Nem tudom leönteni róla a bort, mert a borban lebeg legfeljebb a dugó alján látszik némi kicsapódás. A vízszintesen tartott palackok alján semmi kicsapódás nincs. A borral azonban semmi probléma.
Köszönöm! Megerősítettél abban, hogy a "hidegkezelést" alkalmazzam, mert ez is közte volt a lehetséges eljárások között.
Apropó palackozás: Palackozom én is, persze csak saját szükségletre. Egy évet szoktam várni, tehát mindig az előző évi termést palackozom. Nagyon ritkán kell csak derítenem, mert egy év alatt a bor szépen letisztul. Kicsapódás a palackokban nálam sincs viszont arra figyeltem fel a fehér fajtáknál, hogy erős fényben és persze erős szemüveggel, apró kristályok csillognak a palackban, ha megmozdítom. Ehhez persze legalább egy évig a palackban kell lennie a bornak. A bor ízét és tisztaságát azonban nem befolyásolja, pedig gondolom ez is borkősav lehet.
Felejtsd el a savtompítást. Figyeld az időjárás jelentést, és ha (remélhetőleg) lesz még 1-2-3 fok mínuszban, akkor fejtsd ki egy, az udvaron levő tartályba a bort. A pár fok mínusz egy-két éjszaka meghozza a várt borkőkiválást/stabilitást. Sok éve palackozom a bor ilyen művelet után, még soha nem volt borkőkiválás a palackban.
Tudom, hogy lehetetlen válalkozás neten "érzékeltetni" a szerintem borkősav ízt, de megpróbálom.
Az ecetesedést biztosan ismered. Nem erről van szó és nem is a "lágyabb" almasavról. Sőt nem is "savanyú mint a dög". Talán a kemény savasság, karcosság az, ami jellemzi.
Borászok véleményét kérném, mielőtt bármit is tennék.
A tavalyi, kadarka alapanyagú borom, egyszeri fejtés után, minden más ízt elnyomóan kemény borkősav ízt produkál - én legalább is annak vélem.
A színe gyönyörű bíborvörös és tiszta. Kísérletléppen az idén először használtam almasavbontót. Lehet hogy ezt nem kellett volna, mert arra gondolok, hogy a borkősav ezért lett ennyire kemény a borban.
A másik vélelmezett ok az, hogy a korábbiakkal ellentétben a pincében 15 C van az ilyenkor megszokott 10 C-hoz képest és a borkősav még nem bomlott le kellőképpen.
Szerencsére mindössze 50L-ről van szó de azért sajnálnám, ha így maradna.
"korgan" felhasználóval szeretnék kapcsolatba lépni, aki régebben többször írt ebbe a topikba. Nem tudja valaki az e-mail címét? Sajnos nem publikus neki.
Két éve már nem borászkodom, előtte tiszta Kékfrankos borom is volt. Mindíg kissé savasnak találtam, csak egy év múltán szokott kissé lágyulni. Egy ismerősömnek sokkal finomabb volt ugyanebből a fajtából a bora, kérdésemre elárulta, hogy 20%-a Zweigelt. Szerintem ezzel a két fajtával kiváló bort tudsz készíteni, de gondolom válaszol majd neked egy-két igazi borász is. Egyébként ez az ismerősöm a Zweigeltet szeptemberben, a Kékfrankost októberben szokta általában szüretelni, egyszerre soha.
Tisztelt vörösbort készítő kollégák! Szeretném a véleményeteket kérni az alábbi kérdésben. Adott pár ezer m2 szőlő, aminek a nagy része kékfrankos és zweigelt. Kb fele-fele. Van a területen azonban pár sor olaszrizling is. Ez utóbbi minden évben külön lett szüretelve, de szeretném jövőre átoltani a rizlinget is vörösbor szőlőnek és arra gondoltam, hogy a kékfrankos arányát növelném. Mi a véleményetek? Vagy esetleg érdemes lenne-e egy harmadik fajtát belekeverni aminek hasonló az érési ideje? Véleményeket, tanácsokat előre is köszönöm!
Van egy pici gondom,- szép csendesen penészednek a hordóim kívűlről, szerintem nem szellőzik rendesen a pinece, de lehet más ok is. Mit szeretnék velük csinálni, egyébként rendszeresen letörölgetem őket, hogy ne legyenek "olyanok" ! Esetleg valamilyen kénlével, vagy van más esetleg amivel lekezelhetém?
A Piarista Rendtartomány 1935-ös mádi telekvásárlásainak indoklása (miután ötvenegynéhány hold szőlő jut - vásárlás útján - a birtokukba a település határában).
"A szőlőbirtok megszerzése szükségszerűvé tette, hogy a Társház a község határában erdő- és mezőgazdasági ingatlant is szerezzen, hogy ezáltal a nagyterjedelmű szőlőgazdaság két tekintélyes tehertételét, az évi trágya- és karószükségletet olcsóbbá tegye. A vásárolt trágya nagy összeget emésztene föl évente, emellett minősége is kifogás alá eshetnék. A jó trágya pedig annyira fontos tényezője a szőlőgazdaságnak, hogy enélkül a szőlő okszerű kezelése el sem képzelhető. Az évi karószükséglet is nagy összeggel terhelné meg a szőlőgazdaságot, ha készpénzen kellene beszerezni."
A szemlélet miatt tartom fontosnak (ma azt mondanánk: fenntartható fejlődés).
No! Ha 20 kg-ig kijön, akkor már hétfőn postára adhatod, és kb csütörtökre itt is van! aggáyom nincs, ha a kezemben lesz talán lesz kérdésem, de egyelőre örülök és a legjobbakat remélem!
akkor 33*50 az 1650 + posta az kb 1800 ft. Az 3450 ft, ha szerény matek tudásom nem csal.
Tehát, posta költség 1800ft 20kg-ig. A száradással kapcsolatban,teljesen mindegy hogy légszáraz a léc vagy mesterségesen szárított az átlag nedvességét úgyis vissza veszi a levegőből az adott környezetben.Tehát nem olyan lécről beszélek amin még tegnap a MADÁR fütyült és nem olyanról amiből csorog a lé a nedvesség. Gondolom nem bemutató prést /sotót/ akarsz légmentesen tárolni. SZerinted majd sotoláskor megtudod mondani a SOTÓNAK hogy ne annyit igyon a mustból amennyi neki jól esik csak éppen? Ezek badar félszek,mire eljön az ideje kiszárad,ha csak nem tartod addig víz alatt,sotoláskor átnedvesedik, ez a dolga gondolom munka végeztével majd elmosod. Utána minden kezdődik előlről. Ha van még valami ami aggályos írd meg nyugodtan és jelezz mikor küldjem mikor neked is jó.Legalább az én sotómat is megcsinálom amit az édesapámtól örököltem,tudod a suszternak sincs jó cipője.
Bár tudom hogy senkit nem érdekel, de megosztom az esetem:
November körül behoztam 2 db "fekete rizling" vesszőt, hogy majd meghajtassam a vitorlája miatt. Na hát január 9-én mind2 vessző hajtani kezdett! :) Remélem ez egy lépéssel közelebb visz a fajta meghatározásában!