Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Halihó! Voltunk nyaralni Ausztriában, persze ha tehettem, elmentem gombászni. Úgy 1000 m-en fenyvesben majd mindennap délután szedtem némi rókagombát. Egy faluban laktunk és érdekes, hogy senki nem foglalkozott a közeli erdők gombáival.
A kora esti órákban kb. ennyit szedtem naponta, mivel csak én ettem. A többiek nem merték megkóstolni:-)
Utolsó nap felcaplattam egy 2600 m magas hegyre, majd visszafelé egy erdőn át vezető út mentén ilyen rókagomba-telepek voltak.
Van ragadós, és óriás bocskorosgomba is, meg biztos még néhány, de szerintem az óriás bocskorosnál keresgélj (Volvariella bombycina). Bár lehet, hogy már rátaláltál, ugyanis az a 2.000,- Ft-os.
Persze! A bocskorosgomba kalapjának felülete sima, ragadós. A csengettyűgomba kalapfelülete selymes-szálas. Ez mind csengettyűgombára utal. Találkoztam már persze a Ragadós bocskorosgombával és a Barna csengettyűgombával is. Ennek a színe viszont más mint csengettyűé a kalap felület pedig egyenesen szőrös, eltér a bocskorosgombáétól.
Sziasztok,jelentés a Bakonyból: Sok a galambgomba,a nagyja kukacos,de szerencsére van bőven kicsi. Sötét trombitagombát helyenként kaszálni lehet! Tinoruk,vargányák helyenként,de nagyon kukacos. Ma szedtem két óriás pöfit is,bőven focilabda nagyságúak voltak,kukac nélkül!
Persze csak, ha a közepén levő lyuk miatt csövesnek számít! Egyébként a tönk rostos! Utána néztem egy-két helyen, talán a Fehér csengettyűgombára (pluteus pellitus)hajaz legjobban.
Idén még nem, de lehet hogy kijött már pár helyen Mo-n is. Tavaly ősszel sok légyölő galóca volt. A Börzsönyben októberben úgy találtam vörösbarna vargányát hogy távolról egy légyölő galóca mezőt vettem észre (alig volt egyébként gomba akkor a Börzsönyben), odamentem lefotózni és akkor láttam hogy kicsit odébb vöröses színű vargánya szerű gombák vannak.
Ne a fajt próbáld meg kezdetben kitalálni, hanem a nemzetséget. Ehez nagy segítség, hogy pl. a kalaposgombának milyen a termőrétege -csöves, lemezes, stb. Amennyiben lemezes, fontos a lemez színe, amit többnyire, de nem mindig a spórapor színe igencsak befolyásol. Mint írtad a második képeden lévőnek rózsaszín, ez nagyon lecsökkenti a nemzetségek számát, főleg a nagyszerű megfigyeléseddel "tönkhöz nem kapcsolódnak". Csengettyűgomba, bocskorosgomba marad tehát. Kalap felszíne pedig kiejti az egyiket, ezért csak a ... lehet, de hagyok neked is feladatot:-) Az elsőnek csöves a tönkje belül, ami lecsökkenti a lehetséges nemzetségeket, burokmaradványai jellegzetesek, más nem ad túl sok segítséget e fiatal példányokról a laikusoknak.
Segítenétek a következő gombák meghatározásában? Az első kép a veszprémi állatkertben készült egy cölöpfal előtt. A másik gombát egy szil, juhar, nyár vegyes erdőben találtam és képtelen vagyok rájönni, hogy milyen fajhoz tartozik. A kalap színe fehér, felülete molyhos, szálas. A lemezek rózsaszínek a tönkhöz nem kapcsolódnak. A húsa fehér, nem színesedik. Illat hasonlít a pisztricéhez. Az ízét nem teszteltem.:-)
Mikor pár éve tapasztatuk, hogy bezárt az üveggyár Parádsasváron nagyon megdöbbentünk, hiszen jól ment. Sok szép élményünk fűződik hozzá.
Aztán egyszer arrafele keresgéltünk hétvégi házikót és sokat beszélgettünk a helyiekkel.
Azt mondta egy bennfentes bácsi, hogy a tengerszem miatt vágták tönkre. Van ott mellette ugyanis egy tengerszem, ami közkedvelt kirnádulóhely volt és tényleg szép.
Na ezt vette meg a gyárral együtt egy külföldi, aki le is kerítette az egész tengerszemet és környékét. Az üveggyárat bezárta és sorsára hagyta.
Köszi a mikroszkópos válaszokat heyderia és otouto...Csak most jutottam hozzá. -Ezek szerint ide is betört a számítástechnika-. Én azért jobban szeretek az erdőn lenni.egyébként nálunk még nincs lidl.
Arra kíváncsi lennék hogy szerveznék meg a fizetés ellenőrzését, szerintem ez többe kerülne mint amennyit be tudnának szedni. Olaszok is rájöttek (ott pedig még több a magánerdő) hogy pár eurónál többet nem érdemes a gombázásért kérni és ez is csak néhány helyen fordul elő (főleg délen, ahol kevesebb az erdő), máshol csak a szedett mennyiséget korlátozták.
Mágántulajdon egyébként az USA-ban is szent, viszont ott időben rájöttek hogy a nemzeti parkok és őserdők kezelését állami kézben célszerű tartani és korlátozni, vagy egyes helyeken egyenesen tiltani kell a természeti javakkal történő nyerészkedést. Szvsz az amerikai példa lenne követendő nálunk is (persze tudom hogy ez illúzió), mert értékesebb középhegységi erdőink komoly veszélybe kerültek az elmúlt években. Az olaj és gázárak emelkedése miatt jelentősen megnőtt a fával fűtött erőművekkel kitermelhető profit, ezek tulajdonosait pedig nem kötik morális megfontolások hogy akár természetvédelmi területeket is letaroljanak (lásd Edelény).
Főleg Galyatető Bagolyirtás vonaltól délre voltak nagy területen tarvágások, de az északi oldalon is (Dorogháza fölött). Tavaly pl. nagyon érezhető volt az erdőterületek csökkenésének hatása a belső részek sokkal jobban kiszáradtak mint a korábbi aszályos években. Mintha valamivel kevesebb lenne a lokálisan képződő nyári zivatar is, amikor viszont elkezd igazán esni, megnő a torrens áradások esélye (2005-ben Mátrakeresztes pl.)
Apropó, a Múzeum krt. Kálvin tér felé eső utolsó előtti antikváriumának bal oldali kirakatából a napokban elvitt valaki egy angol nyelvű gombáskönyvet. A másik, mely rajzos és nemcsak gombákkal foglalkozik még ott van. Véletlenül nem topikos volt a vevő? Mennyi lehetett az ára, ill. a még megvásárolható másik könyv ára? Zárás miatt nem tudtam érdeklődni. Ez a másik megvan, még 90-ben vettem. Cettonak (olasz gombász) egy régi kiadású ötkötetes sorozata 15000-ért pedig vagy két és félévig megbújt ugyanebben a boltban, mire valaki lecsapott rá.
Igeen! Ezt kerestem és most már rájöttem, hogy miért nem találtam. kozosgomba.blogspot helyett kozosgomba.blogstop-ot írtam többször is és csodálkoztam, hogy valami egészen más jött be a recept helyett.... Köszönöm a segítséget mindhármotoknak! Akkor most hozzálátok:)
Szó szerint! Kifogytam az üvegből- a megfelelő nagyságú üvegből. Mivel egyszerre négyféle koviubi elkészítési módot akartam kipróbálni, nem akartam egyből 5 literes üveggel kezdeni, 7,5 dl-es üveg meg kicsinek bizonyult. Közepes 1,7 literes meg csak ez az egy volt. Így maradt a műa.palack lenyakazásával alkalmassá tett kovászoló alkalmatosság kialakítása. A lenyakazásból fennmaradó tölcsér-szerű fedőt meg ráraktam a felöntött kísérleti alany tetejére, így nem potyogott bele valami zavaró "körülmény". Amúgy nem vagyok híve a műanyagoknak, de a szükség törvényt bont:) üdv
Magánterületre csak engedéllyel lehet(ne) bemenni, az engedély itt évi 45 EUR. Én a "nagy felháborodást váltott ki" fordulatot furcsállom, náluk a magántulajdon szentségét nem törték kerékbe.
Gyönyörűek! Én tegnap hét darabot szedtem, de volt még tíz, ami éppen tönkrement... Ebből hármar még szombaton otthagytam nőni, én hülye. Most is hagytam még két öklömnyit, és két öt centiset. A piruló galócát imádom, de már nem volt ezek után erőm összeszedni. Talán hét végén...
Ne is mondd, idén egyszer a Mátra felé vitt az utam, és megdöbbenve láttam, hogy egy Gyöngyös(solymos?) környékéről majd' Galyatetőig vezető kis (már nem beton-, hanem tönkretett)út mentén milyen hatalmas víztározó (?) épül, feljebb meg erdőirtás végig az út mentén, vagy egész hegyoldalakban...és ezeken a helyeken óriás csiperkék, különféle vargányák, sárga- és céklatinóru nőtt még pár éve :(
Szerintem ha nem vagy ismerős arra akkor Mátraházáról indulj el kocsival Parád irányába és próbálj ki útközben pár jobbnak tűnő erdőt. Olyan részén érdemes próbálkozni ahol tölgy és bükk vegyesen fordul elő, szerintem 4-600m közötti részeken esélyes leginkább vargánya és rókagomba (utóbbi főleg bükkösben). Múlt hétvégén a 600 m fölötti részeken még alig indult be a vargánya, főleg lejjebb volt sok. Bronzost egyet se láttam 600 m fölött (csak nyárit és ízletest), lent viszont tömegesen volt, hétvégén gyertyánosban és bükkösben voltak a legszebbek. Sajnos a Mátrában hatalmas területeket tarra vágtak az elmúlt évtizedben, sok jó lelőhely megsemmisült, a dny-i részek mikroklímája is jelentősen módosult emiatt.
Ma nekem szűk másfél kiló jött össze, Kmisinek aszem több, de hasonló mennyiség, és azért lófráltunk jó 5 órát (erősködtem, hogy nézzük meg margitát is). Igaz ennek nagyrészét a "lőtér" mögötti/melletti terep adta (aminek sajna nem tudom a nevét). Nem vagyok egy jós, de sajna erősen csökkenőben van a felhozatal, mert a tegnapi napról Misi 2és fél kosárról számolt be, amiből mára szűk egy kosár lett... netgombászon írtam, hogy meleg meg száraz miatt nagyon hamar öregednek már a vargányák, akár már 24óra alatt kivénhednek és jönnek a kukacok is ezerrel. Nyilván Liscsim jobban tudna extrapolálni és jósolni ezek alapján, én személyszerint a péntekre azt mondanám hogy már késő, legalábbis az általunk művelt helyeken... :S
Sziasztok! Jó régen írtam már ide.Sajnos mostanában gombászni sem volt időm .Idén még nem is láttam élőben vargányát:((( Viszont holnap megyek a Mátra közelébe és lenne időm egy kicsit gombászni. Tudnátok ajánlani valami helyet hogy hol érdemes keresgélni?Nem kell pontos leirás helységnév is elég csak hogy legyen egy irány merre induljak. Előre is köszi!
