Rendhagyó kérdésem van, hátha tud valaki megoldást.
Az elmúlt 10-15 évben 4-5 üvegballonomnak repedt meg az alja kb. 10-15 cm-es darabon, a bor átfejtését követően, pedig nagyon óvatosan bántam velük. Az legutóbbi 2 héttel ezelőtt.
A neten olvastam, hogy valaki vízüveggel sikeresen ragasztott repedt üvegtartályt. Megpróbáltam én is és működött is, amíg csak 1/4-ig töltöttem vízzel. A mikor azonban teletöltöttem éppúgy elkezdett szivárogni mint azelőtt.
Nekem lenne, de október legelején -8 C fokos hideg volt és attók félek a vesszők nem értek be rendesen. Ha más nem tudna felajánlani, térjünk rá vissza.
Nem tudok ugyanis doc-fájlt megnyitni. Tudnátok segíteni valahogy? Esetleg aki meg tudja nyitni, az e-mailben elküldené nekem vagy bemásolná ide vagy ilyesmi...
Tudna nekem valaki küldeni vagy 50 darab Cabernet Sauvignon rügyet (internódiumoknál elvágva)?! Csak ami a metszéskor amúgy is kárba veszne. Fás oltást csinálnék, mert az oltvány nagyon drága és Sauvignont nem is lehet mifelénk kapni. Elfér az egy pici postai dobozkában.
Küldök cserébe jól aszúsodó furmint nemest vagy egy üveg aszú különlegességet.
Tokaj Hegyaljai szőlész vagyok, de nagyon szeretem a jó vörösbort. Megpróbálnék pár sort telepíteni, hátha bejönne.
Végül elmentem a gyógyszertárba és kimérettem a patikussal a kívánt mennyiséget.-.)
Mosolygott, amikor mondtam, hogy mire lesz, de kimérte.
A termelőtől vett (Cabernet Sauvignon) borral feltöltöttem és kéneztem.
Karácsonyig békén hagytam, a karácsonyi halászlénál lett próbálva.
Hogy milyen lett?
Kicsit messzebbről kezdem.-.)
Az elmúlt 3-4 évben ha jó házibort akartam inni akkor mindig a nagybátyámé volt az etalon, aki minden évben készített pár hordó vöröset!
Most nálunk vendégeskedtek karácsonykor és nagyon finomnak találták!
Ezt mondták legalábbis de a legjobb bizonyíték erre, hogy a nagybátyám, aki egy kulturált ivó, a desszert előtt bekéredzkedett a szobába ledőlni, hogy ne lógjon már bele a feje kajás tányérba!-.)
Mi lenne jobb cégér egy bornak, mint az hogy fogyasszák!
Nagyon fincsi lett, megérte ennyit gályáznom vele.
Azután januárban nem ittam, de tegnap újra kóstoltam és mintha még jobb lenne!
Mélybordó színű, tükőrtiszta, nagyoooon erős és nagyon finom! (biztos mert sokáig volt a héjon)!
Amikor iszom mindig arra is gondolok, hogy mennyit segítséget kaptam tőletek amikor bizonytalan voltam!
Ha sikerül akkor majd egy pohárnyi borról töltök fel fotót, hogy gyönyörködhessetek benne!
Segitségeteket szeretném kérni. Az egyik barátomnak van egy kevés szőlője amiből évek óta bort készít. Fehérbor. Az idei évben ugyan ugy kezelte a bort mint az elmúlt években de nem akar letisztulni a bor. Egy 25l üvegballonba levő bort tükrös derítővel kezelte de ennek ellenére nem tisztult a bor. Anyit elmondott hogy a szüret előtt volt egy kisebb lisztharmat fertőzés a szőlőn.
Köszönöm az őszinte választ. Ha te sem vagy benne biztos én hogyan lehetnék. Mindenesetre, ha borkősav a hideg remélem megoldja, amennyiben almasav, azt pedig a meleg.
Deríteni akkor szoktunk, ha a bor nem tisztult le kellőképpen, opálos, zavaros maradt.
Inkább csak a fehérbornál alkalmaztuk. Máris fejtesz másodszor? Mikor volt az első fejtés? Mi a második fejtésnél a vörösborhoz 1/2 dl folyékony ként szoktunk adni 1hl-hez, szinte minden évben. Igaz be szoktuk vizsgáltatni, és ottani a szakember tanácsai szerint szoktunk eljárni.
Szeretném megkérdezni, hogy a Deriton használata, mikor indokolt. Konkrétan, most akarom átfejteni a vörös boromat, aminek nem érzek semmi hibáját. Első fejtéskor kapott kénport. Most mit tegyek?
Nem tudom leönteni róla a bort, mert a borban lebeg legfeljebb a dugó alján látszik némi kicsapódás. A vízszintesen tartott palackok alján semmi kicsapódás nincs. A borral azonban semmi probléma.
Köszönöm! Megerősítettél abban, hogy a "hidegkezelést" alkalmazzam, mert ez is közte volt a lehetséges eljárások között.
Apropó palackozás: Palackozom én is, persze csak saját szükségletre. Egy évet szoktam várni, tehát mindig az előző évi termést palackozom. Nagyon ritkán kell csak derítenem, mert egy év alatt a bor szépen letisztul. Kicsapódás a palackokban nálam sincs viszont arra figyeltem fel a fehér fajtáknál, hogy erős fényben és persze erős szemüveggel, apró kristályok csillognak a palackban, ha megmozdítom. Ehhez persze legalább egy évig a palackban kell lennie a bornak. A bor ízét és tisztaságát azonban nem befolyásolja, pedig gondolom ez is borkősav lehet.
Felejtsd el a savtompítást. Figyeld az időjárás jelentést, és ha (remélhetőleg) lesz még 1-2-3 fok mínuszban, akkor fejtsd ki egy, az udvaron levő tartályba a bort. A pár fok mínusz egy-két éjszaka meghozza a várt borkőkiválást/stabilitást. Sok éve palackozom a bor ilyen művelet után, még soha nem volt borkőkiválás a palackban.
Tudom, hogy lehetetlen válalkozás neten "érzékeltetni" a szerintem borkősav ízt, de megpróbálom.
Az ecetesedést biztosan ismered. Nem erről van szó és nem is a "lágyabb" almasavról. Sőt nem is "savanyú mint a dög". Talán a kemény savasság, karcosság az, ami jellemzi.