Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70231

Sajnos, nem tudok segíteni, ilyet még nem csináltam, de biztos lesz valaki.....

Előzmény: Hatóság0301 (70228)
olvas0 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70230

Melyik piacon lehet kapni 98forintért meggyet???

Köszi

Előzmény: Mr.Stratos (70219)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70229

...pályinkás jó reggelt...

 

...már régebben is volt ez téma, mert a kénes szag állítólag kiszellőztethető, de majd aki már csinálta, gondolom elmondja neked...

Előzmény: Hatóság0301 (70228)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70228

Tisztelt vf1 Kolléga!

 

Tanácsodat kérem!

Lepároltam kb. 50 liter, kb. 25 fokosra hígított, borból készült alszeszt.

A tisztázása során az 5  darab 0,5  dl-es poharas módszert alkalmaztam a rézeleje levételére, majd megfokoltam. 80 fokon indult, de erősen érezni lehetett rajta a borba tett kén csípős, folytó szagát, ezért  mind az 5 pohárral félretettem ablakmosónak.

A további párolás során kb. 5 liter párlat jött le, mikor egyértelműen megszünt a kénes szag.

A teljes hozam 15 liter lett, amiből 5 liter kb. 75 fokos, 5 liter kb. 60 fokos és 5 liter kb.50 fokos. Az utópárlat elválasztást kb 40 foknál kezdtem el, parsze az nincs benne a fentiekben.

A kérdésem az lenne, hogy az előpárlat kénes szagát hogyan tudom csökkenteni, elvenni? Távozhat-e belőle a szeszfok beállítása során?

Esetleg csak én tévesztem össze más valamivel a szagot, ugyanis az egész főzést rekkenő melegben végeztem és a hűtővizem sem tudott 25 Co  alá hűlni? Ezért vannak a megközelítő értékek!

Válaszodat köszönöm!

Előzmény: vf1 (70227)
vf1 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70227

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70194)
barkócza Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70226

A másik megoldás, hogy több, különböző méretű fedeles vödröt - hordót kell tartani, és mindig a legjobban passzoló eszközben kell erjeszteni az aktuális részadagot. A passzol azt jelenti, hogy a vödör/hordó 2/3-ig, 3/4-ig van töltve.

Előzmény: csiba00 (70225)
csiba00 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70225

Üdv!

 

A napi adagot gyűjtsd össze, mosd meg, magozd ki és tedd be a fagyasztóba. Ahogy írták, pár nap alatt meg kell tölteni egy hordót. Ha ez nem megy, akkor tárolni kell addig a gyümölcsöt, míg egyszerre nem tudod elindítani a hordódat. Erre szerintem az egyik legjobb megoldás a fagyasztás, vagy valami jó hűvös helyen tárolás. Bár ebben az esetben, ha már leesett gyümölcsről van szó, az utóbbi talán annyira nem jó megoldás.

 

A mennyi élesztővel kérdésedre az a válasz, hogy attól függ, mennyi cefréhez. Én olyan száraz élesztő granulátumot használok, amiből 20g kell 100l-hez.

Előzmény: jagi26 (70217)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70224

Jól mondod...nagyon kiváncsi vagyok ,milyen lesz az a kb 1,5 lityi nedű...habzik ,bugyog,forr,illatorgia,színe is mint a legfincsibb meggyleves...

nagy kár hogy ilyen drága és kevés   És a legnagyobb fííííling...miközben kevertem,símogattam ezt a keveset a 80 literes hordóban,beugrott

hogy ismerős minden...hát néhai pécsi Nagypapámnál volt a cefre ilyen kb.58-ban,amikor 7 éves voltam és segítettem neki ! örök emlék...!!!!

 

TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70223

Eper turmixolva+Élesztő+Ph "beállítás" = 3nap

Előzmény: vfary (70215)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70222

szia rézműves.

 

A képeket akkor sehogy nem sikerült át küldeni!!

 

Előzmény: rézműves1 (70197)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70221

A meggy idén ilyen...nekem ez a 3. meggy szezonom, de ilyen cefre habzást és bugyborgást még nem láttam mint amit idén a meggy produkál. A környéken akivel beszéltem mindenkinek ilyen a tapasztalata az idei meggyel.

Előzmény: Mr.Stratos (70219)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70220
Előzmény: sturmanek (70207)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70219

Szasztok Urak ! Kínomban a piacon megvettem az összes 98.ft ért kínált meggyet...árához képest szép volt ! Gondoltam ha másra nem is

lesz jó,de belülről kitisztítom a rendszert.  Nos gyak 10 kg...ezért 1/6 od élesztőt kapott és 30-40 dkg napfényt meg 5 csepp pektinbontót.

De úgy beindúlt a 32 fokos lakásban hogy levittem a pincébe / előtte mélyeket szippantottam a hordóba ...hihetelen jó illata és szép

püspöklila színe van /  Lehet hogy függő vagyok...????

