Amennyire én tudom cca. január közepéig tart az ún. "mély-nyugalmi állapot". Ebben az állapotban nem nagyon lehet életjelt kicsikarni a szőlőből. Január közepétől viszont már csak "kényszer nyugalmi" állapotban van, tehát ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki akkor minden további nélkül el lehet indítani a vegetációt. Persze azokon a vidékeken, ahol a klíma miatt minden évben jelentősen rövidebb a nyugalmi időszak (mint pl. Ausztrália, NZ, stb.), ott a tőkéknek az élettartama is egyértelműen rövidebb, hamarabb kimerülnek. De annak szerintem nincs káros mellékhatása, hogy szaporításkor az első szezont 1-2 héttel hamarabb kezdjük. Csak ügyesen kell majd kiszoktatni őket...
Egy próbát megér, mert semmi vesztenivalója nincs az embernek. Lehet pár tővel én is megpróbálom, csak a kíváncsiság és tapasztalatszerzés miatt.
Fügénél hallottam olyat, hogy a decemberi dugványok később megálltak a növésben, egy részük el is pusztult. De az füge, ez meg szőlő.
A februári dugványozás mindenesetre kevésbé megterhelő a vesszőknek, hisz ekkor a téli pihenés nagy részén már átestek, fagyot is kaptak. El tudom képzelni, hogy akár még előny is származhat a picit korábbi dugványozásból. A decemberivel, januárival már szkeptikusabb vagyok, de majd megírod hogy sikerült.
Olyat olvastam, hogy vízben meghajtatnak 1 rügyes csapokat, hogy infót kapjanak a termékeny rügyekről. Szóval pl szednek 1000 db 1 rügyes csapot, és következtetnek kb milyen termékenyek a rügyek.
Hogy előnye származik-e nem tudom. Majd ha megéli a nyár végét, megmondom, hogy ugyanazon fajta kertben való dugvány mennyivel lett jobb.
Ha előbbi is gyökeresedik, max vastagabb, hosszabb vesszőt nevel ki a dugvány.
Kis tételben lehet vele szórakozni, de nagyobb tételben már nem hinném. Max ha van olyan szobád ami jól bevilágított és ott lehet nevelgetni. Meg olyan fajtákkal érdemes próbálkozni, amelyek lassan nőnek, nehezebben gyökeresednek, mert ezt jobban lehet pátyolgatni.
Továbbá nekem fűtött szobába van, de a 2 ablak között, ahol kb ~10 fokkal is hidegebb van, mint a szobába! Ha nagyon melegbe tenném, lehet csak nyurgulna! Ha már megvan akkor próbálok jót alkotni.
Most megállt a növésben, majd teszek fel friss képet róla.
Félre ne értsd, nem új szaporítási módot terjesztek! Ez nekem csak ilyen hobbi kontárkodás! Ha beválik, jövőre is csinálok párat a nemesebb szőlőkkel, ha nem akkor nem.
Tehát fűtött helyiségben már most is lehet dugványozni? Van ennek bármi előnye a márciusi, kerti dugványozáshoz képest? Hamarabb kezd el gyökerezni, azt értem, de nincs valami negatív utóhatása?
Volt téli pihenője, addig ki sem hajtott! Amúgy csak a fajta meghatározás volt a fő cél. 99% kiderült a fajtája, sőt már az is meg van hogy miért pont ez a fajta (röviden nyírcsaholyt pár 100 éve német féle telepesek telepítették újra, és hozták a szőlőjüket is).
Szóval nem ez a fő cél, de hát ki nem dobom, majd lesz vele valami! Viszont az olyan hülyeségeket, hogy októberbe ledugatom és már áprilisba eszem a szőlőt, nem feltételezek, mint itt az egyik kolléga :D
Rendhagyó kérdésem van, hátha tud valaki megoldást.
Az elmúlt 10-15 évben 4-5 üvegballonomnak repedt meg az alja kb. 10-15 cm-es darabon, a bor átfejtését követően, pedig nagyon óvatosan bántam velük. Az legutóbbi 2 héttel ezelőtt.
