Meggyel bolondított mézes cseresznye... ez az idei év első gyümölcse, amit az Artúr megfőzött:)))
Kb 75kg cseresznyét cefréztem le a hónap közepén. Mivel az idén a rohadás gyorsabb volt nálam, csak ennyire futotta. Festékkeverős zúzás, némi sav, pektinbontó, hidegtűrő élesztő, és kb 1,5kg méz. Mivel az idén az első szedés esős időre esett ez a brixen is mutatkozott. Szépen kiforrt a pincében kb 1 hét alatt, aztán időközben az utolsó buborék cefreelhagyása előtt megérett a meggyem, amiből kb 10 kg-ra tellett. Gyors cefrézés, élesztő, pektinbontó, pár óra múlva márt forrt is. Öt nap után már át is fordult a meggy, ami olyan volt, hogy kedvem lett volna meginni meggyborként, nagyon príma aromás gyümölcsleves lett! Aztán tegnap átszűrtem és lefőztem a 70 liter magtalanyította cefréket, ebből lett 21 liter 25% alszesz, amiből ma tisztáztam 4,2 liter 72%-os pálinkát. 65-nél válltottam utópárlatra! Aztán amint lejött már ment is az ioncserélő gyantára, ami most is szépen dolgozott. Gyors regenerálás és elő is került a réz! Gondoltam megmutatom a szőlőnek is, ha már reggel lenyomtam réztartalmúval, hogy nem csak az ő levele rezes, de a pálinka is:)))
Töményen pihentetem a páleszt a pincében, de kénytelen voltam bekeverni egy üveggel...már most megvannak a jellegzetes jegyei, mind illatban, mind ízben. El se merem képzelni milyen lesz, ha kipiheni a fáradalmait...jó éjt!
Én is szereztem Tőle nekem nem volt vele probléma!
50 literes hordót vittem hozzá ami tele lett. Mire haza értem nejem kitalálta hogy csinál lekvárt 10 kg-t igy nekem maradt 40 kg . Ebböl a 40 kg-bol lett 4 liter finom pálesz ami 48 fokos:)
Sziasztok! Ausztriában dolgozom, fólia sátrakban paradicsomot szedünk. A selejtet (ami egyébként teljesen egészséges, értett, csak túl kicsi vagy túl nagy) kiborítjuk, naponta kb 100-150 kilót. Szerintetek érdemes lenne megpróbálni egy kisebb adagot (60kiló) lecefrézni és kifőzni? Vagy esélytelen, hogy jó párlat készüljön belőle?
Írtam többször én is a megfelelő hígitás kikisérletezéséről, és a tapasztalatomról, mert már készítettem lekvárból, befőttből itókát...Elöljáróban annyit, jobb ha bevárod az idei gyümölcsöt, és ahhoz hozzárakod apránként, ez a befőtt - lekvár nem nagy szám.
Miért? Kanadó (agglegényadó) sincs pedig volt valamikor....Én ezt vezetném be, mert messzemenő tragikus következményekkel jár az ország jövője szempontjából, persze belevenném a szinliget, meg mindenféle életunt alakot aki nem nevel, vagy nevelt gyereket. Valóban valakik íratják az ilyen cikkeket, először belöki9k a köztudatba csamcsognak háborognak rajta, majd jön a cselekvés ha a nép meg van puhítva.Persze ezzel nem lehet választást veszteni, sőt sok tájékozatlant maguk meléáé tudnak állítani, akiknek lövésük nincs a kérdésről, jön majd a mérgezők, sufnirobbantók, meg minden ami legyen igazam....
A segítségeteket szeretném kérni. Most akkor mi a helyzet a pálinkafőző készítéssel? Nem igazán igazodok el a jogszabályok útvesztőjében. Szeretnék csinálni pálinkafőzőt (14literest) magamnak, sógoromnak, édesapámnak. Akkor most ezt be kell
jelentenem hivatalosan a NAV-nak? Hol tudnék utánanézni? Segítségeteket előre is köszönöm.