Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2018.01.10 0 13 64957

Az a baj, hogy magát az egész minősítést egy sportversenynek tekinted. A turista / túrázói tevékenység minősítése egy sok évtizede fennálló rendszer, aminek a fő célja a kezdeti fokozatosság mellett a  túrázás rendszeressé tétele. Ennek a rendszeres tevékenységnek egyfajta elismerését pedig ma a pontrendszerre épülő minősítési kategóriák jelzik. Ezért van egy fokozatosság az egyes kategóriákban. De épp ezért hogy a kiváló minősítést követően se álljon meg az élet, lehet a kiváló fokozatot újra elérni. Mert a turizmust egy életre szóló tevékenységként lehet és célszerű gyakorolni. Ugyanakkor irreális lenne egy 10-15 éves rendszeres túrázótól (kb. ennyi kell a teljes létra megmászásához) elvárni, hogy kezdje az 500 pontos bronz fokozatnál, amikor ő már kiváló szintre jutott. Neki ennek a szintnek a fenntartására ad ismételt lehetőséget a rendszer. Mert ez nem sport megmérettetés, hanem egy életmódbeli tevékenység. De azt nem tartalmazza a szabályzat, hogy ha valaki újra akar kezdőkkel megmérettetni, azt ne tegye.   Egyébkén ezek vannak kisebbségben. De attól még nem kellene összeesküvés elméletet kreálni ebből a gyakorlatból.  

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64944)
Tamas_0325 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 64956

Igen, ez jó felvetés. 

Én úgy értelmezen, hogy útvonalat kell figyelni, azaz ha elmegyek A-B-C útvonalra, attól még mehetek A-B-D útvonalra is. Persze igy egy TT túra csak egyszer. 

De jó, hogy negkezdett minõsités befejezhetõ a régi szabályokkal.

 

Előzmény: efemm (64954)
efemm Creative Commons License 2018.01.10 -1 15 64955

>>Például elég logikus, hogy a téli túrát a földrajzi szélességhez igazítják, és nem mereven a hónaphoz

"Ráktérítő" és "Baktérítő" egy magyarországi, tágabb értelembe véve kárpát-medencei túrázók számára kiírt minősítési rendszernél?! Valakin túltolta a szakmaiságot.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64934)
efemm Creative Commons License 2018.01.10 -9 1 64954

>>Egy adott útvonal bejárása egy minősítési fokozaton belül, egy túramódban, az útiránytól függetlenül csak egy alkalommal, számolható el.

 

Én ezt sem értem, hogy miért került bele. Még egyesületi túráknál is gyakori, hogy rendszeresen járják ugyanazt az útvonalat, a teljesítménytúrák pedig évente ismétlődő rendezvények. Ha szó szerint értelmezem a szabályzat ezen mondatát, akkor egy fokozaton belül nem járhatok kétszer ugyanazon az útvonalszakaszon sem. Most akkor az a cél, hogy x-eljem ki a térképen az összes haza turistaút összes szakaszát?? Ez a kitétel nagyon csak a nagy túramozgalmak irányába tolja a minősítést megcélzó túrázókat, pedig az csak egy részhalmaza a túrázásnak.

Szerintem törölni kellene a kiírásból, eddig sem volt semmilyen korlátozás az útvonalra vonatkozóan.

Előzmény: HEV (64952)
pozo Creative Commons License 2018.01.10 0 11 64953

Míg a bronz-ezüst-arany általánosan elterjedt egyéni teljesítmények mérésére, az érdemes és a kiváló jelzők általában a köz javára tett kiemelkedő tevékenységhez kötődnek.

 

Régen (úgy 4-5 évtizede), úgy volt, hogy az érdemesig lehetett minősítést szerezni, a kiváló csak adományozható volt az érdemes minősítést megszerzőknek.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64947)
HEV Creative Commons License 2018.01.10 -2 12 64952

Szerintem is egyértelműen nehezebb lett a fokozatok megszerzése ezüsttől felfelé,  pld. csak gyalogtúrával az arany már nem szerezhető meg. 

HEV Creative Commons License 2018.01.10 -3 12 64951

Ez egy MTSZ tagoknak kidolgozott minősítési rendszer. 

