Keresés

Részletes keresés

kiss jános1 Creative Commons License 2009.10.24 0 0 8548
Talán elfogytunk, vagy mi lett?? Nagy a csend!!
kerol_t5 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 8547

Ez nem a reklám helye és nem is reklámozási céllal teszem ide a következő linket de ugy gondolom ez is hozzátartozik a Tapolcai laktanyához .

http://www.blackball.hu/helyszinek.html

bemero49 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8546
Kedves Uraim4
Aki teheti tekintse meg az MN1480 honlap fórum/MN1480 fórum oldalát. Árpapa az elmúlt órában egy nagyon fontos bejegyzést tett.
Üdvözlettel
bemero49 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8545
Kedves Uraim!
Aki teheti látogasson el az MN1480 honlapján a fórum/MN1480 fórum oldalára. Árpapa egy nagyon fontos bejegyzést tett föl az elmúlt órában.
Üdvözlet
Hpasp Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8544
Szia,

Nem Lunások, hanem Dvinások!
(már a korabeli légvédelmisek:)

Hpasp
Előzmény: bemero49 (8541)
Hpasp Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8543
Tapolcán a Sármelléki szovjet vadászrepülő ezred tartalék / tábori reptere volt.
Hpasp Creative Commons License 2009.09.07 0 0 8542
Nálunk a következők álltak rendszerben:

Harcászati rakétarendszer nevek:
Luna, Tocska (ezt csak tervezték, illetve az oroszoknak Tatán volt belőle)

Harcászati-hadműveleti rakétarendszer nevek:
Elbrusz (ez az R300 rendszer orosz neve),Oka (ebből is csak terveztek Tapolcán egy 3. osztályt)

A Honi légvédelmi rakétakomplexumok nevei:
Dvina, Volhov, Nyeva, Vega.

A Csapatlégvédelmi rakétakomplexumok nevei:
KRUG, KUB, Sztrela, Igla, BUK (orosznak volt belőle Móron)

Előzmény: Hpasp (8538)
bemero49 Creative Commons License 2009.09.06 0 0 8541
Kedves Tüzér!
Köszönöm az elismerő szavakat, de lehetséges, hogy nem mindig érdemeltem ezeket ki.

Kedves Hpasp!
Én is csatlakozok Tüzér megjegyzéséhez, (Jó pap holtig tanul)
Az általad felsorolt rakétarendszer nevek közül nekem csak a Luna ismerős (hallomásból).
Szégyen gyalázat de azt sem tudnám kiválasztani, amihez a beméréseket végeztük (tanultuk) kettő évig. Tényleg melyik volt az (Csotri)?
Még néhány keresetlen megjegyzés a tegnap írtakhoz.
Én a múlt rendszerben úgy gondoltam, hogy a Varsói Szerződéshez tartozásunk idejében TV-ben, rádióban, moziban csak úgy jelenhetett meg bármilyen fénykép, film, szöveges megjegyzés, ha előtte szigorú és hozzáértő cenzorok megvizsgálták és a hozzá tartozó szöveget megírták. „A leírt szöveg felolvasandó”, ezt már a Pici is megénekelte. Úgy gondoltam és most is gondolom, hogy az április 4-i díszszemléken elmondott rádió és tv kommentáló szövegek is ebbe a körbe tartoztak, tehát józan ember igaznak is vette az ott elhangzottakat. (Igaz ott nem volt szó „Lunáról”, de már 1965-ben volt szó légvédelmi rakétáról.
Egy másik gondolat: érdekes módon az egyszerű, azaz mezei polgárok körében is csak a Luna név volt elterjedve, olyannyira, hogy volt kettő kollégám, akik, nálam közelebbi kapcsolatban voltak a honi légvédelemmel. (Egyik Lillafüreden valami légvédelmi irányító központba szolgált, a másik pedig Pápán a repülők irányításánál. Mind a ketten sorkatonaként.) Ők is csak Lunások-nak emlegették a légvédelmi rakétákat, amikor véletlenül szó került róluk.
Csak egy kis adalékként: mind a ketten normális viselkedésű emberek voltak bevonulás előtt. Leszerelés után mindegyiknek volt egy kevés hibája. A Lillafüredi srác az olyan gyorsan tanult meg beszélni, hogy első hallásra nem is igen lehetett megérteni. (Ez még most se tűnt el teljesen) A Pápán szolgáló srácnál viszont közel egy évig tartott, amíg megtanulta újra arab számok normális írását. Elég zavaró volt a szakmánkban, (ahol általában csak számokat írtunk abban az időben) hogy tükörírással írt számokat láttunk. Szerencsére ez hamar rendeződött.
Megjegyzem, hogy nekem mind a bevonulás, mind a leszerelés után több hónapig tartott, hogy teljes biztonsággal át tudjak állni az eltérő irányultságú (sodrású) koordináta rendszerben végzett számításokra.
Még egy adalék: a 70-es évek elején Tapolcán működött harci repülőtér, gondolom ezt abból, hogy nagyon sokszor lehetett hallani, amikor felbőgtek a hajtóművek és nagyon sokszor láttuk a fejünk felett repkedni azokat a gépeket. A repülőteret körbe is futottuk egy néhányszor. Lehetséges, hogy ezekkel a vasmadarakkal összefüggésben láthattam ott ezeket a szállító járműveket (valószínű) gyakorló rakétával fölpakolva.
Üdvözlet


