Ronda idő van, és én ilyenkor valami tartalmas levesre vágyok. Úgyhogy bablevest főzök füstölt oldalassal. Belerakom a húsvétról maradt- eddig mélyhűtőben lévő-ehetetlen sonkadarabomat is, ami ízt azért ad.
A tésztába nem raktam zsiradékot, és nem liszteztem alá, azért kínlódtam vele. Attól tartottam, akkor nem tudom jól összezárni a gombócot. Ízre azért jó volt szerencsére.
Soha nem mérek semmit se, mert a krumpli minőségétől rengeteg függ.
Általában 1 kg krumplit főzök meg héjában,összetöröm krumplinyomóval, majd langyosra hűtöm.
Belerakom a tojást, valamilyen zsiradékot, én 2 evőkanál olajat szoktam, mert nem tartok itthon többnyire zsírt.
Só, és ugye itt jön a nehéz rész, hogy annyi lisztet teszek, hogy lágy, de azért nyújtható tészták kapjak. Gyorsan kell dologzni, mert minél lassabban gyúrod össze, annál több lisztet vesz fel. Lisztezett deszkán nyújtom, kockázom, és a már előre elkészített cukros, fahéjas szilvákat belerakom, görgetek rajtuk , és liszetezett helyre teszem a gombócokat.
Addigra már forr a sós víz. Lezárom a víz alatt a gázt, és a nagyon forró vízbe belerakom a gombócokat. Ha lobogó vízbe rakod, akkor jó eséllyel szétesnek. Várok pár percet, kicsit megrázogatom a fazekat,.hátha valamelyik leragadt, majd újból alágyújtok és még kb. 5 percig főzöm.
Hétvégén az volt, kicsit megszenvedtem vele. Tizenhúsz éve nem csináltam, anyósom sokszor hozott. Így utána kellett néznem, hogy is van. Nos, annyifélét találtam, hogy csak. Hogy kétharmad krumpli,... fele krumpli,... a liszt a több. Hogy melegen kell, ..hidegen kell összegyúrni. Kell tojás, nem kell tojás. Végülis eléggé ehetőt fabrikáltunk, de a tészta töltésénél megkínlódtam. Ragadt és lukadt. Ti hogy?
Mi ma ettük meg a maradékot. A holnapi nap rejtély, neheziti a dolgot, hogy egy gramm lisztem sincs itthon, pl. habaráshoz. A szállítmány délután érkezik, majd kiötlök valamit. Remélem holnapra már kicsi szüneteket tart az eső. Lényem azt mondta, hogy a ma délután nem jó, ezért csak holnap jön a Groby, többek közt a liszttel.
Igen, málna, fehér csoki és mascarpone. Eredetileg eprest akartam fagyasztottból, de a piacon volt gyönyörű málna, lecsaptam rá. Az ünnepelt örült neki, azt mondta jobb így :)
H_G: eredetileg nem volt ilyen koncepció. Férjemet bíztam meg, hogy hozzon macaront, mondtam, hogy málnás torta lesz, hozzá illőt válasszon. Gondoltam hoz málnást, esetleg eprest (ami Mészároséknál rozmaringos málnát és bazsalikomos epret jelent), erre ő hozott fehéret-rózsaszínt-lilát , ami narancs-puncs-levendula ízű :D De beletelált tényleg, amikor felpakoltam, én is láttam, hogy jó'vanazúgy :)
(Amúgy a lényeg nem a szín, hanem a gyümölcs volt. A rózsaszínből kinőtt már, utálja. Ha szín szerint sütöttem volna, fekete tortája lenne. Hardcore-metalcore rajongó a lelkem...)
Ma Ezüst Ponty férj születésnapjára. Lehet, hogy csak én vagyok peches, mert a rántott ponty második darabját nem tudtam megenni, annyira poshadt pocsolya íze volt. Javukra írom, hogy nem számolták fel, de nem is hoztak másikat, úgyhogy kénytelen voltam egy gundel palacsintával vígasztalódni:))
Holnapra sütöttem egyben fasírtot, holnap utánra lecsót és töltött paprikát.
Tegnap a Pásztor Csárda főzött nekünk, mindenféle évfordulók ürügyén. Én sertésszüzet ettem vargányával és rozémártással, férj hagymás rostélyos, lány kijevi jércét. Korrekt volt, mint mindig.
Ma pizzát sütöttem. Női szakasznak sonkásat, ház urának magyarost :)