De ezek szerint, ha az egészet duplikálom (nem sokkal több anyag kell hozzá) az még jobb?
Volt-van ilyen alternatíva is.
Szándékaim szerint teli üsttel akarok főzni, ezért is tetetek az alapból 395 mm magas hordóra egy 80 mm-es plusz magasítást, h beleférjen a nettó 50 liter cefre.
De persze simán előfordulhat, h nincs 50 l cefre, ezért is agyalok, h mekkora legyen a duplikálás.
Gondolom alszeszfőzésnél már nem gond, hogy ha az alszesz szintje az esetleges duplikátoros vízszint alatt van? Vagy igen? :-)
Egyébként még az is kérdés, h mekkora legyen oldalt a hely a víznek, szal milyen távolság legyen a két oldalfal között, illetve alul a hordó fenekénél?
elnézést én nagyon amatör vagyok de miért is kell 100 fok fölé vinni a pálinkafőzését??? Ne az volt hogy próbáljunk minnél kissebb hőfokon főzni, hogy ne a vízgőz hanem a gyümölcsaromák jöjjenek át a csövön??? Én igyekszem minnél alacsonyabban főzni, kb 75-80fokon, 110,120,130 szerintem már nem az igazi, de javítsatok ki ha tévedek...
A duplikált pálinkafőző-! szerintem nem bonyolult a kérdésed s a megoldás kézenfekvő !
A logikája a következő- a duplikálás addig célszerű amíg cefrével szándékozod tölteni az üstöt - ha így csinálod még mindig marad két lehetőség ugyanis a hő átadás az olajosnál a hőközlő olaj töltési magasságával változtatható !
Ha víz a hőközlő akkor is számít hogy mennyi a benne lévő víz -ugyanis mivel egy zárt tér és nyomás alá van helyezve ezért nem fór a víz és így gőz hatás is lényegtelen !
Én azt tanácsolom legalább 2/3 rész dupla legyen !!
Én úgy gondolom, az a jó, ha minál magasabb a duplafalúsítás. Ha esetleg kevesebbet főzöl a hőközlő anyag szintjét lehet csökkenteni, mint ahogy mi is szoktuk a tisztázáskor.
Még egy vélemény, szerintem sem odaégés, az tán még kozmálásnak sem nevezhető, Zsuzskával értek egyet: odakap, odaszárad.
Egyet értek veled , nekem egy szimpla falu 100l réz főzöm van, másfél óra alatt indul meg kb én rakom rendesen a tüzet addig keverem közbe még elég meleg nem lesz, utána teszem rá a tetejét, és továbbra is rakom had folyón de így nekem se ég le. Kb3- 4 óra alatt végzek vele. Nagyon pépes anyaghoz így is kell raknom kb 20 l vizet
Az őseink ezt használták, a román Gábor cigányok ma is ilyet csinálnalk.
Ettől még akár rossz is lehetne de nem az.
Írjátok be a google képkeresőbe
cazan tuica cupru
Én sokáig agyaltam milyen legyen a főző, itt is sokat olvasgattam, nézelődtem.
Annyit változtattam, hogy rozsdamentes és csupán a hűtő és a páracső réz.
És vízzel tömítem. hagyományosan cefre-liszt keverékkel tömítenek.
Szerintem a kavarás miatt a főzés idejét szinte bárhogy beállíthatjuk. én egy óráig fűtök de ha akarnám fél óra alatt is megtehetném. És nem ég le a legsűrűbb cefre sem.
Továbbá a keverés miatt sokkal jobban kifőnek a ceféből az ízek és aromák.
Volt már olyan cefrém ami annyira lédús volt, hogy nem igényelt kavarást. És nagy meglepetésemre viszonylag kellemes lekvár illata volt a főzés után a nosléknak. Utána ugyanazt a cefrét kavarva főztem és a szokásos savanyú szagú moslékot kaptam.
Ha lesz időm lefotózom a főzőt, de most szét van szedve és a pincében pihen.
Ha már szóba került az odaégés és a duplafal problematikája.