Babos, M., Bohus, G., Locsmándi, Cs. & Vasas, G. (1994): Über den Formenkreis von Rhodocybe popinalis (Fr.) Sing. und Rh. mundula (Lasch.) Sing. Beiträge zur Kenntniss der Pilze Mitteleuropas9: 4550.
Nagyon jól rájöttél, csak így tovább! Ebből a cikkből talán beazonosíthatod a gombádat.
Megtörtem, de nem igazán vettem észre vörösödést, viszont a reggelre hullajtott spórapor rózsaszín, úgyhogy mostmár tuti Rhodocybe. A mundulát választom egyelőre...
Addig is röviden, az egyik verzió: Croquettes aux champignon.
a megtisztított gombát apróra vágjuk, a finomra vágott hagymát vajon megprítjuk, hozzáadjuk a gombát, zöldpetrezselymet, fűszereket (só, törött bors, majoranna) és puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, stauboljuk, felengedjük forró tejjel, jól felforraljuk, és sűrűre főzzük. Hozzáütünk egy tojást, jól összekeverjük, és hidegre tesszük. Ha kihűlt, formázzuk, bundázzuk, és forró zsíradékban kisütjük.
Zsíron/olajon párolj apróra vágott vhagymát, piríts rajta gombát, fűszerezd kedved szerint (bors, kakukkfű, fokhagyma, borsikafű, stb... variálhatsz). Hagyd kihűlni. Van aki ledarálja, én szeretem darabosabban (persze ilyenkor apróra vágott a pirítani való gomba), mennyiségtől függően ráütsz 1-2 tojást, aztán vagy tejben áztatott zsemlével vagy simán zsemlemorzsával fasírt-szerűre kikevered. A lényeg: piszok sok petrezselyemzöldet is tegyél bele! :)
Formázd kis bucikra, vagy csevap szerűen, és süsd ki forró olajban. (meg lehet még hempergetni zs.morzsában sütés előtt, úgy esztétikusabb...)
A Lactarius glaucescens (zöldülőtejű tejelőgomba, zöldülőtejű keserűgomba) régebben Lactarius pergamenus, meg Lactarius piperatus var. glaucescens volt. Ez utóbbi név is mutatja, hogy a zöldülőtejű tejelőgomba és a fehértejű keserűgomba közeli "rokonok" és így mindkét gombafaj speciálisan elkészítve ehető.
Miskolci gombász egyesület honlapján azt írják, hogy a "Lactarius glaucescens - Zöldesedő tejelőgomba" nem ehető - Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5.
megnéztem a másik latin elnevezést
"Lactarius pergamenus -Zöldülőtejű tejelőgomba " ami ehető
még összenézegetem kiváncsiságból.
:-)
Ezek után tuti megpróbálom elkészíteni, ha találok még.
Heló! Habár már nincs uborkaszezon, megígértem, hogy beszámolok a kovászos uborka készítés különböző próbáiról. 4 féle módon készítettem, (piritós kenyeres, sima kenyeres, krumplis, tejfölös) többi hozzávaló ugyanaz, napon 1 napig, utána csak világos helyen "sárgulásig". Akkor leszűrve hűtőben. Mind a négy finom lett , de így is megpuhult közte néhány ubi, azokat azonnal kidobtam. Ma a pécsi vásárcsarnokban sok-sok gomba, vargánya, róka, galamb, óriás pöfi, az egyik óriás 6 kg-os volt! Kár, hogy nem volt nálam fotóaparát.:)
A Kalmár-Makara-Rimóczi könyvben benne van a gombád, létezik zöldülőtejű keserűgomba is. Amúgy a pelyhes kalapja nem szép kerek, szabályos, mint a piperatus-é.
Sziasztok! Keserűgombákkal kapcsolatban lenne néhány, laikusnak tekinthető kérdésem.
A problémám alapja az alábbi. Kb. egy hónapja szedtem Fehértejű keserűgombát (Lactarius piperatus, isteni finom volt sütve, kis szalonnával), utána amit sikerült szednem több alkalommal az nagyon hasonló volt (ugyanazon a környéken), "csak" egy idő után zöldült a lemezekből kicsorduló tejnedv. Az egyik gombavizsgálónál azt mondták rá, hogy Pelyhes keserűgomba (Lactarius vellereus) és ez nem ehető. Ezt én tudomásul is vettem, csak olvasgatván a könyeimet az olvastam, hogy a "pelyhes" teje az idővel barnul. Neten olyan leírást is találtam, ahol azt írják, hogy a "pelyhes" teje nem változik.
Na itt elvesztettem a fonalat, mert amiket én szedtem, az zöldült. A tej csípet mint a fene. Akkor most mi vagyon? :-)
Azért mondom. Galambgombáknál a csípősség, csiperkéknél a szag, a sárgulás, vargányáknál a metszet, a nyomáshelyek kékülése, a keserűség, stb mind olyan infó, amit ránézésre nem tudsz megállapítani.
Ezért is csak játék a képről való itteni azonosítás.
Ha beteszel egy képet az a triviális fajoknál elég szokott lenni, de a könnyen öszekeverhető gombáknál kell egy leírás is, ízről, szagról, környezetről, stb... és még akkor is el kell olvasni a topik címe alatti bevezetőt... :)))
Én csak a kezdők egyszerűségével kérdeztem, semmi egyéb nem volt mögötte, ha félreérthető lettem volna. Az már nekem is feltűnt, hogy csak a külső nem minden, néha nem is elég.
Ha a kalap színét nem nézem, akkor ebből a legalsó. Mivel sűrű bokor alól kapartam ki, talán a fény hiánya miatt lehet egészen tojáshéj-világos. A többi ua.
Figyelj, az is egy nagyon jellemző bélyeg a gombák felismerésében, hogy milyen az ízűk, szaguk. Nem csak a külső bélyegek alapján kell határozni. Van amikor nem is lehet...
Igen, arra gondoltam, keserű-e. Ha Maple megkóstolta volna, akkor kizárhatta volna a gyökeres tinóru tippjét. Az ugyanis keserű.
felig off tegnap a metro aruhaz aktualis katalogusai kozott van egy gasztro cimu, amiben Kalla mester ajanl dolgokat. masik pedig molnar b tamas konyve
Napon szárítottam a cuccot, de nem tudtam elég ideig kint hagyni, mert el kellett utaznom. Szerintem nem eléggé száradt ki, rá lehet még valahogy dolgozni?
Még fiatal példányok, ám a Gombák Jó Tündére ismét meglátogatott és hozott olyan császárgalócákat, melyekben érett spórák is voltak. Nagy-nagy köszönet érte.
czóbel minka, a méltatlanul elfeledett nyugat előfutár költő életének tanulmányozása közben leltem erre a mesére, mely annak idején (1880 körül ) a magyar gyereklapban (az én újságom) jelent meg:
Gondolom, a Kisgyónban kezdtek. menjetek el a Hosszú-kígyósi erdei szentélyig, és ott balra fel az árok mentén. De túl sok jóra ne számítsatok, rengeteg a kukac. Idén a bögöly is elképesztő mennyiségben tenyészik, készüljetek fel rá.
A 41323-as hsz.-ban feltettem egy gombát, amiről nem tudom, hogy micsoda. Légyszi, légyszi, valaki segítsen! Azért szeretném különösen tudni, mert a bevizsgált gombák között volt, tehát elvileg ehető. De sok ilyen picur volt, és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy esetleg átcsúszott valahogy a többi között, és mégsem jó. Van valami tippje valakinek?
Valami Clitocybe lehet, első ránézésre C. cerussata is lehetne, de ez a feketedés (a lemezekre is kiül) furcsa. Az íze erősen keserű. Semleges talajú bükkösben nőtt avarszőnyegen, ánizsgombák és gyapjaslábú fülőkék közelében. Elég sok szakirodalmat átnéztem már, de ordítóan egyedi jellegzetességei ellenére még nem sikerült beazonosítani.
Ma találtuk ezt a gombát. Tojáshéj színű a kalapja, alul citromsárga, ez a szín átmegy a tönkre, majd hálósodik enyhén. A tönk vége bunkós és mintha gyökeres lenne.
Vágásra enyhén kékül. Kemény húsú, szép formájú.
Tippünk : gyökeres tinorú ? - még sosem láttunk ilyent.
Melyik xerocomusra gondolsz és miért? Kifakult rubellus szerintem nem, ezzel a gombával tele volt az egyik hegyoldal, egyiknek sem volt piros teteje. Tönkjük hálózatos, kicsik formára inkább valódi tinóru jellegűek voltak mint vékony tönkű xerocomusok. Molyhos tinúru lehetne még elvileg, de annak nem hálózatos a tönkje.
Kóstolás meg sem fordult a fejemben :) Ilyen gombákat nem szoktam szedni, esetleg nagyon ínséges időkben majd egyszer
örömmel számolok be az előbbi kis gombászatomról. Körmendtől Északra. :)
Galamgomba nagy mennyiségben, Törzsökgomba töménytelen, eddig nem látott mennyiségben, tinorúk (azt nem szedtem), és nekem az elsők, nagy örömömre 3 szem Galóca.
Remélem a galambok jók....holnap szakértő megmondja.
Sokkal inkább valamelyik Xerocomus faj (nézd a tönkjét, meg a bársonyos kalapot). Talán egy fakóbb rubellus (piros nemezestinóru), vagy egy chrysenteron (arany nemezestinóru) repedezés előtti korban.
Holnap indulunk Bakonycsernyére. Járt valaki mostanában ezen a hegyen? Ha igen, kérek infót, miben reménykedjünk, melyik részt érdemes alaposabban megnézni.(Áfonyát biztosan szedünk, mellette az óbudai piacon vargányát is árultak, remélem, nem az ellenség megtévesztésére.)
Pilisben és Visegrádi helységben melegebb időszakokban különösen jók ezek a patakvölgyek vargánya (főleg nyári vargánya) szempontból. Szerintem hűvösebb és párásabb a levegő a környékükön, talaj pedig tovább marad nedves. Junius elején amikor először bejött a 30 fok feletti meleg, volt hogy csak egy patakvölgy oldalában volt vargánya (több km hosszan), a környező erdőkben pedig semmi. Máshol (pl Mátra) nincs ekkora különbség a (sima) tölgyesekhez képest, ez persze helytől és aktuális időjárási viszonyoktól is függ. Szeptember végén már a Pilis tölgyeseiben is jobbak a nyári vargányák, amikor hűvösebbre fordul az idő (ha még kijön akkor).
Hehe. Variációk egy témára (lásd: még a rabkocsiból is nóta hangzik.....)
szóval: pl.
magas-tátrai ágytorna, boka-kificam, vargánya hegyek alól kiszabadítanak az ufók, szülinapon konyhát paklolunk (sic), édesapám is rokon de még hogy, vagyis a látogatás is megvan, egyébként meg lusta dög vagyok rendszeresen... mi hiányzik még?
(énisénis: mostanáig nem vótam jelen, olvasom vissza, még nem értem az elejére, de annyi biztos, hogy a szombat hajnali vargányáknak igen-nagyon nagy sikerük volt széles baráti körben)
Én annyit tudok, hogy a mérgezőnek titulált gomba tönkje sima volt (nincs az a zikzakkos mintázat rajta mint a nagy őzlábnak) és a gumó a tönk alján amolyan teniszlabda méretű volt. Vágásnál meg a nagy őzlábnál vaskosabb szár barnult, pirosodotott.
Ilyen vaskos bebarnult szárból láttam elég sokat fejetlenül.
