Keresés

Részletes keresés

Laci/Zápolya Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15672

Tudom ajánlani a kötözőfogóhoz való szalagot. Kézzel is lehet vele kötözni és van egy minimális nyúlása, így nem vág bele a megvastagodó szárba.

http://www.kertigepbolt.hu/boraszat/kotozogep/

Többfelé lehet kapni különböző színben, méretben és vastagságban.

Előzmény: nyaralok11 (15666)
Gergely0809 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15671

A balkonláda az a muskátlis láda méret, abban volt darabonként 8db. Azokat gyökerestül kiszedtem.

A dézsa az 40L-es abban 3db volt/van, egy meghalt, azt nem tudtam kihúzni, csak föld alatt levágtam. Hiába húztam tök erőből, nem jött ki. A helyén már van egy új, amit legyökereztettem hajtást vízben, több mint egy hónapi gyökeresedett, azt beültettem és már kezd észhez térni, kezd beindulni az is.

Az a méh vagy légy az szipogtatta a nektárt, bár nem tudom miféle, aszt hittem posztméh, de nem vagyok jártas ezekben, csak a sima háziméheket ismerem. :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.08 0 1 15670

Pedig zengőlégy van rajta.

Előzmény: Mariska néni (15668)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15669

Kenderspárga.

Előzmény: nyaralok11 (15666)
Mariska néni Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15668

Ez a méhecskés kép gyönyörű:)

Előzmény: Gergely0809 (15665)
Mariska néni Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15667

Ha az a balkonláda a 40-es, nagyon sok volt a ládánként 8 tő, bármilyen törpe is. Most akkor hány tő paradicsom volt abban a (mekkora?) balkon edényben, amelyikben a sárguló van? A beteget gyökerestől sikerült kivenni? Esetleg nem túl tömörödött a talaj? Ha az én növényem volna, átültetném egy nagyobb edénybe, jó tápdús, laza földbe, az eredeti föld tetejét leszedve annyira, hogy a gyökér ne sérüljön.

Előzmény: Gergely0809 (15665)
nyaralok11 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15666

Ti milyen fajta kötözőanyagot használtok a paradicsomhoz, ami nem esik szét az UV-sugárzástól és még szeptemberben is tartja a növényeket?

Gergely0809 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15665

Tegnap reklamáltam, hogy nem nyílik a mini kaliforniai :D

 

 

Készítettem egy közelit a sárgulásról, hát nem néz ki valami jól. Ma adtam neki ismét tápot, remélem kinövi.

 

janijani Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15664

Én pár éve vettem a paradicsomnak N-P-K-Ca-Mg-S 3,5-7 25-3,5-2,5-21%-os műtrágyát, a Lubofos gyártja.

Előzmény: anegytech1 (15657)
Feek Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15663

Némely paradicsom palánta levelei befelé fordulnak, és a növények mintha mennének tönkre. A virágképződmények szintén zsugorodottak.

Foltokat nem látok a leveleken. Mi lehet ez? Néztem képeket a paradicsom betegségeiről, de ezt a betegséget nem tudom azonosítani.

Találkozott már valaki ilyen problémával?

anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15662

Értem, köszönöm a hosszú leírást is a kalciumról, ha több időm lesz, jobban átolvasom, most csak átfutottam, de hasznos infok vannak benne.

Erre akkor majd figyelni fogok, hogy kalciumot ne keverjem mással, mert eddig erre nem figyeltem. Paprikának-parinak már kéne adnom, csak lenne már egy kis időm. Köszönöm a tanácsokat. :)

Előzmény: TINTUS (15660)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15661

Jobban belegondolva most rémlik valami lug-sav összeférhetetlenség. (kalcium kontra woldünger)

Előzmény: anegytech1 (15657)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15660

Pontosan nem okozott látszódó problémát, de olvastam, hogy talán egyik gyengíti a másik hasznosulását?

Előzmény: anegytech1 (15657)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15659

No így már oké és az ilyen egyszerű falusiaknak is érthető mint én ...köszi.

 

Visszatérve ... akinek a paprikája sorba hozza terméseket az gondodkodjon kálcium utánpótlásról mindenképpen . Létezik  egy lityis kiszerelésben töményen amelyet a vizbe kell higítani az utasítása szerint. ( internet: .  Megjegyzem az alma-körte számára is hasznos éréskor adagolni a fákra permetezve , javítja az eltarthatóságot.

