Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Végre kezd az Őrségben is beindulni a gomba. Rengeteg a vargánya, igaz zömmel még bébikorúak, de 23 db 5-10 cm közötti kalapátmérőjűt azért hazahoztam belőlük. A picikéket gondosan betakargattam és GPS-be elmentettem a helyek koordinátáit, hogy vasárnap visszataláljak hozzájuk. Ezenkívül találtam még közel 1 kg-nyi rókagombát és sok galambgombát is.
Akad róla még egy kép, csak nem raktam fel, mert ráhagytam, hogy az valamilyen tölcsérgomba. Csak most, hogy szóbakerült a keserűgomba, kezdett gyanús lenni. Sereges biztos nem, mert képek alapján az elég vékonytönkű, ez meg 1,5-2 cm vastag is volt.
De biza az az! Általában csoportosan terem,errefelé néha tömegesen.A kalap idősödve tölcséresedik,és kicsit sárgásodhat is.A fehér tejnedv is erre a gombára utal a kép alapján.
39118-on az nem lehet keserűgomba? Igaz tölcsérgombának néztem, és más is azt mondta rá, de amikor kidobtam, előtte eltörtem, és fehér nedv buggyant ki belőle. És nem annyira sárgás a kalapszín, mint a képen látszik.
Ezt az ufo-t, amit korábban beillesztettem, be tudja valaki azonosítani? Nekem azóta sem sikerült. Annyit elárulhatok, bár biztos nem segít :), hogy petrezselyemgomba-csírával oltottam be faforgácsot, de nem sikerült, ezt dobtam korábban a komposztra, és ebből lett az UFO :) És még azt hittem, hogy nehéz gombát termeszteni. A tavaly ősszel déli tőkegombával beoltott nyárfáimon is megjelent a tintagomba! :)))))
Keserűgombát jól át kell sütni, akkor elveszíti kesernyés csípősségét.
Ha a lemezeire juhtúrót (krémsajot) kensz és hajszál vékony szalonna szeletekkel betakarva (nyárson sült szalonna zsírjával locsolgatva) tovább sütögeted fenséges ízeknek leszel tulajdonosa. (kadarka illik hozzá:)))
Vargánya,galambgombák,rókagomba közepes mennyiségben.
Az erdő tiszta sár,a földutakon még gyalog is nehéz közlekedni.
Viszont megjelent a fehértejű keserűgomba,rengeteg a kicsi és közepes!Van egy-két erdélyi ismerősöm,ők mondták,hogy arrafelé szabad tűzön juhtúróval sütik,kedvelt csemege gomba.Felénk is eszik,de nekem eddig kicsit kesernyésnek tűnt!
Most megpróbáltam ahogy elmondták(mondjuk juhtúróm nem volt!),de eltünt a keserű íz,és kellemes ropogó gomba lett belőle!