Úgy tudtam, a piruló őzláb mérgező válfajai elég ritkák. Mennyire valószínű, hogy az a sok őzláb, amivel összefutottál, illetve amit valaki leszedett, tényleg a hortensis volt, hiszen akkor nem stimmel a ritka jelző?
Köszönöm, megnéztem. Azt mondd még meg, ha nem beszélek hülyeséget, hogy az erdőben is kétféle piruló őzláb terem-e? Én szoktam világosabb színű, kimondottan nagy termetűeket találni, és kisebb, jóval barnábbakat. Ez két alfaj, vagy csak ennyire változatos a piruló őzláb?
Ezek az árkok, letörések nagyon jók. Ilyen tetején szombaton brutális vargányákat találtam, az oldalában meg fiatalabb, karcsú nyári vargányák nőttek, az alja felé meg bronzos.
5-ből 3 lefelé nőtt, 1 fölfelé és 1 merőlegesen. Volt még 2db 1m távolságon belül és további ~15 db a letörés fölötti erdőben 10 m távolságon belül. További képek aznapról
A mérgező őzláb nem narancsosodik, pirulgat, hanem barnul, majd szinte feketedik, a gallérja szimpla, sokszor hamar leszakad, pikkelyezettségének mintázata, alakja, amit szintén eltérőnek mondanak. Azért írd be a fórum keresőjébe a mérgező őzlábat, mert már boncolgattuk ezt a kérdést. Ámbátor attól a gombától is "csak" gyomor és béltünetes promlémák jelentkeznek.
Ezt én nem tudtam, ám mivel eléggé vegyes volt a növényzet és kb 1 méter távolság választotta el a barna érdestinorút a vargányától, ezért el tudom képzelni, hogy az érdestinorú valamely elkúszott gyökérhez kötődően került oda. Az biztos, hogy a vargánya egy bükk közelében volt és a tőtől távolabb voltak az érdesek.
Ha a gomba is tudja, akkor biztosan az. Mindig vannak meglepetések és olyan gombák, melyek nem úgy viselkednek, ahogy elvárnánk. Egyébként szerintem nyárfával biztosan, mással, pl. mogyoróval is együtt élhet.
Király Tinorú 1 db volt, és az is olyan, hogy én nem biztos nem ismertem volna meg, szegény ki volt tikakdva, és az élénk sárga tönk, valamint a rózsaszínes kalap is nehezen felismerhető volt. A kalap berepedezett, a tönk meg nem volt hasas, csak egy kicsit zömökebb volt.
Viszont az első Nyári Vargányát három Barna Érdestinoru szomszédságában találtam egy fiatal bükk tövében. (a kisvasút mentén)
1: Asszonnyal végig ágytornáztuk a csütörtök estétől ma hajnalig tartó időt :)
2: Édesapám szülinapi buliját tartottuk
3: Leugrottunk az Adriára
4: Forma 1-en dolgoztam
5: A kificamodott bokámmal megjártam a kórházat, és bent tartottak megfigyelésre
6: Elmentünk a Magas Tátrába gombászni, és agyonnyomott minket a sok Vargánya, mára sikerült kiásnunk belőle magunkat
7: Lusta dög voltam és nem ültem a gép elé egész hétvégén, és most is csak a munkahelyemen az időt töltöm netezéssel
8: Konyhát pakloltunk
9: Rokonlátogatóban voltunk
10: Elraboltak az UFO-k
Ebben a felsorolásban meg lehet találni a valóságot is (bár lehet, hogy több pontból áll a valóság). Mindenki válogasson, kombináljon a saját kedve szerint.
Nem részletezed? Szíved joga, bár így mindenkit kiváncsivá tettél. :) Persze ha valami komoly oka van, akkor nem kérdeztem semmit.
Gratulálok a fogáshoz, a Normafánál még királyvargánya is van? :O A piruló őzláb kerti változata (Macrolepiota rachodes var. hortensis), a "bunkóstönkű" pedig jól megfőzve még ehető, a mérgező őzlábgomba (M. venenata) viszont már úgy sem.
Először is sajnálom, hogy csak most jelentkezem, de kicsit sűrű volt a hétvége (csütörtöktől kezdve).
Szóval az élménybeszámolóm múlt hét csütörtökről:
Az első busszal indulás Normafára. (5:00)
Rögtön konstatáltam magamban, hogy valaki előző nap vagy akár aznap hajnalban már megelőzött, mert igen sok fejétvesztett gomba állt búsan az erdőben.
Sok barangolás sokféle gomba, fényképeket majd a héten közlök (talán még ma este).
Felfedeztem kettő kisebb hajléktalan szállást, és egy nagyobb "falut". Szerencsére nem voltak otthon, vagy még aludtak, mert nem szerettem volna velük konfrontálódni.
A képekhez majd kérek némi segedelmet is, mert csak igen kevés volt melyet megismertem.
Normafát körbenézve elindultam Budakeszi felé, úgy sacc per kb. mert térkép és helyismeret nuku, de előtte megnéztem hogy merre illenék mennem. Bóklásztam az erdőben elég sokat, gombából túl sok nem akadt elém, pedig bükkös erdőben voltam, de nagyon száraz volt az avar, azért néhány különféle csiperke telep rámköszönt. A lényeg, hogy siekrült valami túrista útra tévednem, ahol kalandosan át kellett kelnem két helyen is a kidőlt fákon, elég frissen dőlhettek ki, mert még nagyban zöldeltek.
A nagy akadályverseny közepette kibicsaklott a bokám, de annyira, hogy azt hittem rögtön ki is tört, szerencsére nem, de még most is erősen érzem ha kicsit kifordítom a bokámat.
No de sebaj, csak már találjam meg a helyes utat :)
És igen, mivel a sárga jelzést követtem, a Szépjuhászné-hez sikerült eljutnom, és végülis a Korányi Kórház mellett száltam fel a 22-esre.
Egy kosár volt nálam, az bő 3/4-ig lett szedve. És akkor a szedett gombák listája:
Nagy Őzláb
Piruló Őzláb (mint kiderült annak egy rossz fajtája, amely tönkje igen nagy "bunkóban" kezdődik) :(
Sárguló-tejű Tejelőgomba :(
Dióizű Galambgomba
Óriás Pöffeteg
Erdőszéli Csiperke
Gumós Csiperke
Okkersárga Tinorú
Molyhos Tinorú
Király Tinorú
Barna Érdestinorú
Barna Tinorú
Ízletes Vargánya
Több érdekesség is adódott:
1: Eretnekséget követtem el, mivel az óriás pöffeteg (életem első óriás pöffetege) még nyugodtan nőhetett volna egy kicsit, magyarán 6 cm-es átmérője volt. Ez komoly pedofília már...
2: Csiperkéből igen sokat szedhettem volna, ha nem téveszt meg az első amit felszedtem, mert az igen erősen tintaszagú volt, ezért konstatáltam magamban, hogy itt ilyenek nőnek, és elég sokat meg sem néztem csak elcsatanglotam mellettük...
3: A fentebb említett piruló őzlábakból elég sokat láttam feljetlenül (rohangálni) az erdőben, tehát valaki csúnyán leszedte a Fehérvári Úti Piac gombavizsgálója szerint mérgező pirulókat. Azt mondta hogy ez elvileg a "Kerti Őzláb".
4: Nyári Vargányát a jóslattal ellentétben Normafánál talátam, és nem a Budakeszi és Normafa közötti erdőrészen. na jó nem nagy mennyiséget, max fél kiló lehetett.
Elég sok időt eltöltöttem gombászással, pontosabban fogalmazva nem sokkal 12 előtt száltam fel a buszra a Korányinál. Ezek után usgyi haza 1 óra pihi, és hajrá feldolgzni.
Kiadós vacsi lett belőle, bár minden fogás csak amolyan kostoló volt.
Este 7-re pont kész lettünk mindennel, igen finom ízeket éreztünk, bár érdekes hogy a vargányaszósz kissé édes lett, és mintha maga a gomba vett volna át valami édes ízt (igaz nem volt otthony száraz fehér bor, ezért egy félédes furmintot áldoztunk be, lehet annak a cukortartalma akkumulálódott a gombában). A maradék gomba az aszalóban kötött ki, jó lesz az télen némi gombakrémlevesnek.
A képek még otthon vannak. Hogy miért csak most írok, azt nem részletezem.
Rendben, és amúgy nem vagyok telhetetlen. Nekem elég lenne egy kosárral is :-) Igazából nincs képem senkinek se azt mondani, hogy te figyelj, vigyél már el légyszi valami tuti helyre. Mert a gombász elvileg félti a titkos lelőhelyét.
Tanultam a hibámból. Ezentúl sose megyek gombát szedni fényképezőgép nélkül.
Nagyon helyes, a májusi pereszkés kolléga is máskor fotózza csak nyugodtan a szokatlan időpontban megjelenő gombákat. Őszi adatok vannak arra a gombára, de júliusi, augusztusi nincs még. Kucsmagombák is előjöhetnek összel, ám rendkívülinek mondható a tavaszon kívüli termés.
Én is eredménnyel jártam ma, köszönhetően két gombásztársamnak, akikkel összefutottam az erdőben. A két specialista (egyikük a pókhálósgombák, másikuk a csiperkék szakértője) is bőszen kereste ezt a ritkaságot, eredménnyel, hiszen három példányt sikerült fellelnünk, megörökítenünk (fotóapparát!!) és még el sem áztunk.
A tavalyi szárítmányom egyik üvegében az idén nyár elején jelentek meg a molyok, de sajnos már későn vettem észre, így üvegestől dobhattam ki az egészet. Még szerencse, hogy már jött az idei szárítmány.
Egyébként ma az Őrségben egy vászonszatyornyi egészen világos színű, majdnem albínó nyári vargányát találtam, igen kemény húsuak voltak és szerencsére még a nagyobbak sem voltak férgesek. A kosaram is megtelt nagyobb ízletes és bronzos vargányával, ám ezek között már elég sok volt a férges valamint gyönyörű varas zöldhátú galambombákat is találtam és egy adagnyi rókagombát is. Érdekes, hogy fiatal példányok leginkább most a nyári vargányából voltak, az ízletesből valamivel kevesebb és a bronzosból csak mutatóba akadt. Ez utóbbiaknak szerintem már túl sok volt a meleg az elmúlt napokban. Az esti eső nagyon jól jött, mert már a sötétebb erdőrészek is elég szárazak voltak. Nagyon gondolkodom azon, hogy megnézem a Kemeneshát és Kemenesalja tölgyeseit gomba ügyben, mert arra már az elmúlt csütörtökön és pénteken is komoly zivatarok voltak, nem is beszélve a szombati 40-50 mm közötti esőről és ma este is a környéken ott esett a legtöbb eső.
A hűvös július eleje az más.Akkor én is találtam pld.lilapereszkét,de a májusiban továbbra is vannak fenntartásaim.Jó lenne fotót látni.De mint korábban írtam,manapság sok extrém eset előfordulhat a gombák világában is.
Az a terület produkált már random sziki csiperkét is. Lövésem nincs, hogy került oda, egyszer kijött, szép volt, azóta is hiába várjuk... Még a közelben se láttam másik szikit, ami azt illeti.
Májusi pereszke. Tuti. Tesztelve. Ha döggomba lett volna, már jelentkeztek volna a tünetek...
