszapolást aztán addig ismétled, amíg úgy érzed, hogy van még "anyag" a maradékban. Hátránya, hogy nagyon fölhígul az amúgy sem alkoholgazdag cefre.

Előzmény: sogi01 (68687)
snapszmester Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68690

És veszettül habzik.

Eper főzés tanoncoknak olyan szívatás mint májkloffolás szakácstanoncoknak. :-)

Habzásgátlót használj, legalább étolajat.

Előzmény: sogi01 (68687)
rézműves1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68689

...pályinkás jó reggelt...

 

...KIMAGOZNI??? az epret?...ugye viccelsz??...egyébként semmi extra...én fontosnak tartom a 3-körüli PH beállítást, mert nem mindíg tudom azonnal, a kiforrás után főzni...

...budafoki élesztő, pektinbontó és max 3% napfény...a jó pépesítés festékkeverővel azért is fontos, mert a csumája nagy részét, (ha nem szedted le) azzal ki lehet szedni...

...a kihozatal az alapanyagtól függ, úgy 5-8 lit/100-kg...



Előzmény: sogi01 (68687)
vf1 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 68688

Pálinkás jóreggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (66859)
sogi01 Creative Commons License 2012.05.21 0 0 68687

Tisztelt rézműves! 

Érdeklődni szeretnék az eperről ,hogy van? :)

Valoszinü énis kapok egy keveset. cefrézésnél mire figyeljek?

napfény kell hozzá? Kihozatal? 

Ki kell magozni?:)

Válaszát köszönöm:  egy tanonc.

vf1 Creative Commons License 2012.05.21 0 0 68686

A fészbukon leírtam a véleményem a tafrináról!

Nekem kettő éve nincs!

Előzmény: Baracilin (68685)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!