Köszönöm a válaszokat. Azért írtam, hogy 3 részletbe gyűjtöttem az alszeszt, mert az üvegeim 1,7 literesek voltak. Az első valóban teljesen tiszta volt, a második már opálos, a maradék szintén. A kozmaolaj leválasztás tényleg elmaradt, habár egyik említett könyv sem beszél róla, a fórumhoz és az oldaladhoz pedig telken igencsak korlátozott a hozzáférésem. No de sebaj, érik még barack, szilva, körte is. :) Ma beállítom az alkoholfokot, ügyelve a hőmérsékletre. A hűtős ötlet csak azért merült fel bennem hogy elkerüljem a desztvíz és a párlat különböző hőfokát amitől zavarosodhat, de már látom hogy zsákutca. A kóstolást a következő héten vagy az azt követőn nyélbe is üthetnénk, ha élhetek a felajánlással. :)
A hőmérőzést nyílván nem tudod és nem is lehet elkerülni. Egy a fontos, hogy a desztvíz és a pálinka azonos hőmérsékletűek legyenek. Egyébként miért akarod hűtőbe tenni? Ezt nem vágom...vagy lemaradtam valamiről? Mikor én higítok, akkor szimplán a lakásban van a pálinka és a víz is.
(Nálam a szentségtörés ott kezdődött, mikor leírtad, hogy cukrot tettél hozzá :) De ez az én egyéni véleményem, amiért már kaptam hideget, meleget :) )
Nah elgondolkodtam a kérdésemen, és rájöttem butaság. :) Ha frigóba rakom a dolgokat akkor végképpen fals eredményt olvasok majd le a fokolóról hizsen messze lesz a 20 fok. Megnéztem a kompenzációs táblázatot, a dolog úgy működhet, hogy ha egyszerre veszem ki akkor többé kevésbé egyszerre melegednek majd szobahőmérsékleten, de a hőmérőzést nem tudom elkerülni.
A napokban sikerült lefőznöm az első pálinkámat. A cefre Germersdorfi csersznyéből készült, keverőszárral és budafoki élesztővel megbolondítva, illetve 1 kg cukor közreműködésével. Így lett kb 20 liter cefrém ami 10 nap alatt szépen kiforrt. Itt szeretném megköszönni a fórumozók soha el nem fogyó lelkesedését aminek hála szinte minden kérdésemre megtaláltam a választ, illetve Snapszmesternek a tanácsokért amit az oldalán találtam. A lefőzés egy 35 literes csuparéz eszközzel történt, így kaptam közel 4 liter alszeszt. Az első 1,7 liter csodálatosan kristálytiszta volt, a második már opálos, a maradék szintén. A finomításnál az első 0.35 liter 86 fokkal indult, a második 81, aztán 79, 69, és végül 45. Itt abbahagytam a főzést, ahogyan olvastam. Őszinte leszek, a művelet alatt nem kóstoltam a párlatot. Nyilván ez hatalmas hiba és szentségtörés, de sajnos semmilyen referenciával nem rendelekeztem cseresznyepálinkából, így inkább látás és szaglás alapján értékeltem(ameddig finom illata van és tiszta addig jó ). A végeredmény 1,9 liter kristálytisza pálinka lett aminek alkoholfoka 72v/v hőmérsékletkompenzáció nélkül.
A fentiek alapján nyilvánvaló hogy számos hibát elkövettem. Mielőtt hozzáláttam a pálinkafőzéshez átnyálaztam a Sólyom Lajos féle bibliát, illetve a 2010-es kiadású Békési-Csarnai Házi pálinkafőzés könyvet is. Elsőként a kóstolás a legnagyobb, ami többé nem fordul elő illetve talán az hogy az alszeszt a második főzés előtt jóval 25 fok fölött hagytam.(Erről egyik könyvben sem esik szó, viszont Snapszmester idevonatkozó tanácsát későn olvastam) Persze a sok elmélet nem pótólja a gyakorlatot, az pedig úgyis megjön. Most tartok ott hogy szeretném beállítani az alkoholfokot. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy rakhatom e hűtőbe a pálinkát illetve a desztvizet az azonos hőmérséklet kedvéért és higíthatom e így, vagy ez hidegen nem működik? Illetve hogy megfelelő pihentetés után van e valaki bátor Pesterzsébet környékén aki nálam jártasabb és véleményezné a végeredményt? :)
A faeper annyira instabil > hogy mire 10 km -ről haza érsz vele lehet hogy már meg is indult a romlás > én azzal kezdem ahogy le ráztam és haza vittem > hogy levél és gally eltávolítása után rögtön zúzás és savazás ( szebben mondva hogy a savazás ellenesek is elfogadják ) PH érték beállítás :-) >élesztő és ha sötét akkor kis napfény :-)
A faeper nem viseli el azt hogy napokig teszel hozzá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezért ülök autóba és kb 10 fa rázása ad annyit hogy azt már érdemes cefrézni ! Ha ezt le "másolod "iható pálinkát főzhetsz belőle !
- Ha a kotyogó lassan "kotyog" akkor valami gáz keletkezik, de CO2 nem volt, akor vajon mi?
-> vagylassan utóerjed, vagy ahogy nappal melegszik az idő, ugy melegszik acsefre és a felette lévő levegő hőmérséklete, így nő a hordóban a nyomás és néha buggyan egyet egyet. (Éjjel meg kihűl és visszafelé szív)
- Ha a cefre teljesen kierjedt akkor nem kéne lesüllyednie a sűrűjének, és a lének lenni legfelül? Vagy ez a faeperre nem igaz? (A többi: alma, körte, stb. esetén így volt.)
->nem mindig süllyed le a bunda teljes része.
- Hova tűnt a CO2? Amikor utoljára lezártam színig volt vele a hordó.
->A hordó nem zár légmentesen és lassan elillan belőle.
- Hogyan lehet védekezni az ilyen penészesedés ellen?
->gyümölcsöt alaposan megmosni és a PH értéket beállítani. (A faepret célszerű minél előbb lefőzni kb már az 5. napon)