Év elején előfordul az alszesznél az ilyen rezesebb küllem...Nem gond , mire a tisztázások jönnek már nem szokott élni a probléma. Én savval nem foghom kezelni a hűtőcsövet akkor sem, illetve éppen ezért nem. Gőz, előpárlat, esetleg lug. Az ioncserélőn gyakorlatilag minden páleszt átengedek, esetleg az olyannalé teszek kivételt ami nél egyáltalán nem látok zöldes elszíneződést a tömítő csirízen. Hihetetlenül érzékeny indikátor, talán a 4 - 5 napra a cefrézéstől számítva lefőzött anyagoknál nincs jelen egy kis rézion a gőztérben. Hiába minden savbeállítás, 7 - 8 napra főzés.... Persze szezon közben már picit sem zöldes az alszesz.
Igen, lekvár - befőtt remix volt, szilva , kajszi lekvár, és kajszi - szilva őszi befőtt , ezek együtt cefrézve . Valamelyest hordozza a gyümölcsaromákat, de meg sem közelíti a jó minőségű gyümicefréből párolható pálinkát! Elég nagy higitást kellett eszközölnöm a befőtt tartósítószerek, és a magas cukortartalom (lekvár) miatt. Én ezután cefréhez adagolom, persze módjával, abban se nem oszt se nem szoroz, kisebb tételekben. Véleményem szerint jobban járok így, nem tud lekötni a lekvár - befőtt párlat a gyengébb minősége miatt.
Messze? Ne viccelj! Szombat-vasárnap mi Becsehelyen ünnepeljük a csiilagász egyesületünk 10 évfordulóját. Mivel már péntek este kezdek kicuccolni, mi lenne ha feljönnétek az obszervatóriumba 22:00 fele, és belekukolhatnátok a megye legnagyobb szemébe! Másrészt te lehetnél az első ZD-s aki betekintést nyerhet az Univerzum kapuján keresztül a távoli, esetleges pálinkaföldekre!
Nagy tisztelettel üdvözlöm a kedves pálinkamester fórumozókat!
Átböngésztem az elmúlt 2 hónapot és meglepetésemre a sárgabarackról semmi biztatót nem találtam.
Márpedig azt a feladatot kaptam hogy elfogadható áron szerezzem be az idei lekvárfőzési alapanyagot !Sajnos a mi fáinkon csak a levél nem fagyott le ( viszont így jövőre nagy termésre számíthatunk ,a tapasztalt korosabb megfigyelők szerint)
A környéken hasonlóan siralmas a helyzet ,ezért is érdeklődök ezen az országos lefedettségű , a gyümölcs iránt érzékenyen reagálók fórumán.
Örömmel venném az 51-es út közelében Bp-Baja távolságon belüli kedvezőárú lekvárnak való ,megvásárolható ( akár szedéssel egybekötve is ! ) sárgabarack lelőhelyeit !
Kérlek szépen, az idén készítek egy laboratóriumot, ahol szolgálni fog Artúr barátunk. Már meg van hozzá minden anyag, csak időt kell még szereznem! Egyre több Artúr2..3 születik, lassan úgy érzem márkát teremtettem:)) Remélem a fügéid jól vannak, nálam szépen hajtanak a dugványok. Az idei füge ígéretesnek mutatkozik mifelénk a dombokon.
Hehe, ez már nekem is eszembe jutott! Esetleg még "Zug Desztillálók", habár a "zug"-nak van egy gyönge pejoratív jellentése, annak elenére hogy egy egészen kicsi konyhában főtt a saját pálinkám. :) De a desztillálásra mérget vennék hogy benne van!
Újra lepárláshoz hígíts 25%-osra a pálinkát és úgy tedd oda, ezzel csökkentheted a hordóízt és egyúttal a körteíz is szépen eltűnik majd :-(
Két évig mire használtad a hordót, hogy sosem jártál így? Azért kérdezem, mert azok szoktak ilyen történettel jelentkezni akik először veszik használatba a hordójukat és nincsenek tisztában az érlelési idő hosszával. Neked meg volt két éved, hogy kitapasztald.
TJ Zs
Ne becsüld le a pálinkádat, ha itteni tanácsok szerint készült, akkor nem lehet silány párlat.
Én még ezt kiegészíteném a bal oldalon található keresés ablakkal, ahol a részletes keresés menüben be lehet állítani ezt a topicot és csak ebben keresni, vagy csak simán beírja az ember amit keres, kiválasztja a legördülő menüben a "hozzászólások között" lehetőséget és máris megvan. Elsőre többnyire a legrelevánsabb topicot dobja ki(illetve az összes ottani, keresett szóval kapcsolatos hozzászólást), tehát bodzára a pálinkafőzés a nyerő vagy 500 találattal. :) Nagy sajnálatomra a "ZD" kifejezéssel nem műxik, mert minimum 4 betűs szavakat kezel.... :( Help?
annyival egészíteném ki hogy bal oldalon van egy KEresés menü is ami nem oldalanként hanem ha a "gyorskeresés innen" menün keresünk akkor az adott topikban keresi a beírt szót.
Én is ezúton is köszönöm, minap jutottam el odáig hogy kifőzzem, valóban jó volt a hozatalat. Én 45ig higitom és igy lett 3 07es üveg, meg a fagyasztóba is került és a srácok is jól el nyammogtak rajta :)
Mivel sajnos már többször énis rosszul kérdeztem vagy nem találtam meg amit kerestel , valamint sejtem az állandó fórumozókat mennyire bosszantja a felesleges kérdezés, ezért leírom én hogyan keresnék.
2-15 perc alatt legtöbbször eredményes.
1. Rögtön a fórumcím alatt található : TISZTELT LÁTOGATÓ, MIELŐTT BÁRMIT KÉRDEZNÉL, LÁTOGASS EL ERRE AZ OLDALRA
2. vf1 fórumtársunk mindennap reggeli üdvözlés gyanánt tesz egy "linkes" hozzászólást.A fenntit és több mást is, valamint az én rossz keresésem miatt (is) egy PH beállítás :) [köszönet érte]
3. Ha már sejtesz valamit és gyors válasz kell:
A fórun fejléce alatt, a hozzászólások sorrendje alatt jobb oldalt talász ilyet: "30 db/lap".
Erre kattintva beállítod : 500 db/lap
Legtöbb böngészőben "szerkesztés" majd "keresés" vagy ctrl+F
Beírod amit keresel pl "bodza"
Jelen esetben az első 500 oldalon nemsok találatod lesz, de pl. találsz leírást bodza virág párlatról. A második 500-on máris megtalálod a kérdésedre a választ, az eleje felé egy leírás a vége felé bodzafajták.
A bodza pálinkát a bodza bogyójából csináljuk, ugyanúgy ahogy a többi gyümölcsből, a főbb lépéseket alább találhatod bujukcekmece hozzászólásában. Annyi kiemelnivaló lehet esetleg, hogy a zöld szárakat nem hagyjuk a cefrében, a fúrógép összegyűjti, a pálinka pedig esetenként szürke (de fényes) lehet, ez természetes. A többi pedig olyan alapismeret amit vf1 minden regge-linkjén nektek kell elolvasnotok.
A ZD a fórumtagok összejövetele, a Hundeszt mintájára képzett Zugdeszt kifejezés rövidítése (még az ellenállás éveiből).
Más
A Zsuzska közeli hozzátartozójától származó Bigaró cseresznye nekem is jó kihozatalú volt, kb. 13l/100kg.