Kérdezem Tőled:- az Olasz által forgalmazott kationcserélő gyantás aktívszenes szűrőt használsz?
A folyamat melyik szakaszában végzed a szűrést ? (tisztázás közben, a tisztázott párlaton ,a már felhígított, beállított párlaton vagy az érlelt párlaton)
Most készül a főzőm, 70 literes lesz. Hűtő 120 literes.
Páracső 35mm, spirál 15 mm-es. Úgy gondoltam, hogy páracső lenyúlna a hűtő feléig és csak ott válltanék 15mm-re. így elvileg nem nőne meg a nyomás a szűkületben.
Szerintetek a 15mm-es spirál elég vastag? Páracsövet nem felesleges leengedi a hűtőbe?
Mondjuk én eddig csak közvetlenül a "szűrés" után illatoltam, kóstoltam a cuccot, és ott éreztem kis hiányt a szűrt pálinkában.
Azt még nem is figyeltem, hogy utána ez a hiány mennyire jön vissza.
De ezt is megnézem egyszer. Az a baj, hogy ha (néha) használom a gyantát, csak egy 2 decit szoktam eltenni a szűretlenből, ősszehasonlítási alapnak, aztán a szűrés után ez a kis mennyiség, meg gyorsan elfogy:)))
Mostanában még hígitás előtt átengedek rajta szinte mindent, tehát nem nagyon van összehasonlítási alapom. Régebben én is tesztelgettem, illetve a fórumon felbukkant már néhány ilyen érv, hogy veszít az illatból aromából a cuccos, ha át van az ioncserélő műgyantán engedve. Nos a pihentetett kész páleszt átengedve én is tapasztaltam aroma, illat csökkenést, de néhány hét múlva , a megbolygatott, majd lenyugodott párlatot vizsgálva az eredetihez képest nem találtam különbséget , illetve annyit hogy az ioncserélt simább. Minden csurgatás, töretés jár némi aromaveszteséggel, azonban úgy vélem nagyon pozitív az ioncserélő használata, amióta használom nem sikerült karcos pálinkát párolnom. Mindenesetre nem foglalnék állást atekintetben, hogy okoz e, és ha okoz mi miatt ( a szimpla csurgatás, vagy maga az ioncserélő?) aroma és illatveszteséget az ioncserélő használata. Rézhűtőm van, így zömében ezután is ioncserélő áldozatai lesznek a párlatok :_))
Lesz ott valami kostolnivaló is ? mert akkor esetleg ráveszem valamelyik nagylányomat, hogy vigyen át valószínű én 22 órakor már akkor csak utas lehetek .
Kedves Józsipapa! Látom igen nagy dillemmában vagy. Mint régi fórumozó jól tudod, hogy olyan gyümölcsből főzünk, amit meg is ennénk. Szerintem minden nap kóstold meg azt az 1 szem barackot, és amikor úgy érzed, hogy mindet megennéd, akkor cefrézd. Köztudott, hogy csonthéjasból max. 10% magot hagyhatunk benne. Ha nem akarod szemre beállítani, akkor kell egy patikamérleg és ezzel külön kimérheted a héj és külön a belső mag 10 %-át. Ha nagyon félsz a ciántól akkor kevesebbet tegyél bele. Ugyan ezen a mérlegen mérd le a barack húsát és max 3 % napfényt is tehetsz hozzá, többet ne, mert íz veszteséget okoz. A cefrézés további menetét ismered. Remélem elég nagy az üstöd, hogy egyszerre le tud tisztázni ezt a "hatalmas" mennyiségű cefrét. Első főzésnél meg ne feledkez a kozmaolaj leválasztásról! Tisztázásnál nem tudom, hogy hogyan tudod az 5 poharas próbát elvégezni, de mindenféleképpen törekedj rá, hogy pontos legyen az elválasztás. Természetesen a keletkezett pálinkádat érlelni kell, ezért a végeredményről csak fél év múlva tudsz beszámolni. :)
Köztudott, hogy a kajszi fagyérzékeny. Sajnos, a húsvéti fagy nálam is elvitte a termés 100 %-át. Én legalább is úgy tudtam. Tegnapi nap folyamán lettem figyelmes egy kis sárgászöld foltocskára a kajszifán. Tüzetesebb vizsgálatom eredményeként kiderült, hogy az a kis zöldessárga valami a fa déli oldalán, úgy kb. 3 m. magasan 1 (egy) szem gyümölcs, mely túlélte a fagy leheletét.
Több problémám is felmerült most nagy hirtelen:
Várjam meg, hogy megérik és lepotyog?
Magozzam ki, vagy mehet bele a mag is? Nem lesz ciános, mert nem szeretném feldobni a bakancsot!
Mennyi idő alatt fog ez kiforrni?
Savazzak, vagy ne savazzak? Egyébként le a savazókkal!
Élesztő, cukor, pektinbontó. Jó ez a sorrend. Mennyi cukrot tehetek bele?
Most egyelőre ennyi, ha még valami eszembe jut, majd kérdezek, mert úgy tudom, hogy itt a fórumon csak csupa jószívű segitőkesz nagytudási tag van jelen. De azt nekem senki ne mondja, hogy olvasak vissza, mert ilyen marhaságokra nékem nincs időm!
Ha nem jól cefréztél akkor szerintem tökmindegy milyen a főző..Kezdőnek mint én is ez tökéletesesen megfelel. Nekem 25 literes szimplafalu rozsdamentes van vörösréz páracsövel ill. hütővel.