Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70414

Nekem nincs ilyen szerencsém, az idén kihagyom.Amúgy is, lesz nektek!:)))

 

Előzmény: Törölt nick (70412)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70413

KIBÉÉÉÉ    legalább mikró lesz-e???

 

Előzmény: Törölt nick (70412)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70412

szereztem kb 20kiló hullott kajszit, má rotyog mint állat :)

Előzmény: kupeci (70410)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70411

Szia Deszegregátor!

Kérdezem Tőled:- az Olasz által forgalmazott kationcserélő gyantás aktívszenes szűrőt használsz?

A folyamat melyik szakaszában végzed a szűrést ? (tisztázás közben, a tisztázott párlaton ,a már felhígított, beállított párlaton vagy az érlelt párlaton)

Én eddig még ne szűrtem, csak vatta korongon.

Válaszodat köszönöm!

Előzmény: deszegregator (70404)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70410

A "nagy mennyiséget" természetesen úgy értem hogy egy egész fának a tarméséről beszélünk:))))

Előzmény: kupeci (70409)
kupeci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70409

Helló Józsipapa!

Csak fölös óvatosságból jegyzem meg hogy mivel ilyen nagy mennyiségről vann szó , nem kéne még egy kis tapasztalatot gyüjtened!?:)))))

Előzmény: csalitos (70387)
fehérkutya Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70408

Sziasztok,

 

Most készül a főzőm, 70 literes lesz. Hűtő 120 literes.

Páracső 35mm, spirál 15 mm-es. Úgy gondoltam, hogy páracső lenyúlna a hűtő feléig és csak ott válltanék 15mm-re. így elvileg nem nőne meg a nyomás a szűkületben.

Szerintetek a 15mm-es spirál elég vastag? Páracsövet nem felesleges leengedi a hűtőbe?

hal65 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70407

Maximálisan egyetértek okfejtéseddel.

Mondjuk én eddig csak közvetlenül a "szűrés" után illatoltam, kóstoltam a cuccot, és ott éreztem kis hiányt a szűrt pálinkában.

Azt még nem is figyeltem, hogy utána ez a hiány mennyire jön vissza.

De ezt is megnézem egyszer. Az a baj, hogy ha (néha) használom a gyantát, csak egy 2 decit szoktam eltenni a szűretlenből, ősszehasonlítási alapnak, aztán a szűrés után ez a kis mennyiség, meg gyorsan elfogy:)))

Előzmény: deszegregator (70404)
golyós Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70406

Én úgy szoktam, hogy az asszonynak felajánlom hogy főzzön belőle lekvárt, amennyi jólesik, és a maradékot cefrézem....

Szerintem ez nálad is működik.... ;-)

üdv.g.

Előzmény: csalitos (70387)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70405

Papa, csak egy stampót belőle ha összefutnánk! Ez aztán kiváló párlat lesz, óriási becsben tartod! :D

Előzmény: csalitos (70387)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.29 -1 0 70404

Mostanában még hígitás előtt átengedek rajta szinte mindent, tehát nem nagyon van összehasonlítási alapom.  Régebben én is tesztelgettem, illetve a fórumon felbukkant már néhány ilyen érv, hogy veszít az illatból aromából a cuccos, ha át van az ioncserélő műgyantán engedve. Nos a pihentetett kész páleszt átengedve én is tapasztaltam aroma, illat csökkenést, de néhány hét múlva , a megbolygatott, majd lenyugodott párlatot vizsgálva az eredetihez képest nem találtam különbséget , illetve annyit hogy az ioncserélt simább. Minden csurgatás, töretés jár némi aromaveszteséggel, azonban úgy vélem nagyon pozitív az ioncserélő használata, amióta használom nem sikerült karcos pálinkát párolnom. Mindenesetre nem foglalnék állást atekintetben, hogy okoz e, és ha okoz mi miatt ( a szimpla csurgatás, vagy maga az ioncserélő?) aroma és illatveszteséget az ioncserélő használata. Rézhűtőm van, így zömében ezután is ioncserélő áldozatai lesznek a párlatok :_))

Előzmény: hal65 (70376)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70403
Lesz, lesz! Viszek pár mintát:)
Előzmény: TINTUS (70400)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70402

ha netán a higítás után beopálosodna - ezt kifelejtetted - ne tisztázd újra, inkább szűrd meg vattakorongon, kávéfilteren... :)

Előzmény: csalitos (70387)
vf1 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70401

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


  Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70345)
TINTUS Creative Commons License 2012.06.29 0 0 70400

Lesz ott valami kostolnivaló is ? mert akkor esetleg ráveszem valamelyik nagylányomat, hogy vigyen át valószínű én 22 órakor már akkor csak utas lehetek .

 

Előzmény: bujukcekmece (70373)
jana001 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70399

Zsuzska mail ment!

sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70398

Hali.

Nekem a kanyarokban sima szigetelőszalag van. nem ég rá és könnyen cserélhető.

Előzmény: Mr.Stratos (70396)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70397

Akkor siess, nem vagyunk már fiatalok. :-)

Bocs csak én!

Előzmény: csalitos (70395)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70396

Szia ! Általában nem ajánlják a sárgarezet a fözőknél mert az ötvöző anyagok kioldódhatnak...

de egy csatlakozó nem lehet nagy probléma,de ha lehet választani /nekem lehetett /akkor inkább vörösréz vagy saválló....

a kanyarban a vizesek által használt szilikonszalagot tekerem fel...nekem bevált,jól tömít,4-5 főzésenként kicserélem.

A biztonságot szolgálja,túlnyomás esetén pl.:dugulás /volt már a praxisomban !/ könnyen szétcsúszik és nem robban fel a cájg.

