Keresés

Részletes keresés

Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70476

Mai nap végeredménye: 1,5l 45%-os meggypálinka!

Első házi főzésem, büszke vagyok magamra!

:)

Előzmény: sogi01 (70469)
szilvakukc Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70475

Hogy Neked milyen igazad van! Minden ilyesmit a tetőn érdemes csinálni. Messzebbről látja az ember, ha gyün a finánc.:DDD

Előzmény: sogi01 (70466)
stapika Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70474

Abba hagyom még el nem durvul.

   Te itt egy(1)vagy a száz között,nem első!Erről feledkezel meg nap mint nap:-(

Előzmény: rézműves1 (70473)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70473

...ez igaz, de tettekkel igen és én nem csak a számat jártatom...(amint láthatod)...

Előzmény: stapika (70472)
stapika Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70472

Szóval nem lehet,"aggodalmat oszlatni?"

Előzmény: rézműves1 (70471)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70471

...Te , kedves barátom annak veheted, aminek akarod...én csak a múltkori aggodalmat szeretném

oszlatni, mely szerint ez a fajta fűtés nem biztonságos...

 

...ÍGY MÁR AZ...

 

                                                                 ...de azért jó nedűt Neked...

Előzmény: stapika (70470)
stapika Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70470

Nem látom, kinek válaszoltál?

   Vagy csak bujtatott reklám?

Előzmény: rézműves1 (70463)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70469

szerintem eddig jó ... írj a végeredményröl.

Előzmény: Namostatuti (70468)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70468

18l cefréből lett az 5,5l alszesz, most finomítom!

Előzmény: sogi01 (70467)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70467

Mennyi cefréböl?

Előzmény: Namostatuti (70465)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70466

Kicsit unatkoztam ...elkezdtem alkotni... még nincs kész...pillanatkép:)

Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70465

5,5l meggy alszeszem lett, már rotyog, kíváncsi leszek a végeredményre.

TJ_Zs Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70464

Meg nem mondom, hogy ólommmentes-e, de 2-3 éve vásárolt -a paszta 7- ívóvízhez elfogadott paraméterekkel.

Előzmény: rézműves1 (70461)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70463

...az "ÚJ" biztonsági szelepes "söröscsalád"......elől egy 30-as, hátul egy 50-es......na ez dupla lett.........az 50-es......és a szerelvénye...

 

...kétfajta szerelvény, de mindkettő lefúj 2.5-bárnál...de az üzemi nyomás ennél a gőzfűtésnél

sem nagyobb 1.5-bárnál...

sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70462

ha van a közeledbe műanyag nyílászáró beépitő akkor tőle kaphatsz. 

Előzmény: sogi01 (70460)
rézműves1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70461

...nem tudom, hogy melyik jobb, de szerintem mindkettő megfelel a mi céljainknak...persze ha jól

vannak elkészítve és pláne méretezve...a LEIBIG-hűtőt kicsit valóban nehezebb elkészíteni, de ha

valakinek kevés a helye, viszont van folyóvize (vagy tud hordóból áramoltatni) akkor ideális...

 

...én a lágyforrasztásoknál, ahol az alkohollal, vagy a párával találkozik, ott ólommentes forraszanyagot használok...de a mi viszonyaink közt, ha régi típusú ólmos a forrasztás, az sem okoz komoly gondot, mert egyrészt kis mennyiségekről van szó, másrészt a felületek is igen

csekélyek...nem kell túl "spirázni" a dolgot...

 

                                                                                            ...jó nedűt...

Előzmény: TJ_Zs (70445)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70460

Ez is fagyis. És műanyag takaróléc van benne. öntapadós belehajtva kis füllel.

Előzmény: Namostatuti (70459)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70459

Nagyon precíz kivitelezés, csak egy kérdésem lenne hozzá, a válaszfalat mivel ragasztottad bele a dobozba?

Jó egy merevebb jégkrémesboboz, vagy valami hasonló tégely hozzá, amiben élelmiszer volt?

Előzmény: sogi01 (70457)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70458

A válaszfal teteje magasabban van az alszesz szintjétöl. igy az első rekeszbe marad az olaj.

 

Előzmény: sogi01 (70457)
sogi01 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70457

   Én ezt a fajta szűröt használom.

Fözés elött beteszek a fagyasztóba fél liter vizet,mire megindulna az alszesz elég hideg lessz és mehet a szűrőbe. Az olajat lehet kanalazni vagy felitatni ahogy Miklós1 is írta.

Van benne egy válaszfal is 2/3 résznél alul 1 mm hézaggal . 

Előzmény: Namostatuti (70454)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70456

Akkor félreértettem a működési elvet....

Adobozba csepegjen az alszesz, és a csövön megy ki, a csövön nem folyik ki a kozmaolaj is?

Amúgy így feljött a tetejére a kozmaolaj, és szépen le tudtam szedni róla...

Na, egy pillanat,és átalakítom, értem már, mit írsz, le kell hajlani a csőnek a szint alá...

és ígya kozmaolaj nem folyik ki!

Nagyszerű!!!

:)

Előzmény: Miklós1 (70455)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70455

A Szöllősi szűrőt még egy kicsit alakítsd át, mert nem ez a működési módja, bár kétségtelenül keresztülvezeted vízen így is az alszeszt, de közben a víz lezárja a párateredet mert a vízben végződik a hűtő.

