Az első gond a 30-40 perc. Ennyi idő alatt MEG KELL aludnia a tejnek! (ahhoz a sajthoz, amit Te szeretnél)
Ha másfél óra alatt alszik meg, akkor már ne akard az eredeti folyamatot végrehajtani....elefada valszeg elmondja neked, hogy akkor mit tudsz csinálni....
Sajtosferi a videón elmondja, hogy 60-90 perc alatt kell lezajlódnia a teljes folyamatnak, ahhoz, hogy azt kapd amit szeretnél.
Nem tudom, hogy milyen az oltód, nekem CHy-Max Plus van, másfél éve járt le a szavatossága és még mindig használom!
De!
Volt olyanom, hogy rendre túrót sikerült gyártanom, mert az egyik kecskének enyhe tőgygyulladása volt és az istennek sem aludt meg a tej,csak két-három óra alatt...
A sajtod súlya egyértelműen jelzi, hogy sok a savó.
Én nyolc liter kecsketejből (ha a sajtosferi féle módszert követem) 90-110 dkg-os sajtokat csinálok. ...(a sófürdő után megmérve).
Van amikor szándékosan lazább sajtot készítek, (mert zöldfűszeresnél, pritaminosnál szeretik, ha szaftosabb) akkor olyan 120-125 dekás. De azt frissen viszik és két-három nap alatt megeszik.
És még az is lehet, hogy a kaszabolás között túl nagy szüneteket hagytál.
Fetánál szoktak nagyobb szünetekkel kaszabolni de ott is kevergetni kell néha...
A melegítés segít....de szerintem az is csak akkor, ha az alaptöret jó!
Vagyis minden részfolyamatnak meg van a maga jelentősége és hogy mennyi savót kell eltávolítania.
Nem tudnám százalékarányban megmondani, de gondolom a savó 70-80%-a az alap-kaszabolásnál válik ki, még kb. 10 % a melegítésnél, pár százalék a préselésnél és még egy kevés a sózásnál.
A savót valóban nem a préselés hozza ki túlnyomórészt hanem a megfelelő elősajtolás, alvadék-kidolgozás, ebben nagyon igazad van Kecskeb sokáig én is ezt hittem :) erősen préselni kell és akkor jó lesz:))
Félkemény sajtnál utósajtolási folyamat utómelegítéssel jár, amitől még több savó távozik el és szilárdabb rögöket kapunk. Fontos, hogy 2C-5perc emelkedéssel végezzük, tehát lassan mert a rögök összetapadnak. Ha jól sikerült az utómelegítés akkor lehet normálisan préselni, én kb 3szor próbáltam félkeményet de harmadikra is sok volt a savó benne. :) Gyakorolni kell!
Értem és gondoltam, hogy ez a baj. Mármint, hogy nem adta le rendesen a savót, és azt is tudom, hogy a préselés ezen nem segít.
Viszont az a kérdés, hogy miért nem adta le a savót.
Azért mert lassan aludt meg? Az oltót rendeltem és most nyitottam ki. Persze attól még lehet régi és a szállítás alatt is tönkremehetett. Postai levélként kaptam meg..
Vagy a kaszabolást csináltam rosszul? Több lépcsőben kaszaboltam 3-5mm-es darabokra. Az alvadék egyben kijött ahogy a videóban is láttam. Utána felkötöttem zacskóban a konyhaszekrény ajtajára. Kb 1 órát csepegett és utána terrem a formába és kzdtem préselni.
Vagy a hőmérséklet nem volt megfelelő? Természetesen az alvadék hült (lement 26-28 fokig) mivel lassan alvadt meg. Lehet, hogy a kaszabolás után és a savó leszedése után kicsit melegítenem kellett volna?
30-40 perc alatt meg kell aludnia....és neked el kell kezdened a kaszabolást.
Nem adta le szépen a savót....ezért lett akkora a sajtod, amekkora. Ezt már a préselés sem hozza ki rendesen.
