Keresés

Részletes keresés

NO-KUBU Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70793

Azt hiszem ezt "szintet" az ide irogatók jelentős része -köszönhetően a fórum "jótékony hatásának"- már meghaladta.

Előzmény: Muity Mijo (70783)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70792

köszönöm a választ, valószínű ez a helyes arány, én talán a jövő hét elején főzhetem a meggyemet és így próbálom, egyébként engem nem zavar a mag íz .

Előzmény: Baracilin (70774)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70791

Én is így jártam a fügepálesz alapommal, de már méteres hajtásai vannak, jövőre terem, 3-4 év és már több kiló lesz rajta.

Előzmény: Muity Mijo (70784)
kovako79 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70790

Köszönöm a választ, majd írd meg milyen lett a meggy pálinka pihenés után.

Nekem  is egészen lecsendesedett a cefrém így a hétvégére /5 nap/.

Akkor a jövőhéten ki is főzöm!

 

Előzmény: Baracilin (70771)
vf1 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70789

Szerintem pedig egyet mondtatok...

Örülök, hogy hasznos a szerkentyű!

Előzmény: kupeci (70788)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70788

..bocs elírtam...nem szilva, ha nem peca!:))

Előzmény: kupeci (70776)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70787

A faeper karakteres már alszeszben is, az hogy mennyire kellemes valakinek szubjektív. Én nem szívesen hagynám ki az éves menüből, azt elismerem hogy nem a legjobbak között van (nálam sem) , de hogy karakteres az biztos. Az jut eszembe ezt el se nagyon lehet rontani ha jó a cefre, és sikerül az elválasztás a lepárlásál. A főződre készíts egy sisakot, kuktánál ez lehet egy vastagabb cső is. Legyen jó nagy a gőztér, ahol rézzel érintkezik a gőz. Nekem ez az elvem, ugyan még csak egyféle főzőm volt, a fórum útmutatások alapján készítettem, van olyan sisak rajta (45 literes főzőn) mint egy bűvész cilindere. Abszolut jónak vélem ezt így, próbálkoztam takarással, hűtéssel kisebb - nagyobb deflegmációt elérni, rájöttem hogy úgy jó ahogy van. (Persze jobb lehetne, de most sem készítenék kisebb cilindert rá. A sisak, tehát a rézzel érintkező gőztér az üst 1/3 - a is lehet a szakirodalom szerint...)

Előzmény: Zsolt5050 (70778)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70786

Tulajdonképpen mindennek alfája és omegája a jó kérdés feltevés, amiben benne van a megfelelő információ.

Rövid kérdésre rövid lehet a felelet is. (Feltételezve a nagy tudást a kérdezőnél)

Előzmény: deszegregator (70748)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70785

a legjobb alma pálinkámat rétesalmából főztem, annál savanyúbb nincs is talán.

Előzmény: Martin30 (70760)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70784

Erről jut eszembe a kertszomszédom szomorú esete, aki eddig még sosem tartotta szükségesnek fagyás elleni védelemmel ellátni a fügefáját (illetve több tőből álló faegyüttesét), mely akkora koronával rendelkezett, hogy 100-150 kiló gyümölcsött termett évente ...., mindeddig.

A tavaszi fagy miként számtalan hasonló esetben ezt is magával ragadta, de oly mértékben, hogy tőben kellett lecsonkítani, ahol ugyan új hajtások bújtak ki, na de mikor lesz ebből ismét hasonló módon bőtermő fa.

Szőlővel és más gyümölcsfákkal hasonló módon járt nem egy ismerősöm, de jómagam is ráfaragtam, az itthon kajszibarack kettő szem érett be, a kültelki mintegy 15 szilvafámon nem lesz fél kiló gyümölcs összesen.

 

Előzmény: Muity Mijo (70783)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70783

Úgy legyen, de legkevesebb ebben a minőségben! :)

 

 

 

Előzmény: Feriba51 (70781)
templomhegyi Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70782

Tisztelt Muity Mijo Úr

Szeretném hogy eláruld hogyan kell jó cefrét és mégjobb pálinkát késziteni hamár ilyen nagy tapasztalattal rendelkezel .

