Keresés

Részletes keresés

Gingko Blowjoba Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15940

Nagyon szépen köszönöm!

Előzmény: Farang01 (15937)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15939

Rendhagyó kérdésem van, hátha tud valaki megoldást.

Az elmúlt 10-15 évben 4-5 üvegballonomnak repedt meg az alja kb. 10-15 cm-es darabon, a bor átfejtését követően, pedig nagyon óvatosan bántam velük. Az legutóbbi 2 héttel ezelőtt.

A neten olvastam, hogy valaki vízüveggel sikeresen ragasztott repedt üvegtartályt. Megpróbáltam én is és működött is, amíg csak 1/4-ig töltöttem vízzel. A mikor azonban teletöltöttem éppúgy elkezdett szivárogni mint azelőtt.

 

Falusi1 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15938

Nekem lenne, de október legelején -8 C fokos hideg volt és attók félek a vesszők nem értek be rendesen. Ha más nem tudna felajánlani, térjünk rá vissza.

Előzmény: atp (15934)
Farang01 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15937

Elment mail-ben.

Előzmény: Gingko Blowjoba (15936)
Gingko Blowjoba Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15936

Sziasztok!

 

Sajnos nem tudom letölteni az ezen az oldalon található szőlő- és gyümölcsfa fajtaválasztékot:

 

http://kaszasbalazs-001-site1.smarterasp.net/rendeles

 

Nem tudok ugyanis doc-fájlt megnyitni. Tudnátok segíteni valahogy? Esetleg aki meg tudja nyitni, az e-mailben elküldené nekem vagy bemásolná ide vagy ilyesmi...

Köszönöm előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.31 0 0 15935

Mi biztos trükközünk :)

Előzmény: g.anti56 (15932)
atp Creative Commons License 2014.01.30 0 0 15934

Tudna nekem valaki küldeni vagy 50 darab Cabernet Sauvignon rügyet (internódiumoknál elvágva)?! Csak ami a metszéskor amúgy is kárba veszne.  Fás oltást csinálnék, mert az oltvány nagyon drága és Sauvignont nem is lehet mifelénk kapni. Elfér az egy pici postai dobozkában.

Küldök cserébe jól aszúsodó furmint nemest vagy egy üveg aszú különlegességet.

Tokaj Hegyaljai szőlész vagyok, de nagyon szeretem a jó vörösbort. Megpróbálnék pár sort telepíteni, hátha bejönne.

 

 

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2014.01.30 -1 0 15933

Végül elmentem a gyógyszertárba és kimérettem a patikussal  a kívánt mennyiséget.-.)

Mosolygott, amikor mondtam, hogy mire lesz, de kimérte.

A termelőtől vett (Cabernet Sauvignon) borral feltöltöttem és kéneztem.

Karácsonyig békén hagytam, a karácsonyi halászlénál lett próbálva.

Hogy milyen lett?

Kicsit messzebbről kezdem.-.)

Az elmúlt 3-4 évben ha jó házibort akartam inni akkor mindig a nagybátyámé volt az etalon, aki minden évben készített pár hordó vöröset!

Most nálunk vendégeskedtek karácsonykor és nagyon finomnak találták!

Ezt mondták legalábbis de a legjobb bizonyíték erre, hogy a nagybátyám, aki egy kulturált ivó, a desszert előtt bekéredzkedett a szobába ledőlni, hogy ne lógjon már bele a feje kajás tányérba!-.)

Mi lenne jobb cégér egy bornak, mint az hogy fogyasszák!

Nagyon fincsi lett, megérte ennyit gályáznom vele.

Azután januárban nem ittam, de tegnap újra kóstoltam és mintha még jobb lenne!

Mélybordó színű, tükőrtiszta, nagyoooon erős és nagyon finom! (biztos mert sokáig volt a héjon)!

Amikor iszom mindig arra is gondolok, hogy mennyit segítséget kaptam tőletek amikor bizonytalan voltam!

Ha sikerül akkor majd egy pohárnyi borról töltök fel fotót, hogy gyönyörködhessetek benne!

Ezzel is kifejezve a köszönetemet!

 

 

Egészségetekre!-:)

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (15591)
g.anti56 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 15932

Nekem is tükör tiszta a bor derítés nélkül sima kénezéssel .

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.29 0 0 15931

Ne vicceljünk már. Tükörtiszta és stabil a borom. Egy részét már le is palackoztam.

alfi13 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 15930

Köszönöm mindenkinek.   Megmondom a barátomnak Türelem

csite Creative Commons License 2014.01.29 0 0 15929

Nálam is nehezen tisztulnak.

Előzmény: RAMBO (15928)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.28 0 0 15928

Idén nehezebben ülepszenek a borok nálam is. Más is mondta már.

Előzmény: alfi13 (15927)
alfi13 Creative Commons License 2014.01.28 0 0 15927

Segitségeteket szeretném kérni. Az egyik barátomnak van egy kevés szőlője amiből évek óta bort készít. Fehérbor. Az idei évben ugyan ugy kezelte a bort mint az elmúlt években de nem akar letisztulni a bor. Egy 25l üvegballonba levő bort tükrös derítővel kezelte de ennek ellenére nem tisztult a bor. Anyit elmondott hogy a szüret előtt volt egy kisebb lisztharmat fertőzés a szőlőn.

