Keresés

Részletes keresés

Prophet09 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70186

Szép estét Mindenkinek!

 

A napokban sikerült lefőznöm az első pálinkámat. A cefre Germersdorfi csersznyéből készült, keverőszárral és budafoki élesztővel megbolondítva, illetve 1 kg cukor közreműködésével. Így lett kb 20 liter cefrém ami 10 nap alatt szépen kiforrt.  Itt szeretném megköszönni a fórumozók soha el nem fogyó lelkesedését aminek hála szinte minden kérdésemre megtaláltam a választ, illetve Snapszmesternek a tanácsokért amit az oldalán találtam. A lefőzés egy 35 literes csuparéz eszközzel történt, így kaptam közel 4 liter alszeszt. Az első 1,7 liter csodálatosan kristálytiszta volt, a második már opálos, a maradék szintén. A finomításnál az első 0.35 liter 86 fokkal indult, a második 81, aztán 79, 69, és végül 45. Itt abbahagytam a főzést, ahogyan olvastam. Őszinte leszek, a művelet alatt nem kóstoltam a párlatot. Nyilván ez hatalmas hiba és szentségtörés, de sajnos semmilyen referenciával nem rendelekeztem cseresznyepálinkából, így inkább látás és szaglás alapján értékeltem(ameddig finom illata van és tiszta addig jó ). A végeredmény 1,9 liter kristálytisza pálinka lett aminek alkoholfoka 72v/v hőmérsékletkompenzáció nélkül.

A fentiek alapján nyilvánvaló hogy számos hibát elkövettem. Mielőtt hozzáláttam a pálinkafőzéshez átnyálaztam a Sólyom Lajos féle bibliát, illetve a 2010-es kiadású Békési-Csarnai Házi pálinkafőzés könyvet is. Elsőként a kóstolás a legnagyobb, ami többé nem fordul elő illetve talán az hogy az alszeszt  a második főzés előtt jóval 25 fok fölött hagytam.(Erről egyik könyvben sem esik szó, viszont Snapszmester idevonatkozó tanácsát későn olvastam) Persze a sok elmélet nem pótólja a gyakorlatot, az pedig úgyis megjön. Most tartok ott hogy szeretném beállítani az alkoholfokot. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy rakhatom e hűtőbe a pálinkát illetve a desztvizet az azonos hőmérséklet kedvéért és higíthatom e így, vagy ez hidegen nem működik? Illetve hogy megfelelő pihentetés után van e valaki bátor Pesterzsébet környékén aki nálam jártasabb és véleményezné a végeredményt? :)

 

Üdv, B.

csep-el Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70185

Mondtam telefonon! Már nincs meg. Kb 45cm-től volt visszafelé. Tavaszi vágás,nem volt repedt.

 Még szil fám van ha az jó valamire,kb 50 cm.től.130-140 hosszú.

 üdv!

Előzmény: hal65 (70168)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70184

Az első 2 kilót kidobtam. mert jött a rossz idő és a 3. napra totál beecetesedett.

Azóta: turmixolás után hűtő, 2-3 napot simán kibírt mindenféle gázképződés nélkül.

A 3.-4. napra összejött kb 20 kilóhoz ment élesztő, 1 egység napfény, 1dl kénsav 37fokos 3 liter vízben oldva.

Szépen forr, az első adag lassan főzésre kerül.

A sav mennyisége jó lehet kb. ?

 

Előzmény: norris53 (70183)
norris53 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70183

Pálinkás jó napot !

Nem hisztek nekem !!!

A faeper annyira instabil > hogy mire 10 km -ről haza érsz vele lehet hogy már meg is indult a romlás > én azzal kezdem ahogy le ráztam és haza vittem > hogy levél és gally eltávolítása után rögtön zúzás és savazás ( szebben mondva hogy a savazás ellenesek is elfogadják ) PH érték beállítás :-) >élesztő  és ha sötét akkor kis napfény :-)

A faeper nem viseli el azt hogy napokig teszel hozzá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ezért ülök autóba és kb 10 fa rázása ad annyit hogy azt már érdemes cefrézni ! Ha ezt le "másolod "iható pálinkát főzhetsz belőle !

Baracilin Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70182

- Ha a kotyogó lassan "kotyog" akkor valami gáz keletkezik, de CO2 nem volt, akor vajon mi?

-> vagylassan utóerjed, vagy ahogy nappal melegszik az idő, ugy melegszik acsefre és a felette lévő levegő hőmérséklete, így nő a hordóban a nyomás és néha buggyan egyet egyet. (Éjjel meg kihűl és visszafelé szív)

 

- Ha a cefre teljesen kierjedt akkor nem kéne lesüllyednie a sűrűjének, és a lének lenni legfelül? Vagy ez a faeperre nem igaz? (A többi: alma, körte, stb. esetén így volt.)