Ne mindég ezeknek a "kutyaütőknek"  meg klikkesedőknek az instrukciói alapján keljen dolgozni akik már nem látják a meggyfát a barack fától.:))

Légyszives áruld el a titkot ha egy mód van rá (a rétegződést azt hagyjuk mert attól kiver a viz és semi köze a jó pálinkához )

Mond az apró szakmai titkokat,halgatlak(a kritikát meg a sértődötséget tedd félre )mutasd meg ,hogy mit tudsz

tisztelettel Templomhegyi

Előzmény: Muity Mijo (70773)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70781

Köszönöm, már kezdtem azt hinni, hogy "depressziós" vagyok:-)))))

Jó nedűt!

Előzmény: Muity Mijo (70773)
Zsolt5050 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70780

Főző full rozsdamentes, utána full réz. Sajnos sisak nincs csak a gyári fedő.

 

Azt (meg)értem, ha túl nagy a visszahűtés akkor magasabb alkoholfok, kisebb aroma. De ha egyáltalán nincs akkor az nem gond?

Esetleg még a fedő alá tudnék -nem egybefüggő- rézcsíkokat tenni a páraluk köré.

Előzmény: kupeci (70776)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70779

Szia Kupeci!

 

Szerintem is úgy van, ahogy mondod.

Még az is előfordulhat, hogy a nagyon lassú főzés egy komoly kiválasztást okoz, az-az kevesebb "szennyeződés" marad a pálinkában. Az egyik ilyen "szennyeződés" pedig az íz és aroma hordozók. Ilyenkor talán már az is segítene, ha jobban aládurrantanánk a finomításkor.

 

Ezért motyogom itt magamban, hogy el kéne dönteni, hogyan választunk két lehetőség között:

 1- Szerényebb kiválasztás és kétszer főzés = klasszikus kisüsti

 2 - Komolyabb kiválasztás (tényérok, páracső hűtés...), de akkor egymenetes pálinka legyen

 

Kíváncsi vagyok mit eszkábáltál megint össze:-)))) Remélem az egymenetes felé tendálsz (???)

Jó nedűt!

Előzmény: kupeci (70764)
Zsolt5050 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70778

Fa eper pálinka.

 

Mit vártam: hát jó kérdés finom, intenzív gyümölcsillatot. Lehet megköveztek, de mivel nem ittam még (fa)eper pálinkát ezért nem tudom pontosan. Lehet nem ezzel a gyümölccsel kellett volna kezdeni, de ez állt rendelkezésre. Az idén még lesz birs és tavalyról van a fagyasztóban kökény.

 

26 Co pálinkás pohárban: Kellemes, enyhe, édes DE jellegtelen gyümölcsillat, én leginkább olyan szilva-barack keveréknek tudnám jellemezni.

 

Ivási próba: "hát van valami, de nem az igazi", pár pillanat múlva éles, de nem karcos alkoholíz.

 

5 perces szárazpróba: édekés, kellemes, enyhe, jellegtelen -talán picit mazsolás- meghatározhatatlan gyümölcsillat. Nagyon beleszívva édeskés, de kellemetlen.

30 perces: rendkívül enyhe édes, de inkább nagyon egyhe fazékszag.

Előzmény: Törölt nick (70769)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70777

Olyan snassz volt má h csak a szakmáról ment a duma.

Előzmény: rézműves1 (70762)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70776

Számít.Szerintem ahogy növelem a deflegmációt úgy csökken (az én főzőm esetén) az aroma.

Bár szilva ezt azonnal cáfolta!

 Nekem rozsdamentes a sisakom,(sajnos) a páracsövem 40-es cca 2m a hűtőm 20-s cca 2.5m.A deflegmátorom 80 cm hosszú függőleges 40-es, benne 10-es spirálba hajtott cső amibe csapvizet engedek egy igen érzékeny csapon keresztül.A deflegmációt oly mértékben meg lehet vele növelni hogy meg is szűnik a pálinka csordogálása. Ami ugyan nem cél csak az érzékeltetés kedvéért írtam le.

