Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7462

:-)

Előzmény: Törölt nick (7460)
elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7461

Mert átviszed az egyikről a másikra.

Előzmény: Törölt nick (7443)
elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7459

Tuti, hogy nincs nagy tapasztalatom a kéregflórás érleléshez, de ezen a sajton látszik, hogy igéretes.

A fehér penész szerintem is penicilin.

Előzmény: Törölt nick (7448)
elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7458

KIRÁLY:-)))

szobahőn? szinte hihetetlen.

Vékony, börszerű kéreg, mázlista:-)

Sajna nekem ebben nincs tapasztalatom, de hagynám a maga utját járni, nem mosogatnám.

Ha kezd folyosodni csomagold, s rakd hütőbe, vasárnap meg hozd, hogy jól megszakértjük.:-)))

 

Előzmény: Törölt nick (7436)
elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7457

szerintem is.

Előzmény: Törölt nick (7434)
elefada Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7456

Ha a szemem nem csal, vajsavas és kólis.

Silós tej, azok a nagy dióhély szerű lyukak utalnak rá.

Előzmény: Kriszkrosz1 (7433)
ferdor Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7455

Kedves kecskefejő és sajtkészítő sorstársaim

Érdeklődnék, hogy pontosan mikor lessz az összeröffenés, mert én nem nagyon szeretnék ebből az illusztris társaságból kimaradni!

celebor Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7454

 

Simika nézd csak, ettől már meglehet ijedni:)) Majdnem ledombtam a földre mert amikor megfogtam belesült a kezem a penészbe, alatta meg a kenőcsös sajt féle krém:S Megkóstolni megkóstoltam, nekem nem ízlik...kicsit hasonlít a márványsajtra, ízre is meg állagra is de mellette ott van az erős pince penész jelenlét és az nem valami jó...Összegezve: Borospince érlelés - 1-es.

 

30nap:

 

genziana Creative Commons License 2012.06.15 0 0 7453

Aztaaaaa, nagyon guszta.......

Nekem is volt olyan sajtom, amire azt mondtam kidobom...../fel is tettem ide a képet/ elvileg rúzsos volt, egyszer-kétszer lemostam sóslébe, meg sóssavóba, kiraktam a nyári konyhába...mondván légy ami akarsz......má' annak is volt lábszaga......és ollan finomka sajocska lett....bár én csak egy falatot ettem a lábszaga miatt, de az uram levágott belőle egy jó darabot, kiült a kertbe...és egy pohár sör társaságában megette:) és azt mondta eddig ez volt a legjobb sajom amit valaha készítettem:)

No azóta se tudok olyant........

Előzmény: Törölt nick (7436)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7452

nem tudok sehova menni az állatoktól, plusz vizsgaidőszakom van:(

Előzmény: Törölt nick (7450)
celebor Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7451

Nekem is tetszik a sajtod, szerintem nincsen semmi baja így képről, örülj neki hogy lábszagú:)) én örülnék ha ilyeneket tudnék varázsolni! Az utolsó pince éréses tesztemet ha látnád akkor már nem is lenne semmi bajod a sajtoddal mert az szerintem tuti megromlott sajnos...

Előzmény: Törölt nick (7436)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7449

imádom a rúzsos sajtokat

majd megpróbálok csinálni. erősebbet, mint a pálpusztai, az gyenge kezdő:)

Előzmény: Törölt nick (7443)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7448

a brevi az baktérium:-) a fehérpenész szerintem penicilin, de nem biztos, nem látom igazán.szerintem mosogasd még, aztán meglátod, mi lesz belőle.de elefada tuti jobban tudja, mint én, úgyhogy már várom a válaszát

Előzmény: Törölt nick (7446)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7445

még annyit, hogy folyósodik, persze, mert érik.ilyenkor tedd hidegebbre, hogy lelassuljon az érés, vagy pedig gyorsan edd meg:-)

