Nem kívánok szélmalomharcot vívni senkivel! Mikor tisztázol legközelebb egy alszeszt, végy egy mérőhengert, legalább a harmadáig tégy bele akár sima csapvizet, de inkább olyan vizet, amivel amúgy is higítod majd a végterméket és engedd rá mondjuk azt a mennyiségű előpárlatot, amit amúgy sem tennél bele. És láss csodát!
Természetesen, gondolom megtudod becsülni az előpárlat mennyiségét, így kb. maximum annyi víz legyen a mérőhengerben/dunctosüvegben, mint amennyi előpárlat várható, mert 50 liter vízben nem biztos, hogy megmutatja magát 3 rétegben 4 dl előpárlat. Egyúttal kérnék minden kételkedőt, legyen szíves egy próbát megejteni! Köszönöm!
Szerintem inkább ez annak a tipikus esete, amikor valaki beül egy autóba, és az első karambol után megkérdezi a mentősöket és a járőrt, hogy hol kell beiratkozni a jogosítvány elvégzéséhez...
Valószínűleg véletlenül lettem először csak szemtanúja, majd félig elszenvedője, mit történt akkor, mikor valaki felvetett valami rendhagyót és a többiek eretnekséggel vádolva elüldözték, De ROBI876 (http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=704878&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9007484) példája biztosan a kivétel erősíti a szabályt esete. Azért volt érdekes, mert akkoriban jártunk Délvidéken és tapasztaltunk hasonló módszert, amivel még ott sem tudtak mit kezdeni, de nem vetették el a lehetőségét annak, hogy egyszer még segítséget nyújthat a pálinkafőzés terén. És mint tudjuk, ott azért nagyobb hagyományai vannak ennek a művészetnek, mint idehaza. Aki nem kiabált még ROBI876-ra kígyót-békát, az pont Feriba51 volt, aki ugye szintén önkéntes számüzetésben él valami okból kifolyólag!
Részemről ezennel lezárva a dolog, kívánom, hogy még hosszú 10 éveken keresztül tudjatok segíteni sok hozzánk hasonlónak, ehhez az Isten adjon nektek egészséget! És gyümölcsöt!!!
Látatlanban mondom, minden cefrének sok a 6-8 hét nyáron. A faeper meg romlékony, azt egy hét után főzik. A kihozatalt próbáltad megkérdezni ötször, senki nem válaszolt, úgy nem is lehet válaszolni, ha nem tudunk a cefrédről semmit. Ha cukroztad, lehet 12l is ha nem, 6l is, ha 6 hetes és romlott akkor 2l is. Ha hideg helyen erjed, jó lehet a 6 hét is. A bundát naponta lenyomkodjuk, tehát én még nem láttam 6 hetes bundát ami magától repedezik, ezért nem tudok neked okosat mondani. Te nem olvasod el az alpismereteket, én meg nem tudok válaszolni olyan kérdésre, hogy "belegórtam egy mázsa meggyet egy hordóba, mikor vihetem főzetni?" és "250kg faeper cefréből mennyi pálinkám lesz?".
Bár nem Snapszmester vagyok, engedj meg egy-két megjegyzést, ami mindenkinek szól:
- 10% cukor? Főztem 10%-os cefrét, a szomszéd egész nyáron át gyűjtötte a hordóba a gyümölcsöt, a 10% cukor megvédte, romlatlan, kiváló állapotú cefrét hozott nekem. Még a gyümölcsíz is érződött rajta. Mennyivel lett volna jobb a szabályos cefrézéssel? Nem tudom, de aki a 10% híve, csináljon egy próbát! Csináltunk vaktesztet 0, 3, és 5% cukorral cefrézett pálinkából. A teszt alapján legtöbb embernek a 3%-os ízlett. Az 5% már túl semleges, alkoholos ízű volt. Akkor milyen lett volna a 10%-os? Persze senki sem állítja, hogy ugyanannyi cukrot tegyél a kajszihoz, mint a birshez.
Ha pedig valaki tapasztalatot akar szerezni, kóstolja meg a többiek pálinkáját, hozza el, hasonlítsuk össze a 3%-ost a '§%-ossal, utána lehet a tapasztalatokat megbeszélni.
Az itt kialakult "nézet és stílus" pedig az "amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" iskolapéldája.
A hét elején még teljesen jó volt, tegnap vettem észre, hogy vmi fehér úszik a tetején. A hétvégén szeretném kifőzni de most, hogy megláttam már nem biztos hogy érdemes. A garázsban forrt ki és utána ott is hagytam. lehet túl meleg volt bent.
5-8% mag bennehagyva cefrézéskor, és ezt bele is főztem. nah eddig az idei lett a legjobb. Uvaferm CM fajélesztővel Lallzyme Hc pektinbontóval dolgoztam és citromsavat is tettem a cefrébe.
A meggyem pincében fórr 23-24 fok van , junius 20-án cefréztem eltelt 16 nap és most már vékonyodik a bunda. Ne keverj bele festékkeverővel oxigént, kézzel vagy nagy főzőkanál-lapáttal kissé nyomkodd le rövid idő alatt. hogy az alullevők kerüljenek felülre. Amelyik gyümölcsrészben a cukor átalakul alkohollá az a gyümölcs leül az edény aljára.
Semmi személyes, de ha már ilyen őszintén érdeklődő hangulatodban vagy...
A feszültség egyes fórumozókban lehet a néha fellángoló viták során kialakuló stílus és megnyilvánulás eredménye. A klikkesedés az pedig tény. Ez sem sokat segít a feszültségek leépítésében. Aki meg nem szeret minden kérdése után egy-két abszolót nem segítő, de annál inkább froclizó jellegű hsz-t olvasni az meg nem is ír inkább.
(Emlékeim szerint Feribá51 sem csak azért vonult ki tőletek mert egy hisztis picsa aki mindenen csak besértődik... Ennek ellenére most, hogy megint "megszólalt" egyből szinte számon lett kérve rajta, hogy miért nem tartja magát a fogadalmához és mit idézget itt. Persze lehet hogy ez csak nekem jött le így.)
A vitához a módszerek különbözőségéről:
Nincs akkora tapasztalatom messze sem mint itt sokatoknak. Nem is szeretek vitázni. De ha mindez nem is lenne így, és én lennék a pálinkafőzés guruja, és olyan pálinkát tudnék főzni, hogy a bokátokat hugyoznátok le gyönyörűségetekben, nos tartok tőle, hogy az itt kialakult nézetek, stílus és sok esetben önteltség miatt nem lehetne érdemi vitát folytatni. Csak elméleti szinten próbáljátok kicsit elképzelni, hány ember próbálná ki és hány ember utasítaná el zsigerből, ha azt mondaná itt valaki hogy 10-15% cukor nemhogy ronde, de egyenesen javít bizonyos cefrék minőségén?
Ez a reklám dolog nagyon izgat. Ha valaki tudja hogyan tudnák ezzel pénzt keresni lehet privátba is! 10% jutalék kevés? :-)
Próbálom tanítani az otthon főzőket és ha jól megtanulták soha nem mennek bérfőzdébe. Ha nem tanulták meg, ne is menjenek oda.
Érzem hogy van valami feszültség egyes fórumozókban, de könyörgöm ez anonim, miért nem lehet tisztázni.
Valami gyanúm azért van. Annyira nem képesek elfogadni ezt a módszert hogy nem is vitatkoznak? Mi lenne ha kiderülne hogy ez a tuti? Össze omlana a világ? És mi lenne ha mi is tanulnánk valamit? Ezt sajnáljátok?