Tan-csi Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70218

Szia!

 

Mindenképp egyszerre cefrézd, max 3-4 napi adagot önts össze. Ha tudod hűtve tárolni, összevárhatsz egy heti adagot és egyszerre tudsz cefrézni egy 60-as hordóban.

 

Előzmény: jagi26 (70217)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70217

Sziasztok! Elkezdett érni a barack a kertben. Lefóliáztam az alját. Mit gondoltok, jó cefre lesz belőle, ha minden nap beleteszem az épp lepotyogott kimagozott barackot? Vagy csak akkor jó a cefre, ha a gyümölcs egyszerre kerül bele? 

Az élesztővel való beoltást ebben az esetben mikor kell elvégezni (és nem utolsó sorban mennyi élesztővel)? Egy nap kb 1 10 literes vödörrel szedek össze.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 

Baracilin Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70216

élesztővel be kell oltani és 5 nap.

Előzmény: vfary (70215)
vfary Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70215

Faeper kinek mennyi idő alatt forrt ki?

jatti1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70214

Elkisérjelek? :)

jatti

Előzmény: rézműves1 (70197)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70213

Bőrre miért tilos? Hisz', ha megfogom (erősen), akkor is érintkezik. Én soha nem téptem kesztyűvel, ez baj?

jatti

Előzmény: Prophet09 (70201)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70212

Annak ideén, kb. 2 éve innen rendeltem:

http://www.webaruhaz.tisztavizzel.hu/product_info.php?products_id=330&osCsid=pr1p20g9eaq2pgj1uqmv60ed11gq8mls

Ez jó, legalábbis senki nem reklamált azóta, aki vitt belőle. :)

jatti

Előzmény: sturmanek (70207)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70211

Ha mosogatógépbe jó gyanta (sóval regenerálható) akkor kérlek írd meg pm-ben a címet ha nem titok.

 

Előzmény: sturmanek (70207)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70210

Köszönöm.

baxus :( megnéztem az utóbbi 1-2 ezer hozzászólást akkusavra és kénsavra, ennek a hozzászólásnak olvastam a végét. Valahogy lemaradt az eleje :((

"tapasztalati érték 1,5dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez" -ezek szerint agyonsavaztam, bár gyönyörűen kiforrt (előtte kicsiben kipróbáltam).

 

Mégegyszer köszi.

Előzmény: vf1 (70209)
vf1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70209

Keresd meg Miklós1 69058-as posztját......

Előzmény: TJ_Zs (70205)
vf1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70208

Én úgy kaptam az ioncserélőt, nem tudom, hol lehet beszerezni.

De ha vársz kicsit, biztos valaki segít.....itt ilyen emberek vannak.....:)))

Előzmény: sturmanek (70207)
sturmanek Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70207

jah gondoltam hogy ebből tartod el a családt... :)

 

köszönöm a tippet!

utánnanéztem, és már le is ütöttem egy ebay aukciót, el is indult hong-kong ból felém a cucc potom 8.2 dollárért (szállítás ingyé van)

 

lenne még egy kérdésem: a brita kancsóban lévő gyanta + aktívszén az ugyan az mint amit használtok ioncserére vagy más ?

mert a gyantával is bajban vagyok, tudok egy helyet ahol literre adják 1000Ft ért aszt mondja a tulaj hogy jó pálinka főzéshez, ilyen barna színű kicsi gömbök (ok tudom ez nem egy egzakt leírás) , Ti honnan szerzitek be ?

 

Előzmény: vf1 (70206)
vf1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70206

Vannak itt a fórumon jó sorstársaim, akik megkérnek, rendeljek nekik, mert  ebben jó vagyok!

Na és a haszon!

Szentöltvíz barátom éppen ma egyenlítette ki a 3400 forintos árat, és megtoldotta kamatként egy üvegcse Vadszilva pálesszal. 

Előzmény: sturmanek (70203)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70205

Segíten valaki, hogyan kérdezzek a PH "beállítással" kapcsolatban, mivel a válaszok eléggé elkerültek.

Előzmény: TJ_Zs (70184)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70204

Vaterán most is van fennt. 3600 Ft ugyanaz amit Vf1 ajánl. Sajnos megérkezni kb. 14 nap múlva fog (mivel nincs készleten neki)

Előzmény: sturmanek (70200)
sturmanek Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70203

megkérdezhetem hogy miért kell 3. darab ? mert ha van benne fogyóeszköz akkor drága :)

de gondolom nem csak magadnak vetted azért a 3.

 

és köszönöm a tippet!

 

 

Előzmény: vf1 (70202)
vf1 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 70202

Én legutóbb itt vettem kétszer is, most is készülök rendelni egyet:

 

 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120743305269&ssPageName=ADME:L:OU:US:1123

Előzmény: sturmanek (70200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!