Előzmény: Hpasp (8538)
tuzer Creative Commons License 2009.09.06 0 0 8540
Újfent tanultam valamit!
Előzmény: Hpasp (8538)
tuzer Creative Commons License 2009.09.06 0 0 8539

Szeretném először is tisztázni, hogy én egy percig sem óhajtok vitatkozni, különösen olyan urakkal nem, akik nálam sokkal fölkészültebbek az adott témában, csupán próbálom megma-gyarázni a hiányos ismereteim okát, hogy miért sikerült nekem szándékosan félre vezetni sok embert a Lőcsei Gabriellának írt levélben. (Szándékosan, mert én úgy tudtam, ahogy leírtam)

 

Távol álljon még a vita gondolata is, kedves bemérő49! Csak beszélgetünk. Nyilván van egy csomó dolog, ahol Te vagy otthon. Bár én is bemértem egy pár évig, de biztos vagyok benne, hogy geodéziából nyugodtan elküldhetsz gyufáért (korod, ha meg nem sértelek) tudásod és tapasztalataid alapján.

Egyszerűen mi ebben éltünk. Talán közös szerencsénk, hogy mi még láttunk egy - úgy-ahogy, de - működőképes honvédséget.

 

Ha igaz, amit Murphy írt törvénykönyvében - a Földön az intelligencia szintje állandó, csak a népesség szaporodik - , akkor hozzád képeast igen sokan csak az osztószámot növelik.

 

Tehát mégegyszer: veled vita nincs, beszélgetünk!

Előzmény: bemero49 (8533)
Hpasp Creative Commons License 2009.09.06 0 0 8538
"A Lunás név az valószínű, hogy a légvédelemből eredeztethető (illetve az első rakéták nevé-ből) és később ez öröklődött tovább a köznyelvben, lehet, hogy olyan alakulatra is, amelynek köze se volt a légvédelemhez."

Ez tévedés.
A Föld-Föld harcászati rakéta rendszerenek volt a neve a LUNA, és ez nem öröklődött.
Harcászati rakétarendszer nevek:
Korsun, Filin, Marsz, Vihr, Luna, Szaturn, Tocska

Harcászati-hadműveleti rakétarendszer nevek:
Elbrusz, Ladoga, Temp, Uran, Oka, Iszkander

A Honi légvédelmi rakétakomplexumok nevei:
Berkut, Dvina, Gyeszna, Volhov, Nyeva, Pecsora, Vega.

