Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7429

Neked is azt tanácsolom, ha félkeményt készítesz, azt érleld pár hétig, csak akkor sajtosodik.

A tej, látszik nem a legjobb,lehet, érdemes lenne máshonnét beszerezni.

Előzmény: _Zsolt (7402)
Anobium Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7428

Igazad van, csak már nagyon kiváncsi voltam, hogy milyen lehet.

Remélem mostantól minden héten tudok csinálni egy sajtot. Ezeket már biztos tovább érlelem. Persze a lágysajtot is ki akarom próbálni.

Egyébként a sófürdő után (mivel nincs kamrám, pincém) egyből hűtőbe raktam. Szerintem ott kb. 10-15 fok lehet. Ott érlelődik a sajt?

Előzmény: elefada (7424)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7427

valami alakul a penészemmel - megfogdostam a sajtokat, olyan bársonyos itt-ott... csak a karbonpor szine miatt nem annyira látszik...

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7426

Köszi!

Előzmény: elefada (7422)
elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7424

Ha préseled, akkor érleld is.

Kecskének testhezállóbb a lágysajt, érdemes azzal is próbálkoznod, az pár nap után fogyasztható.

Kár volt még felvágni, jó kis sajt lett volna belőle.

Előzmény: Anobium (7411)
elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7423

Nagyon jó:-)))

Máris csomagolhatod, ahogy Kriszkosz1 leírta.

Előzmény: Törölt nick (7415)
elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7422

Ugy rémlik, láttam hűtés nélkül is olajosat a boltok polcain.

Előzmény: Kriszkrosz1 (7420)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7421

akkor várok türelmesen, hátha nálam is szaporodik majd valami ehető rajta... ez a penész is klassz, ha akarjuk nem jön, ha nem akarjuk, minden olyan lesz...

Előzmény: Törölt nick (7418)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7420

én is kérdeznék: fűszeres oliva alá dugtam lágy sajtkockákat.  Ezt hagyhatom a konyhapolcon, vagy igényel hűtést? Köszi

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7419

lekapirásztam a penészt a bótiról, vízbe tettem, elkevertem és belemártogattam a sajtjaimat... de elég sietősen, mert több lovat kellett megülnöm egy popóval, úgyhogy nem biztos, hogy a hamar munka jó lesz...

Előzmény: Törölt nick (7418)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7417

Nekem ezt írta elefada, ha segít:

"... ha kialakult rendesen a penészréteg, kb 10 nap után zsírpapírba+alufoliába csomagold, ugy forgasd."

 

nagggyon jól néz ki. Az enyém negyedik napos, de még nem nagyon látok rajta változást... remélem lesz vele valami... igaz átoltással készült, nem biztos, hogy sikeres lesz... :(

Előzmény: Törölt nick (7415)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7416

Agggyyá nekem is!!!

Előzmény: Törölt nick (7415)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7414

Öszintén? Fogalmam sincs miért ilyen.

A kolis sajtnak milyen az íze? Tényleg nem tudom.

 

Én igyekeztem tisztán dolgozni, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerült.

 

Amúgy nem vagyok elégedett a sajttal. Ízre a panír jobb volt. Abból már rendelt újat a család.

 

A fotó DSLR.

Alapvetően fotós (is) vagyok.

Valójában minden kreatív dolog érdekel. :-)

Előzmény: celebor (7410)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7413

Mindegy...ott alszunk a kecskékkel...

:-)))

Előzmény: celebor (7409)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7412

Én bárkihez alkalmazkodom....nekem jó minden időpont...mert ha megyünk akkor kocsival megyünk...

:-))))

Előzmény: Törölt nick (7408)
Anobium Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7411

Hát eddig bírtam. Felvágtam. Szerintem jó lett. Az állaga teljesen jó, trapista szerű, bár egy picit "caffogós". De tényleg csak egy picit.

Lehet, hogy kicsit jobban, vagy tovább kellett vona préselni... Ettől függetlenül a páromnak is ízlik.

 

 

celebor Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7410

Szép sajt, nem kólis a sok lyuk miatt? Nekem ilyenkor már ezen járna a fejem:) de ha jó íze van akkor biztosan nem az, lehet csak elkezdődött...