Lenne egy kérdésem és a tanácsotokat szeretném kérni.
Duplafalú (vizes) söröshordóból átalakított 50 literes főző építését tervezem, részben már folyamatban is van.
Az lenne a kérdésem, h mit tanácsoltok, az oldalfal mekkora részét duplafalúsítsam?
(Az oldalfal teljes magassága 395+80 milliméter)
Először kb. kétharmad részt gondoltam duplikálni, aztán volt aki azt mondta, h mindenképpen az egész oldalfal legyen dupla (indok: ahol duplafalú, ott nagyobb mértékben adja át a közölt hőt), de volt olyan is aki azt mondta, h félig bőven elég.
Ha az egészet duplikálom és mondjuk félig megtöltve cefrével főzök, mert mondjuk annyi van, a felhabzó rész nem fog e odaégni?
Vagy a hőleadás nem lesz e gyengébb, ha csak félig-kétharmadig duplikálom a hordót?
Ilyen dilemmáim vannak!
Segítsetek kérlek titeket, akinek van tapasztalata, véleménye mondja már el!
Én pont ellenkezőleg használom a "szimplafalúmat".
Nálam 3,5 óra alatt lejön 50l cefre.
Kb 50 perc a felmelegítési idő.
Ez kb úgy néz ki mint mikor húslevest főzünk. Ha nagy lángon főzzük, akkor őrült fogásba kezdenek a hozzáadott akár darabos zöldségek, de akár a csirkeszárny is:) Ha visszavesszük a tüzet, szépen leülnek az összetevők az edény aljára. Ez nálunk (cefrekifőzőknél) óriási hátrány!
Én azt szoktam mondani: Forogni kell a cefrének az üstben, ha jó az üst! Ha megfelelő hőelosztás van az alján,(kerámiabetét) nem fog leégni.
Azt tapasztaltam, hogy ha nem kenem neki a tüzet, hamarabb leég.
De van itt a fórumon, közeli barátom. Ő el tudná mesélni, hogy hogyan égette oda (asszem alma) a cefréjét 8 órai főzéssel:)))
Azon túl, hogy túlságosan sok idő, ilyen lassan desztillálva esetleg túl jó az elválasztás, előfordulhat, hogy nem megy át elég aroma az alszeszbe. Ez, persze, függ attól, hogy mekkora a sisak, milyen a páracső, stb. Ha ízlik a pálinkád, akkor persze nincs semmi baj.
Szimplafalú rozsdamentes 30l üstben főzve kb. 25l elég sűrű (aprított, pektinbontós) almacefrét a gázrózsára elosztót is téve teljes takarékon (legkisebb fokozaton) tüzelek.
A felfűtés így kb. 3-3,5 óra, az első csepptől a cucc további 4-6 óra alatt jön le. Én ráérek, így nem ég le, ha erősebben tüzeltem, volt, hogy az alja odakapott.
Szerintem, ha olaj a hőközlőd a duplikátorban, tudod úgy vezetni a fűtést, hogy ne menjen annak hőmérséklete 110 C fok fölé. Különösen akkor igaz ez, ha a jól szabályozható pébé gázégővel tüzelsz. W8.
Ha nem víz a hőközlő közeg,hanem olaj,ami normál fűtés mellett is elérheti a 130 fokot,és nem habzó cefrénél semmi problémát nem jelent,de pl. epernél az a plussz húsz fok milyen mértékű "odakapást-rásülést"eredményezett volna.
Ez nem leégés,csak simán rászáradt az oldalára.Vizes rendszerben leégetni a cefrét,azt megnézném.Bizonyos anyagoknál előfordul hogy körben rászárad(megkockáztatom rásül) az üst oldalára.Tapasztalatom szerint főként a "habzó" anyagokkal történik ez,pl seprő.
Tapasztaltabb eperfőzők álltal ajánlott 4%.Nekem ez volt az első ilyen kényes gyümölcsel való próbálkozásom.Egyéb gyümölcscefréknél nem tapasztaltam ilyen mértékű odakapást.