Nézd meg a fényképet megint, képzeld el, hogy feltöltöted a dobozkát vízzel addig, hogy még nem cseppen ki a kihajló csövön. Ezután teszed a szűrőt a hűtő vége alá és ebbe csöpög az alszesz. Amint nő a dobozka vízszintje egyszercsak kicsurran a lehajló csövön, ott gyűjtöd az alszeszt, a dobozkában pedig figyeled a víz felszínét, vadászod a kozmaolajat.

A vízbe csepegő alszesz kihígul és ezért válik ki a kozmaolaj, a lehajló cső a víz fenekéről viszi tovább a folyadékot. A komplikáltabb változatokban mechanikus szűrés is van, a legújabb Szöllősi szűrő konstrukciókat pedig 20cm mélyre csináljuk, hogy a kihígulásra legyen idő. A szűrő víztérfogata az üsttérfogat 3%-a körül van. Kezdésnek jó lesz a dobozka is, majd meglátod.

Előzmény: Namostatuti (70454)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70454

A "Szőllősy-szűrő", a hűtőtartály a felfogóedénnyel, illetve a komplett technika!

deszegregator Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70453

Csak ioncserélő műgyantán (Víz kezelésére használatos, rendelhető 1 kg. tételben), Isten ments az aktív széntől, az aztán sterilizálna, bár nem tudom az Olasz által összeállított alkotás milyen. A tisztázás után, még hígítás előtt engedem át a páleszt, így kevesebb mennyiséget kell szűrni, kevesebb a töretés, illat, aromaveszteség.

Előzmény: Hatóság0301 (70411)
barkócza Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70452

Igen, a hőmérsékletmérés úgy korrekt. :) Szerintem érdemes a páracsőbe is ilyen (minél vékonyabb és hosszabb) béléscsővel belépve mérni a hőmérsékletet, pontosabb, gyorsabban reagál a változásra.

Előzmény: snapszmester (70448)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70451
  • "De akkor se lett semmi baj amikor a pesti csapvizet használtam egyszer lustaságból."

Nem-nem, de ha a pálinkakészítésnél igyekszem maximális igényességre törekedni, akkor nehogy már az alkoholfok beállításánál engedjek meg magamnak lazaságot.

Megboldogult apám a szódavíz híve volt (természetesen nem az otthon előállítható szifonosé), és nem véletlenül.

Láttál te már működő szódagyártó üzemet?

Érdemes megnézni!

Részint amiatt, hogy az üzemeltető milyen kemény előrásoknak megfelelő szűrőrendszert köteles a csapvíz feldolgozásához használni, másrészt azért, hogy lássuk, mi minden marad ezekben a szűrőkben.

Hányingert keltő!

Hihetetlen, hogy az a halomnyi szutyvadék a vezetékes vízzel mind belénk kerül ... :(

Néha iszok csapvizet, de ha ez eszembe jut, azonnal fertőtlenítem a bélrendszeremet tiszta kisüsti pálinkával.

 

Előzmény: Miklós1 (70449)
Namostatuti Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70450

Köszönöm szépen a tanácsokat, megfogadom őket, bár én a vattakorongos módszert csináltam volna, de ez az edényke tetszik, gyorsan összerakok egyet, és ezen megy a főzés majd. Jelenleg a deszt. vizet forralom ki a berendezésen, 2 liter szerintem elég a 20 liter meggycefrém pálinkájának befokolásához.

Előzmény: Miklós1 (70449)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70449

A cefre alatt akkor fűts erősebben ha duplafalú főződ van, egyébként az odaégés probléma körrel szembesülsz (csodamódszerek amik néha mégis odaégetik...). Ezután kihagytad a kozmaolaj szűrést, amikor az alszesz csöpög, engedd át vízen egy hasonló alkotmány (a Szöllősy szűrő egyszerűsített változata) segítségével.

A főzés elején teletöltöd hideg vízzel, a vizet nem cseréled, a főzés végén a szűrő tartalmát papírszűrőn át még felhasználhatod. Főzés közben a víz tetején megjelenő matt hártyákat leszeded kanállal, szalvétával. Ez megint egy problémakör, mert van aki csak vattakorongon engedi át az alszeszt, van aki mélyhűtőbe teszi és utólag vadássza le a hártyákat...

A kész alszeszedet 25%-ra hígítsd ha erősebb lenne, így kezdd a finomítást.

Az előpárlat elvételnél vannak a kis poharak, az előpárlat mennyisége jó cefrézés esetén az alszesz 0,5%-a is lehet, de 1,5%-nál nem több (valami ecetfészek esetén végig jön a szúrós szag, de az nálunk ugye nem fordulhat elő).

A hígításhoz felforralt és vízkőtől szűrt csapvíz is jó, meg az is jó ha a főződön átdesztillálod, de én például hideg ioncserélt vizet használok, van aki margitszigeti ásványvizet és van aki...

De akkor se lett semmi baj amikor a pesti csapvizet használtam egyszer lustaságból.

Előzmény: Namostatuti (70444)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70448

Van 3,5 dl-es főzőm és mikroszkópom.

 

Más.

Mérem a cefre és az alszesz hőfokát. Ez ad használható értéket. Ezt csak béléscsővel lehet ezért eddig nem tettem.

Előzmény: barkócza (70447)
barkócza Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70447

Ennyi pálinkát te már csak nagyítóval látsz... :))

Előzmény: snapszmester (70446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!