->nem mindig süllyed le a bunda teljes része.

 

- Hova tűnt a CO2? Amikor utoljára lezártam színig volt vele a hordó.

->A hordó nem zár légmentesen és lassan elillan belőle.

 

- Hogyan lehet védekezni az ilyen penészesedés ellen?

->gyümölcsöt alaposan megmosni és a PH értéket beállítani. (A faepret célszerű minél előbb lefőzni kb már az 5. napon)

Előzmény: Cefre86 (70156)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70181

küld emailt-és küldök bnevált dióreceptet.

Előzmény: leparlo02 (70174)
vf1 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70180

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

 

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70149)
stapika Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70179

??

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70177)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70178

a kemeny kapitalizmusban szigoru pontossäggal kezelik a szamolgepet a Germän finännzok!

Előzmény: TINTUS (70163)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.23 0 0 70177

üdvözlök mindenkit!

 

örülnek neki! :-)))

meg forr a probacefreeböl az eggyik hordo, amäsikkal problema van mert nagyon lassan bugyborekol.

 

Előzmény: stapika (70157)
vf1 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70176

Nem diólikőrt szeretnél?

Előzmény: leparlo02 (70174)
stapika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70175
Előzmény: snapszmester (70165)
leparlo02 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70174

Pálinkásat

 

A kedves kollegák közűl tudna valki segíteni hogyan készítsek jó dió pálinkát?

 

Recept

Készítési folyamat?

 

 

Köszi előre is

sogi01 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70173

Én írtam az időjárásjelentést. Nálunk volt is vihar hajnalban szerencsére jég nem volt benne

de felhőszakadás igen.

Előzmény: potypenka (70155)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70172

Azt nem tudom, hogy milyen a mazsola pálinka, de tudtommal a mazsola is szőlő, csak aszalják. Tudom, nem magyar szőlőből készül.

jatti

Előzmény: snapszmester (70165)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70171

Nagyon szívesen máskor is!

Egészségedre a szamócát!

 

Előzmény: senset (70146)
lyuko Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70170

HORDÓT

Előzmény: lyuko (70169)
lyuko Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70169

Borsod, szabolcs hajdú megyében keresek jó állapotú tölgyholdót.

 

Gönci méretűt esetleg kicsit nagyobbat de semmi esetre sem több száz literest.

 

 

hal65 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70168

Mikori vágás?

Milyen vastag rönkök?

Előzmény: csep-el (70167)
csep-el Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70167

Üdv!

 Ha valaki faeper hordót akar csináltatni,akkor nálam van hozzá alapanyag eladó. Nincs feldeszkázva,még rönkben van. Érdeklődeni csak telefonon 0620-465-7842  Szép egyenes, vastag,hosszú rönkök!

 Egerben van.

 Üdv!

 BJ

bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70166
A cefrét fedő gáz hőtágulása okozhatja. Ha leáll az erjedés a cefre hőmérséklete csökken ezálltal az azt borító gázé is. Ha kotyogód van a gáz visszafele is tud közlekedhi. Aztán a hőmérséklet emelkedésével az ismét tágulásnak induló gáz távozik a kotyogón. Szerintem. Én a zajos erjedést követően légmentesen zárok ekkor már kevés a gázkéoződés és a gázcsere is kizárt.
Előzmény: Cefre86 (70156)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70165

Már bocsánat, de nagyon sz.. forrásaid lehetnek.

A legjobb pálinka amit ittam mind gyümölcsből és szőlőből készűlt.

Előzmény: SpencerGool (70160)
vfary Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70164

helló

milyen lett a kihozatalod??

 

Üdv

Előzmény: Cefre86 (70156)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70163

bocsánat elírtam ... fél literes főző... de ez se sokkal szaporább......

Előzmény: TINTUS (70162)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70162

féldecis főző?? Nem valami szapora..... Bár, ha nyögdíjas vagy az idő nem számít.

 

 

Hal kollegának itt is dícséret !!

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70152)
hal65 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70161

Te szegény.

Hát tölts rá! :-)

Előzmény: stapika (70159)
SpencerGool Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70160

A legjobb pálinkát amit ittam, azt mazsolából csinálták

stapika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70159

Volt:-)

Előzmény: hal65 (70158)
hal65 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70158

Benned?

 

Előzmény: stapika (70157)
stapika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 70157

Alkohol fok?:-)

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!