A Csapatlégvédelmi rakétakomplexumok nevei:
KRUG, KUB, Sztrela, Igla, BUK, Osa,
Előzmény: bemero49 (8533)
bemero49 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8537
Na ezt csak egyszer akartam írni, de rám akasztották a búvár szivattyút. Elnézést, de mint a tetű úgy működött ez a fórum.
bemero49 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8536
Kedves Ricky Hawk!
Elnézést, de előbb ostobaságot írtam. Nem D566, hanem D344-ek voltak a cégnél.
Viszont ezekre igaz minden amit írtam. A cégnél már 1968-tól voltak ilyen járművek.
Én kezdő földmérőként, akkor ismerkedtem meg velük.
Üdvözlet
bemero49 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8535
Kedves Ricky Hawk!
Bocs, hogy előbb ostobaságot írtam. Nálunk nem D566, hanem csak D344 volt használatban, de azok már 1968-tól biztosan ott voltak. (Én akkor találkoztam velük mint kezdő földmérő) A többi amit írtam róluk az viszont erre is igaz.
Üdvözlet
bemero49 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8534
Bocs Ricky Hawk!
Ostobaságot írtam, nem D566, hanem csak a D344-ből volt több is a cégünknél, de azok már 1968-tól ott voltak. Amúgy minden igaz ezekre is abból, amit előbb írtam.
Üdvözlet
bemero49 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8533
Kedves Tüzér, Maz, Hpasp és Hotib!
Szeretném először is tisztázni, hogy én egy percig sem óhajtok vitatkozni, különösen olyan urakkal nem, akik nálam sokkal fölkészültebbek az adott témában, csupán próbálom megma-gyarázni a hiányos ismereteim okát, hogy miért sikerült nekem szándékosan félre vezetni sok embert a Lőcsei Gabriellának írt levélben. (Szándékosan, mert én úgy tudtam, ahogy leírtam)
Idézek egy az Interneten „Díszszemle 1965. április 4” néven megtalálható írásból:
„ Az április 4-i díszszemlén most első ízben vesznek részt a szárazföldi csapatok kis és nagy hatótávolságú rakétái. Önhordó rakéták ezek, lánctalpas járművekre szerelték kilövőállvány-zatukat, kezelőszemélyzetük a jármű belsejében foglal helyet. Kilövőállásukat ily módon könnyen változtathatják, együtt harcolhatnak a többi csapatrészekkel. Ezek a fegyverek a ha-ditechnika legújabb vívmányai közé tartoznak, alkalmasak olyan célpontok leküzdésére, ame-lyeket sem a légierő, sem a hagyományos tüzérség nem képes megsemmisíteni.
A most felvonuló ezüstös szivartesteket már ismerősként üdvözölhetjük itt a katonai felvo-nuláson. A légvédelem rakétaegységei gördülnek el előttünk, terepjáró gépkocsik állványon vontatják a rakétatesteket. Az ellenséges repülők elleni harcnak a legmegbízhatóbb eszközei. A repülőgépek sebességét lényegesen felülmúlják, ezért a leggyorsabb repülőgépet is utolérik, sőt a sztratoszférában is képesek egyetlen lövéssel a cél megsemmisítésére. A rakéták beren-dezése bonyolult elektronika, irányítórendszerük korszerű, megbízható. Nagy mennyiségű robbanóanyag szállítására alkalmasak, és azért a cél mellett robbanva is megsemmisítik az ellenséges gépeket.”
Az 1970-es évek TV és Film Híradóiban több esetben is lehetet látni a légvédelmi rakétás egységek gyakorlatait. Azokban mindig csak fixszen rögzített kilövő állásokon voltak láthatók az általam betett fényképen látható rakéták. Tehát számomra világos volt, hogy a Zil-ek csak szállító járművek, amelyek az utánpótlás szállítására szolgálnak.
Én ezeket a járműveket akkor láttam a szomszédban, amikor a Szoc. verseny, futó számát tartották a volt repülőtéren és oda, vissza menet láthatók voltak a tároló helyükön.
Nekem meg sem fordult a fejemben az, hogy szándékos lett volna az az információ amit a hivatásosoktól kaptunk, mivel bármennyire is egy lakótelepen éltek (gondolom) a szomszéd hivatásos állománnyal, mindenki aláírta a titoktartási papírt, tehát nem is kérdezősködtek, nem akarták saját és más társukat sem kényes helyzetbe hozni. (Annyit követelj meg mások-tól, amit saját magaddal szemben megkövetelsz)
Én egy elmúlt rendszerből megmaradt emlékeimet tudom és szoktam itt megírni. Én 1972-ben leszereltem és után még véletlenül sem igyekeztem nyomon követni a Tapolcai laktanyákban bekövetkező változásokat. Emlékeim szerint csak arra figyeltem föl, amikor a TV és rádió is mondta, hogy megszűnt a hazai harcászati rakéta dandár. Tehát én a technika változásáról és az egyéb történésekről is csak idén májusban ennek a honlapnak a megtalálása után értesül-tem.
A Lunás név az valószínű, hogy a légvédelemből eredeztethető (illetve az első rakéták nevé-ből) és később ez öröklődött tovább a köznyelvben, lehet, hogy olyan alakulatra is, amelynek köze se volt a légvédelemhez.
Üdvözlet (én nem akartam más irányba elvezetni ezt a fórumot, de hát néha ilyen is közbejön, végül is azért hozzá tartozik Tapolcához)
Kedves Ricky Hawk! A mi cégünknél (ami akkor közép-Európa legnagyobb Geodéziai komp-lexuma volt) is voltak (vadiga új) Csepel D566-ok. Jó pár darab, ténylegesen nagy tudású járművek voltak, nem igazán volt Magyarországon olyan terep, ahol ne tudott volna elmenni. Az, hogy mi kaphattunk ilyen járműveket azt bizonyítja, hogy a 70-es években is még katonai felügyelet alatt működött a cég. Többször volt olyan, hogy jött a parancs és reggelre nem volt gépkocsi a telephelyen.
Üdv.

