Simika nézd csak, ettől már meglehet ijedni:)) Majdnem ledombtam a földre mert amikor megfogtam belesült a kezem a penészbe, alatta meg a kenőcsös sajt féle krém:S Megkóstolni megkóstoltam, nekem nem ízlik...kicsit hasonlít a márványsajtra, ízre is meg állagra is de mellette ott van az erős pince penész jelenlét és az nem valami jó...Összegezve: Borospince érlelés - 1-es.
Nekem is volt olyan sajtom, amire azt mondtam kidobom...../fel is tettem ide a képet/ elvileg rúzsos volt, egyszer-kétszer lemostam sóslébe, meg sóssavóba, kiraktam a nyári konyhába...mondván légy ami akarsz......má' annak is volt lábszaga......és ollan finomka sajocska lett....bár én csak egy falatot ettem a lábszaga miatt, de az uram levágott belőle egy jó darabot, kiült a kertbe...és egy pohár sör társaságában megette:) és azt mondta eddig ez volt a legjobb sajom amit valaha készítettem:)
Nekem is tetszik a sajtod, szerintem nincsen semmi baja így képről, örülj neki hogy lábszagú:)) én örülnék ha ilyeneket tudnék varázsolni! Az utolsó pince éréses tesztemet ha látnád akkor már nem is lenne semmi bajod a sajtoddal mert az szerintem tuti megromlott sajnos...
a brevi az baktérium:-) a fehérpenész szerintem penicilin, de nem biztos, nem látom igazán.szerintem mosogasd még, aztán meglátod, mi lesz belőle.de elefada tuti jobban tudja, mint én, úgyhogy már várom a válaszát
azért brevis az összes, mert magas a páratartalom:-) gyakrabban szellőztesd a hűtőt, és le is dörzsölheted akár sóval, akkor nem lesz rúzsos. de a penész nem rossz a sajton, annyira finomra tud alatta érni a sajttészta, hogy kár ledörzsölni.csak várd ki az idejét, hogy megérjen, ne vágd föl mindjárt, ahogy megjelenik rajta. meg hogy büdös? az nem baj:-)) nekem volt olyan büdös sajtom is, hogy mikor kinyitottam a dobozát, futott, ki merre látott, de fantörpikus íze volt
szia, átlag 8 óra kell 1kg sajtra.persze függ a sajt típusától és a sólé hőfokától is-ideális 12-14 fok, a félkemény sajt meg több időt igényel a sóban, mint pl a gomolya
Szerintetek ez koli? vagy csak, mivel elfelejtettem anyát készíteni, ezért simán kis tejben kevertem ki a chn-t, és szerintem többet raktam bele, mint kellett volna...
A kólis sajtnak nem tudom milyen az íze, még nem volt szerencsére de elvileg elüt a többítől és egyértelműen egy rossz, kesernyés ízt ad neki. A tapasztaltabbak többet tudnának mondani erről. Ha termizáltad a tejet akkor nagy valószínűséggel el kellett pusztuljon a kóli ha olyan volt, ilyenkor lehet még utófertőzés. Ha meg nyerstejből készítetted akkor is elő szokott fordulni (legfőképp nyáron nagy melegben) mivel nincsen hőkezelés. A többiek itt azt szokták javasolni, hogy savanyítással, hűtővel legyőzhető a kóli mert a megfelelő baktériumokat tamogatja a két kezelés.