Megértem, és tudom hogy sok előnye van a fóliának. Én viszont nem tenném fóliába a paradicsomomat ha módomban áll szabadban tartani. Még így sem, hogy naponta jelentkezhetnek kockázati tényezők. Számomra nagy érték hogy itthon van pár tő, és azt az íz amit a szabadtéri termesztés ad, a leggondosabb fóliás nevelés sem tudja produkálni.
Sajnos még mindig nem érik, így a piacon veszek pár szem fóliásat mikor már nagyon szenvedek érte.
Bár nem tőlem kérdezted, csak gondoltam, hozzászólok. :) Szóval jogos a kérdés, mert ha nem megfelelő az üvegház/fóliasátor, nem elég a szellőzőfelület, nem elég a magasság, akkor problémás lehet. Viszont talán több előnye van, mint hátránya egy kisebb fóliának is. Hiszen szabadföldön általában nem tudod szabályozni az esőt, így ha sok az eső, mellé jön a meleg, akkor a paradicsom könnyen betegszik. Az eső ellen máris megoldást jelent a fóliaház, persze az öntözésről így gondoskodni kell.
A modern üzemi paradicsom- és paprikatermesztés már kizárólag üvegházban történik, ahol vegyszeres növényvédelmet már szinte sehol sem alkalmaznak, mert rovarkártevők ellen a természetes ellenségeiket (általában fürkészdarazsakat) telepítenek be az üvegházba, a beporzáshoz méheket telepítenek be. Gombás betegségek ellene többnyire egyáltalán nem kell védekezni.
Hozzá kell tenni, hogy egy ilyen modern üvegházba csak fertőtlenítés után léphet az ember, a belmagasság minimum 3m, de ma már 6 méternél kezdődnek a modern üvegházak. A belső páratartalom, hőmérséklet, árnyékolás, szellőztetés és az öntözés-tápozás számítógéppel vezérelt. Tehát itt nem csoda, hogy nem kell védekezni vegyszerrel, de egy házi fóliában nyilván más a helyzet. Ha az ember odafigyel a szellőztetésre, akkor szerintem abszolút jobb lehet a helyzet, mint szabadföldön. Itt vannak páran, akik már évek óta termesztenek paradicsomot saját fóliaházban és eddig csak jó tapasztalatokat hallottam tőlük. Nekem saját tapasztalatom sajnos nincs, de szabadföldön már elég sok problémám volt az esővel és a betegségekkel, ezért ha lenne rá módom, akkor én is bevinném őket fóliába :).
Erdély leghidegebb pontján lakom hegyvidék, majdnem 800 méter tengerszint feletti magasában ahol az éjszakai és a nappali hőmérséklet között nyáron nem ritkán akár 30 fok eltérés is van . Aztán későre tavaszodik korán lefagy a termés,ezért is termesztek üvegházban paradicsomot ugyanis szabad kerti földben nem terem meg, ahogy a paprika , dinye ,szőlő se . Sőt a kukorica se érik be besílózzák szárastól az állatoknak .
Az üvegházban tényleg kicsit másabb a a paradicsom gondozása fontos a rendszeres egyenletes öntözés, szellőztetés ,heti egyszeri permetezés ,ami ha egyszer kimarad már a betegség egyből felüti a fejét .
Én áprilisban a palántázás után egyszer beöntöztem Trifenderes vízzel, májusban az esők előtt egyszer megpermeteztem rendesen Ridomil Gold Plussal, és junius elején egyszer az állomány kb negyedrésze kapott egy kis maradék Amistart, de kifogyott a permetező és a többinek nem jutott. Itt tartok, egyelőre egészséges minden.
Nemrég öreg néne megmondta, hogy ha majd kapja a nyarat csodát látok, ez bebizonyosodni látszik, ha ezen a kis paprikán már 8 termésem lesz, akkor nagyon örülök majd. Viszont lehet ismételten átteleltetem, ez van tervben, ha csak el nem pusztul majd. Rajtam nem múlik :)
Ezért kell több fajtát ültetni és ha szükséges permetezni. Tavaly is a fagyokig szedtük a szabadföldön termett paradicsomot meg uborkát. A fóliában is biztos vannak gondok, csak mások. Ott is permetezel ugye?
Igazi különbséget az ízben én nem találok a 9 méteres fóliámba délelőtt keletről, délután nyugatról elég jól besüt a nap . Viszont ha van egy 4-5 napos hűvös-esős idő nyáron akkor a paradicsomnak szabadföldön kakukk.
Én nem értek hozzá, azért kérdezem, hogy a paradicsomnak nem ártalmas üvegházban nevelkedni? Nem túl párás? Úgy gondolom, szabadban nem betegszenek annyira a parik, és az ízük is jobb nem?
A Dithane nem felszívódó szer, csak a külső felületen marad. Azért a várakozási idő letelte után is érdemes jól megmosni, esetleg lehúzni a paradicsom külső fényes bőrét.
Sungold paradicsomaim a héten kezdtek sárgulni, már párat szedtem is belőlük, de sajnos megjelent a "vész", ami tavaly elvitt mindent (levelek barnulni, száradni kezdtek, foltonként). Nosza, adtam nekik Dithane M45-öt. Mondom, a paradicsomok már érnek, és bár próbáltam kikerülni, kaptak azok is a permetléből. Szerintetek, ha kivárom a tasakon lévő 4 napot, akkor azért ehetünk belőlük, vagy inkább várjam meg az új terméseket? Gyerek is enné...
Rezes lombtrágyával is csak 1 tövet permeteztem, mert azt irja a csomagoláson hogy réz+cinkkhelát, de apróbetüs résznél ott van hogy karcinogén kaptánt is tartalmaz.
Kipróbáltam bordóilével is 1-et, de semmi változás, sem a permetezetlen, sem a permetezett töveken.
A kanalasodott levelek ugyanolyanok maradtak, az új levelek szépek.
Én eddig használtam Sanmite-ot, Omite-ot, és Nissorunt. Annak kellene utána olvasni majd a boltban, mikor eléd teszik, hogy van-e engedélyeztetve paradicsomra, mert nem vagyok biztos mindegyikben.
Ha rá lesz írva, hogy paradicsomban ennyi az adagja, és ennyi a lebomlása (ÉVI), és több is van ilyen, akkor még az ÉVI-k hossza alapján is válogathatsz. Érésig lejárjon.