Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15858

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217758

 

Megnyílt a Csemegeszőlő topik, akit ez a téma érdekel, jöjjön!

 

 

Azért felvetésedre egy gyors válasz: vannak csemegeszőlő fajták, melyeknél termővessző felsőbb rügyei termékenyebbek az alsóknál, ill. szebb, nagyobb fürtöket hoznak /pl. Afuz Ali/ ezeket tanácsos hosszúra metszeni.

Előzmény: yotti (15854)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15857

Itt talán 1 valaki van, csak nem tudom dolgozik-e a szakmájában. Az egész országban alig van pár mester... Kíváncsi lennék 20 év múlva hány lesz...

Előzmény: alfi13 (15856)
alfi13 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15856

Amig voltak kádár mesterek addig Ők meg tudták csinálni de nem szíves válalták az én hodómból is igy lett virágtartó. Ez még 20 éve volt ma már egy kádár sincs a környékünkön.

Előzmény: juhosttt (15855)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15855

Akkor neki sem kezdek vajákolni :)

Inkább megtanulom szétszedni és összerakni úgy, hogy ne törjem össze...Ha nem sikerül akor sincs sok veszíteni valóm.

Előzmény: alfi13 (15853)
yotti Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15854

Üdv!

Szeretném megkérdezni,hogy az olyan csemegeszőlőt aminek az ajánlásában az van leírva,hogy félszálvesszőre kell metszeni okozok-e valamilyen kárt hogyha kettő rügyre metszem?(ha kevesebb lesz a termés az nekem nem probléma).

alfi13 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15853

Én próbálkoztam egy ilyen penészes hordóval. Láncozás forróvizes trisós mosás a végeredmény 100l rossz bor amit egy barátom pálinkának kifőzetett. Végén muskátlis hordó lett belőle.

Előzmény: juhosttt (15851)
BZoltan Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15852

Amelyik büdös és penészes az dísznek talán még jó. Ha a másiknak tiszta és kellemes szaga van és nincsen semmi sérülése akkor talán lehet használni. Forró gőzzel alaposan mosd ki. A legtutibb, ha nagy nyomású gőzölős spriccelővel alaposan, többször átjáratod.

Előzmény: juhosttt (15851)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15851

Hát nem sok ilyen "fura" felfogású ember van a borászatban. Na de ez más téma.

 

Megkérdeztem, meglássuk mit mond.

 

Mindenkinek:

De ha itt a fórumon valaki tudna ajánlani olyan helyet, ahol nagyon olcsón (drágán tudok én is) (olyan 200-300 ft/léc) tudnék tölgyfa deszkát vásárolni? A méretek: 30x45x700mm.

 

Másik:

Kaptam 2 db boros hordót. Eléggé el voltak hanyagolva. Mind2-ben fehéres valamit látok, gondolom penész lenne. Az egyiknek dohos szaga is van, a másiknak egész korrekt az illata. Kétlem hogy kénezték volna...

Van-e valakinek tapaszta, hogy érdemes-e bűvölni ezeket? Vannak leírásaim hogyan kell, de a gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi, hogy van-e esélyem, hogy használható boros hordó legyen belőle?

Ja nem nagyok, kb 60 és 70 literes.

Előzmény: BZoltan (15849)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15850

Valóban ez nézőpont kérdése, hogy mi számít olcsónak, de ahogy korábban írta valaki a szőlővel kapcsolatban:

Arra kell törkedni, hogy a lehető legkisebb kiadásokkal a legjobb minőséget érjük el. Szóval oké hogy kézműves, de azért arra kellene törekedni, hogy azért megfizethető maradjon!

Előzmény: Farang01 (15848)
BZoltan Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15849

Megtisztelő amit írsz :) de szerintem példaképnek találsz nálam csilliárdszor jobban és méltóbbat is.

 

A kézművességről szóló írásomban dirket írtam, hogy nem a kőkorszaki müdszerek és eszközök teszik kézművessé a kézművest.

 

Ha bárhol azt a szót látod, hogy "kézműves" és sokallod az árat akkor odaballagsz az emberhez és megmondod neki, hogy itt és itt hasonló termékre fele árat láttál, ugyan mesélje el, hogy miért is. Mindezt persze _NEM_ pökhendien és szívózva, hanem érdeklődően és udvariasan. Ott ahol nem lehúzás a dolog szépen el fogják neked magyarázni a dolgot... aztán ha elfogadod a magyarázatot akkor dönthetsz, hogy neked megéri-e. Lehet, hogy jobb alapanyagból dolgozik, lehet, hogy precizebb munkát végez... de az is lehet, hogy csak lassan és így drágán dolgozik :) 

Fogyasztóként a kézművesség szempontjából a tudatosság a legfontosabb!