A neten olvastam, hogy valaki vízüveggel sikeresen ragasztott repedt üvegtartályt. Megpróbáltam én is és működött is, amíg csak 1/4-ig töltöttem vízzel. A mikor azonban teletöltöttem éppúgy elkezdett szivárogni mint azelőtt.
Nekem lenne, de október legelején -8 C fokos hideg volt és attók félek a vesszők nem értek be rendesen. Ha más nem tudna felajánlani, térjünk rá vissza.
Nem tudok ugyanis doc-fájlt megnyitni. Tudnátok segíteni valahogy? Esetleg aki meg tudja nyitni, az e-mailben elküldené nekem vagy bemásolná ide vagy ilyesmi...
Tudna nekem valaki küldeni vagy 50 darab Cabernet Sauvignon rügyet (internódiumoknál elvágva)?! Csak ami a metszéskor amúgy is kárba veszne. Fás oltást csinálnék, mert az oltvány nagyon drága és Sauvignont nem is lehet mifelénk kapni. Elfér az egy pici postai dobozkában.
Küldök cserébe jól aszúsodó furmint nemest vagy egy üveg aszú különlegességet.
Tokaj Hegyaljai szőlész vagyok, de nagyon szeretem a jó vörösbort. Megpróbálnék pár sort telepíteni, hátha bejönne.
Végül elmentem a gyógyszertárba és kimérettem a patikussal a kívánt mennyiséget.-.)
Mosolygott, amikor mondtam, hogy mire lesz, de kimérte.
A termelőtől vett (Cabernet Sauvignon) borral feltöltöttem és kéneztem.
Karácsonyig békén hagytam, a karácsonyi halászlénál lett próbálva.
Hogy milyen lett?
Kicsit messzebbről kezdem.-.)
Az elmúlt 3-4 évben ha jó házibort akartam inni akkor mindig a nagybátyámé volt az etalon, aki minden évben készített pár hordó vöröset!
Most nálunk vendégeskedtek karácsonykor és nagyon finomnak találták!
Ezt mondták legalábbis de a legjobb bizonyíték erre, hogy a nagybátyám, aki egy kulturált ivó, a desszert előtt bekéredzkedett a szobába ledőlni, hogy ne lógjon már bele a feje kajás tányérba!-.)
Mi lenne jobb cégér egy bornak, mint az hogy fogyasszák!
Nagyon fincsi lett, megérte ennyit gályáznom vele.
Azután januárban nem ittam, de tegnap újra kóstoltam és mintha még jobb lenne!
Mélybordó színű, tükőrtiszta, nagyoooon erős és nagyon finom! (biztos mert sokáig volt a héjon)!
Amikor iszom mindig arra is gondolok, hogy mennyit segítséget kaptam tőletek amikor bizonytalan voltam!
Ha sikerül akkor majd egy pohárnyi borról töltök fel fotót, hogy gyönyörködhessetek benne!
Segitségeteket szeretném kérni. Az egyik barátomnak van egy kevés szőlője amiből évek óta bort készít. Fehérbor. Az idei évben ugyan ugy kezelte a bort mint az elmúlt években de nem akar letisztulni a bor. Egy 25l üvegballonba levő bort tükrös derítővel kezelte de ennek ellenére nem tisztult a bor. Anyit elmondott hogy a szüret előtt volt egy kisebb lisztharmat fertőzés a szőlőn.
Köszönöm az őszinte választ. Ha te sem vagy benne biztos én hogyan lehetnék. Mindenesetre, ha borkősav a hideg remélem megoldja, amennyiben almasav, azt pedig a meleg.
Deríteni akkor szoktunk, ha a bor nem tisztult le kellőképpen, opálos, zavaros maradt.
Inkább csak a fehérbornál alkalmaztuk. Máris fejtesz másodszor? Mikor volt az első fejtés? Mi a második fejtésnél a vörösborhoz 1/2 dl folyékony ként szoktunk adni 1hl-hez, szinte minden évben. Igaz be szoktuk vizsgáltatni, és ottani a szakember tanácsai szerint szoktunk eljárni.
Szeretném megkérdezni, hogy a Deriton használata, mikor indokolt. Konkrétan, most akarom átfejteni a vörös boromat, aminek nem érzek semmi hibáját. Első fejtéskor kapott kénport. Most mit tegyek?