A körülmények nem rosszabbak a fóliában, tehát az íz csak fajtafüggő. Amit boltban veszel fóliás parit, az alapból nem a fóliától, hanem a fajtától íztelen. Ezeket a parikat talaj nélkül, kőzetgyapoton termesztik, folyamatos műtrágyás tápoldatos öntözéssel. Sokan azt gondolják, hogy ezért is íztelenek, de még ez sem igaz. Csak a fajta tehet róla, és az a tény, hogy többnyire nem teljes érésben szedik őket. Mert eladásnál az íz helyett a hosszú pulton tarthatóság a lényeg, így ha éretten szednék le, akkor pár nap alatt már elkezdene romlani. A másik lényeges szempont a gazdának, hogy egyszerre érjenek a fürtök, mert így gazdaságos a szüret. A folyamatos nemesítéseknek hála, ezek a nagyüzemi parik elvesztették a jó ízt adó géneket, ezért ha ezt szabadföldön éretten szednéd le, akkor is íztelen lenne.
Viszont ha bevált, jó ízű fajtát ültetsz fóliába, akkor minden bizonnyal ugyanolyan finom lesz, mint szabadföldön. Még én sem próbáltam, így biztosra nem is mondom, de feltételezem, hogy ez a helyzet :).
Az is lehet hogy a boltit olyan nagyüzemi módon termesztik, hogy amiatt nem jó az íze. Elhiszem neked hogy az otthon termelt fóliás jobb lehet, nem ettem még olyat. :) Most nézegettem, vannak olyan fürtök melyek világosodnak kifelé. Majd csak lesz már valami !
Finom és egészséges paradicsomokat kívánok neked is!
Nekem van fóliában is néhány tő paradicsom, és szabadföldön a zöme. Tavaly sokféle volt fóliában és én nem igazán vettem észre ízbéli különbséget... De lehet hogy csak nekem nem elég kifinomult az ízlésem.
Az a baj, hogy palánta korú már régen volt a paradicsomod ahhoz képest, ameddig kitart egy rezes permetezés hatása.
Régebben nem permeteztem. Idén éreztem késztetést erre, a tavalyi monszun esőzés hatására történt teljes paradicsom pusztulás miatt. Én a Cuproxat-ot használom. Eső előtt ha sikerül megszórom, és eső után amint felszárad mindjárt. Permetezés után 7 napra fogyasztható a paradicsom. Ha ilyet használsz nem perzsel, munka egészségügyi várakozási idő nincsen.
Megelőzésképpen hetente érdemes lenne használni. Én kicsit hanyag vagyok, így csak veszély esetén szórom. :)
Ha már beteg, akkor a kontakt Dithan nem sokat ér...
Ha már így jártál, és nem lehet mechanikusan, a beteg levelek leszedésével, és az egészséges levek megvédésével kezelni a problémát, akkor keress Curzate nevű szert, az valamilyen szinten gyógyítja is a növényt a gyártó ígéretei szerint...
Ha nagy a veszélye a fertőzéseknek, akkor nehéz csak kontakt szerekkel védekezni... Mert szinte 2 naponta kellene fújni, a növekedést, és eső után azonnal, ha meg több napig olyan idő jön, amikor nem lehet bevonni vele a növényt, mert esik, vagy nagyon fúj a szél, vagy nem érsz rá, akkor csak a felszívódó a megoldás.
Nagyon köszönöm a válaszokat! Természetesen én sem vagyok híve a permetezésnek, de a tavalyi vész után nem láttam más lehetőséget. Esetleg tudtok jobb megoldást paradicsomvész ellen? Palánta korukban kaptak rézoxi-kloridot, de ennek ellenére elkezdtek barnulni a levelek a múlt heti esők után. Sőt, most a tegnap esti eső és a lehűlés miatt tartok tőle, hogy pár nap múlva meg kell ismételni a Dithane-t.
Megértem, és tudom hogy sok előnye van a fóliának. Én viszont nem tenném fóliába a paradicsomomat ha módomban áll szabadban tartani. Még így sem, hogy naponta jelentkezhetnek kockázati tényezők. Számomra nagy érték hogy itthon van pár tő, és azt az íz amit a szabadtéri termesztés ad, a leggondosabb fóliás nevelés sem tudja produkálni.