Vastag húsú, jellegzetes. A hűvös időjárásra kijött most (nem ebben a bazi hőségben termett, egyet júli legelején láttam). Direkt alaposan megnéztem, mert gyanús volt a termésidő, de nem nagy döggomba. Mondom, hogy bizarr.
Igy igaz. Vigyázni kell, nehogy moly tudjon befészkelni. Egyik éven valahogyan belekerült. Már majdnem elrepült az üveg, amikor észrevettem. Éppen ínséges idők jártak, ezért nem dobtam ki, hanem átválogattam, szűrőn átmostam és méylhűtőbe tettem. Semmi baja nem lett. Mentsük ami menthető.
Jobboldali hosszú üveg. Ma még délután kicsit kitettem. Legjobb és legolcsóbb megoldás a nap, utána a cserépkályha tetején - nem közvetlenül, hanem kicsit megemelt cserényen. Mi is szárítjuk villanytűzhelyben. Na, ebből lesz a pirított gombapor. :)
kertünkben bizarr módon az esők után májusi pereszke ütötte fel a fejét. Nem tiltakozunk ellene (fenyőpereszke meg ősszel van sok).
Ha tényleg májusi pereszke,így július végén,aug.elején,ebben a hőségben akkor talán egy doktori disszertációval is lehetne értekezni a sokat látott profi mykológusok előtt.
A nagy döggombák viszont kívánatos módon mutogatják termőtestüket,még ebben a viszonylag száraz időjárásban is igen jól néznek ki.
Úgyhogy jobb az óvatosság.Persze ebben a nem normális világban sok minden előfordulhat.
/jelentem, Budakeszin vagy fél órája szép csendes eső esik/
A kertünkben bizarr módon az esők után májusi pereszke ütötte fel a fejét. Nem tiltakozunk ellene (fenyőpereszke meg ősszel van sok).
Néhány marék rókagomba, olyan tucatnyi vargánya, sok érdes- és molyhos tinóru, galambgombák, 15 nagy őzláb, no meg ritkaságként (a kerítésünk előtt termő) csoportos csiperke. Utóbbi nagy meglepetés volt, mit mondjak.
---
Ma a Déli-Börzsönyben:
vargánya 5-6, és egy kivételével mindegyikbe már belefeledkeztek a kis drágák :) Egy marék rókagomba, így is kb. avar alá ástam értük...
Olyan 40-50 sötét érdestinóru, 2 gyönyörű céklatinóru,néhány sárgahúsú tinóru, meg egy másfajta színű érdestinóru változat (barnás kalap); 6-7 dióízű és kékhátú galamb. Féltucatnyi nagyon szép piruló galóca, és nagy örömömre három gyönyörű nagy császárgalóca is akadt.
Nem ehető front:
Gyilkos galócát meglepetésemre alig láttam. Jóval többet vártam. Találtam 4 farkastinórut (ritka eset), meg életemben először egy kesernyés tinórut is. Meg valami sárgás galambgombát, ami után némileg csúnya szavakat használtam, mert a kóstoláspróbát remek, égetően csípős ízzel hálálta meg...
Ja és egy pecsétviaszgomba is akadt, elhoztam dísznek.
Már a böglyök is elpilledtek, bár zúgtak eleget... A kis szem előtt járőröző legyet valami irtsa ki. Én törölközőpörgetéssel próbálkoztam :) Szúnyog nincs, valószínűleg megsült mind...
...jól jegyezd meg a helyeket, mert a következő hullámban ugyanott találni fogsz megint, és hasonlókat keress a későbbiekben!
Ha egyszerű piacra viszed az ilyeneket ismereteid bővítése céljából, akkor nem jársz jól, mert az ottani piacfelügyelők nem állnak a helyzet magaslatán... A Fény utcai ellenőröket ajánlom, a Mamutok között. Nagyon készségesek, aranyosak. Ha nem sikerült gombát találnod, akkor is elmehetsz kibickedni, tanulni.
OK, de az már a következő hullámnál lesz, mert itt Bp környékén az általam ismert helyeken már önjáróak a vargányák. A kis családom miatt pedig messzebb nem megyek, majd ha megnőnek. Amúgy liscsim, shroomer, homerx, reficul, nagypapi stb (senki ne sértődjön meg) nagyságrendekkel többet kaszál vargányából nálam, ők az igazi mesterek, akik ismerik a legjobb helyeket és mázsaszámra szedik a vargányát :)
A vargányázás többek között nekem sem erősségem, egyet találtam tegnap (nekem is az első), egy húszdekásat. Mellette ugyan még 3 kiló molyhos tinórut, 8 db őzlábat, ennyi volt az ehető felhozatal.
Pl. ha péntek este szóltál volna, akkor simán elvittelek volna vargányázni, és láttál volna egy csomót. Úgyis egyedül mentem, ami nem eléggé hatékony. Sokszor a visszaúton, saját magam szedek jópárat, illetve egy fő csak kis területet "fed le". :))
A szerda nekem is jó... én szívesen csatlakoznék egy csoportos robotoláshoz Liscsim földesúr birtokán. :D Mellesleg füvet nyírok, szemetet szedek, fát locsolok!
Egyrészt igazad van, csak én nem igazán ismerek olyan helyet ahol bőséggel van vargánya. Most is csak 4-5 db-ot találtam, és ezek életem első vargányái. Másrészt azért kíváncsi vagyok, hogy mi lehet az a tinóru, amit nem ismer a gombavizsgáló sem.
Itt felénk is rengeteg a vargánya, de egy-két kivétellel mind húsos, még az egészen kicsik is. Előjött végre a trombita, akadt néhány friss keserű és piruló galóca. Holnap az őzlábas helyre nézek majd ki, remélem, a múltkor otthagyott kis fehér jószágok meghíztak már.
Pl. az enyémet. Nagycsaládosoknak való méret, esetleg Beeteevel licitálhatnántok. Nekünk már fele ekkora is elég lesz... De itt maradunk helyben ! Esetleg még közelebb az erdőhöz. Az utolsó víkendházzal kacérkodom, az kb 300 m-re lehet a "tűztől". :))
Persze! Mindenki össze- vissza kódorog, szegény megfáradt vargánya termelő birtokát meg senki se művelte tegnap. Meg is van az eredmény; egy csomó túlkoros (16-24 órás) kivénhedt vargánya, ami ma a nyakamra szakadt. Legközelebb megint Kmisihez kell fordulnom segítségért. Ő akkor is segít, ha gondozni kell a terepet, nem csak szüretkor. :))
"a változékony tinóru akkor 20perces, vagy nem, összevész az alkohollal vagy nem?"
A változékony tinóru nyersen mérgező, ezért jól meg kell főzni/sütni.
A változékony tinóru nem tartalmaz coprint, ezért tulajdonképpen nem szabadna összevesznie az alkohollal. Ha óvatos dúhaj vagy, ne igyál alkoholos italt a változékony tinóruval együtt.
Tegnap mi is a Börzsönyben jártunk. Nagybörzsöny felett a kevéssé kitett részeken még jó nedves az erdő, sőt vasárnap éjjel/reggel friss esőt is kapott.
Rengeteg túlkoros tányérméretű vargányával találkoztunk, fiatal néhány darab volt. Gyönyörű fiatal pirulógalócák, érdes tinóruak. Ez utóbbiak már igen zsengén is nagyon kukacosak. Rókára többre számítottunk, de azért a vacsorányi adag meglett. Öregek és egészen fiatalok is vannak. Néhány szürkeróka is beugrott a kosárba. Itt is indul a sötét trombita, vagy két maréknyit sikerült begyűjteni, a többség még nem szedhető méret. GAlambok inkább öregek. Keserű gomba minden korosztályban rengeteg. Gyilkos g. dögivel. Ja, és találtam egy darab császárt. :)
Azt hiszem volt már téma, de ismétlés a tudás anyja: a változékony tinóru akkor 20perces, vagy nem, összevész az alkohollal vagy nem? Mert emiatt nem mertem egyberakni a többi szárítmánnyal.
Ne felejtd el, hogy maga a gombatelep nem egészen ott van, ahol a termőtest. A csalánok családjába tartozó falgyom, ami szintén nitrátjelző, ugyanúgy jó jel, és legalább nem csíp. Mert ebben a melegben hosszúnadrágban gombászni, hát...
Gyönyörűek, gratulálok. Én is szedtem egy párat a hét végén. Egy hármas csoportot, amit hagytam nőni, más szedett le, de hát neki is jár. A nagy 8-as csoportomból valaki ötöt leszedett, és otthagyta!!! De szerencsére még friss volt, úgyhogy elvittem. A maradék háromból az egyiket, amibe belement már a bogár, szintén leszedtem. Abban viszont igazad van, hogy belemegy ilyenkor a nyű, de sikerült megmentenem belőle eleget, úgyhogy lett rántott pöfeteg. Aztán vasárnap, új helyen szedtem még két szép friss közepeset. Meg meghagytam két öt centis labdát, amit megpróbáltam ágakkal álcázni.
Volt még két boszorkánykör piruló őzláb, de már kissé öregek voltak. Ezzel kapcsolatban egy kérdés: mi van ezzel a mérgező piruló őzlábbal? Hogy lehet biztonsággal elkülöníteni?
Piruló őzlábból én két megjelenési formát szoktam megkülönböztetni, az egyik világosabb, erősen pikkelyesedő kalapú, és szinte nagy őzláb méretű, a másik jóval barnább, kisebb, és nem pikkelyesedik annyira a kalapja. Egy fényképet láttam eddig a mérgezőről, az inkább az utóbbi, barnább típusnak tűnt. Ti ezt hogy tudjátok?
P.S. A gombák szinte kukacmentesek voltak, a helyszínen csak a piruló galócák tönkjét kellett levágni, a vargányák otthon, estére is 90 %-ban egészségesek voltak.
Mivel kihagytuk a közös gombászatot, vasárnap muszáj volt bepótolni. Igaz, a lakodalom után kicsit későn indultunk és a Forma 1-re vissza kellett érni, de így is szép az eredmény. Mátra keleti oldala, 400 - 600 m között: piruló őzláb dobverők, egy csoport kukacmentes gumós csiperke a legjobb korban, nyári, ízletes és bronzos vargánya (talán egy okkerszínű is), céklatinóru, sötét, barna és kormostönkű érdestinóru, sárga gyűrűs, molyhos és recéstönkű tinóruk, rengeteg nagyon fiatal piruló galóca. Egy idő után csak a bébiket szedtük, így is tele lett három kosár. Kb. 3 óra szedés után 8 óra tisztítás és feldolgozás:((
Egyébként nekem a cékla bejön, de kizárólag vajon, kevés sóval és borssal, hosszan sütve szoktam elkészíteni. Jó roppanós húsú és jó ízű gomba sztem. Képek majd este. Találtunk egy csoport nagy döggombát is. Szép, jó illatú, nagy termetű, igazán étvágygerjesztő gombák. Nem csodálom, ha sokan belefutnak.
Ja igen és még kérdés: Szárított gombát hogy szokás porítani?
