Keresés

Részletes keresés

hierholczandi Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7369

Ja, kecskesajtból.

Előzmény: hierholczandi (7368)
hierholczandi Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7368

Le tudná írni valaki nekem szájbarágósan hogyan kell krémsajtot csinálni? Egy kicsit visszaolastam a kereső eredményei között, de nem találtam meg. :(

_Zsolt Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7367

:-) Hát ezt ma kellene kitalálnom. Szerintem szűröbe teszem átmenetileg.

De itthon csökken a türelem a sajtjaimmal szemben. A sajtozás nagy felfordulással jár. Tehát egyre kevesebb beszerzendő holmival szemben lesz türelem. :-)

Előzmény: Törölt nick (7366)
celebor Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7364

Ha sólében úszik én utána nem szoktam még sóban átforgatni de egyéne válogatja gondolom, szerintem csak keményebb kérge lesz de hogy gyorsabban menne-e véghez...passz:)

A fa deszka teljesen jó, amúgy egyszer néztem egy tesztet különböző vágódeszkákat(műanyag, fa, meg még valami) néztek meg közelről melyiken mennyi baktérium telepszik meg egy alapos mosás után. Kiderült, hogy a lejobban és könnyebben tisztántartható anyag a fa!!

Előzmény: _Zsolt (7363)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7363

A sajt túl van a sófürdőn.

Most pihen 20-21 fokon (tettem mellé egy hőmérőt).

Az oldala (hengerpalástja) elkezdett halványan sárgulni.

Nyomásra rugalmas. Nem túl puha. Gondolkodtam mihez hasonlítsam, de semmi sem jut eszembe. A párom a kivihez hasonlítja, én nem tudom. :-)

 

A sófürdő után nem tudom bedörzsöljem-e sóval a gyorsabb kérgesedésért. De elsózni sem szeretném...

Mindenesetre bőszen forgatom.

 

A videókban arról volt szó, hogy a sajtot 20 fok körül kell tartani. Gyakorlatilag a tejsav baktériumok 15-25 fok között uralkodnak. Ezért igyekszem ilyen hőfokon tartani.

 

Viszont némi segítségre volna szükségem. Vagy inkább tanácsra...

A sajt még ereszt egy kevés savót. Nem száraz. Mire tegyem? Van vágódeszkám, de azon húsokat vágtam és egy fa eszközt teljesen kitakarítani nem igazán lehet, csak ha kifőzöm.

Most tányéron van, de én azt hiszem, hogy jobb lenne ha olyan felületen lenne ami elviszi a kiengedett savót.

Előzmény: _Zsolt (7362)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7362

Hosszú alvadás? Igen. A leírás szerint 100l/17ml oltóval oltottam a tejet. Vagyis 6l-be 1ml oltó. Mégis lassan alvadt meg. Talán az oltó nem volt az igazi...

Alacsony hő? 32-33 fokon oltottam. Ezt a sajtosferi videón láttam. Sajnos mire megalvadt kihült.

Nagy darabok? Ez biztos nem. Bőven szétkaszaboltam... De már hiába vágtam 3-5mm-es darabokra. Ki volt hülve az alvadék... 

 

Nagyjából erre tippelek. De már mindegy...

Előzmény: elefada (7350)
szederborkaa Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7361

sziasztok!

 

20% os sóoldat= 8 deci víz +20dkg só!

 

Simika! lágysajt ahogy elefada írta....28fokon olts és a rögöket nagyobbra hagyni...legyen benne diónyi méret is...attól lágy hogy magas a víztartalom

Előzmény: _Zsolt (7338)
elefada Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7359

NALÁTOD!

Megtanulsz egy lágy alapsajtot készíteni, s aztán jönnek a csodák.

Legközelebb valami büdike sikeredhet akár:-)))

Előzmény: Törölt nick (7331)
elefada Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7358

friss levegő kell a penésznek.Hűtöt is levegőztetem, 10 fok felett lenne jó a hő.(14)

Előzmény: Törölt nick (7355)
elefada Creative Commons License 2012.06.10 0 0 7356

Mert sokat szöszölsz, aprokra dolgozod. Hagyj benne több vizet, ha lágyabbat akarsz.

Előzmény: Törölt nick (7341)
elefada Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7354

Én 8 órát számolok/sajtkilógramm

Tehát egy 20-25dkg sajtot 2 óra

                50 dkg             4 óra

                10 dkg            40-50 perc

Előzmény: _Zsolt (7343)
elefada Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7353

DE!

Ez egy gyári technologia, nem érdemes vele foglalkozni házi körülmények közt.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7345)
elefada Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7352

LEVEGŐT!

Előzmény: Törölt nick (7347)
elefada Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7351

Ha lágy hűtő, ha félkemény, lehet melegebb hely is, fontos, ne száradjon ki.

 

Előzmény: Törölt nick (7349)
elefada Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7350

Készítettél egy lágy sajtot.

A hosszú alvadás, alacsony hő, nagy darabok mind erre utal.

 

"Hogyan tudnám jobban kivonni a vizet belőle?" A fentiek ellentetjével.

