Keresés

Részletes keresés

heyderia Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40146

Fölülről:

 

Előzmény: heyderia (40140)
harula Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40145
Tarlógomba?
Előzmény: beetee (40139)
TTAMAS Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40144
Albert - Locsmándi - Vasas: Ismerjük fel a gombákat 1, 2
Előzmény: zita2 (40143)
zita2 Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40143
Elárulnád a könyv címét és szerzőjét, ahonnan ez a szöveg származik? Érdekelne a folytatás... :)
Előzmény: gombavizsla (40103)
TTAMAS Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40142
Őzlábgalóca?
Előzmény: beetee (40139)
zita2 Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40141
Én se tudtam először eldönteni, aztán ahogy olvasgattam, gondolkodtam, arra jutottam , hogy a hatóanyaga valószínűleg akkor is kioldódik, ha hosszabb ideig ázik a hideg vízben, viszont ha felfőzöm, esetleg tönkremehet (ha hő hatására bomlik). Így maradtam az áztatásnál.
Egyébként legelső alkalommal még én is főztem. Elég nehezen gyűrtem le, mert fura volt a gombaíz teaként. Így hát kiötlöttem, hogy levest készítek belőle. Pároltam zöldséget, főztem csipetkét, és összerottyantottam a leszűrt gombalével. Finom volt. Szerintem a pecsétviasz gombának kimondottan kellemes gombaíze és -illata van egyébként.
:)
Előzmény: Bangyee (40086)
heyderia Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40140

Ritkán járok radírral az erdőben:-)

Záppöfetegként is olvastam róla. Azért az utóbbi hat évben én irigyeltelek a gombászási lehetőségeidért. Idén viszont nem lehet panaszra okom. Még hétfőn találtam ezt a különlegességet, előtte szerintem soha. Kalap 2,5 cm-es, érdekes a lemezállás és a tönk kombinációja.

Előzmény: lilapereszke (40138)
beetee Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40139

Találóskérdés?

 

lilapereszke Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40138

Én jól lehajoltam az előbb is (elgurult a radírom) még sem találtam semmi csodát :-)))

Most mi a neve a csodádnak? Irigyellek a hajolgatási lehetőségedért :-)

Előzmény: heyderia (40137)
heyderia Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40137

Jól le kell hajolni, akkor beléphetünk  egy újabb birodalmába a csodás gombavilágnak:

 

Anno a gyökerespöfeteg nemzetségnevet javasoltuk neki.

heyderia Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40136

Amikor van ideje az embernek gombászni:

 

maszogep Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40135
Ibolyás ez, csak rossz a megvilágítás. A borvörös és az ibolyás között ingadozott. Azóta direktbe kóstoltam a kajában, nem csíp. Persze ettől még lehet nemkékhátú.
Előzmény: faág(i) (40133)
riffentyu Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40134
Köszi, nekem is szimpatikusabb pirospaprika nélkül.
Előzmény: faág(i) (40131)
faág(i) Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40133
Így ránézésre ez nem tűnik kékhátúnak..... Én általában háromszor kóstolok meg minden galambgombát - egyszer szedéskor, egyszer tisztításkor és egyszer, mielőtt végleg eldöntöm, mehet-e az ételbe. Vannak, akik csak az utolsó szűrőn hullanak ki. Tapasztalatom szerint az enyhén csípős darabok íze sokszor csak kevés állás után erősödik fel annyira, hogy érzékelhető legyen (persze az is lehet, hogy az ízlelőbimbóim működnek rosszul).

A kékhátúra még azt is írja a határozó, hogy a közepe mindig bemélyedő, és a változatos színű kalapban az ibolyás szín mindíg jelen van. A te gombádra egyik sem jellemző.
Előzmény: maszogep (40120)
maszogep Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40132
"nyári vargányák szűk kis közössége":) - na ilyennel nem találkoztam tegnap a szokott vargányás helyen. Egyetlen kukacos molyhos tinóru árválkodott ott, sok keserűgomba között.
Előzmény: riffentyu (40129)
faág(i) Creative Commons License 2008.07.03 0 0 40131
Bocs, én tegnap este még a hozott rókagomba tisztításával voltam elfoglalva, nem néztem rá a topicra, de látom, LP kisegített. Annyi a különbség, hogy én nem mindíg teszek rá pirospaprikát és bort soha. Dúsítani általában tejföllel szoktam, de a krémsajt, mascarpone, stb. is jó.
Előzmény: riffentyu (40124)
szysssz Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40130

"...gombás rakottrumli' is készült"

 

...ami illő kiegészítője volt egybensült sertészeletnek. :-)))

Előzmény: lilapereszke (40119)
riffentyu Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40129

Igen. Ez ugyanígy velem is sokszor előfordul. Az ember tudja, hogy faj. Amikor -féle, -fajta - ként használjuk, akkor nem biológiai értelemben fajtára gondolunk.  Csoport, nemzetség, hasonló fajok összessége szinonímájaként is gyakran hallani gombászok körében olymódon, hogy pl. boletusok "társasága". A társaság is legalább annyira tudományos kifejezés, mint a -féle, -fajta.