Shroomer a röpködő bizbaszok nekem is idegeimre mentek, csak úgy voltam képes életben maradni, hogy felhúztam egy pólót a fejemre, hogy legalább a fülembe ne döngjenek. :S
Börzsöny, Nagymarosi hétvége: Felemás volt a helyzet... szokás szerint először a telken néztem szét: csiperke tömegek, de sajnos majdnem mind sárguló, illetve megint előjöttek a változékony tinóruk. Nem sok, de legalább jelzésértékű, hogy az erdő sem lesz üres. Megindultam hát a szokásos ösvényen, még föl sem értem a "rendes" erdőbe, az ösvény melletti fiatalosban ott integetett egy kalapos. Aztán mégegy, meg mégegy... féltucat vargánya meg mégannyi érdestönkű jött össze rövid idő alatt, a galócákat meg úgy kellett kerülgetni, csiperkék is csoportosan integettek, egész valószerűtlen volt. Aztán a nagy fenyvesbe érve folytatódott a széria, csak ott őzlábakkal és fenyőtinóruval. Folytattam utam a lombosba, ott azonban nagy volt az üresség. Csak apró piros galambok bújkáltak, meg a (nekem nem kedves) keserűgombák rikítottak. A rókák már fakultak a szárazságtól, a nagyobb galambok szétrágva kókadoztak. Vargányáknak nyoma sem volt, még ott sem ahol régebben már találtam. Gondoltam akkor lehet olyan részeken kéne erőltetni, ahol az elején is találtam, nosza bementem hát fiatalos, meleg erdőrészekre, ott meg már csak a tányérnyi szétkukacosodott vargányák vártak. :( Igaz egyiküket kifordítva ott jött egy újonc, de nem tudom, hogy ebből lehetne -e következtetéseket levonni... Szóval erős kezdés után gyors visszaesés, vargánya fronton nem volt nyerő az általam vizsgált terület, pedig jók voltak a körülmények. Itt is megfigyelhető volt az eszméletlen mértékű kukacosodás, már az 5cm-es példányokat is rágták. 1. az első "integető" - nem tudtam megállapítani melyik vargánya, nemezes a kalapja, tönkje nem hálózatos, világos sárga alapon enyhe árnyalatban esetleg szemcsésen piros, mindenütt azonnal kékül. Mi löhöt? 2. első nap ez sikerült 3. aki megtalálja a képen békát az kap egy gramm szárítmányt 4. természetes kompozíció 5. már megint a keserék 6. two in one: tüskés és lukas galótza 7. nincs hely a hűtőben... 8,9. változékonyék tartósan tanyát vertek kertünkben
Hogy keresel új pöfi helyet? :-) Úgy tudom csalános, nitrogénban gazdag helyeket szereti, de a te képeden csalánt nem látok, nitrogént meg főleg nem. :-) Az én helyem, ha leszüreteltem, mikor teremhet újra?
Jósteheccccség :o) Persze, első dolgom volt, hogy ellenőrizzem az ismert foltokat, 4-ből 2 bejött, plusz találtam egy ötödiket teljesen másik hegyen. Vargánya is volt, de (a bronzoson kívül) azt elajándékoztam, mert csak szerdán tudok majd szárítani és a mélyhűtő tele van. Borvösös, cékla, sárgahúsú, sárga és sötét érdes tinóru van a képen, a ládika a császár mellett pár rókát, laskát és egy ízletes tőkegomba csokrot tartalmaz. Sokat járkáltam egyébként (6 óra), próbáltam új császárgalócás helyeket találni, de mondom, csak egyetlen új telepet sikerült feltérképezni. Majd hét közepén folytatom. UI: annyi bögöly, szúnyog és apró zizibizi légy van most a Börzsönyben, ilyet még sosem láttam, gyerekekkel (vagy kedveséletepárjával) ne kísérletezzen senki, még engem is irtózatosan zavart, hogy csapkodnom kell kosárral a kézben egész nap...
Ja, a harmadik képen a vargánya fölött egy folyásnyi sárga gereben, azok most indulnak be a bükkösökben (patakvölgy).
Ma a Kőszegi hegységbe tettünk túrát. A vargányák ott is nagyrészt kukacosak, és öregek voltak. Volt nyári, ízletes fenyvesben, és a szokott helyemen megint vártak a vörösbarnák. A 4. kép még határozásra vár. Az 5. képen szerintem barna érdestinórura tippelek. Nyírfa alatt találtam. A 6. képen rizike van?
Miért, le kellene húzni a bőrét...??? Eddig mindig megettem... Őzlábat én nem pucolok, csak ha muszáj (koszos), egyébként csak szárazom lesöprögetem róla a pikkelyeit, négyfelé tépem és kirántom. vagy töltöm, ha piruló és szép öblös.
Mi ismét megjártuk a Börzsöny nyugati felét. Nem fűztünk hozzá túl sok reményt, mivel a széle már nagyon száraz volt. Beljebb menve sem volt vizesnek mondható, ennek ellenére nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Rengeteg bimbós pöfi volt, szinte kaszálni lehetett volna. Nagyon sok csoportos tuskót találtunk, minden korosztály képviseltette magát. A rókák már öregecskék voltak, de hát ők öregen is nagyon jók. Tinorúból, vargányából viszont szinte csak fiatalokat találtunk. Legtöbbje egészséges is volt. Az általatok jelzett tinorúknál mi is láttuk - már többször is - ezt a furcsa szürkés, peszénes és gyantát izzadó betegséget. Nem tudom, hogy van-e valami köze a magasabb páratartalomhoz, de a Börzsöny páratartalma minden volt, csak magas nem.
Dömping volt vargányából, rókagombából és piruló galócából a héten. Megjelentek az első trombitagomba-telepek is. Ezen felbuzdulva pálcikákra húztunk füstölt angolszalonnát, zöldfűszerekkel és fokhagymával olajban pácolt csirkemellet, zöldpaprikát, majd olajon kisütöttük. A köret olivaolajas, balzsamecetes, kakukkfüves, majorannás, sós-borsos cékla volt alufóliába tekerve és megsütve gázon. A hús sütésére használt serpenyőben vargánya, rókagomba és pár ifjú trombitagomba sült meg ráadásként.
Zsákmányom, amiért 40 kilométert bicajoztam (nem panasz, szép volt) gerebenek, (ilyet még nem ettem, elég taplójellegű,) pár fenyőtinórú, és három rizike.(már ennyi az idő?!)
A vértesben jártam, és fényképeztem pár gombát nektek. Én nem nagyon tudtam még beazonosítani őket, a foltos kalapúról rémlik, hogy tán párducgalóca (1.kép) Persze csak találgatok. A 2 képen pedig döggombára tippelek, de ez sem biztos. Mindig gyilkos galócát keresek, mert élőben még sosem láttam.. Most sem jött szembe.
A fehér gombáról ami a kezemben van, egy pillanatig azt gondoltam, de a gallér hiánya és a barázdás kalapbőr miatt ez nyilván valami más.. Iletve az egész gomba túl fehér, ahogy van.
Volt még rengeteg bimbós pöfi is, és vargánya. Ez utóbbiak kukacosak/penészesek voltak mind.
Jó hogy végre valaki felhozta, magam is tapasztaltam, hogy akár fiatal bronzos vargányákon is valami penész fehéres bevonatot képez a pórusokon :/ Lehet túlzottan párás az erdő? No meg tegnap főleg patakok, árkok szélén nyomultam...
Ilyeneket én is találtam tegnap, egyedüli jóállapotú gombaként, azt hittem, hogy cékla (csak nem megy ez a dolog.) Szóval inkább bíbor. Sebaj, úgy látom ez is húsz perces gomba.
Igen, fiatal bíborvörös tinóru. Eszerint a tegnapi helyen is előfordul :) "Második hulámos" gomba, amikor a vargányák már öregek, és indul a gyilkos-, piruló és császárgalóca (Shroomer tuti talált ma). A tegnapi utolsó képemre van tippetek?
A tieidből a harmadik totál fényes tinórunak néz ki. Az első két képnél hiányoznak részletek (pl. kettévágott tönk alja). Ez a utolsó is igaz (vörös tinóru?).
Az éjjel nálunk hatalmas vihar volt rengeteg esővel. Viszont a borzsony mar nem kapott belole. Nalatok mi a helyzet? Tegnap hazafele ratot es orbottyan is csupa viz volt.
Sajnos nem lesz annyi, mint amire számítottam, tegnap délután kirándulás közben szedtünk rengeteg piruló őzlábat, de csak ma tudtuk megpucolni, és sok már használhatatlanná vált.
Ti hogy szoktátok az őzlábat megpucolni, mindenképp le kell húzni a kalapján a bőrét? Nagyon nehezen lehet ezeken a nem friss gombákon ezt megoldani.
Meg tudná valaki mondani, hogy ez mi lehet? A képek sajnos nem túl jók, de talán felismerhető. A termőréteg a tönk körül pirosas-meggyszínű, a kalap széle felé sárga. Vágási felületen azonnal, erősen kékült, később ez szürkére fakult. A tönk sárga, és az alján enyhén pirosas árnyalat volt. Kb. 2-3 cm-es példány.
Megtaláltam életem első vargányáit!!! Kár, hogy a 90 %-uk kukacos volt, vagy nagyon öreg. A képen látható zsákmány: leginkább céklatinóru, vargánya és molyhos tinóru. Votl még érett pöfetegek és gilkos galóca is rendesen. Kár, hogy nem volt nálam fényképezőgép :-(
A zsákmányt természetesen megmutattam gombavizsgálónak, aki kb még egyszer ennyit elkobzott tőlem, mert nem tudta, hogy milyen tinóru. Azt mondta, hogy kísérletezhetek, mert 20 perc főzés után valószínűleg ehető, de ő nem szeretné odaadni. Fénykép nincs a gombáról úgyhogy megpróbálom leírni. A kalap fényes, barna színű, a tráma zöldes-sárga, a tönk világosbarna, de semmi minta nem volt rajta és ami még fontos, hogy kékült! Lényegében úgy nézett ki mint egy vargánya csak nagyon kékült a gomba nyomásra és vágásra is. Mi lehetett ez????
ja igen...kérdés....amiben nincsernek kukacok, csak járatok, azt is gáz felhasználni?....naon jó illatúak....és még sosem volt szerencsém hozzájuk....(1,2 és 4,5 képen)...merthogy akármik is valójában, az tuti, hogy nem mérgezőek...(mármint lehet őket keverni mással, de azok is ehetőek....)
Nagyobb létszámra kellett tegnap termelni. A maradékot aszalják ma szerintem, nem valószínű, hogy kijöttek. Amúgy ma már én se mentem, nagyon megsütött a (teg)nap. :)) Nem szoktam látástól Mikulásig a szabadban lenni. Szárítani sajnos legjobban a napon lehet(ne).
Lehet igazad...de télleg világosbarna a teteje, és nem annyira penészre, mint inkább valamilyen viaszrétegre emlékeztetne a bevonat....(megnéztem, még a konyhában vannak a rosszak, egy tálcán)....Ma már más a színük is, mint tegnap....kifakult a húsuk...inkább csak fehéres-rózsaszínes mind a három fajtának....viszont a "király" termőcsövei még mindig szép sárgák....(1,2 "molyhos" pedig olajzöld maradt)
(Azért három fajta szerintem,mert az 1,2 kép nem színeződött vágásra, a 3. kékült picit....4,5 nem színeződött....)
Szia Ffilemon! 1.2. Szerintem a céklatinórú sárga kalapú változata (B. luridiformis f. bicolor új nevén) 3. bíbor tinóru (Boletus rhodoxantus) 4.5. lehet szürke selyemgomba, de a tönköt is látni kellene, van-e rajta mintázottság, mert akkor nem az. 6. vörös tinóruk (Boletus queletii)
Csak nem kint voltál ma hajnalban is??? :-) Elfogyott a finomság? Elég tisztességes mennyiség volt, ahogy láttam...
