:-) Hát ezt ma kellene kitalálnom. Szerintem szűröbe teszem átmenetileg.
De itthon csökken a türelem a sajtjaimmal szemben. A sajtozás nagy felfordulással jár. Tehát egyre kevesebb beszerzendő holmival szemben lesz türelem. :-)
Ha sólében úszik én utána nem szoktam még sóban átforgatni de egyéne válogatja gondolom, szerintem csak keményebb kérge lesz de hogy gyorsabban menne-e véghez...passz:)
A fa deszka teljesen jó, amúgy egyszer néztem egy tesztet különböző vágódeszkákat(műanyag, fa, meg még valami) néztek meg közelről melyiken mennyi baktérium telepszik meg egy alapos mosás után. Kiderült, hogy a lejobban és könnyebben tisztántartható anyag a fa!!
Most pihen 20-21 fokon (tettem mellé egy hőmérőt).
Az oldala (hengerpalástja) elkezdett halványan sárgulni.
Nyomásra rugalmas. Nem túl puha. Gondolkodtam mihez hasonlítsam, de semmi sem jut eszembe. A párom a kivihez hasonlítja, én nem tudom. :-)
A sófürdő után nem tudom bedörzsöljem-e sóval a gyorsabb kérgesedésért. De elsózni sem szeretném...
Mindenesetre bőszen forgatom.
A videókban arról volt szó, hogy a sajtot 20 fok körül kell tartani. Gyakorlatilag a tejsav baktériumok 15-25 fok között uralkodnak. Ezért igyekszem ilyen hőfokon tartani.
Viszont némi segítségre volna szükségem. Vagy inkább tanácsra...
A sajt még ereszt egy kevés savót. Nem száraz. Mire tegyem? Van vágódeszkám, de azon húsokat vágtam és egy fa eszközt teljesen kitakarítani nem igazán lehet, csak ha kifőzöm.
Most tányéron van, de én azt hiszem, hogy jobb lenne ha olyan felületen lenne ami elviszi a kiengedett savót.
Hosszú alvadás? Igen. A leírás szerint 100l/17ml oltóval oltottam a tejet. Vagyis 6l-be 1ml oltó. Mégis lassan alvadt meg. Talán az oltó nem volt az igazi...
Alacsony hő? 32-33 fokon oltottam. Ezt a sajtosferi videón láttam. Sajnos mire megalvadt kihült.
Nagy darabok? Ez biztos nem. Bőven szétkaszaboltam... De már hiába vágtam 3-5mm-es darabokra. Ki volt hülve az alvadék...
Megkérdezhetem miért csak termizált tejből csinálsz sajtot?
Amúgy a sóra szüksége van a szervezetnek, legalábbis én ennek a híve vagyok, persze nem szabad túlforogni és sót enni sóval de sokan azért nem szeretnek sósan enni mert azt hiszik az méreg miközben 4kanál cukorral isszák a kávét:) Persze ha taszít a sós íz akkor megértelek olyan is van.
Na ezt a sóoldat elkészítését nem néztem. Csak olvastam, hogy 20-22% oldat kell. Vettem egy féldecis poharat és 2 féldeci sóhoz tettem 8 féldeci vizet. Aztán rádobtam még egy kanál sót. Ez kb. 20-22% Biztosan több 20%-nál de nem sokkal. Nem akartam patikmérlegen méricskélni. Számomra egyértelmű volt, hogy a végterméknek kell 20%-osnak lenni.
:-)
De megnéztem és tényleg azt írja a honlapján, hogy egy liter vízhez 20dkg só... Hát ezen átsiklottam...
Ja. :-) Nagy üzletet viszek nekik. :-) Ha minden itteni fórumos vesz 1m anyagot a szűrőhöz, akkor már majdnem 5eFt üzletet viszek nekik. :-) Ammár király. Majdnem 2kg sajt kijön ennyi pénzből... :-)
Nyilván azért ajánlom mert kipróbáltam a pelust, a szúnyoghálót és messze ez a cucc volt a legjobb. :-) Persze a sajtkendőt és a gézt nem próbáltam még. :-)
Meg tudtam már mérni is ha arra vagy kíváncsi: 10dkg úgy hogy egy kicsit már megkóstoltuk. Finom. És ezek szerint körülbelül 100Ft-al olcsóbb nekem készen venni a sajtot mint csinálni.
Tudtam, hogy camembertes oltás lesz a vége. Francba! - Bocsánat, ez nem neked szól, igazából csak örülök hogy mukodik :) Szőrös és penészes :) El ne mondd hogy csináltad! :)