 

Természetjáró minősítést csak az kaphat, aki mind a teljesítés időszaka alatt, mind a minősítés időpontjában a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) valamely tagszervezetének tagjaként érvényes tagszervezeti regisztrációval rendelkezik és a teljesítést egyéni túranaplóval dokumentálja.

 

Van egy részletes folyamat ami szerint adminisztrálni, igazoltatni és értékelni kell.

Azok az egyesületek akik a tagjaikat a minősítő rendszerbe is bevezetik a túrákról túrajelentést készítenek.

A túrajelentés alapján a túrázó vezeti a saját Egyéni túranaplóját (bronz fokozatig lehet másnak is vezetni aki gyakorlottabb)

Az adott időszakon belül ha megvan a szükséges pontszám a bronz jelvényt az egyesület vezetése adja, az ezüstöt és aranyat a megyei szövetség az érdemes és kiválót az MTSZ.

 

Túrajelentés: (lehet nyomtatni)

http://tipografiatestedzo.hu/sites/default/files/doku/turajelentes.pdf

 

Túranapló: (MTSZ-ben kapható)

http://turistashop.hu/konyvek/egyeni-turanaplo-449

 

 

A természetjáró minősítés, - mint a kéktúrák is - egy lehetőség  , nem kötelező de akit érdekel annak el kell fogadnia a megszerzés szabályait. 

 

Ha egyesületi tag vagy ott tudnak segíteni, ha nem de szeretnéd a minősítést lépj be mert még bőven lesz lehetőséged minden fokozatot elérni. 

 

Előzmény: V43 1279 (64941)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.10 -12 0 64947

Meg egyébként a szabályzat most sem orvosolja azt az ordenáré szerepzavart, ami a fokozatok elnevezésében van. Ez valami régi időkből ittmaradt csökevény. Míg a bronz-ezüst-arany általánosan elterjedt egyéni teljesítmények mérésére, az érdemes és a kiváló jelzők általában a köz javára tett kiemelkedő tevékenységhez kötődnek. Leginkább az érdemes művész és a kiváló művész kapcsán jönnek így elő, de lehet valaki kiváló dolgozó is (ez is szépen ittmaradt az előző rendszerből), ha sokat tett a vállalatért/cégért. Ha valaki nagyon szeret túrázni és sokat túrázik, az miért érdem? És ha még jobban szeret túrázni és még többet túrázik, az miért kiválóság? Nekem van ilyen fokozatom, de nincs benne semmi érdemem, mert nem tettem vele másokért, és nem lettem kiválóbb se, csak sokat gyalog- és kerékpártúráztam, mert ezt szeretem csinálni.

Tamas_0325 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 64946

Az benne van, hogy a fokozatok többször is megszerezhetőek.

Én úgy gondolom ennek akkor van értelme, ha valaki már eljutott egy szintig, de valamiért nem tudta folytatni -(bár van lehetőség a megszakításra, folytatásra)- Aztán úgy gondolja , hogy mégis elkezdi. Akkor -szerintem- nulláról kell indulnia.  

Előzmény: Simulacrum (64945)
Simulacrum Creative Commons License 2018.01.10 -1 1 64945

Bennem inkább az merül fel, hogy minek többszörözni bármelyiket is? Én ezt venném bele. Mindet egyszer lehet megszerezni és akkor nincs kérdés. Mondjuk az sincs benne, hogy egyáltalán lehetne most.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64944)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.10 0 1 64944

De az sincs leírva, hogy nem kell.

És ha nincs leírva, akkor mazsolázni lehet?

Egyszerűen ez következik a szövegből. Ez egy láncolat. Ha egyszer már fellépcsőztél a tizedik emeleti lakásba, akkor legközelebb a negyedikről kell indulnod, hogy feljussál? Aki már nyert olimpiát, annak a következőre nem kell kvalifikálnia magát, nem kell semmilyen szintet elérnie, csak odamehet, hogy én most indulok az olimpián? Sehol nincs ilyen, és még a sportból is sok példát lehetne hozni. Két teljesítést akkor lehet összehasonlítani, ha ugyanaz a feltétele.

