Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7579

A panirnál teheted a tejbe is, de akár sólébe is .

Ált:1 kg sajtra 8 órát lehet számolni 20% sóoldatban. Ha kisebb, időarányosan.

Én a (tejfölöspoharasakat ) lágysajtot ha nem porsózom, 3/4órát tartom a lében.

Előzmény: narancs1006 (7571)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7578

Próbáld az én leírásom alapján.:-)

Nekem évek óta működik, nagyon finom, bármire felhasználható.

Előzmény: Törölt nick (7576)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7577

Elsősorban hőfok. Hol oltod?

Másodsorban sok vizet veszít az alvadék.

Nem kell kevergetni mikor felvágtad, csak áthúzni, s hagyni a savón, hogy zsugorodjon.

Az alacsony beoltási hő, a kultúrázás és altatás hosszan, az alvadék nagyobbra darabolása mind azt segíti elő, hogy több víz maradjon a sajtban.

Lényeges a méret is.

Tejfölöspohár untig elég.

 

Előzmény: narancs1006 (7571)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7576

na akkor tudom, miért nem sikerült nekem se:-(

 

Előzmény: elefada (7575)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7575

Ha megszakadsz, ha száz évig csinálod, se tudsz normális aludttejet csinálni kecsketejből ezt tudomásul kell venni.

Ez ilyen.

Előzmény: Törölt nick (7570)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7574

:-)))

Előzmény: babuci73 (7565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7573

szia, jól ki kell csepegnie, 24órát 20-22 fokon

Előzmény: narancs1006 (7571)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7572

Ne ijedj meg, a friss sajt általában kicsit nyikorog. Néhány nap alatt elvileg elmúlik, egyes esetekben 1-2 hét múlva. Addig úgyis jó, ha áll a gomolya.

Előzmény: narancs1006 (7571)
narancs1006 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7571

Kedves Sajtkészítők!
Próbálkozom a sajtkészítéssel , csak azt nem tudom, mitől lesz kicsit gumiszerű a sajtom. Lágysajtot készítek Elefada leírása alapján, és sokszor sikerül is, de van hogy olyan gumiszerű lesz, egy picit csikorog. Ez mitől lehet? Nem megfelelő a hőfok, vagy valami más?
A másik, hogy végre sikerült ehető paneert készítenem. Azt hogyan kell sózni? Megszórni, áztatni, vagy belekeverni a kész masszába? Előre is kösz a tanácsokat!

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7570

Én most is minden második nap próbálok aludttejet csinálni kecsketejből, mert túrót szeretnék, de nem megy. :) Egyszerűen összeáll, mint a joghurt az elején, de a savótól nem igazán válik el. Egy ízben elvált, de a szilárdabb alvadék is túl könnyen szétesett.

Előtte fölmelegítem a tejet bőrözésig, és úgy hagyom 20 percig, majd gyorsan lehűtöm, és teszek bele kis kalcium-kloridot és vajkultúrát. Nyers tejből nem akarok semmit sem, ha lehet... Nem tudom, mit ronthatok el. Lehet, hogy már tavaly is, meg idén is rossz volt a vajkultúra, amit beletettem?

Előzmény: babuci73 (7565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7569

Nekem azzal, amikor a saját joghurtomból tettem mindig, vagy legalább is néhány alkalomig a következőbe, az volt a problémám, hogy minden alkalommal egy kicsit változott az egész. Csak akkor lett mindig szakasztott ugyanolyan (és így a lehető legmegfelelőbb), ha fagyasztott kultúrával csináltam.

Előzmény: krnemarika (7567)
SpencerGool Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7568

Én próbáltam egyszer és nem sikerült

krnemarika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7567

A joghurthoz a tejet fölforralom, majd visszahűtöm kb. 38 fokra. Akkor keverem hozzá az élőflórás joghurtot. Néhány óra alatt eléri a megfelelő állagot. Egy pohárnyit elteszek a következő adaghoz, a többit pedig ízesítem cukorral, gyümölccsel.

Előzmény: Andrea555 (7557)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7566

Köszönöm! 

 

Előzmény: Komondortanya (7563)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7565

Készül a túró. Jónak tűnik, még egy kicsit várok vele és csepegtetem. :-)

Előzmény: elefada (7558)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 7564

Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor próbálkozom tovább :)

Előzmény: Törölt nick (7560)
Komondortanya Creative Commons License 2012.06.21 0 0 7563

Rendkívül egyszerű:):)

Én is az mjksz honlapján olvastam a receptet. A husit fokhagymás tejben kell áztatni 2 órán át, majd panírozni, kisütni. Én petrezselymes krumplit készítettem hozzá, meg tejfölbe fokhagymát aprítottam, sóztam, borsoztam, ez pedig a sima szósz hozzá. Ebbe mártogattam. Nagyon finom lett:):)

Előzmény: krnemarika (7556)
Tigimama Creative Commons License 2012.06.21 0 0 7561

"amugy ki vagy? 44 hozzaszolassal.

abbol 30 torolve......

troll vagy?"

