Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15923

Nem biztos, hogy teljesen végbement az almasav bomlás - és nem biztos az sem, hogy nem a borkősavtól savanyú.

Előzmény: Falusi1 (15918)
kersa48 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15922

Köszönöm, akkor mellőzöm! Bontani kell a hordót, mert egy kis "  disznólkodást " ejtünk meg a jövő héten.

Előzmény: Kulicz (15921)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15921

Deríteni akkor szoktunk, ha a bor nem tisztult le kellőképpen, opálos, zavaros maradt.

Inkább csak a fehérbornál alkalmaztuk. Máris fejtesz másodszor? Mikor volt az első fejtés? Mi a második fejtésnél a vörösborhoz 1/2 dl folyékony ként szoktunk adni 1hl-hez, szinte minden évben. Igaz be szoktuk vizsgáltatni, és ottani a szakember tanácsai szerint szoktunk eljárni.

Előzmény: kersa48 (15920)
kersa48 Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15920

Szeretném megkérdezni, hogy a Deriton használata, mikor indokolt. Konkrétan, most akarom átfejteni a vörös boromat, aminek nem érzek semmi hibáját. Első fejtéskor kapott kénport. Most mit tegyek?

Zalancelot Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15919

Na ugye, hogy ugye!!     ( lásd 15804)

 

A kutya azért nem eszi meg a telet!

Megjött a hó, meg a lehülés is, jönnek a hét végén -10 es éjszakai hőmérsékletek.

Azt gondolom aggódnunk nem kell, ennél többet is ki kell hogy bírjon a szőlő.

Falusi1 Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15918

Ez nem kizárt, de akkor mivel magyarázható, hogy az almasavbontó használata után még mindig az almasav miatt savanyú?

A bor üvegballonba fort ki, majd kb. 1 hónap után fémtartályba fejtettem át. Jelenleg is ott van parafinnal lezárva.

Előzmény: RAMBO (15917)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.23 0 0 15917

Szerintem te kevered az almasavat és a borkősavat. 

Az almasav szokott lebomlani. A borkősav kevésbé savanyú "hegyes" ízű.

Előzmény: Falusi1 (15909)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.23 0 0 15916

Ez lehet fehérje okozta zavarosodás is. 

Előzmény: Falusi1 (15915)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 15915

Nem tudom leönteni róla a bort, mert a borban lebeg legfeljebb a dugó alján látszik némi kicsapódás. A vízszintesen tartott palackok alján semmi kicsapódás nincs. A borral azonban semmi probléma.

A választ és a konzultációs lehetőséget köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (15914)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15914

ez borkőkiválás, ne törődj vele, egyszerűen öntsd le róla a bort. A hidegkezelés után nem lesz ilyen

Előzmény: Falusi1 (15913)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15913

Köszönöm! Megerősítettél abban, hogy a "hidegkezelést" alkalmazzam, mert ez is közte volt a lehetséges eljárások között.

 

Apropó palackozás: Palackozom én is, persze csak saját szükségletre. Egy évet szoktam várni, tehát mindig az előző évi termést palackozom. Nagyon ritkán kell csak derítenem, mert egy év alatt a bor szépen letisztul. Kicsapódás a palackokban nálam sincs viszont arra figyeltem fel a fehér fajtáknál, hogy erős fényben és persze erős szemüveggel, apró kristályok csillognak a palackban, ha megmozdítom. Ehhez persze legalább egy évig a palackban kell lennie a bornak. A bor ízét és tisztaságát azonban  nem befolyásolja, pedig gondolom ez is borkősav lehet.

Előzmény: Törölt nick (15912)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15912

Felejtsd el a savtompítást. Figyeld az időjárás jelentést, és ha (remélhetőleg) lesz még 1-2-3 fok mínuszban, akkor fejtsd ki egy, az udvaron levő tartályba a bort. A pár fok mínusz egy-két éjszaka meghozza a várt borkőkiválást/stabilitást. Sok éve palackozom a bor ilyen művelet után, még soha nem volt borkőkiválás a palackban.

Előzmény: Falusi1 (15909)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15911

Tudom, hogy lehetetlen válalkozás neten "érzékeltetni" a szerintem borkősav ízt, de megpróbálom.

Az ecetesedést biztosan ismered. Nem erről van szó és nem is a "lágyabb" almasavról. Sőt nem is "savanyú mint a dög". Talán a kemény savasság, karcosság az, ami jellemzi.

Előzmény: dezso (15910)
dezso Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15910

A borkosav iz alatt azt erted, hogy savanyu, mint a dog?

Előzmény: Falusi1 (15909)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15909

Borászok véleményét kérném, mielőtt bármit is tennék.

A tavalyi, kadarka alapanyagú borom, egyszeri fejtés után, minden más ízt elnyomóan kemény borkősav ízt produkál - én legalább is annak vélem.

A színe gyönyörű bíborvörös és tiszta. Kísérletléppen az idén először használtam almasavbontót. Lehet hogy ezt nem kellett volna, mert arra gondolok, hogy a borkősav ezért lett ennyire kemény a borban.

A másik vélelmezett ok az, hogy a korábbiakkal ellentétben a pincében 15 C van az ilyenkor megszokott 10 C-hoz képest és a borkősav még nem bomlott le kellőképpen.

Szerencsére mindössze 50L-ről van szó de azért sajnálnám, ha így maradna.

Esetleg alkalmazzak savtompítást?

Farang01 Creative Commons License 2014.01.15 0 0 15908

Köszönöm!

Előzmény: Kulicz (15906)
Mandinka* Creative Commons License 2014.01.15 0 0 15907

Sziasztok!