Az újabb országos túramozgalom pedig most jött be, ez elég nagy nehezítés, de eddig nem nem volt, és eddig is sokan készpénznek vették, hogy nem az elejétől, hanem a közepétől kell újrakezdeni. Erre a lehetőségre semmi nem utal a szabályzatban, és ez baj.

Előzmény: Tamas_0325 (64943)
Tamas_0325 Creative Commons License 2018.01.10 0 1 64943

Nekem valami sántít abban amit leírtál. Szerintem sehol sincs leírva az, hogy a kiválóhoz kumulált 15000 pont kell. 
Egyértelműen az van leírva, hogy újabb 15000 pont időkorlát nélkül. A szigorítás pedig az, hogy kőtelezően szükséges egy újabb országos túramozgalmat, illetve az útvonal elszámolhatóság is szigorodott.
Én sehol nem látom azt, hogy ha megvan a kiváló, akkor mi is a teendő, honnan indul az ismétlés.

Én arra is kíváncsi lennék hány kiváló minősítés érkezik be egy év alatt és hogy mennyien kezdik újra.

Tapasztalataim szerint a túratársakat -sajnos?- nem érdekli ez az egész, az ismeretségemben az arany után leállt szinte mindenki.
Én elvagyok vele, már csak azért is alapon! Főleg azért, mert az érdemeshez már összegyűlt 4500 pontom, a kéktúra viszont még nincs meg, de rajta vagyok. Még kell 13 nap! :-) 
Véleményem szerint sok minden egyértelművé tettek, de teljességében történt egy burkolt nehezítés történt!

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64939)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.10 0 1 64942

Igen, van időkorlát.

Előzmény: V43 1279 (64941)
V43 1279 Creative Commons License 2018.01.09 -1 1 64941

Nem olvastam végig, de látom te benne vagy: ha én odamegyek egy OKT (2. bejárásból még darabokkal) DDK (Írott kő-Őriszentpéter megvan másodszor is), Kohász kék (félig már másodjára is megvan), Partizán út (2x), SNP, Nájvyššie bronz és ezüst fokozat valamit egy 1/3 Zentral teljesítéssel amik le vannak igazolva akkor is adják ezeket vagy helyben kellett volna erre a túrajelentésre is pecsételnem és csak úgy a jó? Ha viszont időkorlát van akkor meg megette a fene...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64940)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.09 0 0 64940

Nem is beszélve arról, hogy a 15000-ben nincs benne semmilyen extra követelmény, túramozgalom, más szakág, tehát ennyivel is könnyebb másodszor elérni. Egyszerűen töredék értéket kéne így teljesíteni.

Egyszeres kiválóhoz egy OKT kell, háromszoros kiválóhoz meg szintén egy OKT?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64939)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.09 0 1 64939

Mert a szabályzat azt mondja, hogy minden fokozat az előző után teljesíthető, tehát a kiváló fokozat a bronz-ezüst-arany-érdemes után. És nincs benne semmi olyan, hogy a másodiktól kisebb lenne a követelmény. Ez valami elterjedt összekacsintós szokás. Pont olyan, mintha a második kéktúrádon már nem az Írottkőről indulnál, hanem mondjuk Sümegről, és utána azt mondanád, hogy kétszer végigcsináltad. Ahhoz, hogy valaki kiváló legyen, nem 15000 pontot kell a szabályzat szerint összegyűjteni, hanem a teljes kumulált pontszámot.

Előzmény: garass (64937)
Mr Long Creative Commons License 2018.01.09 -5 0 64938

Nem vagyok leigazolt turazo, csak hobbista, de szerintem nem suskusolas.

vegigporgette a teljes sorozatot, mar csak a legek csarnokaba akar bejutni, aki pl otszoros kivalo lesz.

Kb annyi ertelme van, mintha negyszeres bronzjelvenyes lesz valaki. Igazabol az idokorlat reszet nem ertem, inkabb az eletmodot kellene elismerni. Kethetente elmegy valaki 10-15km turara evekig az is ugyanugy turazo, mint aki hetente tol annyit es "egybol" kap erte jelvenyt.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64934)
garass Creative Commons License 2018.01.09 0 8 64937

Ezt nem értem. Ha valaki elérte a kiváló szintet és utána újból elkezdi gyűjteni a 15ezer pontot, abban mi a "suskusolás"?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64934)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.09 0 1 64936

Nekem más okból kellett belefognom az adminisztrációba. Úgyhogy először belecsöppentem, aztán meg már végigcsináltam.