Falusi1 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15926

Köszönöm az őszinte választ. Ha te sem vagy benne biztos én hogyan lehetnék. Mindenesetre, ha borkősav a hideg remélem megoldja, amennyiben almasav, azt pedig a meleg.

Bárcsak ilyen egyszerű volna.

Előzmény: RAMBO (15923)
korgan Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15925

Mostmár publikus.

Néha-néha benézek a fórumba.

Előzmény: Mandinka* (15907)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15924

Kristályos fehérjekiválás :)

Előzmény: RAMBO (15917)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15923

Nem biztos, hogy teljesen végbement az almasav bomlás - és nem biztos az sem, hogy nem a borkősavtól savanyú.

Előzmény: Falusi1 (15918)
kersa48 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15922

Köszönöm, akkor mellőzöm! Bontani kell a hordót, mert egy kis "  disznólkodást " ejtünk meg a jövő héten.

Előzmény: Kulicz (15921)
Kulicz Creative Commons License 2014.01.25 0 0 15921

Deríteni akkor szoktunk, ha a bor nem tisztult le kellőképpen, opálos, zavaros maradt.

Inkább csak a fehérbornál alkalmaztuk. Máris fejtesz másodszor? Mikor volt az első fejtés? Mi a második fejtésnél a vörösborhoz 1/2 dl folyékony ként szoktunk adni 1hl-hez, szinte minden évben. Igaz be szoktuk vizsgáltatni, és ottani a szakember tanácsai szerint szoktunk eljárni.

Előzmény: kersa48 (15920)
kersa48 Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15920

Szeretném megkérdezni, hogy a Deriton használata, mikor indokolt. Konkrétan, most akarom átfejteni a vörös boromat, aminek nem érzek semmi hibáját. Első fejtéskor kapott kénport. Most mit tegyek?

Zalancelot Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15919

Na ugye, hogy ugye!!     ( lásd 15804)

 

A kutya azért nem eszi meg a telet!

Megjött a hó, meg a lehülés is, jönnek a hét végén -10 es éjszakai hőmérsékletek.

Azt gondolom aggódnunk nem kell, ennél többet is ki kell hogy bírjon a szőlő.

Falusi1 Creative Commons License 2014.01.24 0 0 15918

Ez nem kizárt, de akkor mivel magyarázható, hogy az almasavbontó használata után még mindig az almasav miatt savanyú?

A bor üvegballonba fort ki, majd kb. 1 hónap után fémtartályba fejtettem át. Jelenleg is ott van parafinnal lezárva.

Előzmény: RAMBO (15917)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.23 0 0 15917

Szerintem te kevered az almasavat és a borkősavat. 

Az almasav szokott lebomlani. A borkősav kevésbé savanyú "hegyes" ízű.

Előzmény: Falusi1 (15909)
RAMBO Creative Commons License 2014.01.23 0 0 15916

Ez lehet fehérje okozta zavarosodás is. 

Előzmény: Falusi1 (15915)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 15915

Nem tudom leönteni róla a bort, mert a borban lebeg legfeljebb a dugó alján látszik némi kicsapódás. A vízszintesen tartott palackok alján semmi kicsapódás nincs. A borral azonban semmi probléma.

A választ és a konzultációs lehetőséget köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (15914)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15914

ez borkőkiválás, ne törődj vele, egyszerűen öntsd le róla a bort. A hidegkezelés után nem lesz ilyen

Előzmény: Falusi1 (15913)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15913

Köszönöm! Megerősítettél abban, hogy a "hidegkezelést" alkalmazzam, mert ez is közte volt a lehetséges eljárások között.

 

Apropó palackozás: Palackozom én is, persze csak saját szükségletre. Egy évet szoktam várni, tehát mindig az előző évi termést palackozom. Nagyon ritkán kell csak derítenem, mert egy év alatt a bor szépen letisztul. Kicsapódás a palackokban nálam sincs viszont arra figyeltem fel a fehér fajtáknál, hogy erős fényben és persze erős szemüveggel, apró kristályok csillognak a palackban, ha megmozdítom. Ehhez persze legalább egy évig a palackban kell lennie a bornak. A bor ízét és tisztaságát azonban  nem befolyásolja, pedig gondolom ez is borkősav lehet.

Előzmény: Törölt nick (15912)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15912

Felejtsd el a savtompítást. Figyeld az időjárás jelentést, és ha (remélhetőleg) lesz még 1-2-3 fok mínuszban, akkor fejtsd ki egy, az udvaron levő tartályba a bort. A pár fok mínusz egy-két éjszaka meghozza a várt borkőkiválást/stabilitást. Sok éve palackozom a bor ilyen művelet után, még soha nem volt borkőkiválás a palackban.

Előzmény: Falusi1 (15909)
Falusi1 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 15911

Tudom, hogy lehetetlen válalkozás neten "érzékeltetni" a szerintem borkősav ízt, de megpróbálom.

Az ecetesedést biztosan ismered. Nem erről van szó és nem is a "lágyabb" almasavról. Sőt nem is "savanyú mint a dög". Talán a kemény savasság, karcosság az, ami jellemzi.

Előzmény: dezso (15910)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!