Előzmény: Törölt nick (7443)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7444

azért brevis az összes, mert magas a páratartalom:-) gyakrabban szellőztesd a hűtőt, és le is dörzsölheted akár sóval, akkor nem lesz rúzsos. de a penész nem rossz a sajton, annyira finomra tud alatta érni a sajttészta, hogy kár ledörzsölni.csak várd ki az idejét, hogy megérjen, ne vágd föl mindjárt, ahogy megjelenik rajta. meg hogy büdös? az nem baj:-)) nekem volt olyan büdös sajtom is, hogy mikor kinyitottam a dobozát, futott, ki merre látott, de fantörpikus íze volt

Előzmény: Törölt nick (7443)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7441

nemtom, micsnátá, de gyönyörűűűű

Előzmény: Törölt nick (7436)
Komondortanya Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7440

Azért ez durva....:):):)

Előzmény: Törölt nick (7439)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7439

szia, kiderült, hogy csak egy dagadt disznó:-))) fő, hogy 2 állatorvos is kitapintotta benne a kecsit:-))) de nem baj, így is imádom

Előzmény: Komondortanya (7438)
Komondortanya Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7438

Mi lett a két nap múlva ellő kecskéddel?

Előzmény: Törölt nick (7437)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7437

hisz mindkettő fantasztikus!!!

Előzmény: Törölt nick (7436)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7435

szia, átlag 8 óra kell 1kg sajtra.persze függ a sajt típusától és a sólé hőfokától is-ideális 12-14 fok, a félkemény sajt meg több időt igényel a sóban, mint pl a gomolya

Előzmény: _Zsolt (7323)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7434

csillus, szerintem ez nem kóli, csak erjedési lyuk

Előzmény: genziana (7432)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7433

a tej nem a legjobb - ezt miből látod? 

Előzmény: elefada (7429)
genziana Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7432

 

Szerintetek ez koli? vagy csak, mivel elfelejtettem anyát készíteni, ezért simán kis tejben kevertem ki a chn-t, és szerintem többet raktam bele, mint kellett volna...

celebor Creative Commons License 2012.06.14 0 0 7431

A kólis sajtnak nem tudom milyen az íze, még nem volt szerencsére de elvileg elüt a többítől és egyértelműen egy rossz, kesernyés ízt ad neki. A tapasztaltabbak többet tudnának mondani erről. Ha termizáltad a tejet akkor nagy valószínűséggel el kellett pusztuljon a kóli ha olyan volt, ilyenkor lehet még utófertőzés. Ha meg nyerstejből készítetted akkor is elő szokott fordulni (legfőképp nyáron nagy melegben) mivel nincsen hőkezelés. A többiek itt azt szokták javasolni, hogy savanyítással, hűtővel legyőzhető a kóli mert a megfelelő baktériumokat tamogatja a két kezelés.

Milyen géped van?

Előzmény: _Zsolt (7414)
elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7430

10-15 fokon igen

Előzmény: Anobium (7428)
elefada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7429

Neked is azt tanácsolom, ha félkeményt készítesz, azt érleld pár hétig, csak akkor sajtosodik.

A tej, látszik nem a legjobb,lehet, érdemes lenne máshonnét beszerezni.

Előzmény: _Zsolt (7402)
Anobium Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7428

Igazad van, csak már nagyon kiváncsi voltam, hogy milyen lehet.

Remélem mostantól minden héten tudok csinálni egy sajtot. Ezeket már biztos tovább érlelem. Persze a lágysajtot is ki akarom próbálni.

Egyébként a sófürdő után (mivel nincs kamrám, pincém) egyből hűtőbe raktam. Szerintem ott kb. 10-15 fok lehet. Ott érlelődik a sajt?

Előzmény: elefada (7424)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7427

valami alakul a penészemmel - megfogdostam a sajtokat, olyan bársonyos itt-ott... csak a karbonpor szine miatt nem annyira látszik...

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7426

Köszi!

Előzmény: elefada (7422)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!