Előzmény: V43 1279 (64935)
V43 1279 Creative Commons License 2018.01.09 -6 0 64935

Én sosem foglalkoztam ezzel, biztos elég magas szintet elérhettem volna a hazai és a külföldi túráimmal, de ez az adminisztráció eléggé taszít.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (64934)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.01.09 0 4 64934

Szerintem meg nem olyan bonyolult, és nem követhetetlen. Sok mindent tisztáztak, ami nyilván félreértésekre adott alkalmat korábban. Például elég logikus, hogy a téli túrát a földrajzi szélességhez igazítják, és nem mereven a hónaphoz, és hogy mozgótáborról csak akkor beszélünk, ha nem a depóautó viszi a cuccot (ez emlékeim szerint korábban nem volt így, de lehet, hogy rosszul emlékszem). Igaz viszont, hogy az egyes fokozatok megszerzése megnehezedett.

 

Viszont továbbra sem látom alapját benne annak a gyakorlatnak, amit sok helyen csinálnak, hogy ha egyszer valaki már kiváló lett, akkor a következő teljesítését nem nulláról indítják (újabb bronzzal), hanem az érdemestől, az utolsó 15 ezer ponttal. Szerintem ez sportszerűtlen suskusolás. Mi erről a véleményetek?

Előzmény: V43 1279 (64933)
V43 1279 Creative Commons License 2018.01.09 -9 1 64933

Lassan már egy jogszabály gyűjteményre vagy Kresz könyvre hajaz :/

Előzmény: Kornél14 (64920)
Pulmy Creative Commons License 2018.01.09 -12 0 64932

Nagyon fiatalon távozott,hiánya nagyon fog hiányozni a túrázó társdalomnak.... 

 

 

 

R:I:P:

nagypapi Creative Commons License 2018.01.09 -12 1 64931

Ó Istenem. :-(((

Nyugodjék békében.

jzp2107 Creative Commons License 2018.01.09 -1 0 64930

Most láttam fácsén

döbbenet

 

RIP Vagdalt..  :-(   :-(

donjuan1984 Creative Commons License 2018.01.09 0 0 64929

Esetleg az okot is tudod? Csak balesetre tudok gondolni...

Előzmény: HEV (64927)
donjuan1984 Creative Commons License 2018.01.09 0 0 64928

:(((

Előzmény: HEV (64927)
HEV Creative Commons License 2018.01.09 -1 2 64927
Előzmény: donjuan1984 (64926)
donjuan1984 Creative Commons License 2018.01.09 -1 0 64926

Ezt most kaptam és úgy éreztem, hogy helye van itt is:

 

"Kedves Túratársak! 
A január 21-i Kuruc emléktúra elmarad, vezetett és teljesítménytúra formájában sem kerül megrendezésre.
A Cserhát kupa túrasorozat is bizonytalan egyelőre.
Főszervező társunk, Forgács Péter jelenleg is az életéért küzd az intenzív osztályon, nélküle pedig nem szeretnénk megtartani a túrát.Köszönjük megértéseteket!"

 

Szurkoljunk neki, hogy sikeresen vegye ezt az akadályt is!

 

garass Creative Commons License 2018.01.08 0 12 64925

A téli bónuszt természetesen egy átlag magyar télhez számoltuk. Bár az sem mindegy, hogy hol túrázik valaki a téli hónapokban. De az már tényleg túlzás lenne, ha még tájegységi prémiumok is tarkítanák a pontozási táblákat.

Mondhatnám, az idei tél nem tél eddig, de épp a napokban útbejárás végén alig akartak az autóbuszra felengedni, mert szó szerint derékig látszott rajtam a terület földszerkezete. Meredekebb szakaszokon szó szerint korcsolyázva lehetett haladni. Az se jobb, mint a hó és jég.

Előzmény: Törölt nick (64924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!