Nálunk szinte egyfolytában megy a sütő, úgy döntöttünk, nem veszünk aszalógépet. Csak kéne még néhány rács, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget lehessen berakni, két tálcánként nem valami haladós. :-(
A 3-as képen nem sátántinorú van véletlenül? Tegnap mi is szedtünk belőle vagy nyolc gyönyörű példányt (pont igy néztek ki), aztán a gombavizsgálónál gyorsan ki is dobták... De én nem értek hozzá...
Az aranysárga húsa miatt gondoltam éppen ezt. A deres bevonat alatt a kalapszínt rózsáspirosnak látom. (Ettől még lehet sárgahúsú vargánya is, majdnem egy kategória). Sajnos valamelyik penészgomba nagyon dolgozik az erdőben. Először a termőrétegen kezdi, majd jön a kalap. A aranypenész a molyhos tinórukon gyakori jelenség, de ez a penészgomba már a valódi tinórukat is támadja, főleg ilyen csapadékos időjárás esetén. Mi is találtunk sok ilyen "bevonatos" vargányát, azok még piros gyöngyöző levet is izzadtak a kalapjukon. :-((
Királyra azért nem gondolnék, mert épphogy világosbarnás volt a kalap színe, azt is valamilyen fehér réteg borította....leginkább az okkersárga tinórura gyanakodtam, viszont nem okkersárga a húsa, meg nem fehéres, hanem egyértelmű szép (sötét)sárga....
Semmiképpen ne nyersen, mert sütéskor túlságosan megszívja magát olajjal. Én még nem próbáltam, de hallottam, hogy bepanírozva, készre sütve eltették, és a mikróban már csak melegíteni kellett fogyasztásra.
Van valami tuti módszeretek, hogy őzlábakat hogyan lehet lefagyasztani egészben, hogy később bármikor ki lehessen rántani? Vagy hogy a legjobb eltenni az őzlábakat?
Pilisben, Lajos-forrás környékén: Az erdő elég száraz. Középkorú nyári vargányák, pár fiatal bronzos. Sajnos, már mindegyik kukacos. Néhány friss piruló galóca, középkorú érdestinóru, molyhostinóru. Két kosárnyi, 3 óra alatt.
A hajnal a zselicben talált bennünket...jó neki, mert mi viszont nem találtunk semmit... Porszáraz erdő, nyolc darab kukacrágta vargánya és egy eltévedt galambgomba, egyszem bimbós pöfi kettőnk zsákmánya. Galócafélék, egyéb gombák hírből se...
Esetleg nem jól zár az üveged. Mi szalvétába csomagolt rizst teszünk a szárítmány tetejére (az magába szívja a nedvesség maradékát is), majd nagyon jól lezárjuk a cuccot. Úgy sokáig jó.
Jajjaj... Tud valaki segíteni? A vargányaszárítmány nedvesedik... :-( Sütőben zörgősre kiszárítottuk, lezárt befőttesüvegbe került, ez tegnap volt. És ma megnéztük, teljesen puha, szinte nedves volt a legfelső darab tönkje. Mi a gond???
ja igen...volt még egy csomó szömörcsög...jó büdi kifejlettek, meg egy csomó tojás....csak egy tojást hoztam el...próbaképpen...holnap azt is kirántatom....párom nagy fenntartással van iránta....
és mivel bizonytalan a dolog, nem is kockáztattam...(3db, kb 3cm-es gombáról beszélünk)....
Sajnos a sárgahúsú tinóruak férgesek, nem lettek eltéve fagyóba....de azért érdekel, hogy mik is ők...amelyiknek a tönkjébe bele volt költözve a skarabeusz, az nem színeződik, a kicsi (3. kép) igen...kékült picit...de idővel elmúlott neki....az első kettő képen lévő pedig nagyon, de nagyon jó illatú....de tele van féreggel....a barna pedig semleges szagú....szerintem barna érdestinóru...
A majusi pereszkevel legy ovatos! Mi ma talaltunk olyan gombakat, amik nagyon hajaznak ra, mikozben mellette tele az erdo doggombaval. Aztan a mialtalunk meg illat alapjan is majusinak titulaltat is doggombanak azonositottak!!
Ez szerintem is így van, öszi vargányák jobbak. Melegben úgy tapasztaltam gyorsabban nőnek, puhábbak és jobban kukacosodnak. Viszont meleg párás időben mintha több lenne a gomba, vargányák közül ez főleg a bronzosra igaz.
Leugrottam a Mátrába (észak), itt nagyon jó helyzet, hasonlót 2005 óta nem láttam. Vargánya mindenfelé van, tölgyesben a
nyári többnyire már elég öreg, bronzosból rengeteg minden korosztályban, újra jönnek elő kisebbek is (erre állítólag 2-szer is volt eső a héten). De a legjobb bükkösben volt a helyzet, itt alig szedik (tölgyesbe megy mindenki), pedig itt vannak a legjobb vargányák, nyári sokkal jobb minőségben (kicsik is), bronzos (nekem újdonság hogy bükkösben is van bronzos) és megleptésre ízletes is kijött (nem kell mondani hogy ezek a legszebbek) és rókagomba is rengeteg van. Képek később, most mobilinternetről írok.
Sajnos én is...ezért is tudok örülni nekik annyira, ha véletlenül ép példányokra lelek... Rohadt fáradt vagyok, dörög az ég is, de hajnalban ki kell mennem, ebből a hullámból teljesen kimaradtam, a rosseb egye meg...
Nevezzük inkább tokánynak, hamár paprika nincs benne...
Zsírban kiolvasztottam füstölt mangalica szalonnát, összevágott hagymát pároltam benne, sóztam, ment hozzá kevés fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, majd a vargánya. Összeforraltam, vettek ki belőle a tejérzékenyeknek, a többit tejföllel kevertem el. Kenyérrel, kovászos uborkával fogyasztottuk.
Tegnap a Bükk déli részén jó kosárnyi zsákmány... kB. 15 DB fiatalabb vargánya, galambgombák, tinórufélék, köztük okker, és változékony is. Egy nedvesebb gyertyánosban rengeteg piruló galóca, de ebből csak a fiatalját, és csak keveset szedtem. A kedvenc helyeim be sem indultak igazán, annak ellenére, hogy a hullám végét kaptam el. Rendesen át se néztem a helyeket, mert családdal, kirándulás jelleget öltött a gombázás. Megítélésem szerint lecsengőben van ezen a területen a vargánya. Sokan panaszkodnak itt a fórumon is a gomba férgességére.... Az a jó amikor van szeptemberi, október eleji vargánya szezon, akkor már nem férges a gomba annyira. Sajnos - a bükkösöket kivéve - errefelé évek óta nem volt jó őszi vargánya hullám .
Kedves Szimba! Egyáltalán nem égő, ilyen paraméterek mellett nem eltalálni :-)) Utálatos egy gomba, még a neve sem illik rá, pláne nem a csoportos megjelenés. A lemez színét látva egy másik képet is mutatok róla. nagy döggomba
Ja, és sok volt még a vörös tinóru is, valamint találtam egy kívülről gyönyörű, belülről totálisan férges okkervargányát. A képek közül a feladvány az utolsó előtti, az utolsó pedig kérdés: sárgás-zöldes kalapú kifakult vörös tinóru vagy ez a foltosodó tinóru?
Hasonló a helyzet a Pilis/Visegrádi hegységben is, pár nappal korábban kellett volna menni. Még épp elkaptam a nyári és bronzos vargányák végét. Szedtem egy kosár vargánya- és tinórufélét, továbbá teljes erővel jönnek elő a piruló- és gyilkos galócák. Találtam két gesztenyetinórut és egy-két feladványt ;). Amúgy iszonyat a ma i fülledtség, az erdőben már 1/2 7-kor folyt rólam a víz.
Ma kora reggel röpke másfél óra alatt az Őrségben egy kosár és egy vászonszatyor vargányát szedtem. Sajnos már szinte minden darab szára férges volt, de szerencsére a bronzos vargányák kalapjaiba még nem jutottak el a nyűvek. Ezenkívül sok piruló és párducgalóca, kevés gyilkos galóca valamint rengeteg érdestinórú látható és a galambgombák száma is növekedőben van, ám a legtöbb példány féregjárta. Érdekesség, hogy rókagombát csak mutatóba láttam.
Az is lehet, hogy éjjel gombáznak, hogy a hajnalban menőket megelőzzék :-))
Nekem is volt egy sejtésem, hogy a pereszkére, rizikére még várni kell, sebaj.
Akkor irány a Szépilona. Tavasszal is voltam párszor, kucsmagombára pályáztam, de vagy szárazság volt, vagy én vagyok béna, de nem volt semmi. Bezzeg pár éve.
Sajnos nem ismerem a budai hegyeket, de úgy látom a többiek már alszanak, hogy holnap hajnalban frissen induljanak a gombák ellen. Rizike ilyenkor igen valószínűtlen, a lilapereszke is inkább egy őszi gomba, bár múltkor mintha írta volna valaki, hogy talált. Szerintem az őzláb, májgomba, galamb lelőhelyeket vedd inkább célba. Tölgyesben valószínű a vargánya is.
Sikerült rábeszélnem uramat egy kis hétvégi gombázásra, mivel cipelem a gyereket magamon, messzi túra nem jöhet szóba. Két helyszín között vacilálok: első Hármashatárhegy, második a Szépilona környéke. Az elsőnél régen a fenyvesben lilapereszkéztünk (de ez még korai), illetve rizikét szedtünk, ebben reménykedem. :-) Van arrafelé lombhullató erdő is (talán töltgyes, erre nem vennék mérget), ahol galambgombák rémlenek, de azokban nagyon nem vagyok otthon.
A Szépilonánál őzláb, illetve májgomba volt régebben.
Most végre jöjjön a kérdés: Járt errefelé valamelyikőtök mostanság, merre érdemesebb menni? Mindig bajban vagyok, melyik fajt mikor érdemes keresni, nagyjából azért a fentiekre számíthatok? :-)
Van aki már rájött. Netgombász fórum. Tényleg, lehet hogy hülyén halok meg! Még mindíg nem értem, hogy mi ez a makacs ragaszkodás ide? Ha jó pézt fizetnek, én is visszatántorgok, de még nem mondta senki, hogy mi a titok! :))
Az őrségi helyeimen a héten ma délután sikerült a legtöbb vargányát szednem, két kosárral és két vászontáskával. Sajnos csak a fele volt használható, mert a többi férges volt. A két napja tartó párás, fülledt idő miatt a gombáim nagyon nehezen száradnak, a kedden szedettek még szerdán elég jól kezdtek száradni, de azóta állapotuk gyakorlatilag változatlan, a szerdán szedettek pedig szinte nem is száradnak még semmit, sőt egy része penészedni kezdett...
Ilyen büdös őzláb-félét én is találtam, és a legjellegzetesebb bélyeg, ami feltűnt és megkülönböztetheti a L. lilacea-tól, hogy ez utóbbi gallérjának alja sötét barna
(a képen sajnos nem jól látszik). Vagy van esetleg más kis őzláb is ilyen sötét gallérral?