Előzmény: juhosttt (15845)
Farang01 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15848

Szerintem az, hogy jelen esetben nem éri meg nem feltétlenül jelenti hogy lehúzás. Simán lehet, hogy emberünknek háromszor annyi idejébe és energiájába kerül legyártani mint a nagyipari technologiával dolgozó üzemnek. És mégis "csak" kétszer annyiért, tehát fajlagosan olcsóbban kínálja... :)

Előzmény: juhosttt (15847)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.06 0 0 15847

Bár nem írtam le betüről betűre, hogy milyen kell, szóval nem tértem rá ki, hogy nem kell trapéz. Lehet hogy ki kellet volna? megírtam a szükséges méreteket. Lehet nem kellett volna megemlíteni, hogy préshez lesz akkor talán olcsóbb lett volna...
A tisztítást megoldom, évente 1x kell, ha csak közel fele annyiba kerülne, (pl 350 ft) akkor annyiért ráérnék pepecselni a takarítással :)

 

Mondjuk lenne aki kivágja méretre, a legnagyobb gondom a minőségi fa beszerzése számomra elfogadható áron. (mondjuk lehet hogy ezek az árak sem drágák, de a keresetem még nem zárkozott fel az ilyen kiadásokhoz)

Előzmény: medveger (15846)
medveger Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15846

Mondjuk a présekhez használt tölgyfa lécek trapéz profilúak, lehet, hogy a kézművesed ilyet csinált volna neked, a sima faipari üzemtől meg kapsz négyzet vagy téglalap profilút, ami préselésnél ugyanolyan jó lesz, csak épp egy kicsit nehezebb lesz tisztítani. De az is lehet, hogy tényleg csak a lehúzás...

Előzmény: juhosttt (15845)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15845

Nekem is támadt pár gondolatom a kézművességről.

Első gondolatom az, hogy ha nem géppel metszünk és szüretelünk az már egy hatalmas lépés a kézművességre. Ha gyomírtó szerek helyett humánusabb megoldás van, pl kaszálás, kultivlás stb, az is közelebb visz hozzá. Az, hogy ez kézi vagy gépi, sztem ez sem jelent túl nagy gondot a kézművességben

Az, hogy háti permetelővel vagy géppel megy végig, sztem ez sem befolyásolná a kézművességet.

Attól, hogy nem kőkorszaki módszerekkel termelünk, még lehet minőségi kézműves bort csinálni, csak egyensúlyt kell találni. Ebből a szempontból jó dolognak találom a kézművességet, és példaképemnek is tekintelek Zoli!

 

 

De más ágazatokban is nagy jelentéssel bír a kézművesség. Kértem árajánlatot a kosaras présemhez tölgyfa lécekre, és úgy minden  kérdés nélkül 850ft/db árat kaptam.

 

Egy sima faipari üzemben a tölgy 480 az akác 350/db ár és megkérdezték hogy légszárított vagy sima legyen.

 

Ekkor fordult meg a fejemben, hogy azért kérnek majdnem dupla árat, mert ott van a kézműves szó? Nekem mindegy mivel vágja ki a fákat, csak olcsó legyen és a feltételeimnek eleget tegyen. Ezt géppel és kézzel is meg lehet oldani. Ilyen szempontból viszont a kézművességet lehúzásnak találom.

Előzmény: BZoltan (15835)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15844

Én elsősorban csemegeszőlővel foglalkozom, elég sok fajtám van, ha tudok szívesen segítek.

Előzmény: kisannar (15843)
kisannar Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15843

még egy kérdést megengednél részemre?

igazából nem nagyon ismerem a szőlő fajtáka - az volt az elsődleges szempont, hogy rezisztens legyen -, s ha megírnám mijen fajtáim vannak, esetleg meg tudnád mondani, hogy melyikre érdemes vigyáznom?