Előzmény: TJ_Zs (70389)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70395

   Csak nem következik be ilyen tragédia!

   A terv az él! E világi életembe még megvalósul!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: snapszmester (70394)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70394

Reménykedj, hátha lerohad magától.

Nekem 1 szem sincs a fán, de holnap azért még megnézem.

 

Mi van a terveddel? Soha nem érsz ide? :-)

 

Előzmény: csalitos (70391)
jatti1 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70393

Kedves Józsipapa! Látom igen nagy dillemmában vagy. Mint régi fórumozó jól tudod, hogy olyan gyümölcsből főzünk, amit meg is ennénk. Szerintem minden nap kóstold meg azt az 1 szem barackot, és amikor úgy érzed, hogy mindet megennéd, akkor cefrézd. Köztudott, hogy csonthéjasból max. 10% magot hagyhatunk benne. Ha nem akarod szemre beállítani, akkor kell egy patikamérleg és ezzel külön kimérheted a héj és külön a belső mag 10 %-át. Ha nagyon félsz a ciántól akkor kevesebbet tegyél bele. Ugyan ezen a mérlegen mérd le a barack húsát és max 3 % napfényt is tehetsz hozzá, többet ne, mert íz veszteséget okoz. A cefrézés további menetét ismered. Remélem elég nagy az üstöd, hogy egyszerre le tud tisztázni ezt a "hatalmas" mennyiségű cefrét. Első főzésnél meg ne feledkez a kozmaolaj leválasztásról! Tisztázásnál nem tudom, hogy hogyan tudod az 5 poharas próbát elvégezni, de mindenféleképpen törekedj rá, hogy pontos legyen az elválasztás. Természetesen a keletkezett pálinkádat érlelni kell, ezért a végeredményről csak fél év múlva tudsz beszámolni.  :)

jatti

Előzmény: csalitos (70387)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70392

   Nem adok hozzá PH-t!.... Minek?  :-)

Előzmény: TJ_Zs (70390)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70391

  Gondolod?....   Inkább megvárom, hogy megérjen... aztán kiviszem a Petörke Portékára és eladom!

   Petörke Portéka= piac a Petörke völgyben, két hetente üzemel.

   Egyik megoldás!

   Másik megoldás:  Hát... nem is tudom  :-((

Előzmény: hal65 (70388)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70390

Mennyi'é ádód a termísed tesó?

 

Ne savazz!!! Ígyis már elsavasodott az emberiség. A kész terméhez tégy lúgot. :D

A cefréhez pedig készletben kapható PH beállító folyadékot adj.

Előzmény: csalitos (70387)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70389

A fedőn miért nem jó a réz?

Egy régebbi képed kapcsán:

A fedőből kiálló rézcsövet mivel tömíted a "kanyarnál"?

Előzmény: Mr.Stratos (70386)
hal65 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70388

Verd le egy karóval, oszt megszűnik minden bajod!:)

Előzmény: csalitos (70387)
csalitos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70387

   Hello mindenki.

   Köztudott, hogy a kajszi fagyérzékeny. Sajnos, a húsvéti fagy nálam is elvitte a termés 100 %-át. Én legalább is úgy tudtam. Tegnapi nap folyamán lettem figyelmes egy kis sárgászöld foltocskára a kajszifán. Tüzetesebb vizsgálatom eredményeként kiderült, hogy az a kis zöldessárga valami a fa déli oldalán, úgy kb. 3 m. magasan 1 (egy) szem gyümölcs, mely túlélte a fagy leheletét.

   Több problémám is felmerült most nagy hirtelen:

   Várjam meg, hogy megérik és lepotyog?

   Magozzam ki, vagy mehet bele a mag is? Nem lesz ciános, mert nem szeretném feldobni a bakancsot!

   Mennyi idő alatt fog ez kiforrni?

   Savazzak, vagy ne savazzak? Egyébként le a savazókkal!

   Élesztő, cukor, pektinbontó. Jó ez a sorrend. Mennyi cukrot tehetek bele?

   Most egyelőre ennyi, ha még valami eszembe jut, majd kérdezek, mert úgy tudom, hogy itt a fórumon csak csupa jószívű segitőkesz nagytudási tag van jelen. De azt nekem senki ne mondja, hogy olvasak vissza, mert ilyen marhaságokra nékem nincs időm!

   Minden jót.

   Józsipapa

   Sürgős lenne...  :-)))

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70386

Kezdőkészletnek kiváló....a török kukta tökéletes minőség. Az üstből azért hiányzik a vörösréz, a 17 liter kicsit kevés,de konyhában

könnyű kezelni....a cucc jól tisztítható,praktikus. Én magam csináltam kevesebb mint féláron,ezért a fedőn lévő 29-es  tömszelence

nem sárgaréz /amit nem ajánlanak / hanem rozsdamentes acél ! A hűtőm is jóval nagyobb /120 l / ha visszaolvasol láthatod is,több helyen.

Ajánlatos óvatosan tüzelni,hajlamos kicsit odakapni ha sietsz...különben könnyű vele dolgozni folyamatosan,kb 80-100 liter cefréig

Ha jönnek a sikerélmények és a hobbyddá válik a dolog akkor lehet rámenni egy csuparéz gépcsodára....))))  Jólét : Satu

Előzmény: xukac1 (70380)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 70385

Ha nem jól cefréztél akkor szerintem tökmindegy milyen a főző..Kezdőnek mint én is ez tökéletesesen megfelel. Nekem 25 literes  szimplafalu rozsdamentes van vörösréz páracsövel ill. hütővel.

Előzmény: xukac1 (70382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!