Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70537

Tisztelt fórumozók !

A hétvégén Látogatóba voltunk Bujukcemece kolléga obszervatóriumába, melyet kölcsönös pálinka kostolással zártunk.

 

Az első napirendi pont keretében a csillagvizsgáló  csodálatos volt mind a 8-an ámultunk mert szinte a szánkba kerültek a csillagok , a hold krátereiben sétáltunk és a saturnus  a kitűnően látható gyűrüjével elkápráztatott bennünket és ámulva hallgattuk az előadásodat megilletődve figyeltük a szebbnél szebb csillagokat. Sűrűn felkiálltottunk, hogy " azt a...."

 

A második napirendi pont keretében kinyíllott a " szezám"  vagyis Bujuk kollega hordozható kostoló ládája. Kostoltunk vagy 10 fajta itókát és finomabnál finomabb aromás itókákat értékeltünk. Egyikbe sem találtunk kezelési -főzési hibát csak gratulálni tudunk.Nekem a berkenye volt a csodás és a törkölyök.... 

 

Csak így tovább "ifjú padaván"  és hálásak vagyunk ezért a csodás hétvégéért.  KÖSZÖNJÜK !!!

 

Tudorka-7 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70536

Ez remek hír. Viszont van erre egy kiváló topik,  inkább ott.....

 

Égetett szeszesitalok

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70529)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70535

...pályinkás jó reggelt...

 

...megmondom a "frankót", fogalmam sincs...engedélyezett, "gyári" főzőt már én is láttam, vaskos sárgaréz fogaskerekekkel, meg egyéb sárgaréz cuccokkal...ha így lett engedélyezve, feltételezhetjük, hogy nem lesz vele gond...de ez csak egy vélemény...

...tapasztalata Snapszinak lehetne, mert csak a nagyobb mennyiségeknél jönnek ki hamar a hibák...

 

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70531)
vf1 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70534

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/szesz/SZESZ~16.PDF

 

 http://www.halfozok.com/

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70479)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70533

bizzunk benne hogy a jövöben nem a szönyegalatt kell föznünk.

Előzmény: Mr.Stratos (70503)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70532

nem kizärolag gabonära gondoltunk, az eddigi infok ( pl: goog...) es a gyärto szerint 3 tänyerral

alkalmas a gyümölscfözesre, ällitolag erre fejlesztettek ki ezt a tornyot.

ha majd föztünk rajta gyümölcscefret utäna tudok velemnyt alkotni. (ha marad a pärlatban iz es aroma ???)

Előzmény: foxrudi (70530)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70531

ajjaj!

 

az üstben levö kezi kurblis keverö felsö tengeje bronzcsöben van, ha jol lättam a mienkben!

 

problemäs lenne?

Előzmény: rézműves1 (70436)
foxrudi Creative Commons License 2012.07.02 0 0 70530

Üdv.

  Amiket én láttam és gabonát pároltak,azok teteje a "padláson" ért véget.

   5 tányértól felfelé.

  A 10 sem ritka.Persze ez nem igazán a mi asztalunk.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (70529)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70529

üdvözlok mindenkit!

 

bizony a kezdöke!

elkeszitettük öcsemmel elsö fözesunket gabonacefreböl. (alapanyag: 90kg zab 10kg rozs darälva)

a 350ltr cefreböl kiföztünk 20ltr 80%-os vodkät, (gabonapälinkät???)

az elsö fözest elbaltäztuk,nemtuduk elinditani a häromtänyeros rektifikälo oszlopot!

a többi fözes mär jobban ment, 90%-on indult (seize sebüze) 30% es 20% között opälosodott kellemes gabonaillattal kiserve

20%-tol kitisztult es csodälatos gabonaillattal jött,s majd 10% körül öszzeomlott.

következö fözest probäljuk gyümölcsel! (sajnos meg minden igen dräga) az oszlopot allitolag gyümölcsre terveztek.(???)

 

KÖSZÖNET MINDEN JOTANÄCSERT;UTMUTATÄSERT A FORUM ÖSSZES RESZTVEVÖJENEK !!!

 

javaslom minden kezdö pälinkafözönek, a közös "reggelink" fogyasztäsät ( mi is ezzel kezdtük)

es kövessek figyelemmel a tapasztalt pälinkafözök jotanäcsait es utmutatäsait kiemelten snapszmesteret!

 

Előzmény: szentöltvíz (70500)
nabiti Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70528

matyiko-val hogyan lehet kontaktot teremteni ?   :-))

szilvakukc Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70527

Marha egyszerű. Amelyiktől kipurcanok, azt nem főzöm le, amelyiktől nem, azt igen.:-)))

Előzmény: zsoltika198502 (70513)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70526

Eltet vagy 4 hónap:D

Előzmény: sogi01 (70525)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70525

De azt ne feledd : a friss pálinkát pihentetni kell! Hogy kijöjjön az íze aromája. Erre akkor jöttem rá (Persze írták itt a mestereim)amikor elfelejtettem hova raktam el a dugi páleszt:))

Előzmény: Namostatuti (70518)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70524

Ha Neked ill. anyukádnak ízlik akkor mi a kérdés?Valszeg olyat főztél amit szerettek... de hogy más is szereti (szeretné) kostoltasd másokkal is pl. velem:)))grat mégegyszer.