:))

Előzmény: maszogep (40125)
riffentyu Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40128
köszönöm. Hátha jobb is lesz, mint a lazacos. (A fele még megvan.)
Előzmény: lilapereszke (40127)
lilapereszke Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40127

Nagypapinak is van nagyon finom kenyérgombás pástétoma, amíg Maple nem jeletkezik, addig a közös  gombán ezt is elolvashatod :-))) a robusztus címszó alatt.

 

Előzmény: riffentyu (40124)
lilapereszke Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40126

Bükkösben terem egy piros színű (a tiédhez hasonló) nem ehető galambgomba is, a bükkös galambgomba (Russula faginea) mely általában csípős. Akkor lehet, hogy mégis elkeverted a borsot ? :-)))

Előzmény: maszogep (40125)
maszogep Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40125
"feketésvörös fajta?" = "feketésvörös-féle?" (kérném az írói szabadságomat meghagyni:)

Szóval: bükkösben, jó vizes helyen. A lemezek nem morzsolódnak, szép ruganyosak; a húsa pattanva törő, de jó erős, erősebb, mint a többi galambgombáé. Egyre inkább arra hajlok, hogy nem kevertem el rendesen a majonézben a borsot...
A kalapbőr-lehúzós trükköt nem néztem, de megjegyzem:)
Előzmény: lilapereszke (40122)
riffentyu Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40124
 pástétom a la maplesyrup  - az hogyan is van?
Előzmény: faág(i) (40112)
riffentyu Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40123
Hihi, ti a rumlit is rakjátok. Nálunk spontán keletkezik. Én rendet szoktam rakni, (noha kevés sikerrel):)))
Előzmény: lilapereszke (40119)
lilapereszke Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40122

Ha nyersen nem volt csípős, akkor biztos, hogy az ételben sem vált azzá.

(Fajta csak a termesztésben van:-)))

Hogy melyik faj? Milyen erdőben találtad? A lemezek sárgásnak tűnnek nekem.

A két fontos bélyeg a kékhátú galambgomba meghatározásához:

lemezei egyáltalán nem morzsálódnak, nyugodtan végighúzhatod a lemezeken az ujjadat, a lemezek nem törnek el.  A kalapbőrt lehúzva lilás színű a kalap húsa.

Előzmény: maszogep (40120)
lilapereszke Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40121

A budakeszi erdő tegnap meglepetéseket is tartogatott:

 

óriás csiperke

 

fodros ál-trombitagomba (Pseudocraterellus sinuosus)

 

álcázó művész vargánya az avarban

 

Szembe babám, ha szeretsz :-)))

 

 

tüchtig gyilkos galóca hibátlan szerelésben :-)))

 

Piros tinóru a jól  megszokott útszéli helyén

maszogep Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40120
Eh, időhiány és egyéb hiányok miatt vegyes majonézes-tejfölös-hagymás gombasalátába ment minden (galamb, kenyér, galóca, róka). Nagyon finom. A kenyérrel nem volt annyi gondom, amennyire számítottam, a barna ragacs körömkefével egész jól lejött. Viszont: erre itt azt tippeltem, hogy kékhátú, merthogy abszolute nem csípett a kóstolgatásnál. De lehet ez feketésvörös fajta is? A salátában mintha csípős utóíze lenne, bár ez lehet a rengeteg borstól is, amit beletettem...
Előzmény: faág(i) (40116)
lilapereszke Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40119

:-)))

Hi-hi, very cool(ancs)os a szóvicced.

A bakonyi gombákból nálunk gombás rakottrumli' is készült:

 

Előzmény: riffentyu (40114)
homerx Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40118
en a hetvegen talaltam 2 kenyergombat. tabortuznel parazsra tettem egy darab cserepet, es azon megsutottem nehany csepp paprikas olajjal. tok finom lett.
Előzmény: faág(i) (40116)
faág(i) Creative Commons License 2008.07.02 0 0 40117
Azt a sörénygombát szívesen megnéztem volna:))

Egyébként megkérdeztem a helyi erőket kedden. A vargánya egyenlőre eltűnt. Majd ősszel újra próbálkozunk:))
Előzmény: gombákos (40115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!