Nah elgondolkodtam a kérdésemen, és rájöttem butaság. :) Ha frigóba rakom a dolgokat akkor végképpen fals eredményt olvasok majd le a fokolóról hizsen messze lesz a 20 fok. Megnéztem a kompenzációs táblázatot, a dolog úgy működhet, hogy ha egyszerre veszem ki akkor többé kevésbé egyszerre melegednek majd szobahőmérsékleten, de a hőmérőzést nem tudom elkerülni.
A napokban sikerült lefőznöm az első pálinkámat. A cefre Germersdorfi csersznyéből készült, keverőszárral és budafoki élesztővel megbolondítva, illetve 1 kg cukor közreműködésével. Így lett kb 20 liter cefrém ami 10 nap alatt szépen kiforrt. Itt szeretném megköszönni a fórumozók soha el nem fogyó lelkesedését aminek hála szinte minden kérdésemre megtaláltam a választ, illetve Snapszmesternek a tanácsokért amit az oldalán találtam. A lefőzés egy 35 literes csuparéz eszközzel történt, így kaptam közel 4 liter alszeszt. Az első 1,7 liter csodálatosan kristálytiszta volt, a második már opálos, a maradék szintén. A finomításnál az első 0.35 liter 86 fokkal indult, a második 81, aztán 79, 69, és végül 45. Itt abbahagytam a főzést, ahogyan olvastam. Őszinte leszek, a művelet alatt nem kóstoltam a párlatot. Nyilván ez hatalmas hiba és szentségtörés, de sajnos semmilyen referenciával nem rendelekeztem cseresznyepálinkából, így inkább látás és szaglás alapján értékeltem(ameddig finom illata van és tiszta addig jó ). A végeredmény 1,9 liter kristálytisza pálinka lett aminek alkoholfoka 72v/v hőmérsékletkompenzáció nélkül.
A fentiek alapján nyilvánvaló hogy számos hibát elkövettem. Mielőtt hozzáláttam a pálinkafőzéshez átnyálaztam a Sólyom Lajos féle bibliát, illetve a 2010-es kiadású Békési-Csarnai Házi pálinkafőzés könyvet is. Elsőként a kóstolás a legnagyobb, ami többé nem fordul elő illetve talán az hogy az alszeszt a második főzés előtt jóval 25 fok fölött hagytam.(Erről egyik könyvben sem esik szó, viszont Snapszmester idevonatkozó tanácsát későn olvastam) Persze a sok elmélet nem pótólja a gyakorlatot, az pedig úgyis megjön. Most tartok ott hogy szeretném beállítani az alkoholfokot. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy rakhatom e hűtőbe a pálinkát illetve a desztvizet az azonos hőmérséklet kedvéért és higíthatom e így, vagy ez hidegen nem működik? Illetve hogy megfelelő pihentetés után van e valaki bátor Pesterzsébet környékén aki nálam jártasabb és véleményezné a végeredményt? :)
A faeper annyira instabil > hogy mire 10 km -ről haza érsz vele lehet hogy már meg is indult a romlás > én azzal kezdem ahogy le ráztam és haza vittem > hogy levél és gally eltávolítása után rögtön zúzás és savazás ( szebben mondva hogy a savazás ellenesek is elfogadják ) PH érték beállítás :-) >élesztő és ha sötét akkor kis napfény :-)
A faeper nem viseli el azt hogy napokig teszel hozzá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezért ülök autóba és kb 10 fa rázása ad annyit hogy azt már érdemes cefrézni ! Ha ezt le "másolod "iható pálinkát főzhetsz belőle !
- Ha a kotyogó lassan "kotyog" akkor valami gáz keletkezik, de CO2 nem volt, akor vajon mi?
-> vagylassan utóerjed, vagy ahogy nappal melegszik az idő, ugy melegszik acsefre és a felette lévő levegő hőmérséklete, így nő a hordóban a nyomás és néha buggyan egyet egyet. (Éjjel meg kihűl és visszafelé szív)
- Ha a cefre teljesen kierjedt akkor nem kéne lesüllyednie a sűrűjének, és a lének lenni legfelül? Vagy ez a faeperre nem igaz? (A többi: alma, körte, stb. esetén így volt.)
->nem mindig süllyed le a bunda teljes része.
- Hova tűnt a CO2? Amikor utoljára lezártam színig volt vele a hordó.
->A hordó nem zár légmentesen és lassan elillan belőle.
- Hogyan lehet védekezni az ilyen penészesedés ellen?
->gyümölcsöt alaposan megmosni és a PH értéket beállítani. (A faepret célszerű minél előbb lefőzni kb már az 5. napon)
Ha valaki faeper hordót akar csináltatni,akkor nálam van hozzá alapanyag eladó. Nincs feldeszkázva,még rönkben van. Érdeklődeni csak telefonon 0620-465-7842 Szép egyenes, vastag,hosszú rönkök!
A cefrét fedő gáz hőtágulása okozhatja. Ha leáll az erjedés a cefre hőmérséklete csökken ezálltal az azt borító gázé is. Ha kotyogód van a gáz visszafele is tud közlekedhi. Aztán a hőmérséklet emelkedésével az ismét tágulásnak induló gáz távozik a kotyogón. Szerintem. Én a zajos erjedést követően légmentesen zárok ekkor már kevés a gázkéoződés és a gázcsere is kizárt.