Előzmény: _Zsolt (7302)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7346

Ha hűtőben tárolod, akkor nem savanyodhat tovább elvileg...

Előzmény: Törölt nick (7342)
celebor Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7344

Megkérdezhetem miért csak termizált tejből csinálsz sajtot?

Amúgy a sóra szüksége van a szervezetnek, legalábbis én ennek a híve vagyok, persze nem szabad túlforogni és sót enni sóval de sokan azért nem szeretnek sósan enni mert azt hiszik az méreg miközben 4kanál cukorral isszák a kávét:) Persze ha taszít a sós íz akkor megértelek olyan is van.

Előzmény: Törölt nick (7341)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7343

Hát a 30-40óra már csak 8-10.

Csak az éjszakára teszem sófürdőbe. :-). Sőt ha későn lesz takarodó akkor csak 5-6 óra lesz. :-)

Ébresztő mindig korán van. :-)

Előzmény: Törölt nick (7342)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7340

Ja mindent jól csinálok, csak a sajt lesz nagyon gáz... :-)

 

Na jó... A legjobbakat remélem. Csak szomorú, hogy legkorábban egy hét múlva derül ki, hogy mi készült...

A sajt már 4cm magas 12,5cm átmérővel. Szerintem ennyi a minimum amire le tudom zsugorítani.

Rugalmas, de már nem olyan puha...

 

Hamarosan megy a sófürdőbe.

 

Tiszta izgalom, hogy mi lesz belőle... :-)

 

Előzmény: celebor (7339)
celebor Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7339

Tudtam én hogy erről van szó:)) Titkos gazdagodás folyik az IKEÁs sajtkendőkből:)))

A sót jól készítetted akkor, gondoltam szólok hátha az ragadt meg benned amit írt az oldalon.

Előzmény: _Zsolt (7337)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7338

Na ezt a sóoldat elkészítését nem néztem. Csak olvastam, hogy 20-22% oldat kell. Vettem egy féldecis poharat és 2 féldeci sóhoz tettem 8 féldeci vizet. Aztán rádobtam még egy kanál sót. Ez kb. 20-22% Biztosan több 20%-nál de nem sokkal. Nem akartam patikmérlegen méricskélni. Számomra egyértelmű volt, hogy a végterméknek kell 20%-osnak lenni.

:-)

De megnéztem és tényleg azt írja a honlapján, hogy egy liter vízhez 20dkg só... Hát ezen átsiklottam...

Előzmény: celebor (7334)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7337

Ja. :-) Nagy üzletet viszek nekik. :-) Ha minden itteni fórumos vesz 1m anyagot a szűrőhöz, akkor már majdnem 5eFt üzletet viszek nekik. :-) Ammár király. Majdnem 2kg sajt kijön ennyi pénzből... :-)

 

Nyilván azért ajánlom mert kipróbáltam a pelust, a szúnyoghálót és messze ez a cucc volt a legjobb. :-) Persze a sajtkendőt és a gézt nem próbáltam még. :-)

Előzmény: celebor (7335)
Jbori Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7336

Meg tudtam már mérni is ha arra vagy kíváncsi: 10dkg úgy hogy egy kicsit már megkóstoltuk. Finom. És ezek szerint körülbelül 100Ft-al olcsóbb nekem készen venni a sajtot mint csinálni.

Előzmény: _Zsolt (7333)
celebor Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7335

Zsolt, valld be hogy az IKEA marketing osztály vezetője vagy :)))))

Előzmény: _Zsolt (7325)
celebor Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7334

Ezzel az a baj hogy nem írja hány kg-ra kell 26-30 óra...ha egy 3-4kg-os guriga akkor talán megértem :)

A másik utána egyből: "20 %- os sófürdőben (1 liter vízben, 20 dkg konyhasót oldunk fel)" - Ez így nem hiszem hogy igaz!!

1000g víz + 200g só= 1200g oldat ennek az 1%-a 12g.

200g/12g(1%)=16.6%-os lesz az oldatod ha ez alapján számolsz!

Jó lesz az a sajt meglátod, ha kicsit kisavanyodik hát istenem, nekem is volt ilyen de megettem:) Minden egyes alkalomból tanul az ember!

Előzmény: _Zsolt (7323)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7333

1 liter tejből? Ez mennyi? Mert nekem ennyi lett 2liter tehéntejből:

Ez kb. egy kávéscsésze mennyiség.

Szóval nekem úgy tűnik, nagyon jó a kihozatalod. :-)

Előzmény: Jbori (7328)
Jbori Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7332

Tudtam, hogy camembertes oltás lesz a vége. Francba! - Bocsánat, ez nem neked szól, igazából csak örülök hogy mukodik :) Szőrös és penészes :) El ne mondd hogy csináltad! :)

Előzmény: Törölt nick (7331)
Jbori Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7330

Köszi! Az öntapis nem olyan jó, :) de a szúnyogháló megfelel.

Előzmény: _Zsolt (7325)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7329

Oké....Te tudod...

Előzmény: _Zsolt (7327)
Jbori Creative Commons License 2012.06.09 0 0 7328

 kecskesajt paneer 1 liter tejből

Előzmény: Jbori (7322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!