Nálunk a vargányák ideje lejárt, eljött a galócák ideje, hogy egy klasszikust idézzek. Hihetetlen mennyiségű piruló galóca, és gyilkos. Belefutottam két hatalmas császárgalócába is, de már felrugdalták, és miszlikbe aprították őket. :-( Bezzeg 5 méterrel arrébb a gyilkosok vidáman vigyorogtak. Úgy néz ki, az emberek nagy többsége az élénkebb színű gombáktól tart a legjobban.
Még a kánikula előtt végigjártam a környéket, füves-bolygatott részen, hársak alatt szokatlan fajgazdagság (kb 20 faj), köztük néhány, amit nem ismerek:
1-2. valami pereszke, szürkés-drappos kalappal, kalapszélen sárga foltok
3-4. őzláb, ugye? (esetleg Lepiota josserandii?)
5-6. tarlógomba-szerű, csak nagyobb, zömökebb, a kalap szürkés és nagyon szakállas
Hajnali kiruccanás jól sikerült, én legalábbis nagyon élveztem! Vagy 3,5 kg vargánya sikeredett, sajna, már erősen kukacosodnak, de megpróbálom menteni, ami menthető. Azért volt néhány kisebb, kukacmentes is. Köszönet a társaságnak!
Ezt pedig a héten szereztem antikvárban, ez is tetszik... :-)
Most szégyenkezem, mert erre nem figyeltem oda. Visegrádi hegység Duna felé néző oldala, ha ez esetleg segít. De tegnap szerintem bükkösben jártam, mégis csupa kukac volt minden. Bár ennyire nem voltak leérve.
Ma találtam egy csodálatos vargányamezőt. Már mind leérett. Eredetileg szerdán mentem volna oda, de programváltzás volt. (Kétségbeesetten zokog.) Holnapra beterveztünk még egy pilisi utat, de ezekután nem vagyok benne biztos mennyire érdemes. Sajnos az a célpont sincs szerintem magasan.
Ma is nagyon sok vargányát lehetett találni,de kb a 80 % használhatatlan volt,
még a fiatalok is férgesek.Azért így is maradt 5-6 kg között.Néhány érdekeset is találtam köztük,egyik egy 15 cm átmérőjű tönkkel és meglepő módon ennek az
óriásnak csak a tönk alja volt férges.Egy másiknak érdekes tönkje nőtt.
A szokatlan színkavalkádot sajnos az én gépem okozza. Kedvenc írója Danielle Steel és Barbara Cartland, és a lányszoba rózsaszínjében látja a világot.
Élőben a csiperkém teljesen fehér, nem sárgul, csak a formája volt szokatlan. Rántani szeretnénk. Gondolom az esetleges rossz szag rántás esetén is erősödik?
(Tudom, hogy elvileg kéne a tönk, de ha tönkkel szedi az ember a gombát, nem lesz csupa föld a lemezes rész mire hazaér?)
Ha esetleg unalmas lenne a sok vargánya a következő gombákat Washingtonban találtuk. Gondoltam megosztom veletek. Bár csak az első 2 kép érdekes. Szerintem egy Pluteus faj.
Próbáld meg szerintem 400 m fölött és a bükkös, gyertyános részek napsütéses szélein és persze patakvölgyekben. Szerdán ilyen helyeken voltak a legjobb vargányák, pl. ez (kemény, kukacmentes). Most szinte mindenfelé volt vargánya.
Bükkös részek még csak most indulnak (lásd korábbi kép), szerintem itt a jövő héten lesz jó a helyzet
Beszélgettem helyi öreg gombászokkal, akik régebben rendszeresen szedtek császárt a Kevély tetején. Két egymástól független helyről is hallottam, eddig eléggé kételkedtem benne, de idén utánnajárok ennek a dolognak.
E-mailt sajnos nem tudok Neked küldeni (nincs feltüntetve az adatlapodon, "cserébe" az enyém se :)) ), de a képek alapján holnap kinézek újra a környékre. Aztán majd eldől, hogy a tölgyesekben lecsengett-e már, max keresek bükköst.
Sajnos az erdők nagyon hamar kiszáradnak ebben a melegben (a vargányák kalapja néha olyan repedezett mint az aranytinóruké), de azért akad sokféle gomba. Sajnos a tinóruk jó része része a mozgékony-, avagy horgásztinóru. Érdekes módon találtam egészen fiatal kukacos, és egészen idős kukacmentes példányokat - mintha helyfüggő lenne a dolog. Az elmúl három napon egy-egy kosárnyi gombát sikerült szednem. Fajlista: ízletes, bronzos és nyári vargánya, vörös-, sötét-, sárga- és piruló érdestinórú, molyhos nemezestinóru, vöröstinóru, varras- és kékhátú galambgomba, erdőszéli csiperke, nagy őzlábgomba, májgomba, pöfeteg, sárga gerebengomba, császárgalóca.
fiatal koruk dacára erősen férgesek voltak
egy teljesen kukacmentes példány (cca 15 cm kalapátmérővel)
a falu császára (négy éve járok ide - PBJ -, ez az első)
Őzlábat, és más gombát is fagyasztottam már. Nyersen, panírozva, tálcán szétterítve úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, amíg csonttá nem fagynak. Utána mehetett egy zacskóba több is, akkor már nem fagyott annyira össze, hogy az olajba kerülés előtt a szétválasztással komolyabb mennyiségű panír is lejöjjön a gombákról.
Őzlábat lehetne úgy is, hogy zsírpapírt teszel közéjük fagyasztáskor, úgy tornyozhatod is. :)
Köszönöm a választ, és mellékelem is a zerda délutáni állapotot. Nem szedtemle, és sajnos, már a legnagyobban benne volt a bogár. De azért akad még...
Befagyasztani hogyan fagyasszam be a pöfeteget? fölszeletelve, natúr, vagy tegyem előtte egy picit a mikróba? Érdemes panírozva eltenni? Akkor vajon tegyem egy kicsit a mikróba? Kell valami a szeletek közé, hogy kiolvasztáskor ne essen le a panír?
Őzláb panírozva fagyasztásáról van valakinek tapasztalata?
Amiket felismertél, tökéletesen egyetértek, gratula!!!
Egyedül a sárgahúsút nem tudom (bal alsó), azt nem ismertem fel.
Elvágva gyorsan élénk égszínkékre színeződik, csövei (ebben a stádiumban) citromsárgák, tönkje sárga alapon finoman hálózatos volt (mielőtt lerágta a csiga), kellemes ízű. Azon gondolkodtam, hogy nem pseudoregius(meggyvörös)-e ez is...
Kicsit fakóbb a kalapja, és jobban kékül...
Még megvan otthon a hűtőben, úgyhogy ha valami
ismertetőjelet meg kell néznem, csak szólj és köszi a segítséget.
Az általam kipróbált akác csiperke, csak halványan sárgult, és még kellemetlen illata sem volt nyersen. Főzéskor még a finom hagymás, paprikás, paradicsomos alapon is átjött egy kellemetlen, de nem túl büdös szag. Az ízén detto. Ettem belőle két kanállal, a többi a szemétben landolt. Meg nem ártott, de nem volt jó gombaízű, csak az alappal ehetővé lehetett tenni.
Magam részéről továbbra is azt a szabályt fogom érvényesíteni, bármilyen a szaga, hogyha sárgulás után visszafakul, KUKA.
A gombád, lehet, hogy a gumós csiperke, az ilyen szögletes alakú, kár hogy a tönkjét levágtad. Az a gomba nem túl erős illatú, de nagyon finom.
Most a Bükkben sokat találtunk belőle és finom levest (más gombákkal vegyesen) készítettünk belőle.
A felvételed sajnos nem segít a határozásban, (a színek nem természetesek) nekem ez egy tölgyfa érdestinórunak tűnik. A szokatlan színkavalkádot, amit mostanában többen is megfigyeltek, az erős csapadékos időjárás okozza. A termőréteg színe az öregedéssel változhatott barnássá.
Ém még új vagyok, bár már régóta olvasom a hozzászólásokat. A csiperke vitához szeretnék hozzászólni! Az ehető Erdőszéli csiperke nálunk közvetlenül a Karbolszagú mellett nő. Onnan tudom megkülönböztetni, hogy az ehetőnek mindig kellemes illata van(ánizs v. keserű mandulára emlékeztető) a tönkben sohasem sárgul a kalap pedig mindig teljesen sima ami a közepén sárgulhat. Az ehetetlen ill. karbolszagú mindig sárgul a tönkben, még, ha teljesen kukacos is! Általában kellemetlen szagú, de lehet szagtalan is! A kalap rendszerint barnán pöttyözött esetenként pikkelyesedik! A sárgulás és a szimat nagyon fontos!
Végül egy kép a legutóbbi Nyárfa érdestinorú termésről!
Ha mát karbolszagú csiperkéről van szó: ez a három példány teljesen összezavart.
Pár méterre nőttek attól, ahol erdőszélit szoktam szedni, nem sárgulnak, enyhe, nem kellemetlen illatuk van, DE nagyon fura az alakjuk. Valahol azt olvastam, hogy a sárguló csiperkére jellemző, hogy fiatalon kissé szögletes, és időnként felnőtt korában is van egy szögletes púp a tetején.
Úba, nem könnyű, nálam nem színhelyes, meg kettévágva egyszerűbb lenne. Az első nyári, vagy bronzos, a második király, a harmadik nemtomtinóru, a negyedik szintén lehet király, vagy meggyvörös, az ötödik a tuttibiztos bronzos a hatodikat én is többször találtam már, ált. fakónak, vagy meggyvörösnek határozódik, de nekem is mindig ilyen keskeny egyenes tönkkel jön, ami azokhoz elvileg nem passzol.
Legközelebb vasárnap jutok gombatermőtestközelbe, jajjj, alig várom látva ezt az ideális terméshullámot. Már tudom is, hogy mit fogok szedni és kinek ajándékozom el... Néhány ismerős végre kielégül :o)
Egyáltalán nem vagyok szakértő, de ez a tintaszagú/karbolszagú dolog régóta izgat, mert nálam a kertben rendszeresen terem "valami", és ugyan megmutattam már többször is, "csiperke" jelszóval esszük is, csak én inkább orvosságszagúnak mondom, sütéskor a szagának a zöme elmúlik.
Mondjuk most, hogy az erdőszéliek is meglódultak, nem törődök vele, de holnap megint megmutatom...:}}
A tinták se egyformák ( én még mártogatós tollal kezdtem, másodikban a töltőtoll is tilos volt...:}}), de az iskolai tinta szaga nem olyan volt, mint a hivatalokban használté.
A szilva kerítésnek teljesen jó, és tényleg képes a hullott is dzsungelt képezni, ráadásul bökős ( nálam a tövisalja a rózsát nem tiszteli, de a szilvák alatt jól terem ..)
Mert akkor, amit én találtam, az nemigen volt az. Egy biztos, a kalapja annyira törékeny volt, hogy mire gépközelbe ért, szét is hullott. Nameg az egész átmérője tán 3 cm lehetett, és kifejlettnek tűnt.
A sárga érdesnyelű tinóru vágásra vörösödik-pirosodik? (megerősítést kérek, aki biztos ebben ).
Errefelé is így viselkedik a királyvargánya, a termőréteg is nyomásra kékes- zöldes. Itt május végén már előjöttek.
