...nem tudom, hogy melyik jobb, de szerintem mindkettő megfelel a mi céljainknak...persze ha jól
vannak elkészítve és pláne méretezve...a LEIBIG-hűtőt kicsit valóban nehezebb elkészíteni, de ha
valakinek kevés a helye, viszont van folyóvize (vagy tud hordóból áramoltatni) akkor ideális...
...én a lágyforrasztásoknál, ahol az alkohollal, vagy a párával találkozik, ott ólommentes forraszanyagot használok...de a mi viszonyaink közt, ha régi típusú ólmos a forrasztás, az sem okoz komoly gondot, mert egyrészt kis mennyiségekről van szó, másrészt a felületek is igen
Fözés elött beteszek a fagyasztóba fél liter vizet,mire megindulna az alszesz elég hideg lessz és mehet a szűrőbe. Az olajat lehet kanalazni vagy felitatni ahogy Miklós1 is írta.
Van benne egy válaszfal is 2/3 résznél alul 1 mm hézaggal .
A Szöllősi szűrőt még egy kicsit alakítsd át, mert nem ez a működési módja, bár kétségtelenül keresztülvezeted vízen így is az alszeszt, de közben a víz lezárja a párateredet mert a vízben végződik a hűtő.
Nézd meg a fényképet megint, képzeld el, hogy feltöltöted a dobozkát vízzel addig, hogy még nem cseppen ki a kihajló csövön. Ezután teszed a szűrőt a hűtő vége alá és ebbe csöpög az alszesz. Amint nő a dobozka vízszintje egyszercsak kicsurran a lehajló csövön, ott gyűjtöd az alszeszt, a dobozkában pedig figyeled a víz felszínét, vadászod a kozmaolajat.
A vízbe csepegő alszesz kihígul és ezért válik ki a kozmaolaj, a lehajló cső a víz fenekéről viszi tovább a folyadékot. A komplikáltabb változatokban mechanikus szűrés is van, a legújabb Szöllősi szűrő konstrukciókat pedig 20cm mélyre csináljuk, hogy a kihígulásra legyen idő. A szűrő víztérfogata az üsttérfogat 3%-a körül van. Kezdésnek jó lesz a dobozka is, majd meglátod.
Csak ioncserélő műgyantán (Víz kezelésére használatos, rendelhető 1 kg. tételben), Isten ments az aktív széntől, az aztán sterilizálna, bár nem tudom az Olasz által összeállított alkotás milyen. A tisztázás után, még hígítás előtt engedem át a páleszt, így kevesebb mennyiséget kell szűrni, kevesebb a töretés, illat, aromaveszteség.