 

http://www.szepzold.hu/kalcium_hiany_kezelese_paradicsom_es_paprika_ultetvenyben

 

Ha nem akarod megkeresni itt van :

 

Sajnos a kalcium igen problémás tápelem és sok gondot okoz a kertészeknek. A növényben a gyökértől a hajtás csúcsig egyirányúan szállítódik, csak akkor képzelhető el jó kalcium ellátás, ha megfelelő a növény párologtatása. A termésekbe még nehezebben tud bejutni, ezért szinte egyedüli megoldás a folyamatos 7-10 naponkénti lombtrágyázás. Erre a legjobb megoldás a Wuxal Kalcium, 0,3 % koncentrációban használja, vagyis 100 literhez adjon 3 deci lombtrágyát. A lombtrágyázáskor az általános szabályokat be kell tartani, fontos, hogy kora reggel, vagy késő este végezze el, elkerülendő az esetleges perzselést, ami ilyen nagy melegben és erős besugárzásnál egyébként előfordulhat.
Természetesen a tápoldatozási programba a kalcium-nitrát kihagyhatatlan, így a talajon keresztül is fel veszi a növény. A kalcium egyébként az egészséges gyökérhez is fontos, ha nincs elég kalcium a gyökérszőrök életképessége csökkenhet. Üdvözlettel: Czinege Erik 0 guest2013. aug. 08. (669 napja)

 

Tisztelt  Károly!
Mindkét növény számára fontos tápelem a kálcium. Napi öntözésnél arra kell figyelni, hogy egyszerre ne adjunk nagy mennyiségű vizet a területre, mert a tápanyagokat könnyen kimossa és nem hasznosul. Kötődéstől kálcium-nitrátos tápoldatozás kell végezni 2 naponta. 100 l vízhez adjon 5-7 dkg kálcium-nitrátot. Növényvédelmi munkálatokkal egy menetben lombtrágyázást kell végezni Wuxal Kálcium-mal, és ha szükséges akkor Wuxal Mikroplant-ot használjon a mikroelemek pótlására.
Üdvözlettel:
Hunyadi Szabolcs

 

http://ujszo.com/cimkek/kerteszkedo/2007/05/18/a-kalciumhiany-hatasa-a-paprika-termesztesere

 

és a tartalma:

A kalcium alapvető növényi tápelem, a talaj termékenységének a fenntartásában is jelentős a szerepe. A vízben oldódó sói elsősorban kalcium-hidrokarbonát és kalcium-nitrát alakban kerülnek a sejtbe. A növény a gyökereken és a leveleken keresztül veszi fel (az utóbbiaknak csak a lombtrágyák használata esetén van jelentősége).

A megfelelő kalcium-ellátottság fokozza a talaj-nitrifikációit, ezáltal javul a növény nitrogén-ellátottsága. Jó körülmények között a talaj rendelkezhet az adott növény tenyészidejéhez mérten elegendő kalciummennyiséggel, a Ca a talajkolloidok ionköpenyeként van jelen. A legfontosabb ionok talajkolloidokon belüli megoszlása akkor tekinthető jónak, ha a Ca++ 65%-ban, a Mg++ 10%-ban, a K+ 5%-ban, amíg a H+ ion 20%-ban található a talajban.

A kis megkötőképességű, savanyú homoktalajokon csekély a Ca++ ion töménysége a talajoldatban, ezért a hiánytünet már a gyökerekben is érzékelhető. A gyökér-tenyészőcsúcs osztódó szövete barnán elszíneződik, elpusztul, ami később a teljes növény pusztulásához is vezet. Kísérletemben a kalciummentes tápoldatban nevelt paprika gyökerei rövidebbek maradtak a kalciumdús oldatban nevelt paprikákhoz képest. A növekedésük lényegesen elmaradt, a csúcsi rész elnyálkásodott. Gyökérszőrök nem képződtek. A tápoldatból kilógott gyökérrészeken új képletek jelentek meg, de a kalciummentes tápoldatba mártás után rövid idő alatt ezek a részek is elhaltak.

Szerepe a sejtosztódásban, a sejtanyagcserében is megfigyelhető, a hiánya sejttani, szövettani elváltozásokat is kivált. A háncs élő sejtjei elhalnak, ami a tápanyagforgalmat erősen lecsökkenti. A sejtek molekulaszerkezete visszafordíthatatlanul roncsolódik. A plazma és a vakuolum membránjai meglazulnak, a sejtmag és a Golgi-készülék szerkezete megbomlik. A mitokondrium energiaellátó szerep megszűnik, a növény erős hervadásnak indul. Bizonyítható tehát a kalcium molekula szintű szerepe a plazmahártyák kialakulásában, erősségében.