 

"korgan" felhasználóval szeretnék kapcsolatba lépni, aki régebben többször írt ebbe a topikba.  Nem tudja valaki az e-mail címét? Sajnos nem publikus neki.

 

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=248161

 

Nagyon megköszönném, ha valaki meg tudná adni.

Kulicz Creative Commons License 2014.01.13 0 0 15906

Két éve már nem borászkodom, előtte tiszta Kékfrankos borom is volt. Mindíg kissé savasnak találtam, csak egy év múltán szokott kissé lágyulni. Egy ismerősömnek sokkal finomabb volt ugyanebből a fajtából a bora, kérdésemre elárulta, hogy 20%-a Zweigelt. Szerintem ezzel a két fajtával kiváló bort tudsz készíteni, de gondolom válaszol majd neked egy-két igazi borász is. Egyébként ez az ismerősöm a Zweigeltet szeptemberben, a Kékfrankost októberben szokta általában szüretelni, egyszerre soha. 

Előzmény: Farang01 (15903)
Amateur-no1. Creative Commons License 2014.01.13 0 0 15905

Köszönöm, azt hiszem ez bizonyosan megfelelő lesz, valami kénes-történetben gondolkodtam én is, van is olyan "BÓT" , ahol megvehetem !   Köszönöm!

 

Előzmény: RAMBO (15904)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.13 0 0 15904

Porított borkénnel beszórt kefével keféld le kb. két-három havonta, havonta meg pinceronggyal töröld át. 

Előzmény: Amateur-no1. (15901)
Farang01 Creative Commons License 2014.01.12 0 0 15903

Tisztelt vörösbort készítő kollégák!
Szeretném a véleményeteket kérni az alábbi kérdésben. Adott pár ezer m2 szőlő, aminek a nagy része kékfrankos és zweigelt. Kb fele-fele. Van a területen azonban pár sor olaszrizling is. Ez utóbbi minden évben külön lett szüretelve, de szeretném jövőre átoltani a rizlinget is vörösbor szőlőnek és arra gondoltam, hogy a kékfrankos arányát növelném. Mi a véleményetek? Vagy esetleg érdemes lenne-e egy harmadik fajtát belekeverni aminek hasonló az érési ideje?
Véleményeket, tanácsokat előre is köszönöm!

juhosttt Creative Commons License 2014.01.12 0 0 15902

A boros topic-ban pont a téma volt a hordó ápolása. Ott a diófapácot javasolták nekem.

A pincében szoktál kénlapot égetni? Az lehet segítene.

Előzmény: Amateur-no1. (15901)
Amateur-no1. Creative Commons License 2014.01.12 0 0 15901

Igen tisztelt Urak!

 

Van egy pici gondom,- szép csendesen penészednek a hordóim kívűlről, szerintem nem szellőzik rendesen a pinece, de lehet más ok is. Mit szeretnék velük csinálni, egyébként rendszeresen letörölgetem őket, hogy ne legyenek "olyanok" ! Esetleg valamilyen kénlével, vagy van más esetleg amivel lekezelhetém?

juhosttt Creative Commons License 2014.01.11 0 0 15900

Na a képes szőlő naplóm újabb 2 képe:

2014.01.10

 

 

2014.01.11

 

 

 

Bárkinek beugrik a fajtája, sikítson! :)

juhosttt Creative Commons License 2014.01.11 0 0 15899

Elnézést, igen! én is hulla vok, meg beteg is, és fáradt is. Tudom egyik sem mentség!

Előzmény: medveger (15897)
medveger Creative Commons License 2014.01.11 0 0 15898

A Piarista Rendtartomány 1935-ös mádi telekvásárlásainak indoklása (miután ötvenegynéhány hold szőlő jut - vásárlás útján - a birtokukba a település határában).

"A szőlőbirtok megszerzése szükségszerűvé tette, hogy a Társház a község határában erdő- és mezőgazdasági ingatlant is szerezzen, hogy ezáltal a nagyterjedelmű szőlőgazdaság két tekintélyes tehertételét, az évi trágya- és karószükségletet olcsóbbá tegye. A vásárolt trágya nagy összeget emésztene föl évente, emellett minősége is kifogás alá eshetnék. A jó trágya pedig annyira fontos tényezője a szőlőgazdaságnak, hogy enélkül a szőlő okszerű kezelése el sem képzelhető. Az évi karószükséglet is nagy összeggel terhelné meg a szőlőgazdaságot, ha készpénzen kellene beszerezni."

 

A szemlélet miatt tartom fontosnak (ma azt mondanánk: fenntartható fejlődés).

medveger Creative Commons License 2014.01.11 0 0 15897

Gondolom, inkább 3 cm vastag, nem? :-)

Előzmény: juhosttt (15896)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.10 0 0 15896

Semmi gon!

 

De azért még1x: 30*45*700mm

30 cm vastag 4.5cm széles 70 cm magas. Lehetőleg kérek rész és görcs ne legyen benne, mert az idővel csak gyengül.

 

Köszönöm!

Előzmény: régimaszek (15895)
régimaszek Creative Commons License 2014.01.10 0 0 15895

 

 

 

BOCS!!!! én néztem el minden rendben,kemény napom volt.

Előzmény: régimaszek (15894)
régimaszek Creative Commons License 2014.01.10 0 0 15894

Most nézem a hosszúsági méretet csúnyán elírtad.  mert az előzőírásod 700mm-ről szólt.Akkor mi a jó hosszúsági méret?

Előzmény: régimaszek (15893)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!