Előzmény: Zsolt5050 (70767)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70775

Igen, de annak aki most kezdi ezt elég nehéz eltalálni.:)

Előzmény: Törölt nick (70770)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70774

Az idei az 5-8%magos változat. A leírásban az utolsó

Előzmény: TINTUS (70755)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70773

Pontosan erről van szó: "... de ha valamit érdekesnek találok, bizonyosan el fogom mondani."

Ez elemi jogod, joga bárkinek, aki a témakörre asszociál, hiszen ha eltekintünk pár közönséges nick provokáló gúnyolódásaitól (ezeket kellő hidegvérrel ignorálini kell), természetesen számtalan nagyszerű résztvevőtől eredő hasonlóan számtalan hasznos információval, megbeszélendő felvetéssel van itt módunk találkozni.

Szintén elemi jogunk megválogatni, kiket tartunk véleménycserére méltó partnernek.

 

Amúgy, hogy "elköszöntél", visszanézve az itteni múltadra ezt nem tartom meglepőnek, kevés ember bírta volna olyan visszafogottan elviselni mindazt a durvaságot, amit veled műveltek.

Tudod, nekem van egy olyan fórumom, ahol a következő szlogen mellett mutatok be általam kiragadott egyéniségeket másoknak: "Hiszem, hogy mindenkiben léteznek olyan sajátosságok, melyek a többi ember zömében kevésbé, csak meg kell találni őket."

Ezeknek a sajátosságoknak - melyek ugye nem feltétlenül pozitív jellegűek - a fel-, vagy megismerésétől teszem függővé, hogy miként viszonyuljak másokhoz.

 

Konkrétan a témához: évtizedek óta van szerencsém pálinkafőzéssel, pálinkafőzőkkel foglalkozni, hol Magyarországon, hol Szlovákiában, Romániában, vagy Szerbiában. Egyszóval a műfajt én sem ma kezdtem, de tekintve (mert ugye az ördög nem alszik), hogy én IRL vagyok jelen itt, óvatosságból ésszerű minden lejegyzett betűmre figyelmet fordítani.

Előzmény: Feriba51 (70757)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70772

Rézkupola nélkül kuktával nem lehet jó pálinkát csinálni, évekig próbáltam, nem ment....

Előzmény: Törölt nick (70770)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70771

A savazással véded a cefrét, csak akkor kell ha nincs időd hamar főzni, vagy kényesebb a gyümölcs pl faeper.

A meggy elég savas szokott lenni, azt nem szoktam savazni, citromsavat azért tettem bele mert állítólag jobban kihozza az aromákat, és idén tettem egy kísérletet. Nekem az idei meggy 1 hét alatt teljesen kierjedt, utána 1 hétig hagytam még állni és utána főztem.

 

Előzmény: kovako79 (70721)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70768

Naná! Ezt mindenképp viszek :)

Előzmény: norris53 (70719)
Zsolt5050 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70767

Mit szeretnél látni?

16kg csümölcsből lett 1,5l 50 fokos pálinka.

A deflegmátor - a szeszsűrűségen kivül- az aroma kihozatalban/kialakulásban is számít, nem? Bár lehet félreértettem valamit.

Előzmény: kupeci (70764)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70766

Felhasználtam a csapot az új deflegmátorhoz, kitűnő!:))

Előzmény: vf1 (70763)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70765

Szevasz Feribá 51, rég hallottalak.

Csináltam egy újabb deflegmátort, majd lefotózom, és felteszem.

Előzmény: Feriba51 (70757)
kupeci Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70764

Ha látná az ember könnyebb lenne segíteni. De egy biztos ha növeled a deflegmációt még jellegtelenebb lesz a pálinkád.Tehát szerintem nem itt van a hiba. Talán soklett az alkoholod ami alapból csökkenti az aromáid koncentrációját.

Előzmény: Zsolt5050 (70759)
vf1 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70763

Szerintem az érett savanyú almának is van cukortartalma, tehát jó.

Már csináltam nyári almából pálinkát.

Előzmény: Martin30 (70760)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 70762

...ahogy "Tulipán-elvtárs" oly nagyszerűen megfogalmazta, "a helyzet fokozódik"...

 

...pályinkás jó reggelt...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!