A külsőleg látható hiánytünetek között említést érdemel a fiatal rügyek károsodása, a levélszélek felső oldal felé irányuló besodródása, a levélszéleken megjelenő szabálytalan foltok, a levélszél klorózisa, és a paprikabogyón észlelhető csúcsrothadás. A csúcsrothadás által okozott bőrszövet-sérülésen a paprikabogyóba más kórokozók is bejuthatnak – pl. a Pseudomonas viridiflava, TMV.

A kalcium az idősebb levelekben raktározódik, ha esetleges többlet lép fel a tenyészidőszak során. A paprika Ca-többlete nem káros az emberi szervezetre. Szükséges mennyiségét beállítani a talajban igen nehéz kertészeti feladat lenne. A Ca++ a K+ antagonistája. A növények meghatározott Ca:K viszont igényelnek. Mivel ez az arány paprikafajtánként eltérő, ezért általános érvényű szabályt nem lehet felállítani. Az utánpótlás lombtrágyákkal, talajsavanyúság enyhítésére szolgáló kalcium-karbonáttal, vagy komplex műtrágyákkal történhet. Ez azonban növeli a termesztés költségeit, másrészt a biotermesztésben nem lehet műtrágyákat használni.

A szentesi paprika és a termesztéstechnológia iránt az utóbbi időben japán kertészek, kereskedők is érdeklődnek. Honsu szigetén már termesztenek szentesi paradicsom alakú paprikát, a kalciumhiány tünetei ott is jelentkeznek. Ezért gondoltam arra, hogy a már meglévő tájjellegű paprikafajtákat nemesítési módszerekkel felújítsuk, az eddigi tulajdonságok elvesztése nélkül.

Cél, hogy a szentesi paprika megfelelően tudja felvenni és hasznosítani a kalciumot, és az új fajta mind a bolgárkertészetben, mind a hajtatásban jól használható legyen. (Kertészet és Szőlészet)

A szerző okleveles kertészmérnök, tanár

 

Előzmény: anegytech1 (15654)
anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15658

De vizsgaidőszak van, csak néha kell pihenést tartani :). Meg itteni dolgokból is tanulok.

Előzmény: TINTUS (15656)
anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15657

Köszönöm a biztatást :). Ha nem volt átlátható, amit írtam, akkor elnézést, próbáltam körbejárni a témát.

 

Azt megkérdezném, hogy neked mi volt a problémád akkor, amikor a Kalciumot a műtrágyával együtt adtad? Csak mert írtad, hogy arra vigyázni kell.

Előzmény: TINTUS (15655)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15656

(nincs vizsgaidőszak vagy feláldozod magadat nekünk :)))   )

TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15655

Kedves Topik kollega én komolyan örülök, ha az egyetemi tanulmányaidból képzel engemet ezt köszönöm. NEM VICC !

 

De ugy add tovább, hogy én egyszerű olvasó és felhasználó vagyok tehát legyen feje és farka a dolognak.

 

Máshol úgy sem olvashatjuk ezeket az összetartozó-indokló magyarázatokat egy problémára.

 

Tehát összességében mégegyszer köszönöm....csak röviden-tömören. Így tovább ! :))))

Előzmény: anegytech1 (15651)
anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 1 15654

Nitrogénre szükség van. Így talán már mindenki tudni fogja. Ha legörgetsz a hsz aljára, megnézed, hogy mire válaszoltam, akkor látni fogod, hogy tápanyag-hiány problémáról van szó. Neki a Pétisót ajánlották, erre írtam, hogy az nem fogja megoldani a problémát, mert most nem nitrogénra, hanem mikroelemekre van szükség. Azt nem írtam, hogy minden trágyát dobjon el, adjon egy mikroelem-permetet és utána minden tápelemet felejtsen el :). A komplex műtrágya az öntözővízbe továbbra is mehet. De önmagában a nitrogén és a kálcium-trágyázás nem fogja megoldani a vas vagy bórhiányt.