Előzmény: Kulicz (15842)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15842

Nem buta a kérdés. Ha oltvánnyal indítasz, azt két rügyre kell metszeni, így abban az évben két vesszőt nyersz. A következő évben az egyik vesszőből kezdheted nevelni a törzset, vagy lugaskart szép fokozatosan,/persze csak ha erőteljesa növekedés, ellenkező esetben még egy évet várni kell/ a másik vesszőt pedig 1-2 szemre visszametszed, ez lesz a biztosítócsap, v. fagycsap. Azért hagyok két szemet, hogy egy biztosan kihajtson, zöldválogatáskor az egyiket megszüntetem és csak egy vesszőt hagyok. A következő években ezt a vesszőt ismét két szemre metszem.  Ennek olyan alacsonyan kell lennie, hogy minden őszön be lehessen földdel takarni, így biztosan nem fagy el.

Lugas kialakításakor vigyázz, csak fokozatosan szabad a karokat meghosszabbítani és elágaztatni, ellenkező esetben könnyen felkopaszodnak. Ez már egy külön téma. 

Előzmény: kisannar (15841)
kisannar Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15841

Köszönöm szépen a jól szemléltető képeket, most már van valami fogalmam róla...

Igazából egy utca mögötti sík területen vannak, aféle telek mögötti "kertalatt", ha érted mire gondolok...

 

Lehet, hogy ez most nagyon buta kérdés lesz, de ezt a valóságban hogy kell kialakítani... gondolom nem lehet megbeszélni a szőlővel, hogy fiatalkorában a két vékony hajtás meghozatala után csak az egyiket neveld, a másikat hagyd vegetálni...
hagyni kell a kezdetektől fogva lent egy rügyet, amit minden évben visszavágok 1 szemre?

Előzmény: Kulicz (15840)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15840

Falilugasom egy részlete:

 

 

 Fiatal tőke, fagycsap a törzsel párhuzamosan:

 

 

Ernyő művelésű tőke, fagycsap a jelölt részen.

 

 

Végül egy idősebb tőke, a biztosítócsap itt is jól látható a törzs mellett:

 

 

Nem kell megijedned, ha nem vagy fagyveszélyes helyen, az egészre nincs is szükség.

 

 

Előzmény: kisannar (15837)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15839

Nem vagyok ügyes, csak a délelőttjeim nagy része szabad, 13 órától dolgozom álltalában és nem fizikai munkát végzek. 7-11 között kertészkedek, ebbe azért sokminden belefér, még a veteményes is, bár azt hétvégeken a nejem rendezi én csak locsolok és kapálok, meg gazolok és öntözöm a zöldségeit. Férfisors.

Azért 900 tőke jócskán több mint 600.

Előzmény: jacsoj (15836)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15838

A 30 évből 3 fagykáros év ,nem is annyira rossz!Kiváncsi vagyok ,nálam milyen eredmények lesznek,egyelőre bizakodó vagyok.

A 6 éves cardinál még nem fagyott ki a telkemtől nem messze lévő telken,síkon vagyunk,az sincs védettebb helyen.

A cardinálnál természetesen fagyérzékenyt akartam írni!

üdv.

Előzmény: Kulicz (15830)
kisannar Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15837

Sziasztok!
Írtátok az előző hozzászólásaitokban, hogy különösen csemegeszőlő termesztésnél fagykárok elkerülése miatt fagycsapot, biztosítócsapot alakítotok ki.
2 éve ültettem csemegeszőlő oltványokat, eddig minden évben csirkéztem a hidegebb idő kezdetével...
Valószínűleg lugast szeretnék kialakítani majd ha eljutok odáig, azonban így hogy olvastam a fagycsap kialakításának szükségességét, megrémültem, s elkezdtem keresgélni a neten, hogy mégis mi az, hogy kerül kialakításra...
Az igazat megmondva nem találtam semmit, s sehogy sem tudom elképzelni...
Valaki nem tudna valamiféle tájékoztatást, esetleg képet hozni róla?
Előre is megköszönném!

jacsoj Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15836

Akkor nagyon ügyes vagy.

Én a metszéstől félek a legjobban, hogy kicsúszok az időből, kb. 20 fa, amit metszek, és vagy 900 tőke szőlő. A fák meg vannak 1 nap alatt, nagyrészben kicsik, a földről elérem a hosszúszárú metszővel. a szőlővel az a baj, hogy az egész termőalapot levágom, és mindig új vesszőt hajlítok le. Ezért, mikor korán kezdem, ez általában márc. 15 környékén, akkor még nem lehet lehajlítani. Lassít a huzalok közül felkapaszkodott vesszők kivágása is. Nagyon szeretem a Biancát, mert ez hajt utoljára, és alig kapaszkodik a huzalokba. Elég április elején metszeni.

