Szakmai szempontból megalapozott, előre mutató hozzászólást még senk nem kiabált le. Ellenben a szakmaiatlan, érzelmeken alapuló, csak a balhét kereső beszólásokat elutasítjuk. A haladó topikhoz szerintem csak az arcod van meg, a hozzászólásaiddal még nem bizonyítottál.
Azért itt nem szentírást szoktunk hangoztatni. Az egy más kérdés, hogy a kezdőknek mindig azt tanácsoljuk, hogy szigorúan ragaszkodjanak egy bizonyos alapeljáráshoz. Nem véletlenül. Aztán ha már a "kadett" eljárással tud jó pálinkát csinálni, kellő tapasztalattal persze annyit és úgy kísérletezik, amennyit akar. De a kezdőket soha nem szabad haladó anyaggal összezavarni.
Nem tudom Te hova sorolod magad, de ha a haladók közé akkor tudhatnád hogy a weboldalamon, amit nem egyedül raktam össze, minden infó meg van amit a pálinka főzésről tudni érdemes. A fórumon elhangzottakért nem, de a weboldalamon fent lévő információkért teljes felelősséget vállalok, mert azok a pálinkás szakma legfrissebb adatai. Lehet kétkedni, lehet kritizálni, de szakmai szempontból nem lehet meg kérdőjelezni.
Érdekes hozzászólás és valószínűleg sok "ellenséget" fogsz szerezni vele. Nyilván az ember próbál objektív maradni és sajnos azt kell mondjam, hogy sok mindenben igazad van (én ismerőseimnek is más tapasztalatai vannak esetenként az itt szentírásnak minősített metódusokról), de nyilván nem lehet elvitatni, hogy nagyon sok kezdőnek elképesztően hasznos információk kerülhetnek birtokába, mind az előbb említett leírások, mind a tagok segítőkészsége által.
Úgy gondolom, ha valaki sosem elégszik meg és mindig jobbra törekszik, az hasonlómódon az egyes médiumokhoz, csak szelektíven olvassa, hallgatja azokat és ami inge, azt magára veszi, ami nem, azt a saját tapasztalaitai alapján finomítja.
Persze nem baj, ha néha nem bólogatunk a hülyeségekre, ott van arra a becslésem szerinti 99%!
Mivel olvastam az avatarod, így nem tettem kacsintó szmájlit az előző mondanom végére!
Ugyanazt az illatot érzem amit az előpárlatnál, és ami miatt kiöntöttem az előpárlatot.Tegnap kaptam egy tippet hogy rakjak bele málnaszemeket, egy kissebb üveggel kipróbáltam, ma afeleségem kínált valakités egy méterről is határozottan érződött a málna illat. A többit egyenlőre szellőztetem a pincében,hátha javul.
Egy kérdés : A málnánál is és a ma főzött meggy cefrénél is tettem silikon olajat a cefre tetejére a sisakon lévő hőmérő mindkétszer 60 foknál leállt és nem mozdult legalább 20 percig ezt nem tapasztaltam az előtte főzött faepernél,ez lehet az olajtól ?
olvasok, megértem, többnyire betartom, s reklámozom tovább beszámolóimmal
mi kell még több?...))
a cseresznye cefrém sokkal jobb, mint tavaly volt....a pálesz is az lesz...
off
hogy a pi....ba lehet olyan pechem, hogy a kertemtől és a pincémtől 100 illetve 200 méterre "állt meg az eső"...a lakásomnál 35 mm esett, kinnt meg semmi...((
Mint afféle meghatározónak tűnő profinak mondok én neked valamit.
Pár a műfajban érintett ismerősöm tud róla, hogy megfordulok néha ebben a topikban, és jól tudom/tudjuk, miszerint szakmai kérdésekben konzultáni közérdekű módon hasznos dolog, ellenére, hogy lennének kérdéseink (miként tapasztalati közlendőnk is), az itteni belterjesség miatt inkább tartózkodunk ettől, senkinek sem hiányzik, hogy fontoskodásban egymást túllicitáló nyeretlen kétévesek lekiabálják az ember fejét még akkor sem, ha egyértelmű, hogy nem lehet mindenkitől azonos viszonyulási szintet elvárni.
Nyitnék én egy valóban szakmai jellegű topikot haladóknak e szép tevékenység gyakorlóinak szánva, de minek, hiszen a közel azonos témajelleg miatt gyaníthatóan úgyis egybeolvasztanák ezzel, mint a hozzászólások számában többséget élvezővel.