Sajnos még mindig nem érik, így a piacon veszek pár szem fóliásat mikor már nagyon szenvedek érte.
Bár nem tőlem kérdezted, csak gondoltam, hozzászólok. :) Szóval jogos a kérdés, mert ha nem megfelelő az üvegház/fóliasátor, nem elég a szellőzőfelület, nem elég a magasság, akkor problémás lehet. Viszont talán több előnye van, mint hátránya egy kisebb fóliának is. Hiszen szabadföldön általában nem tudod szabályozni az esőt, így ha sok az eső, mellé jön a meleg, akkor a paradicsom könnyen betegszik. Az eső ellen máris megoldást jelent a fóliaház, persze az öntözésről így gondoskodni kell.
A modern üzemi paradicsom- és paprikatermesztés már kizárólag üvegházban történik, ahol vegyszeres növényvédelmet már szinte sehol sem alkalmaznak, mert rovarkártevők ellen a természetes ellenségeiket (általában fürkészdarazsakat) telepítenek be az üvegházba, a beporzáshoz méheket telepítenek be. Gombás betegségek ellene többnyire egyáltalán nem kell védekezni.
Hozzá kell tenni, hogy egy ilyen modern üvegházba csak fertőtlenítés után léphet az ember, a belmagasság minimum 3m, de ma már 6 méternél kezdődnek a modern üvegházak. A belső páratartalom, hőmérséklet, árnyékolás, szellőztetés és az öntözés-tápozás számítógéppel vezérelt. Tehát itt nem csoda, hogy nem kell védekezni vegyszerrel, de egy házi fóliában nyilván más a helyzet. Ha az ember odafigyel a szellőztetésre, akkor szerintem abszolút jobb lehet a helyzet, mint szabadföldön. Itt vannak páran, akik már évek óta termesztenek paradicsomot saját fóliaházban és eddig csak jó tapasztalatokat hallottam tőlük. Nekem saját tapasztalatom sajnos nincs, de szabadföldön már elég sok problémám volt az esővel és a betegségekkel, ezért ha lenne rá módom, akkor én is bevinném őket fóliába :).
Erdély leghidegebb pontján lakom hegyvidék, majdnem 800 méter tengerszint feletti magasában ahol az éjszakai és a nappali hőmérséklet között nyáron nem ritkán akár 30 fok eltérés is van . Aztán későre tavaszodik korán lefagy a termés,ezért is termesztek üvegházban paradicsomot ugyanis szabad kerti földben nem terem meg, ahogy a paprika , dinye ,szőlő se . Sőt a kukorica se érik be besílózzák szárastól az állatoknak .
Az üvegházban tényleg kicsit másabb a a paradicsom gondozása fontos a rendszeres egyenletes öntözés, szellőztetés ,heti egyszeri permetezés ,ami ha egyszer kimarad már a betegség egyből felüti a fejét .
Én áprilisban a palántázás után egyszer beöntöztem Trifenderes vízzel, májusban az esők előtt egyszer megpermeteztem rendesen Ridomil Gold Plussal, és junius elején egyszer az állomány kb negyedrésze kapott egy kis maradék Amistart, de kifogyott a permetező és a többinek nem jutott. Itt tartok, egyelőre egészséges minden.
Nemrég öreg néne megmondta, hogy ha majd kapja a nyarat csodát látok, ez bebizonyosodni látszik, ha ezen a kis paprikán már 8 termésem lesz, akkor nagyon örülök majd. Viszont lehet ismételten átteleltetem, ez van tervben, ha csak el nem pusztul majd. Rajtam nem múlik :)
Ezért kell több fajtát ültetni és ha szükséges permetezni. Tavaly is a fagyokig szedtük a szabadföldön termett paradicsomot meg uborkát. A fóliában is biztos vannak gondok, csak mások. Ott is permetezel ugye?
Igazi különbséget az ízben én nem találok a 9 méteres fóliámba délelőtt keletről, délután nyugatról elég jól besüt a nap . Viszont ha van egy 4-5 napos hűvös-esős idő nyáron akkor a paradicsomnak szabadföldön kakukk.
Én nem értek hozzá, azért kérdezem, hogy a paradicsomnak nem ártalmas üvegházban nevelkedni? Nem túl párás? Úgy gondolom, szabadban nem betegszenek annyira a parik, és az ízük is jobb nem?