Lepároltam kb. 50 liter, kb. 25 fokosra hígított, borból készült alszeszt.
A tisztázása során az 5 darab 0,5 dl-es poharas módszert alkalmaztam a rézeleje levételére, majd megfokoltam. 80 fokon indult, de erősen érezni lehetett rajta a borba tett kén csípős, folytó szagát, ezért mind az 5 pohárral félretettem ablakmosónak.
A további párolás során kb. 5 liter párlat jött le, mikor egyértelműen megszünt a kénes szag.
A teljes hozam 15 liter lett, amiből 5 liter kb. 75 fokos, 5 liter kb. 60 fokos és 5 liter kb.50 fokos. Az utópárlat elválasztást kb 40 foknál kezdtem el, parsze az nincs benne a fentiekben.
A kérdésem az lenne, hogy az előpárlat kénes szagát hogyan tudom csökkenteni, elvenni? Távozhat-e belőle a szeszfok beállítása során?
Esetleg csak én tévesztem össze más valamivel a szagot, ugyanis az egész főzést rekkenő melegben végeztem és a hűtővizem sem tudott 25 Co alá hűlni? Ezért vannak a megközelítő értékek!
A másik megoldás, hogy több, különböző méretű fedeles vödröt - hordót kell tartani, és mindig a legjobban passzoló eszközben kell erjeszteni az aktuális részadagot. A passzol azt jelenti, hogy a vödör/hordó 2/3-ig, 3/4-ig van töltve.
A napi adagot gyűjtsd össze, mosd meg, magozd ki és tedd be a fagyasztóba. Ahogy írták, pár nap alatt meg kell tölteni egy hordót. Ha ez nem megy, akkor tárolni kell addig a gyümölcsöt, míg egyszerre nem tudod elindítani a hordódat. Erre szerintem az egyik legjobb megoldás a fagyasztás, vagy valami jó hűvös helyen tárolás. Bár ebben az esetben, ha már leesett gyümölcsről van szó, az utóbbi talán annyira nem jó megoldás.
A mennyi élesztővel kérdésedre az a válasz, hogy attól függ, mennyi cefréhez. Én olyan száraz élesztő granulátumot használok, amiből 20g kell 100l-hez.
A meggy idén ilyen...nekem ez a 3. meggy szezonom, de ilyen cefre habzást és bugyborgást még nem láttam mint amit idén a meggy produkál. A környéken akivel beszéltem mindenkinek ilyen a tapasztalata az idei meggyel.
Mindenképp egyszerre cefrézd, max 3-4 napi adagot önts össze. Ha tudod hűtve tárolni, összevárhatsz egy heti adagot és egyszerre tudsz cefrézni egy 60-as hordóban.
Sziasztok! Elkezdett érni a barack a kertben. Lefóliáztam az alját. Mit gondoltok, jó cefre lesz belőle, ha minden nap beleteszem az épp lepotyogott kimagozott barackot? Vagy csak akkor jó a cefre, ha a gyümölcs egyszerre kerül bele?
Az élesztővel való beoltást ebben az esetben mikor kell elvégezni (és nem utolsó sorban mennyi élesztővel)? Egy nap kb 1 10 literes vödörrel szedek össze.
jah gondoltam hogy ebből tartod el a családt... :)
köszönöm a tippet!
utánnanéztem, és már le is ütöttem egy ebay aukciót, el is indult hong-kong ból felém a cucc potom 8.2 dollárért (szállítás ingyé van)
lenne még egy kérdésem: a brita kancsóban lévő gyanta + aktívszén az ugyan az mint amit használtok ioncserére vagy más ?
mert a gyantával is bajban vagyok, tudok egy helyet ahol literre adják 1000Ft ért aszt mondja a tulaj hogy jó pálinka főzéshez, ilyen barna színű kicsi gömbök (ok tudom ez nem egy egzakt leírás) , Ti honnan szerzitek be ?