Amúgy jók lettek a képek, DSLR vagy kompact?

Előzmény: _Zsolt (7402)
celebor Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7409

Akkor most szombaton délelőtt kezdődik és vasárnap délután ér véget? Vagy vasárnap délután kezdődik és 1 hét múlva délelőtt lesz vége?:))))))

Előzmény: Kecskeb (7407)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7407

"

sehogy :-(

most megneztem,

de  ezen ne muljon, majd megoldjuk

inkabb delelott"

 

 

Szóval délelőtt....vagy délután?

 

:-)))))))

Előzmény: Törölt nick (7406)
Kecskeb Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7405

Elnézést kérek, én csak szeretném megkérdezni, hogy ha már simika eldöntötte, hogy mikor legyen a buli, akkor volnátok szívesek minket is tájékoztatni a végeredményről, hogy kellően tudjunk alkalmazkodni???

:-)))))))))

Anobium Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7404

Hát ja! meg is savanyodott. Ordát már korábban csináltam, most is azt kellett vona. Majd legközelebb...

Előzmény: elefada (7385)
_Zsolt Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7402

Sziasztok.

Bocs hogy bezavarok a szerveződsébe, csak annyit kérdezősködtem, hogy gndoltam megmutatom az elkészült sajtot.

A sajtot a ma felvágtuk. A felvágás oka a türelmetlen kíváncsiság volt.

 

Az illata vagy szaga egyszerűen csak sajtszag volt. Teljesen hétköznapi sajtszag.

Az állaga talán a radírgumira hasonlított.

 

Szóval fogtam a sajtot a kis deszkájával és a felnyiszálás előtt lefotóztam:

 

 

 

Utána vettem egy nagykést és kegyetlenül belevágtam:

 

  

 

A kinézetéről nem tudok nyilatkozni. Nekem tetszik, de ez nem objektív vélemény.

A vágás után megkóstoltuk.

Az állaga kicsit morzsalékos volt, de nem nagyon.

Íze nekem bejött. A párom szerint egy az egyben gomolya. Engem is arra emlékeztet. Bár már sok féle goolyát ettem, így nem tudom melyik az autentikus.

Savas izre számítottam az előrejelzések végett, de nem volt savas vagy savanykás. Viszont édeskés ízt sem éreztem.

Az ízre szerintem a legjobb szó a markáns.

 

Remélem senkit sem zavartam, de dondoltam, ha sokat kérdezősködök, illik a záróakkordokról is beszélni.

Ronnja Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7401

Azzal is csak azért mersz elindulni, mert hosszú az út és addigra kiszellőzik ehető álagura...vagy előreengeded az illóanyagait, hogy tudjuk, érkezésed?

Előzmény: Törölt nick (7400)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7397

hát méltó az enyhe túlzás... első próbálkozás a borhűtőben - nem is iszom előre, mert lehet, hogy úgy rossz, ahogy van... ha véletlenül sikerül, akkor viszem, ha nem, akkor én csak friss sajttal fogok beállítani... az már megyeget - azt hiszem...

Előzmény: genziana (7396)
genziana Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7396

Basszu', má' mindenkinek érik valamilye........

én még azt se tudom, hogy mit vigyek, ami méltó egy ilyen eseményhez:)

genziana Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7395

Nekem elvileg jó...majd hazajön a család és kihírdetem:)

Előzmény: elefada (7383)
genziana Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7394

XDD

Ezért írtam simikának, mert ezt elsőre olvasva, olyan, mintha úgy élnétek, mint egy szép és nagy család:))

Előzmény: Ronnja (7391)
genziana Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7393

Nektek egy férjetek van?;)))

Előzmény: Törölt nick (7381)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7392

Én is ott leszek - szintén pereputtyal. Próbálkozom a belépőmmel, nem tudom sikerül-e... érlelődik - ha minden igaz...

Előzmény: elefada (7383)
Ronnja Creative Commons License 2012.06.12 0 0 7391

Héjhó! egy kissé egyértelműbben írj! még a végén azt hiszik, hogy Rolandom háremet tart....bár ő lehet örülne, én kevésbé vagyok ilyen téren jószívű.

:P

Előzmény: Törölt nick (7381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!