A cefrét fedő gáz hőtágulása okozhatja. Ha leáll az erjedés a cefre hőmérséklete csökken ezálltal az azt borító gázé is. Ha kotyogód van a gáz visszafele is tud közlekedhi. Aztán a hőmérséklet emelkedésével az ismét tágulásnak induló gáz távozik a kotyogón. Szerintem. Én a zajos erjedést követően légmentesen zárok ekkor már kevés a gázkéoződés és a gázcsere is kizárt.
Régóta olvasgatom a fórumot, sokat tanultam az itt leírtakból és egyre jobb nedű folyik ki a hűtő csövén...
A következő problémával fodulok hozzátok:
A faeper cefrém szépen forrogatott, aztán egyre lassult, nem is volt semmi probléma tegnap előttig. Tegnap azonban még mindig kotyogott, igaz nagyon lassan. Felnyitottam a hordó tetejét, és észrevettem, hogy helyenként elkezdett penészedni a cefre teteje. Gyufapróba: le lehetett nyomni a cefre tetejéig, semmi CO2. Főerjedés után már nem nyitogattam, levegőt nem kaphatott. A penészt gyorsan eltávolítottam, aztán főzés. Szerencsére a pálinkán még nem érződik smmi rossz íz.
Kérdéseim a következők:
- Ha a kotyogó lassan "kotyog" akkor valami gáz keletkezik, de CO2 nem volt, akor vajon mi?
- Ha a cefre teljesen kierjedt akkor nem kéne lesüllyednie a sűrűjének, és a lének lenni legfelül? Vagy ez a faeperre nem igaz? (A többi: alma, körte, stb. esetén így volt.)
- Hova tűnt a CO2? Amikor utoljára lezártam színig volt vele a hordó.
- Hogyan lehet védekezni az ilyen penészesedés ellen?
Persze, értem én. Ha jól értem egyébként, azokban a NyEur országokban, ahol van bérfőzés, ott ilyen 1000 hlf alatti, melléktevékenységként űzött mikrovállalkozásokban történik. A mi rendszerünk teljesen idegen az EU-ban.
Nekem egyébként mindig az a véleményem, hogy ha akarunk magyar pálinkaimázst építeni, akkor lényegesen könnyíteni kéne a hivatásos főzdék szabályozásán.
"Az ország nagy részén még 33-35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek."
Írtad ezt már, de nem tartod fúrcsának hogy ezt a mennyiséget 500 embernek főzi. Az a kisüzem ami magának főz és értékesít. Az meg nem adómentes 1 l-ig sem.
Ugye, a saját szeszgyáraink mentek panaszkodni az EU-ba.
Annak idején be lett linkelve egy-két jogi anyag. Abból én azt szűrtem le, hogy az 1000 hlf éves termelést meg nem haladó kisüzemekkel nem foglalkozik az EU. Vagyis amibe igazán bele lehet kötni, az az 1000hlf éves termelés feletti bérfőzdékben történő adómentes bérfőzetés. Márpedig a bérfőzdés, ha ebből él, akkor sokkal többet főz.
Egyébként ha a magánfőzőnek mondjuk a személyi jövedelembevallással együtt be kellene vallania az éves lefőzött pálinkamennyiséget, és befizetni az adót, regisztrációs és bejelentési kötelezettség nélkül, az szerintem megfelelne a brüsszelieknek is. A mi szeszgyárainknak biztos nem.
"A házilag főzött pálinkára a magyar szabályok 50 liter alatt teljes jövedelemadó-mentességet adnak, ha az nem kerül kereskedelmi forgalomba, holott az uniós szabályok szerint a kedvezmény mértéke legfeljebb 50 százalékos lehet. A magyar pálinka ügyében már 2010 októberében elindult a brüsszeli vizsgálat, de az – habár látható volt, hogy uniós jogot sért a magyar szabályozás – csak most lépett a kötelezettségszegési szakaszba. Haa szabályozást nem változtatjuk meg két hónapon belül, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet."