Keresés

Részletes keresés

Oechsle Creative Commons License 2014.02.23 0 0 15999

Az én területemre olyan magkeverék kellett, ami a kötött barna erdőtalajom felső 60 centiméterét fellazítja. Nem akartam telepítés előtt rigol ekével megváltoztatni a talajszerkezetet.

 

Ezért olyan keveréket választottam, amelyben a növények gyökerei az 5 és 60 cm közötti horizontban mindent behálóznak. A különböző herék gyökerei csak 5-10 cm mélyen van, de a területen korábban is nagy számban megtalálható szarvas kerep és hozzá hasonló facéliák jóval mélyebbre lehatolnak.

 

Az eredeti növénytakarót figyelembe véve, egy olyan magkeveréket választottam, amit az egyik kollégám (Wolff) állított össze és az egyik legkedveltebb a német ökoszőlészetben. Szívesen vettem volna otthon egy hasonlót, de kevés időm volt ezzel kapcsolatban tájékozódni.

http://www.freudenberger.net/Produkt-Details.asp?lang=de&mode=vproduct&prodid=310

Bíborhere, Alexandriai here, Nagyvirágú Lednek, Facélia, Orvosi Somkóró, Baltacim, Komlós Lucerna, Perzsahere, Koriander, Kömény, Olajretek, Mályva, Borágó, Kapor, Napraforgó, Vadrépa, petrezselyem, pasztinák, stb...

 

Hektáronként 40 kg-ra volt szükség, és 3-4 évig hajt mind, majd szép lassan eltűnik, ami nem érzi jól magát. Nyárra a pillangósvirágúak vonzották a méheket és a különböző rovarokat. Megjelentek a gyíkok és a békák is az ültetvényben. A madáretetők megteltek élettel és a madaraknak mindig volt mit enniük. Nyüzsgött a ültetvény, egyetlen kártevő sem tudott annyira felszaporodni, hogy kárt tudjon tenni a szőlőben.

A magokat pedig nem géppel, hanem az oldalaimra kötött vödrökből szórtam ki fel s alá járkálva a sorközökben, mint amikor egy impresszionista francia festő éppen megalkotja az elvont alkotását. Szerencsémre aznap éjjel esett az eső és a magok szépen be is ágyazódtak.

Előzmény: RAMBO (15996)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15998

Sajnos nem ismerem a Biosol Forte hatásmechanizmusát, de jó 35 éves hazai tapasztalatok vannak a Cofuna-val kapcsolatban: 

 

www.cofuna.hu

 

A réz a szőlőművelésben egy olyan elhagyhatatlan szer, amit én elhagyok.

Előzmény: Törölt nick (15994)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15997

Ez nem mag nélküli fajta. Magyar nyelven itt olvasható pár érdekesség a szőlőről:

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Solaris_(sz%C5%91l%C5%91fajta)

Előzmény: SASA1949 (15995)
RAMBO Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15996

Engem nagyon érdekelne, hogy pontosan milyen talajtakaró-növény vetőmagkeverékről van szó!

Meg tudod adni az arányokat? Hol szerezted be?

Szórvavetéssel vetettétek vagy van valami spéci sorvetőgép, ami a szőlőbe való?

Előzmény: Oechsle (15987)
SASA1949 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15995

T  Kolléga !   Jól tudom  hogy a Solaris  egy  magnélküli  fajta??Köszönöm  a  választ  !

Előzmény: Oechsle (15990)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15994

Felénk nagyon népsz4erű a Biosol Forte. Mi a véleményed?

http://www.biosol.com/

A megadott linken elég sok réztartalmú szert ajánlanak, amit én mellőznék.

Előzmény: Oechsle (15993)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15993

A rezi fajták különböző rezisztenciát vagy toleranciát mutatnak a gombás betegségekkel szemben, ami korántsem jelenti azt, hogy nem betegszenek meg egy erős gombainfekció esetén.

 

A Bianca egy rossz példa, mert ez a fajta mutatja az egyik legerősebb rezisztenciát a magyar előállítású fehér fajták közül. Ha a homoki telepítése ebben az ütemben folytatódik, akkor 5 éven belül átveszi a vezetést az Olaszrizling és a Kékfrankos előtt.

 

A hagyományos szőlőfajtáknál is le lehet csökkenteni a megfertőződés esélyét, ha ökolögiai (nem szintetikus kémiai) szerekkel kondícionálom a növényt. Vannak olyan, az ökológiai szőlőművelésben használatos készítmények, melyekkel a szőlőnövényt a vegetáció adott szakaszában a legkedvezőbben tudom kiszolgálni. Lombtrágyák, nyomelemek, ásványi anyagok, gyógynövény tinktúrák, főzetek és kivonatok.

www.biocont.hu

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=165&Itemid=134&lang=hu

Előzmény: Törölt nick (15992)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.22 0 0 15992

A Biankát én se szoktam permetezni...rezisztens fajtával ez nem nagy dolog.

De mi a helyzet a hagyományos fajtákkal?

Előzmény: Oechsle (15990)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.21 0 0 15991

A savtartalmat az előző válaszomban olvashatja.

 

A talajtakaró kérdése a legtöbb esetben függ a termőtájtól (csapadék mennyiség és eloszlás), a talaj szerkezetétől (vízgazdálkodás), valamint a szőlőtőkék sorállásától (sor és tőtávolság).

Általánosságban azonban elmondható, hogy az új telepítéseknél az első egy-két évben lehetőség szerint nem szabad talajtakarót hagyni. A sorokat kapálással, a sorközöket szántással, tárcsázással, mulcsozással "tisztán" kell tartani. Az első években ugyanis a gyökérnek kell fejlődnie lefelé a talajba. Ezért nem is locsoltam, mert akkor hozzászokott volna, hogy a felső rétegben talál vizet és horizontálisan kezdi el növeszteni a gyökereket.

 

Nem adható erre általános tanács, de én a második évtől, már odafigyeltem, hogy legyen növénytakaró a sörközökben. Alacsonyan tartottam, de hagytam.

Előzmény: pinotnoir777 (15989)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.21 0 0 15990

A szőlőfajta a jelenlegi munkahelyemen (Freiburgi Szőlészeti Kutatóintézet) keresztezett rezisztens Solaris.

 

Hajnali négykor szedtük a szőlőt, éppen világosodott, hogy hideg állapotban dolgozhassuk fel az alapanyagot. Nem találtunk egyetlen egészségtelen szemet. Gyors bogyózás után egy pneumatikus préssel kíméletes és gyors sajtolás. Fél nyolcra már tartályban volt a hideg must. Két éjszaka ülepítés 10 fokon, majd lefejtettem és eldugtam hátra a pincébe, hogy a teljes alkoholos erjedés azonos hőfokon menjen végbe. A forrás után pár hét alatt letisztult, de én 10 naponta felkevertem a seprőt 3-4-szer. (Batonage) Majd újra lefejtettem a tiszta újbort és hűtőházban tartottam 6 hétig 6 fokon, így kivált a borkősav. Újra lefejtettem a kristálytiszta bort és 30 mg/l-re állítottam be a kénszintjét és lepalackoztam az első termést. Mindössze 100 palack készült.

 

Hangsúlyozom, a telepítés (2010) óta sem a szőlőben, sem a borkészítés során nem használtam semmilyen permetszert, műtrágyát, segéd- vagy adalékanyagot, egyszer sem.

 

Analitikai paraméterek palackozáskor, december közepén:

 

Alkohol: 108,5 g/l  (13,75% vol)

Maradékcukor: 8,3 g/l (Fruktóz: 7,7  - Glükóz 0,3)

Extrakt: 32

pH: 2,9

Összsav: 8,7 (Tejsav: 0,4, almasav: 2,2, borkősav: 3,4)

Illósav: 0,49

Glicerin 7,9

 

Vagyis egyetlen érték sem kiemelkedő, de mégis összeségében megállapítható, hogy van benne mindenből jó sok.

 

Az analitika mellett az "organoleptikus teszt" vagyis a kóstolás :)  során viszont egy szakavatott nyelv, egyből érzi, hogy a bornak időre van szüksége. A magas sav-cukor-alkhol tartalom gyakorlatilag kötelezi a termelőt, hogy ne mutassa be a még "éretlen" bort a laikusoknak, mert rossz következtetést vonnak esetleg le. Sajnos én nem bírtam megállni és meg kellett mutatnom, de meglepetésemre egyetlen ember, de még nő sem húzta fel a szemöldökét a 2,9 pH-jú ital kortyolása után. Reményeim szerint 2-3 év múlva megindul a bor a csúcsa felé és akkor fog csak igazán mosolyokat csalni az arcokra a remekmű.

 

Mivel nagyon kevés készült, ezért kereskedelmi forgalomba nem hozom, pedig megkaptam a hivatalos bio minősítést. Kizárólag a borszemináriumokon és kóstolókon fogom bemutatni azoknak az érdeklődőknek, akik végighallgatják az ökológiai szőlészettel kapcsolatos témájú estjeimet.

 

Akit érdekel a következő időpontok:

 

2014 március 21, 18.00 óra, Balatonfüred, Karolina Kávéház és Koktélbár

2014 március 22, 18.00 óra, Székesfehérvár, Pátria étterem

 

Előzmény: csite (15988)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 15989

Én pedig azt szeretném megkérdezni, hogy a kierjedt borban mennyi lett a savtartalom? Már első évben hagyott talajtakarót?

 

 

Előzmény: Oechsle (15987)
csite Creative Commons License 2014.02.21 0 0 15988

Lehet tudni, hogy mi a szőlőfajta? Feldolgozás, érlelés, kezelés módja?
A bor paraméterei milyenek voltak palackozási állapotban? (sav, pH, cukor, alkohol, kén, illó)
Meg is lehet kóstolni?

ui: tavaly szeptember 28-án (mustban mért) 24,2MM, 9,7g/l savval furmintot szedtem

Előzmény: Oechsle (15987)
Oechsle Creative Commons License 2014.02.21 0 0 15987

Mindenhol azt olvassa, hogy legelabb 6-8 permetezes kell a szölönek...

 

Akkor most ide azt irom, hogy ez az allitas, csak reszleteiben bontja ki az igazsagot. 

Telepitsen olyan fajtakat, amik vedekeznek a gombas betegsegek ellen, tartsa a talajt olyan allapotban, hogy a szölö a vegetacio soran fel tudja venni a szamara szükseges tapanyagokat, hasznaljon feromoncsapdat es predatorokat a kartveök ellen, metssze a növenyt a fajtanak optimalisnak mondhato metodussal, tartsa annak lomozatat szellösesen, a fürt körüli leveleket idöben es megfelelö mennyisegben tavolitsa el. Ha utana tud olvasni annak, hogy hogyan kommunikal a szölö gyökere es a föld feletti zöldresz egymassal a hormonokkal, akkor megerti, hogy miert szükseges a napra pontos beavatkozas.

 

A legfontosabb azonban, hogy a terület idöjarasi es talajadottsagoaihoz legjobban alkalmazkodo szölöfajtat valassza.

 

Tudom ezek most altalanos tanacsoknak tünnek, de ha ezeket betartja, akkor Ön megtett mindent, hogy ne kelljen kemikaliakkal terhelnie a környezetet, a talajt az Ön es a gyerekek egeszseget. Legyen szkeptikus a gyeszergyartok ajanlasaival kapcsolatban es gondoljon bele, hogy regebben nem voltak a maihoz hasonlo gyogyszerek es permetszerek.

 

Apro pelda. 2010-ben telepitettem egy kiserleti szölöfajtat, amit egyetlen egyszer sem kezeltem semmilyen vegyszerrel, a talajt pedig 0,0-szor mütragyaztam. Az egesz eves szölömunkakat napra pontosan a megfelelö idöben hajtottam vegre, a talajt allapotat rendszeresen vizsgalva csak mechanikai (kapalas) uton javitottam. A területen öshonos növenyzetnek megfelelö magkeverekekkel dusitottam annak nitrogentartalmat es a csapadekösszeg figyelembevetelevel tudtam szabalyozni növenytakaro esetleges kaszalasaval a talaj nitrogentartalmat. Nem rettegtem attol, hogy vizkonkurenciat teremtek az uj telepitesü szölönek, hagytam, hogy a sorok között magasra nöjjön a sok pillangosviragu növeny, melyek gyökerzete behalozva a talajt morzsalekossa testte azt. A korabbi kökemeny agyagtalajban a humusztartalom megduplazodott, a szivacsossa valt szerkezet miatt pedig megköti a vizet es az oxigent, ami beinditotta komplex a talajetet.

 

Tavaly augusztus 10-en szüreteltem az elsö 100%-ban a termeszet ajandekozta szölöt, melynek cukortartalma magyar mustfokban merve 22,5 volt, 10,5-ös sav mellett. Kivancsi lennek, hogy ezeket a parametereket ki tudta produkalni a Karpat medenceben egy borszölö fajtaval? A bort elesztök, deritesek es mindefele kezes mellözesevel keszitettem. Szüretlen allapotban, egy  minimalis ken hozzadasaval palackoztam. A borszeminariumok es kostolok soran pedig mar sok ember kedvenceve valt ez a bor. Most egy pökhendi nevetessel azt mondhatnam:

 

Miert mit vartam? Hogy "beiranyitott" borok mellett a termeszetnek szegyenkeznie kell?

Ezt tanultam azoktol a szakemberektöl, akik minden idejüket ennek a tudomanynak szentelik. Nekem is sikerült, igy par heten belül következik egy nagyobb terület betelepitese egy masik, magyar elöallitasu szölöfajtaval, melyet ma meg senki nem ismer az orszagban. Izgatottan varom majd a termeszet következö meglepeteseit.

Előzmény: kisvido1 (15981)
kiwancsi Creative Commons License 2014.02.18 0 0 15986

Szia!

 

A BAUHAUS-ban tavaly láttam. Nem is volt nagyon drága. :-)

Előzmény: kisvido1 (15977)
medveger Creative Commons License 2014.02.18 0 0 15985

Permetezésről: én is elsősorban Rambo blogját javaslom mint alapelveket, szemléletet.

Az, hogy mennyit kell permetezni, évjáratfüggő. Első évben persze én is nagyon aggódtam, lett is belőle vagy kilenc kör. :-)
A tavalyi évben (komoly hajtásválogatás és alapos zöldmunka mellett!) mind a Somlón, mind Zalában elég volt a három permetezés (lemosózni egyik helyen sem lemosóztunk tavaly, 2012-ben olyan alacsony volt a fertőzési nyomás, hogy gyakorlatilag nem nagyon volt áttelelt képlet - idén viszont mindenképp akarok lemosót a saját területemen, mivel enyhe volt a tél, valószínű nagyszámú atkapopulációra lehet számítani).

Előzmény: kisvido1 (15981)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.18 0 0 15984

Attól függ milyen vastag a homokréteg. Ha csak lepelhomok, 1-2 méter, mint a kunságon, alatta kötöttebb(pl.agyag), akkor bármilyen fajta ültethető. Ha ennél vastagabb a homok, akkor csak a pontuszi fajtákat és ezek hibridjeit (Generosa) javaslom

Bigman87 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15983

Én ősszel telepítettem homokra cserszegit, ezt találtam leírás alapján olyannak ami tolerálja a homoktalajt és a fagyot is jól bírja. De még én is gondolkozom hogy vörösből mit kellene telepíteni. Az én elgondolásom szerint vörösből a Kékfrankos, Zweigelt fehérből pedig Aletta, Bianca, Cserszegi, vagy Generosa jöhet szóba. De vannak itt hozzáértők és én is kíváncsi vagyok a véleményükre az általam gondolt szőlőfajták homokra való ültetésére.

Előzmény: Tavekk (15975)
Falusi1 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15982

Gondolom rügyfakadásra gondolsz, amikor "fürtbomlást" írtál.

Vannak nálam sokkal hozzáértőbbek permetezés ügyben pl. RAMBO, akinek a neten megtalálod a permetezési menetrendjét.

A permetezések száma, a használandó permetszer egyébként több mindentől is függ. Pl. az időjárástól, a környék gomba és egyéb kártevő-fertőzöttségétől, a szőlőfajtától...

Tavaly emlékezetem szerint négyszer permeteztem a lemosón kívül. 

Előzmény: kisvido1 (15981)
kisvido1 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15981

Először is köszönöm az eddigi válaszokat!

 

Fagélt használtam, akkor jól döntöttem. Itt nem 2 cm nél vastagabb vesszőkről van szó, hanem már elnyúlt törzsek drasztikus visszavágásáról, hogy a középmagas kordont ki tudjam alakítani. Mivel ez olyan, mint amikor gyümölcsfát fiatalítok, gondoltam, hogy itt is alkalmazom a fagélt. Nem akarom túl magasra kialakítani a karokat (kb 80 cm), mert fagyveszély nem igen van, ez egy védett kert, a zöldmunkák meg könnyebbek ha nem túl magas.

 

Még egy kérdés, amit elfelejtettem. A fürt bomlás előtti lemosó permetezéseken kívül vannak-e fix-en szükséges permetezési munkák vagy a többi az igény szerinti? Mindenhol azt olvasom, hogy legalább 6-8 permetezés kell a szőlőnek. Nekem kis gyerekeim vannak és ez a házam körüli kertben van, ezért a túl sok permetezést nem szívesen vállalnám be. 

 

Ez a petpalackos megoldás jónak tűnik. Lehet, hogy kipróbálom. :-D

Előzmény: Falusi1 (15979)
gyfa50 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15980

Volna egy ötletem a sorvégének lekötésére ami elég olcsó és nálam bevált. Veszel egy 10 literes PET palackot megtöltöd, tele földel rácsavarod a dugót, ásol egy gödröt( 40- 50 cm) bele a  gödörbe majd tekersz rá galvanizált sodronyt amit az oszlophoz kötsz .

Előzmény: kisvido1 (15977)
Falusi1 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15979

Az 1. pothoz: Feltétlen javaslom a fagélt, így elkerülheted a golyvásodást. A 2 cm feletti vesszőket - művelésmódtól függően - én már termőre metszeném. A nedvezés szerintem az enyhe tél miatt indult meg.

 

2. pont: Nekem még 80 cm sincs a földben. Eddig rendben van. A szél a lomb cibálásával úgy is meglazítja a drótokat, persze főleg magasművelés esetén.

 

3.pont: Nekem is hasonló problémáim vannak.

 

4. pont: Először karokat nevelj. A 2 cm-nél vastagabb vesszők erre már alkalmasak.

Előzmény: kisvido1 (15977)
Falusi1 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15978

Fajta tekintetében a vörösökről vannak tapasztalataim homokon. Nálam a kadarka és a cabernet fajták jól tűrik a homokot, különösen az előbbi, de az egyes szőlőfajták ismertetésénél nézd meg ,hogy melyik a talaj iránt igényes fajta. Ezeket nem javaslom homokra.

A sortávolság 2,5-3 m legyen 2 m-es támrendszer esetén, a tőtávolság legalább 1,5, de inkább 2 m. (amennyiben a magasművelés mellett döntesz, én azt javaslom) A sorok a napra nézzenek merőlegesen.

 

Előzmény: Tavekk (15975)
kisvido1 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 15977

Sziasztok!

 

Tavaly egy elhanyagolt házikerti szőlős (kb 40-45 tőke) elnyúlt tőkéit metszettem vissza első egyéves vesszőig, hogy ne essen ki a termés, így a lassabb művelésmódhoz való visszatérést választottam, de nem kellett kihagynom a termést. Természetesen elhanyagolható volt a mennyiség de legalább volt. Így viszont számos alvó rügy kifakadt ahogy számítottam is rá. Nagy munkát igényelt a tákolt kordon bontás is, így a maradék fahulladékból összeeszkábáltam tavaly valami tartó szerkezetet.

 

Idén elkezdtem a középmagas kordonművelésre való metszést (eddig kísérleti jelleggel 8 tőke). Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim, ha volnátok kedvesek és válaszolnátok:

 

1.- A vastagabb szárak (2 cm átmérő fölött) visszametszésekor tapasztaltam nedvedzést. Ez az enyhe télnek tudható be így febr 15.-én? Illetve használ-e a tőkéknek, ha ilyenkor a keletkezett sebet fatapasszal bekenem?

 

2.- Új kordon építése előtt állok. Tudtok javasolni helyet, ahonnan jó Bp-re rendelni szőlőkarót? Illetve ha nem merevítem le a szélső oszlopokat betonban lévő vasszemekhez, csupán 80 cm mélyen és egy kicsit kifele dőlve beásom az elég? (10-20m hosszú kordonokról van szó csupán)

 

3.- A fajtáimmal máig nem vagyok tisztában (még akkor sem, ha ezelőtt 10 évvel tanultam őket az egyetemen, de azóta nem igazán foglalkoztam velük), talán van köztük saszla és otelló. De ha jól vettem ki nagyon sok fajtából áll az állomány. Talán valamilyen fajtagyűjtemény lehetett. Az öreg néni akitől vettem a kertet se tudta megmondani. Van köztük direkt termő is. Tudtok ebben nekem segíteni? Netán ha lefotózom a leveleiket és a termést (ahol lesz), akkor lehetne itt tartani majd egy brain stormingot? :-)

 

4.- Egy rövid szakaszon szeretnék egy lugast kialakítani. Ott is tartsam magam a váltócsapos metszéshez, vagy ez más művelésmódot igényel?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

üdv

 

Kisvido

lesliegold Creative Commons License 2014.02.16 0 0 15976

Sziasztok,

 

Oltványt vennék és ültetnék, mivel a megvett telken, néhol hiányos a lugas. Mikor tegyem ezt? Most tavasszal, vagy ősszel, vagy egyéb? Köszi!

Tavekk Creative Commons License 2014.02.16 0 0 15975

Szép jó napot mindenkinek!

Kezdő borászként írok Szabolcs megyéből és azt szeretném kérdezni, hogy milyen szőlőfajtát ajánlanátok homokra. A terület egy dombos területen helyezkedik el, az összmérete kb. 8mx150m. Milyen fajtát ajánlotok ami elviseli a homokos talajt? Szeretnék fehér és vörösborszőlőt is termelni. Illetve ki milyen sortávot, tőtávot ajánl illetve milyen művelésmódot.

Válaszaitokat előre is nagyon megköszönöm!

Bigman87 Creative Commons License 2014.02.15 0 0 15974

Jó estét minden szőlőtermesztőnek!

Gondolom már lassan mindenki elkezd metszeni, ezért érdeklődnék hogy volna-e valamelyikőtöknek Aletta, Generosa, illetve Kékfrankos és Zweigelt vesszője? Természetesen nem ingyen, az árat megbeszéljük.

Segítségeteket Köszönöm!!

E-mailem publikus.

Farang01 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 15973

Nagyon köszönöm, küldtem mailt!

Előzmény: kersa48 (15972)
kersa48 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 15972

Metszés előtt állok, tudok küldeni!

Előzmény: Farang01 (15971)
Farang01 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 15971

Sziasztok!

Szeretnék blauburger fajtát oltani, ha valaki tudna néhány vesszőt küldeni legyen kedves jelezze! A mail-em publikus és természetesen örömmel állom a postázás költségeit. Köszönöm!

Oechsle Creative Commons License 2014.02.08 0 0 15970

Van öt tőkém, szívesen adnék, de 1200 km-ről mire csomagban hazaér, kinyílnak a rügyek. Meg drága is.

Előzmény: Mandinka* (15969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!