Ricky Hawk Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8532
A D566
Ricky Hawk Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8531

A Cepel D566-hoz:

"D566 6x6 honvédségi megrendelés, a seregben MAN-nak is hívták a Rába motor miatt"

Forrás: http://sites.google.com/site/csepelek/Home/tortenet

"... a 60-as évek második felében újabb honvédségi megbízásra jött létre egyik legjobb műszaki alkotásunk, a Csepel 566 típusú háromtengelyes, 5 tonna teherbírású, összkerékhajtású terepjáró tehergépkocsi. 

A legkorszerűbb katonai követelményeket kielégítő jármű -amelyben az alkalmazott műszaki megoldások még napjainkban sem számítanak elavultnak- fő műszaki adatai az alábbiak:
Kerékképlet: 6x6
Gördülősúly max.: 14700 kg
Mászóképesség : 30o
Motor teljesítménye: 200 LE
A járművet a Csepel Autógyár a 70-es években sorozatban gyártotta  s mintegy 2000 db (!) készült belőle."

Forrás: autokut.hu

Hpasp Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8530
8. gépesített lövész hadosztály (Zalaegerszeg), 8. harckocsi ezrede is Tapolcán diszlokált.

Nagykanizsán, szintén a 8. gépesített lövész hadosztály (Zalaegerszeg), 18. légvédelmi rakétaezrede diszlokált, KUB (SA-6) komplexumokkal.
Előzmény: hotib (8527)
Ricky Hawk Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8529

A hetvenes évek közepéne- végének állapota szerint a Dobó István laktanyában voltak a rakéták, s egy másik laktanyában, amit egy úttest és egy vasúti sín választott el, harckocsizó alakulat volt található. Az álcázást szolgálta, hogy a harckocsizók telephelye a Dobó laktanya végében volt egy kerítéssel elválaszva.

Akkor, valahol félúton a város és a laktanyák között volt egy építő- műszaki alakulat is. Ezen alakulatok szerte az országban civil építőipari vállalatoknak dolgoztak, a katonák még fizetést is kaptak. Természetszerűleg ezek inkább félkatonai alakulatoknak voltak tekinthetők.

tuzer Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8528
Igen, egy harckocsi ezred.
Előzmény: hotib (8527)
hotib Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8527
A laktonyában a rakéta osztály mellet még volt más alakülat is?
Nagykanizsán is voltak légvédelmi rakétások.
Előzmény: tuzer (8526)
tuzer Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8526

Az előttem szólóknak igazuk van. Tapolcán a műút Balaton felé eső oldalán egy R-70-es harcászati rakétaosztály leledzett. Légvédelmi rakéta Tapolcához legközelebb Keszthelyen a hadsreg közvetlen Krug dandár lakott, az itt látott légvédelmi rakéta pedig a honi légvédelem kötelékébe.

 

Ma ezekből egyik sincs. Honi légvédelem se.

Maz Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8525
Kedves Bemérő!

Elsőként nem hinném, hogy a tisztjeid szántszándékkal hazudtak volna neked. A Néphadseregben általánosan elterjedt volt, hogy a saját technikát teljes mértékben akár kapcsolási rajz szintjéig ismerték, de a mellettük levő technikáról azt se tudták, eszik-e, vagy isszák. Volt olyan hivatásos katona, akit én világosítottam fel, hogy a teherautó, amit évekig vezetett az nem Rába-MAN volt, hanem Csepel D 566. Hallomásból terjedtek a hírek, hiszen a nagy kiváncsiskodást nem szerették.