Úgy látom, hogy itt mindenki azt hiszi, hogy a préselés a savó eltávolításának a módszere...
Én harmadik éve sajtolok, de még egyszer sem préseltem...
Hivatkoznék sajtosfei videójára: kiveszi a töretet a szűrőbe és abban a pillanatban megfordítja, mert már úgy összeállt. Ha ezt meg tudod csinálni a sajtoddal/töreteddel, akkor távolítottad el megfelelően a savót....és ha még nagyon akarod, akkor utána ráülhetsz.
Tegnap kevés oltót tettem a tejbe, vagy a tejjel volt gond.... nem aludt meg...
Lesz belőle túró....(persze nem ez a túrókészítés hivatalos receptje, és elefada majd a fejemre üt, de akkor is túró lesz)
:-))))))
Ha sólébe teszed, az még kivesz egy kevés savót....de ne reménykedj....ebből nem lesz érlelt félkemény sajt.
Persze hogy jó hír:) szerintem ha el is szökik nyáron a pára, azért azt vissza nyeri a vizes tálakból...stb...Annyit még ki kell bírjon a sajt. Nemsokára meglátom és kipróbálhatom én is:)
Végre valaki megerősit, régota probálok kecsketejből kemény sajtot, annyi tejet elszurtam kisérlet képpen. Félkemény az már sikerült de ha nem volt nagy meleg, és füstölni is lehetett.
Szia.Én is még csak a panírnál tartok eddig kétszer csináltam, mindkettővel nagyon megvagyok elégedve.Az általam ismert recept:felforraljuk a tejet,kevergetve nehogy leégjen amikor jól forr 5l-be két kanál só,majd ha ismét forr 4literenként 1dl.10%-os ecet,elkeverve.Mondjuk forrás közben nemtudom miért kell a só szerintem ebből nem marad semmi benne de írta a recept.Ismét felforr ekkor lekapcsolom majd öt perc múlva pelenkába szűröm.Ekkor keverek bele fokhagymát stb.ízlés szerint .Én nem préselem súllyal hanem ahogy felakasztva csepeg jó erősen megcsavarom egy párszor a pelenkát.A végén kapok egy teljesen gömbölyű sajtot ezt beteszem sófürdőbe 10-12 órára.Teljesen jól lehet szeletelni még grilleztünk is nagyon finom volt.Valószínüleg nálunk a tsz-ben jó a tej is mert 5,5literből lett 70dkg sajt ,most másodszor pedig még több.Persze ez nem veszi fel a versenyt az itt látható egyéb remekekkel de első szárnypróbálgatásnak megteszi.Üdv:Zoli.
Két nap hűtőzés után furcsa módon ez a sajt is nagyon finom lett. Egy kicsit még éreztem egy kis savanykás ízt, de valójában kifejezetten finom volt. Az állaga meg leginkább az áruházi trapistára hasonlított.
Hozzá szeretném tenni, hogy a kb. 60dkg-os sajtot 4,5kg-al préseltem olyan egy napot.
Most készül a következő már oltott sajt.
Valójában 20 perce oltottam 32fokon. Remélem összeáll. :-)
nem a sajtkészítés a rossz hír :-) hanem amit elefada írt, hogy elszökik a pára a borhűtőből a melegben... talán annyira kétbalkezes nem leszek, hogy a sajtolás is rosszul süljön el... :)
Aki borhűtőben érlel sajtot attól kérhetnék egy kis segítséget? Könnyen fel lehet vinni a páratartalmat legalább 80-ra, "vizes tálca, vizesrongy" technológiákkal?
Ezért kapom én meg olyan gyorsan a házisajtomat ha kérem!
Citrommal én is próbáltam, ahogy írtad hogy citromsavval hogy csináltad. Simán összeugrasztja, úgy is feldolgozható persze, de én valahogy úgy vagyok vele mint a salátával, az ecet az alap :)