Ezzel a liberalizációval csak az a gond, hogy jó magyar szokás szerint megjelennek a hiénák akik mindenféle ismeretlen eredetű húsokból nyomják a kolbászt ezerrel. Döghúsból is.
Nagyon szépen köszönöm. Most komolyan gondolkodóba estem. Egy kis kereset kiegészítés legálisan :) Nem is lenne rossz, meg legalább lenne valami saját termék is.
Ki mit tud arról, hogy a hatóságok mennyire szabályozták a háztáji termelést. Van valami olyan esetleg, hogy a termelő saját maga előállított adalék és kislibapöcse ,na meg ukrán urán nélkül előállított kolbászát piacra dobja. Valami Lieder programban nincs ilyesmi?
• MTI 2010. július 9., péntek 19:13 | Frissítve: 15 órája A Vidékfejlesztési Minisztérium egy rendeletmódosítással megkönnyítette a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit. A kistermelői rendelet már kedd óta hatályos legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. Az új szabályozás szerint ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágásánál a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágásánál. Újra lehet disznót vágni - szögezi le a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye. Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást, és tiltották a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.
Háát a tesvírek már elhordták az alomínijomut:) Nagyon szépen köszönöm mindenki segíő szándékát aki segítségemre sietett. Mondhatom igazán jól esett. Mind azoknak köszönöm, akik ide a fórumra írtak, és azoknak is köszönet akik msn-en próbáltak segíteni. Időközben fordult a kocka. Találtam olcsóbb megoldást. Sima húsos ládákat veszek olcsóbb, EU. komfort stb. Akinek kellene piros német láda 600 Ft/db. ( vaterán található).
Folytatom kérdéseim sorát:
Ki mit tud arról, hogy a hatóságok mennyire szabályozták a háztáji termelést. Van valami olyan esetleg, hogy a termelő saját maga előállított adalék és kislibapöcse ,na meg ukrán urán nélkül előállított kolbászát piacra dobja. Valami Lieder programban nincs ilyesmi?
Nagyon szépen köszönök minden információt, segítséget.
Nagyon szépen köszönöm a segítőkészséget. Igazán meg vagyok hatva, de tényleg. Ez azért nagyon tiszteletre méltó, hogy kitátottam a szám és máris segítséget kapok mindenkitől. Még1x köszönöm. Időközben arra gondoltam, hogy jó lesz a sima műanyag láda is. Igaz nem olyan nagy mint a régi nagy alutepsik, de megteszi. Találtam a vaterán németből származó ládákat. Nagyon jutányos áron 600 Ft/db. És még Eu. szabvány is. Ha valakinek kellene ilyen láda az még talál, mert van jó pár darab.
Hallott-e valaki arról, hogy házi vállalkozást nyisson valaki mostanság? Gondolok olyanra, hogy háztáji kolbász készítés és forgalmazás. Kizárólag adalék nélkülire gondolok. Kérek mindenkit ossza meg velem az erről hallottakat és információit.
Sziasztok! Tud-e valaki segíteni? Keresek mobil füstölőt, bármilyen megoldás érdekel. Aki tud valami okosat, értesítsen a samu1213@gmail.com emailen! Köszi.
Szombat reggeli termés. A malacka meghaladta a 3 mázsát, de még képzeletemet is. Meglepetésemre nem adta, olyan könnyen az életét mint kellett volna. A gazda kérésére mivel " szelííí e" nem lett rá rakva semmi fogó se semmi. Ólba bemenvén 1 szál pisztollyal , tényleg szelíd volt a disznó meg se röffent. Következett a kábítás. Azaz következett volna. Az első lövés hatására mintha semmi nem lett volna a disznó állt mint a cövek. Második lövésre sem reagált, itt már kezdtem kicsit nagyot nézni. A lövések hatására az állat nem vadult meg. Hogy lehet ez?? Passsz. A harmadik lövésnél összerogytak az első lábai, de még felállt. A negyedik pukk. fektette meg szerencsétlent. Hihetetlen számomra, ilyen még nem volt sohasem. Érdekes dolog, hogy a fej hasítása után mind a négy lövés átszakította jó helyen a koponyát és velőt ért. ( EZ számomra felfoghatatlan, hogy 4 lövés kell valaminek, ráadásul ami az agyat is megüti....) A patron sima cseh (sárga színű, ami sem beázva nem volt se semmi ) 9mm-es. Tehát az az állítás, hogy a kis patron mindent üt sajnos megdőlt. Mindig vinni kell 9*27-et ha nagyobb jószágról van szó. Csak a Jóistenen és a szerencsén múlt, hogy nem lett baleset vagy valami......
élvezettel olvasom a jobbnál jobb hozzászólásokat, a szomszé fórumból találtam ide (Pármai sonka, szikkasztott sonkák) Csak egy rövid hozzászólás "brad vagy brád" valószínüleg a helyes megnevezés "prád" friss meleg hús péppé örlése , fő felhasználási terület "virsli szafoládé krinolin parizer" de töltelék árunál jó hézag kitöltőként hideg húsból is készítik. Elnézést a beleszólásért.
Villannyal való kábítás utolsó fázisa. Már csak pár disznó van hátra. Hopp 1x csak nincs villany. Na mi legyen?? Kinél van pisztoly?? Sehol semmi!!! Se villany se pityu.... Nagy rohangálások végül is lett 1 jp2-es, de mire lett pisztoly akkorra visszajött a villany :) Itt egy pár kép:
Errefelé is nagy probléma a vérfibrizol használata. A jászsági idősebb korosztály nagyon ragaszkodik a régi hagyományokhoz. Minden technikai újítás ki van zárva a régi öregeknél...... Egyes helyeken még a kábítást is nehezen viselik el.
A só is jó a vér megalvadása ellen de azt rendesen ki kell keverni. A legjobb a véralvadásgátló por. Nekem van egy 5 literesműanyag lábosom abba szoktam 1 káviskanálnyit tenni. Mig folyik a vér addig finiman kevergetem és kész. Felhasználás elött fel kell keverni és meg kell szűrni.
De ha megalszik a vér az sem baj hiszen botmixerrel fel kell turmixolni és ujra folyékony lesz.
Az nagyobb baj ha nem aludt meg a vér című történet következik: Elmentem disznótvágni egy jó barátom szüleihez. Én vettem fel a vért és tettem a tálban véralvadásgátlót. Mikor a folyamatok a hurkához értek, hozza az öregasszony a vért kiabál hogy baj van nem aludt meg a vér. Én meg mondtam bebaszna ha megaludt volna hisz tettem bele véralvadásgátlót. Mint kiderükt ök szokták hagyni hogy megaludjon a vér és darálni szakták a hurhához. Hahiszitek olyan nagy bajt csinált belöle az öregasszony hogy nem engette a folyékony vért a hurkába beraki. Mert hogy ő azt meg nem eszi úgy. Úgyhogy vár nélkül lett betöltve az egész. Ja és valamiért nem is hivtak többet disznótvágni.