A képen egyébként valóban légvédelmi rakéta látható (Szerintem Dvina, de remélem HPASP kijavít, ha tévedek és Volhov. És ha jól tudom elvi lehetősége ennél is megvolt az atomtöltetnek.). De ilyen nem volt Tapolcán. Nemrég néztem egy régi moszkvai dísszemlét és - ha jól emlékszem - Hardy Mihály ott föld-föld rakétának titulálta és úgy adta elő, mintha a rakétát erről az utánfutóról indítanák.
Nos ez nem igaz. Ez egy TZM, egy szállító-töltő kocsi, ezen elfordítják a rakétát és rácsúsztatják az indítóállványra.
Amit láthattál, az ugyanilyen vontató és hasonló félpótkocsi, amin a Luna, és a SCUD rakétáit is szállíthatták. Volt egy tengelyes, ami egy rakétát vitt, és két tengelyes, aminek a kerekeit a királycsapon keresztül meg lehetett hajtani.

Luna rakéta az egytengelyes szállítókocsin:










Luna leemelése a szállítókocsiról MAZ-200 alvázra épített K-51 daruval és rátöltés az indítóállványra már modernebb K-52 daruval (Még Luna, tehát lánctalpas):











Luna indítóállvány egy régi Ország-Világ magazinból:













Luna-M utántöltés a ZiL-135 utántöltő járműről:
Előzmény: bemero49 (8521)
Hpasp Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8524
Szia,

Keversz két rakéta típust.

Ismétlem:

A 8. gépesített lövészhadosztály (Zalaegerszeg), 38. harcászati rakétaosztálya állomásozott Tapolcán, rajtatok kívül. Fedése, Harckocsi felderítő zászlóalj.
Fegyverzetük 4db 9K52 Luna-M Harcászati (Föld-Föld rakéta) indítóállvány. (1.kép)
(Ők is nukleáris képességgel rendelkeztek)

Amit a képen beraktál, az a 11D V750V közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta TZM szállító-töltő járműve (2.kép). Tapolcán ilyen nem állomásozott. A legközelebbi ezzel a technikával felszerelt osztály Börgöndön volt.
(Ez a föld-levegő rakéta hagyományos fejjel volt szerelve)

Előzmény: bemero49 (8522)
Hpasp Creative Commons License 2009.09.05 0 0 8523
"Ezekről mondták azt, hogy légvédelmi (föld-levegő) rakéták és hogy Lunásoknak hívják Őket. Ezek biztos, hogy nem atomtöltetűek vagy atomtöltettel szerelhetők voltak."

Lásd egy valódi szakértő kommentjét ebben a témában...
Előzmény: bemero49 (8521)
bemero49 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8522
bemero49 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8521
Kedves Hpasp!
Én a képen látható eszközöket láttam 1970-1972 között Tapolcán, az út túloldalán. Ezekről mondták azt, hogy légvédelmi (föld-levegő) rakéták és hogy Lunásoknak hívják Őket.
Ezek biztos, hogy nem atomtöltetűek vagy atomtöltettel szerelhetők voltak.
A Google-ban találtam egy leírást az 1965. április 4-i díszszemléről. Címe: Díszszemle 1965. április 4. Ez a Kossuth rádió helyszíni közvetítésének a leirata, abban is beszélnek ezekről a rakétákról.
Üdvözlet


Hpasp Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8520
"Magyarországon ismereteim szerint az MN 1480 kivételével nem volt a magyar honvédség kezelésében más nukleáris robbanótöltettel szerelhető rakéta."

Volt, és pont a Luna osztályok (eleinte 6, később 3) voltak azok.
(Tata, Tapolca, Nagykanizsa, Szentes, Jászberény, Nyíregyháza)
Előzmény: bemero49 (8491)
Hpasp Creative Commons License 2009.09.04 0 0 8519
A 8. gépesített lövészhadosztály (Zalaegerszeg), 38. harcászati rakétaosztálya állomásozott Tapolcán, rajtatok kívül.
Fedése, Harckocsi felderítő zászlóalj.
Fegyverzetük 4db 9K52 Luna-M Harcászati (Föld-Föld) indítóállvány. (1.kép)
(Ők is nukleáris képességgel rendelkeztek)

A legközelebbi légvédelmi rakétás alakulat, a 7. légvédelmi rakétaezred, akik Keszthelyen állomásoztak, 6db KRUG komplexummal. (2.kép)
Előzmény: bemero49 (8518)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!