Előzmény: Namostatuti (70518)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70523

" A finanszírozó (édesanyám) elismerte első főzetem minőségét, tetszik neki." Ez a lényeg! Neked és természetesen édesanyádnak ízlik a pálinkád. :) Mégegyszer gratulálok, és remélem szereztünk egy újjabb pálinkát szerető és előállító családot!

jatti


Előzmény: Namostatuti (70518)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70522

a bokrok nagy része a szomszéd telken van a házunk mellett!!

a másik hely pedig szintén egy udvar hátsó részén van!!

biztonságban vannak!

Előzmény: Baracilin (70521)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70521

Nem tudom felétek mi a helyzet a gyűjtögetőkkel kapcsolatban, de legyél résen! Felénk a dakoták leszedtek mindent, még a félzöldet is.

Előzmény: zsoltika198502 (70520)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70520

ok. Köszönöm a válaszokat!!!

már nagyon szépek rajta a bogyók!!

várom már a szedést és a cefrézést!!

Előzmény: snapszmester (70519)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70519

Megnyugtatlak, egyiket sem lehet szemezni mint a cseresznyét. Nem halsz meg tőle de a wc közel legyen.

Előzmény: zsoltika198502 (70513)
Namostatuti Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70518

Illatát pohárba töltve csak közelről érezni (10-15cm), jellegzetes enyhe meggylekvár illat, íze még majd finomodik a tárolás alatt (már, ha el nem fogy) azonban jellegzetesen karakteres meggy íz van jelen benne, minden szúrós, savas, kaparós ízt, illatot nélkülözvén. A finanszírozó (édesanyám) elismerte első mfőzetem minőségét, tetszik neki. (elfeleztük a pálinkát)

Előzmény: jatti1 (70517)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70517

Én is gratulálok a végeredményhez! Bár nem írod konkrétan, hogy ízre milyen lett, vagy azt, hogy a finanszírozó milyennek itélte a befektetését, de gondolom finom lehet, különben nem "dicsekednél" vele. :) Minnél többet használd azt a kuktát!

jatti

Előzmény: Namostatuti (70492)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70516

A gyalogbodza az amelyik mérgező.

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldi_bodza

A méreganyag viszont hő hatására lebomlik benne, így pálinka és lekvár is készíthető belőle.

Előzmény: zsoltika198502 (70513)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70515

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9007484&aq_ext=1&aq_text=bodza

 

lefelé megtalálod a linket a különféle fajtákhoz.

Előzmény: zsoltika198502 (70513)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70514

a bodza szó kimaradt!!!

Előzmény: zsoltika198502 (70513)
zsoltika198502 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70513

sziasztok.

 

mondtak nekem egy olyan dolgot, hogy a van olyan fajtája ami mérgező!!

azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hogy lehet megkülömböztetni a két fajtát egymástól!!

Miklós1 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70512

Gyümöcsmagozóból kétfélét is közöl egy feltaláló egy délvidéki újságban, utánépíthető, tanácsokat ad, stb.

http://www.feketics.com/attachments/fecske/Fecske200804.pdf

http://www.feketics.com/attachments/fecske/Fecske201204.pdf

foxrudi

Feketeribizlibe nem kell sav, nekem pH3,1 volt erjedés előtt, a piros ribizli meg pH2,9 úgyhogy utóbbit más gyümölcs savazására lehet használni.

Előzmény: Laaac (70508)
TJ_Zs Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70511

Megnéztem, kicsit látszik még: S-Sn97Cu3 szóval semmi ólom.

A kivezetés végülis így néz ki:

Előzmény: rézműves1 (70461)
norris53 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70510

Nem azt mondom hogy nehéz volt de kb 3 percet szántam arra hogy neked meg keressem - László > nézz körül nálunk olvass kicsit vissza és talán kérdezned sem kell :

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118551344&t=9007484

 

 

Előzmény: Laaac (70508)
peterkovacspeter Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70509
Előzmény: Laaac (70508)
Laaac Creative Commons License 2012.07.01 0 0 70508

Szerbusztok!

Nagy kérdéssel fordulnék hozzátok....nem tudtok valami helyet illetve oldalt ahol elérhető áron lehet szerezni vadszilva magozására is aklakmas szerkentyűt?

Esetleg valami leírást tervrajzot ami alapján lehetne készíteni eggyet?

köszönettel

László

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!