Általában 3 hétvége, és 3-4 délután elég.

Előzmény: Kulicz (15826)
BZoltan Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15835

Köszi.

 

Igen olvastam a te verziódat. Az is ül szerintem...

 

Tudod mit nem értek. Azt hogy  kapásból fel tudok sorolni egy tucat szőlészt, borászt akik magukat kézművesnek vallják és  teljesen hitelesen képviselik azt amit te is meg én is leírtunk. Akkor azok akik beszólogatnak miért nem róluk beszélnek, miért az imposztorokról?

 

Pusztán mert sok becstelen ember vallja magát becsöletesnek azért még létezik a becsület. Még akkor is, ha nincsen törvényileg szabályozva és nincsen egyesülete  meg logója a becsületes embereknek.

Előzmény: medveger (15834)
medveger Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15834

Jó lett a cikk, köszönjük! :-)
A saját kézműves_bor "definícióm" valami ilyesmi volt pár évvel ezelőtt (http://medvebor.hu/site/index.php/kezmuvesseg), úgy gondolom, a Te definíciódba belefér Ollóházy bácsi története. :-)

A kommentek is érdekesek - van néhány jó gondolat, s úgy tűnik, egy kivétellel :-P minden hozzászóló megértette, mit akartál mondani.

 

Annak az egy kivételnek (aki szerint nincs "kézműves", hanem "AKG", "bio" meg "biodinamikus" van csak): sajnos magam is ismerek szerte az országban több olyan termelőt is, aki magát bio- vagy  biodinamikus borászatnak mondja (és ennek megfelelő áron adja a borait), holott erről semmiféle tanúsítványa nincs. Ez vajon miért nem zavarja azokat, akik szerint a "kézműves" kizárólag marketingszöveg?

Előzmény: BZoltan (15807)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15833

Hát igen, a 2012 nem akármilyen év volt. Volt ami februárban, volt ami áprilisban fagyott meg. Nálam júliusban egy kis jég is hullott, csak úgy desszertnek.

Előzmény: zsebpiszok0510 (15832)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15832

Mi a zöld velteliniről minden évben 2 -3 vesszőt lehúzunk,betakarunk.

2012-ben jártunk úgy,hogy minden lefagyott felül,levágtam mindent,és már a lehúzott vesszőket kötöttük fel mikor jött a húsvéti fagy :( .

Előzmény: Kulicz (15830)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15831

Igazad van, elírtam, 2012 volt. Fagycsap - biztosító vessző ugyanaz. Van azonban még egy funkciója: ha a tőke nagyon felmagasodik /és ez 10-20 év alatt óhatatlanul előfordul/ ebből nevelek új törzset.

Előzmény: Falusi1 (15829)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15830

Nálam minden magasművelésen van és mivel a fajtákat is gyűjtöm, több tőkeformával is foglalkozom. /ernyő, Moser, Guyot és különféle lugas variációk, több lugasom is van/ Harminc év alatt csupán három év volt, mikor komolyabb fagyást tapasztaltam, tehát ezért nem térek át a fejművelésre. Sajnos nálam a Cardinal igen fagyérzékeny fajtának bizonyult, lehet hogy az előző kommentemben kifelejtettem? Volt, hogy az egész lugaskart le kellett váltani, de ez helytől is függ természetesen, nyilván nem mindegy hogy dombon, vagy völgyben van az ültetvény. Volt egy barátom, dombon volt a szőlője, biztosító csap nélkül művelte, emberemlékezet óta nem volt nála fagykár. Olyan törzsei voltak /Moser/, mint egy gyümölcsfának. Nála az Afuz Ali úgy nézett ki, mint egy datolyafüzér, csak úgy sárgultam az irigységtől. A Cardinál pedig minden hibája ellenére kiváló fajta, nem hiányozhat a szőlőből. Az hogy nálam többször elfagyott nem jelent semmit /vagy nem mindent/.

Előzmény: vegyigyümi10 (15827)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 15829

Emlékeim szerint az 2012 februárja volt, tehát egy évvel korábban. A fagycsap alatt gondolom biztosító vesszőt értesz. Én legalább is annak hívom.

Előzmény: Kulicz (15823)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!