Beletettem a fél adag hidegtűrő fajélesztőt, mert mélyhűtőből vettem elő a barackot, cefre hőm. 12C fok volt.
Adagoltam hozzá élesztőtápot is, hátha elszaporodnak kellő mértékben az élesztősejtek így is. Biztos lassabb lesz a forrás, ami jól jönne nekem. Holnap este akkusavat kap.
Most akarom cefrézni a kajszit, de csak borkősavam van itthon és Ph mérőm sincs. Hány grammot tegyek bele, tapasztalati érték kellene, 100kg-ra vetítve?
Azt tudom: 2dl 37%-os akkusav kell 100kg átlagos cefrébe, ez mennyi borkősavnak felel meg?
A keverő az jó dolog, az egyenként összehegesztett lehengerelt rézlemezt nem értem...
Ha duplafalúra gondoltál az megint jó dolog, abban a keverő az se hülyeség.
Az acél és a csupa réz főző között nem lehet nagy különbség mert nem ismerünk, mert nincs acélízű pálinka.
A réz ott fontos ahol gőz állapotban van a pálinka.
Zozicska16375: Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:
"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!! A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."
Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.
Nálam a hetedik napon a főzőbe landolt épp ma, már kezdett pimpósodni a teteje, ebben a melegben már majdnem elkéstem a főzéssel... Volt még egy kis erjedése, nagy odafigyelés mellett sikerült kifőzni, hogy nem szaladt meg...Annyit hozzátennék, nem lett volna nehéz átzavarni a cefrét, hiába volt étolaj a tetején. A főzők magasan tesznek rá, hogy te mennyi cukrot raksza a cefrébe.
Így igaz, szórakoztató, a csetlés - botlásokat is magukba foglaló, egy - egy témát több szempontból megközelítő, interaktív jellegű, hatalmas tudást, tapasztalatot magába foglaló a fórum, aki ezt lapozgatja nagyvonalakban rá kell hogy érezzen a pálinkafőzés témakörére! Talán tökéletes lehetne, ha pl. te bőbeszédűbb lennél! :D
A cseresznye cefrém kiforrt, a cefréző hordóból slaggal leszívtam a levét, sűrűjét a biciklis kosáron áttörtem. A gyümölcslé szerű cefrét (65l) a pince borház részébe tettem utóerjedni, péntekig (17 fok Celsius a hőmérséklet).
Pénteken főzés, közben grillező, bográcsoló, tárcsán sütő és pálinkafőző,(fával fűtött) valamit kell építenem, a betonalap kész. De ez off.
A málna cefrézést megkezdtem, lehet, hogy a szárasság be is fejezi. 5 literes ioncserélt vizes flakonba teszem szedésenként, kettő van. Remélem lesz 5 flakon, valszeg feketeszedret is hozzá kell tennem.
Látom, neked pontos válasz kell, nem ez asok mellébeszélés, hogy ezt olvasd el meg azt olvasd el. Szombat délben fog kierjedni a cefréd, délután kettőre ott legyen a főzdében. Befőző cukrot ne tegyél bele, kristálycukrot lehet bele tenni, de jó érett meggynél nem kell. A főzdések kifőzik a cukrozott cefrét is. Minden cefrének sok idő a 6 hét nemcsak a meggynek.