 

Amúgy hozzáteszem, hogy ha már elég fejlettek a palánták, akkor már nem N-túlsúlyos, hanem P-túlsúlyos trágyát kellene adni, hogy a virágok jobban kötődjenek. Ugyanis a N-túlsúly okozhat virágeldobást és rossz kötődést. Mellesleg a bór-hiánynak hasonló tünetei lehetnek, a felső levelek sárgulásával együtt. Szóval a tápanyag-utánpótlást nem árt a növény egyedi fenológiai állapotához igazítani, nem pedig a naptárhoz.

 

Ahogy Tintus írta, a kukoricának tényleg most kell a nitrogén, de a fejlett pariknak most nem azt kéne nyomatni ezerrel. Persze kell azt is, csak nem biztos, hogy most a Pétisó a legjobb választás, akkor már inkább valami komplex cucc.

 

Remélem érthető, hogy nem azt mondom, hogy minden nitrogént vonjunk meg a növénytől, ennél érthetőbben nem tudom leírni :).

Előzmény: öreg_néne_b (15652)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15653

Da.

Előzmény: Gergely0809 (15650)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15652

Lehet, hogy némi nyomozással ki lehet deríteni ilyesmit is, de te többször kategorikusan kijelentetted, hogy most nincs szükség nitrogénre. Ez így nem igaz, most (tavasz vége, nyár eleje) van csak igazán szüksége a paradicsomnak nitrogénre és a kalciumhiány is gyakori, ami a termésen szokott meglátszani.

Előzmény: anegytech1 (15651)
anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15651

Próbáld meg kicsit összerakni amit írtam, és a mondatot nem önmagában kezelni :). Mikroelem-hiánytünet esetén a Pétisó nem segít, mert nincs benne. Erre írtam, hogy most nem pétisóra van szükség a probléma megoldásához.

Utána valaki ajánlott egy mikroelem trágyát, amiben nitrogén is van, arra írtam, hogy az is jó lehet, mert a plusz nitrogénnel nincs probléma.

 

Mivel tudtommal adagolni szokott komplex trágyát az öntözővízbe, ezért plusz nitrogén-lombtrágyára nem biztos, hogy szükség van. Nitrogénhiány tünet nincs is. Én sem permetezek nitrogénnel, mert trágyáztam, és semmi probléma nincs a növekedéssel.

 

Tehát a probléma megoldásához pont nincs szükség nitrogénre, természetesen nem baj, ha azt is kap. De a pétisóban van mikroelem? Nincs. Megoldja a mikroelem problémát? Nem :).

Előzmény: öreg_néne_b (15646)
Gergely0809 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15650

Megnéztem, hogy mi az a tápoldat, amit a múltkor adtam neki és Volldünger. Akkor az jó lesz ezek szerint?

TINTUS Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15649

Szerintem meg éppen hohy most kell a nitrogén például a csemege kukoricának , vagy a későbbi burgonyának esteleg a zöldbabnak, tökféléknek....

 

A paprikának és paradicsomnak  meg kalciumra van szüksége  de vigyázat   műtrágyával együtt ne adjuk ! Csak külön.( tavaly elkövettem ezt a hibát Ti a más kárán tanuljatok. )

 

Alsó levelek sárgulása : nincs elég tápanyag de, hogy pontosan melyik azt nem tudom ezért adom a kevertet voldüngert.

BAttila1964 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15648

;)

Előzmény: CBNora (15647)
CBNora Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15647
Előzmény: BAttila1964 (15622)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15646

A Pétisó most nem a legjobb választás, mert annak a nagy része nitrogén és kalcium, ezekre pedig most pont nincs szükség. 

 

 

Így, június elején, a legintenzívebb növekedés idején miért is nincs szükség nitrogénre?

Előzmény: anegytech1 (15642)
anegytech1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15645

Ebben az esetben mondjuk nitrogénpótlásra szerintem nincs szükség, de lombtrágya formájában nem hiszem, hogy gond lenne a plusz nitrogén. Viszont vannak benne mikroelemek, így ez is jó lehet. :)

Előzmény: Lora1213 (15644)
Lora1213 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15644

Ha valamilyen hiánya van a növénynek, sárgul/ fakul az új hajtás, én Mikramidot szoktam adni permetezve, majd belocsolva.  Nehéz pontosan eltalálni mikor mi hiányzik a növénynek. Ez a szer gyorsan pótolja a nitrogént, a vasat, és a nyomelemeket.  Eddig bevált.

Előzmény: anegytech1 (15642)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.08 0 0 15643

en is le szoktam dugni, ha nagyobb, amit letorok. sokszor megeed:-)

Előzmény: Törölt nick (15634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!