 

Megértem az aggodalmad, de én voltam, csak egy ismerősömnek segítettem, mert fórumot akar nyitni, de a 30 hsz meg kell legyen neki, így elkezdett a számolósba írni, de azt törölték. Mondom, akkor segítek. Szóval nem troll.

 

Bocsánat az inkognitóért, Néha beolvasok ide is, meg a kecsisbe is, nosztalgiából, de mivel már rég nincs jószágom, így csak irígykedek!

 

:) Jó bulizást! :)

Előzmény: Törölt nick (7503)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 7560

helo, a galaktóz polimerizálódása okozza a joghurt nyúlósságát. feri mondja, hogy az igazi jó joghurt mindig kicsit nyúlós,nekem a 35 fok kicsit kevésnek tűnik, az ideális 38-42 fok, ezen tudnak a termofil bacik jól dolgozni. ha alacsonyabb felé viszed, kicsit nyúlósabb és kevésbé savanyú lesz a joghurt, ha kicsit magasabb felé, akkor savanykásabb.én csak ennyit tudok hozzátenni, mást nem sajnos

a joghurttal nagyon sokat kínlódtam én is, de már belejövök lassan

Előzmény: Andrea555 (7557)
elefada Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7559

Nyúlos oka lehet, nyálkaképző baci.

Megoldás:kiforrázni az eszközöket.

Tejföl, csak élőflórás alkalmazható kultúrának.

Előzmény: Andrea555 (7557)
elefada Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7558

Igen.

Azért 85-re csak célzottan viszem fel, mert akkor lágy , vízkötő túrót kapok. Ált megelégszem a 63 fokkal.

Ez nem édes túró!

Előzmény: babuci73 (7552)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7557

Sziasztok!

A tanácsotokat kérném. Igaz nem sajt ügyben ,de tejből :) Lehet már volt róla szó,de képtelen vagyok ennyit visszaolvasni.

Házi tehéntejből készítettem bolti (cserpes) joghurttal joghurtot.  másfél liter tejhez adtam egy doboznyit,és 35 fokos sütőben tartottam 5-6 órát. Van hogy finom ,jó a joghurt,van hogy "nyúlós"  Ez független attól,hogy bolti vagy meghagyott joghurtot teszek bele.

A másik.Jól olvastam itt hogy a túró készítésénél érdemes tejfölt beletenni a teje?

Köszönöm előre is.

krnemarika Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7556

Ez nagyon jól hangzik. Beírnád a receptet? Fokhagymásan szoktam sütni a sütőben, de még sosem próbáltam rántani. 

Előzmény: Komondortanya (7541)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7555

sziasztok, csinált már valamelyiktek cottage cheeset? ferinél tanultuk, de hátha csináltatok már, és adtok tanácsot.holnap nekilátok

Komondortanya Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7553

Rájöttem...

Most már biztos, hogy erre a célra marad a tehéntej..

Előzmény: elefada (7546)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7552

Ez az elefada?

 

Ha hökezeled, érdemes 85 fokra vinni,( több, vízkötöbb) de lehet hökezelés nélkül is.

30 fokon , 0,5 dl kultúra, vagy élöflorás tejföl, vagy pár szem CHN. 

Hagyd, hogy meginduljon a savanyodás.

2-3 óra mulva 5 l -be 2 csepp oltó elég.

6-8 óra alatt megalvad, de még várj, kostold meg, még édes.

Kb. kezdettól 16-18 ó után, mikor már savanyú, leszedem a tejfölt, sfelvágom,  hagyom 1/2  vagy 1 órát,

leöntöm, vagy leszívom a savót

vékony rétegbe kiteritve csepegtetem, de elég jól adja a savót ezen a höfokon, akár fel is akaszthatod, mint a kimelegítettet.

Krémesebb, kevésbé savanyú túrót kapsz.

 

Előzmény: elefada (7549)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 7551

El is árulod a Te verziódat? :-)

Az oltós édestúróra gondolsz?

Előzmény: elefada (7549)
elefada Creative Commons License 2012.06.19 0 0 7550

Ladányba jössz jul. első vasárnapján?

Előzmény: Törölt nick (7510)
elefada Creative Commons License 2012.06.19 0 0 7549

Ha az én verziómat csinálod a túrónak, 20%feletti a kihozatal, izben király.

Előzmény: babuci73 (7518)
elefada Creative Commons License 2012.06.19 0 0 7548

Küldtem levélkét!

Előzmény: genziana (7522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!