Rózsaszínesedik a sárga érdesnyelű, de gondolom erre utalhattál. Tegyél fel majd olyan fotót, ahol a királyok termőrétege is kékül, az valami más lesz talán. Bár én vagy tizenöt éve olyan okker tinórúakkal akadtam össze, amelyek húsa kékült, vagy inkább más faj lehetett. Ha a fő fajtól eltérő tulajdonságú gombákat találunk, akkor a félbevágott példány fotóján kívül érdemes félretenni egy leszárított példányt és megvizsgálni, hogy csak egy egyed rendelkezik-e ilyen "szokatlan" tulajdonsággal vagy az egész ottani populáció. Deák Attila gombásztársam és meghívóm a kárászi Gombafesztíválra például bársonyostönkű cölöpgombákat akác- és tölgyfa anyagon is megfigyelt. Azért elég szokatlan ez annál a gombánál, de ilyen adatokkal bővül mindannyiunk ismerete.
Hát ez rengeteg. Gratulálok hozzá! Köszönöm a tippeket is.
Tegnap a Hajagba mentünk fel, két kosár őzlábat, 3 jófej pöfeteget és kb. 2-3 kg óriás likacsosgombát szedtünk
Sajnos tegnap nem vittem a fényképezőgépet, pedig ez utóbbi meghatározása egy kicsit kétséges számomra. :) Amikor leeszedtem, azt hittem sárga gévagombát szedek, de mire hazaértem, azokon a részeken, ahol hozzányúltam a gombához, vagy ahol vágási felület van, ott befeketedett. Ja, meg bükkfán termett. Ezek alapján gondoltam úgy, hogy akkor nem géva, hanem az óriás likacsos.
Nekem az alsó céklának tűnik, de vörös is lehet. Ahogy ezt tegnap hallottam. :) A felső változékony, nem? Gondolom azért változékony, mert változékony. Azért ne grillezd, mint NP :))) Az okosok úgyis megmondják. nézd a tönköt, ne siránkozz. :))))
Újabb fejtörő gombák. A sötét kalapúról először azt hittem, hogy cékla, de a céklának az irodalom szerint nincs ilyen hálózatos tönkje. (Vagy ez valami szubvariáns?). És a sárga, érdes tönkű, de vörös termőrétegű mi lehet? Mondtam én, hogy ezek a narancsvörös termőrétegűek kifognak rajtam.
Tegnap délután egy őrségi lucfenyvesben csodálatos vargányákat és rengeteg rókagombát találtam. Ja és ami a lényeg tegnap délelőtt ott eső volt, mert még vizes volt minden, amikor délután odaértünk, aztán később bennünket is elkapott egy kisebb zivatar. A lényeg, hogy ez a kis eső is aranyat ért a gombáknak, mert így talán még lesz utánpótlás.
Aha, gondoltam, hogy ez lehet a háttérben... :) Köszi a választ. A többség még fiatal, ami nagyobb volt, azokban már egész lakótelep volt, úgyhogy maradtak ahol találtuk. Egyébként mi is így szoktuk mondani, sztem találó kifejezés. :)
Az idősebb, nagyobb példányoknak érdemes, mert az - bocs a kifejezésért - taknyos lesz főzés közben. A fiatal, még kemény példányoknál, ahol a termőréteg is kemény, ott nem muszáj ezzel bajlódni. De mint sokminden, ez is ízlés dolga...
Ha pörkölt helyett főzeléket szeretnél csinálni, akkor ne szedd le! :)
Ja, és ti mit mondtok, a fenyőtinórunak le kell szedni a kalapbőrén kívül a termőrétegét is? Mert a netgombász ezt írja, de én még nem hallottam. Sürgősen kérnék véleménynyilvánítást, mert most délután szeretném feldolgozni. Köszönöm!
Ma a Pilisben jártunk, 5 óra alatt három kosárnyi vegyes gomba jött össze. Főleg nyárit találtunk és fenyőtinórut, de szerintem a három kosárban egy darab sem volt, ami kukacmentes lenne. :( Az egész kicsik is teljesen férgesek. És sok a nagyon öreg. Pedig úúúgy szeretném már kipróbálni, hogy milyen a rántott vargánya! De ezekből csak puzzle lesz. Ezen kívül még meglehetősen sok galócát láttunk, pirulót, gyilkost, párducot, abból bezzeg volt bőven fiatal.
Hmmm, most próbáljuk eldönteni húgommal, szombaton inkább a Mátra (hosszú vezetés) vagy a Pilis (általam ismert helyen hosszú gyaloglás, és nem esküszöm meg a végeredményre.)
Voltak kukacosak is, Pilis környékén ez jellemző néhol (szvsz a Mátrában jobb a vargányák minősége), de összességében elég ép volt tegnapi szedés, főleg a hűvösebb részeken szedett gombák. Bükkös részén is kezdenek megjelenni, itt még egészen kicsik.
Nem voltak kukacosak? Mi is voltunk tegnap, de nagyon nagy írtást kellett végezni a találatban. (Persze biztos van, aki kevésbé kényes a kukacjáratokra.)
Mikor a Trombitáskertben vizsgáltam a kirándulók gombáit, sokan ilyen minőségű gombákra kérdezték -Ehető? A második képen levők elkobzásakor pedig mindig másra mutogattak. A gyerek tette bele, magától hullott a kosárba, stb.
Little brunette, ezek a lila őzlábak, ha ez a magyar nevük - Lepiota lilacea. Majd olyan veszélyesek, mint a gyilkos galóca, de jobbára parkok, árkok füves részein terem ez a kistermetű gomba. A Városligetben is, ahol az utolsó képen szereplő példányt találtam, sok szokott nőni, szerencsére mégsem hallani "Játszótéri-mérgezésről". Még a kárászi Gombafesztíválon mondták, hogy egy pécsi óvoda udvarán áltriflát találtak és 60 centis földcserét akarnak a "szörnyeteg" miatt végrehajtani. No comment.
Lehet, hogy újragondolom a holnapi gombázás célterületét? Én roppant mód hálás lennék ha némi útmutatót adnál a g(pont)barsi(kukac)freemail(pont)hu ra.
Bár valamiért még mindig izgat a Normafa-Budakeszi útvonal. (végülis mind a kettő beleférhet, ha nem tökölök sokat).
3 óra alatt, kb. 10 kg, 300 m környékén, a magasabb részekre el se jutottam ma. Az első helyen már megelőztek, de másfelé szerencsém volt. Van egy patakmeder, aminek a környékén különösen jó minőségű a vargánya (talaj, mikroklíma?) kemény, ritkán kukacosodik és nem is rohad, olyan mint a bükkösben szedett vargányák. Itt most találtam bronzost is, 4-5 db-os csoportokban voltak. Többfelé viszont már szárad az erdő és elég intenzíven szedik is, ez látható volt. Ha érdekel a hely, megírom mailben, de szerintem te is ismered.
Egyetértek mindenkivel: A vargánya rántva, paprikásnak, korhelylevesbe is kitűnő. Meg rizses gombalevesnek aszalt gombából, amiről tavaly ősszel volt szó .
Igen nagyon sok kiváló lelőhely van a bakonyi falvak mellett,körül,azért írtam,hogy én is odamegyek és kb Veszprémtől is annyira vannak,amelyik neked közelebb esik.
Én Németbánya,Farkasgyepü,Ganna,Huszárokelőpuszta,Hubertlak,Fenyőfő stb ré-
szekre járok és mindegyik körül kiváló helyek vannak.Ezért nem értettem a veszprémi kollega nyilatkozatát,hogy nincs gomba.A mai eredményt megszámoltam
kiváncsiság képpen,csak vargányából 280 db-ot találtunk a párommal,de volt több
más finomság is.Teljes gözzel megy már 3 napja a nagy és a kis asztali szárító is.
Ezenkívül tartósítottunk más módon is,az egész familiát mi látjuk el,de lassan
kész az éves szükséglet.Megmutatom neked a mai termést,még a csomagtérben,
Kiugrottam ma a Visegrádi_hegységbe (és Pilis), az eredmény két kosár vargánya (nyári és bronzos kb. egyenló arányban), még kevés köztük az öreg. Néhány rókagomba és varaszöld galamgomba is akadt és egyetlen királytinóru.
Igazad lehetne, ha valami bomém lélek nem említette volna meg a közös gombán a töltött őzláb dobverőket. :-))) Ma igazán kiváló ebédünk volt, ebből a műfajból, csak mi be is paníroztuk. Répáshuta környékén még csak most indult az őzláb szezon. Bár... egy helyen sok-sok trombitagombára leltünk. A miskolci piacon már volt sok vargánya, király tinóru, rókagomba, óriás pöfeteg.
A vargányák itt már beléptek nyugdíjas korukba, szárítani valókat találtam csak, kicsik már nincsenek. Apropó a szárított vargányát ha felhasználom, a csöves része taknyos lesz?
de gustibus... nálunk a galambgomba a favorit, ha rántani támad kedvünk, de a fiatal laska levelek sem utolsók ebben a műfajban. Mindenesetre a rántott vargányát is ki kell próbálni mindenkinek, 1-1.5 cm vtg hosszában vágott szeleteket célszerű panírozni, és bő forró olajban sütni. Lágy, selymes, krémes. de melegen nem olyan finom, mint langyosan, rósejbnivel, fehérboros tartármártással...
Szerintem finom a rántott vargánya, egyébként olyan pörkölt-féle a kedvencem belőle, kevesebb paprikával sok-sok friss petrezselyem zölddel, fokhagyma nélkül...hozzá 'nokedli'...
Én egyszer csináltam vargányából olyan rántott gombát, hogy brinzával volt megtöltve. Kicsit fura volt, de nem rossz. Szerintem rántva legfinomabb a laskagomba. Persze ízlések és pofonok... :)
Szerintem a rántottgomba nem a vargánya legelőnyösebb formája. Vagányapaprikás, olajban egy kis fokhagymával dinsztelt vargánya pirítóson, stb. jobban kihozzák a vargánya sajátságos ízvilágát.
Persze biztos van, akinek más a véleménye, ezért legalább egyszer biztos érdemes kipróbálni.
No én nem jártam "ekkora" szerencsével a Mátrában ma d.e. ... Használható vargányából 21 darabot találtam... És nem is hatalmasak...
Amiből sokat lehetett (volna) szedni: Bimbós pöfeteg (elég aprók), Nagy őzlábgomba és Sötét érdestinóru... Elenyésző mennyiségben láttam még Vörös és Tölgyfa érdestinórut, Arany és Molyhos (Csapottspórás ?) tinórukat, egy-két Gumós csiperkét (?), egy csoport Nyári laskát, Piruló galócát, egy db. Varashátú g.gombát, (öregecske) Kenyérgombákat és egy pici csoport Sötét trombitagombát.... hmmm... Most nem jut több látott ehető faj az eszembe...
Ezeken kívül: Párduc galóca, Pelyhes keserűgomba és ilyen-olyan (nem ehető) galambgombák.... Voltak még "apróságok", de azok felsorolásától eltekintenék... :-D
Köszi, vigasztaló. Érdekes, hogy rengeteg alkalmas hely lenne, ennek ellenére nemigen találni gombát, akad, de nem nagy mennyiségben. Vargányát is pár darabot találtam, olyan helye, ahol nem is számítottam rá, járda mellett nyírfatövön, tinórufélék vannak (aranytinóru, fenyőtinóru) meg kevés erdőszéli csiperke. A szárított gomba tényleg nagyon jó, most szegfűgombát szárítottam, meg tavaly szürke tölcsérgombából szárítottam sokat ősszel.