képek a 2009-ben ültetett suvenirról, írtam, hogy jóindulattal ceruza vastagságuak a hajtások - 4 hajtás közül a kettő gyehenna nagyon azzal nincs mit kezdeni. A másik kettőt milyen magasra hagyjam meg illetve vágjam vissza őket valamennyi szemre? Vagy csak egyet hagyjak meg?
Mivel azt írja, hogy 4 hajtás és fürt, akkor úgy gondolom, hogy nem tavaly ültette. Ha igen, akkor hibázott, mert az ültetés évében nem szabad ennyi hajtást és fürtöt hagyni. Én csak 1 hajtást (fürtöt semmit) szoktam hagyni addig, amíg fel nem megy a drótra.
SZIA,köszi hogy írsz, vérdió csemetét keresek,a kohaplant,lerarakatok kínálatában van. De az is lényeges mennyire messze vagyunk egymástól.én nógrád megyében lakom,balassagyarmattól 20km-re. az átadás átvétel szempontjából írom. van egy fórumozó egy másik topikban,de neki is igérték mára a kertészetben de nem kaptak
Hát, a fénykép sokat segítene. Nem írtad hány éves a tőke. Én úgy gondolom, hogy egy fiatal tőkén viszonylag sok/4/ vesszőt és fürtöt hagytál és ezáltal nem tudott megerősödni. Így látatlanba azt mondom, hogy két szemre vissza kéne metszeni, abból idén két erős vessző növekedne, amivel már lehetne kezdeni valamit. Azért tudálékoskodok, mert nekem is vannak Suvenír tőkéim és azt tapasztalom, hogy nem viszik túlzásba a növekedést. Ez természetesen függ a talajtól, stb. de fajta tulajdonság is lehet. De az is lehet, hogy az oltványnak, mikor vásároltad fejletlen volt/relatíve/ a gyökere és még nem tudott megfelelően kifejlődni. A trágyázás természetesen segíthet, de csak akkor, ha a tőke fel tudja venni a tápanyagot a fejlett gyökérzetével.
nekem tévedésből 3 tő suvenir szőlőm van (kettőt akartam venni, de egy másikra felcimkézett oltvány is suvenir lett). Nagyon nem egyformán fejlődnek, alapvetően a trágya és vízellátás különbözőségei szerint. No meg a föld különbözőségei szerint. Én hagytam őket amúgy vadasan, metszés nélkül 3 évig, kordonon. (automatikus szálvesszőzés). Meglehetősen sok lett e termés, annyira, hogy a mostani metszésnél 70-80 százalékős ritkítást csinálok, mert a sok termés miatt legyengült a fürtők minősége, az íz elkezdett közelíteni a víz íze felé. Adnék egy linket (németül, de az ábra a fontos), hogy a metszés drasztikusságárl legyen valamiféle normativ elképzelésed. Azt javaslom, hogy Te is hagyd magára egy évig a tőkét, max annyit, hogy a lehető legteljesebb benapozottság valósuljon meg. Erősödik a gyökérzet a sok meghagyott levél hatására, meg a tőke is erősödik.
Van egy tő suvenir szölőm ,( továbbra is elég vékonyka) 4 tőből indult vesszeje van kb még ceruza vastagságuk sincs.
Oké kicsit kiszedem körülötte a földet kislapáttal és adok neki marhatrágyát. De metszéskor ebből a 4 vesszőből mennyit hagyjak meg ?Lehet, hogy jobb lenne még inkább visszavágni közel a tőhöz?
Tavaly kíváncsiság miatt 1-1 fürtöt hagytunk kinevelni vesszőként -megjegyzem finom a gyümölcse-.
Pécsi Kutató néhány tételét ittam korábban, az ő déli fekvésük nem tipikusan savkimélő. Pontos számokra már nem emlékszem, de 5 körüli savakat emlegettek mustkorukban, augusztus közepe környéki szüretekből (ezek olyan 2007-9 körül lehettek). Bevallottan csak savpótlással készült ezekben az években. Nekem akkor még így is lágynak tűnt. Tolnában könnyen lehet lehet, hogy szebb arcát mutatja. Persze aki ezeket a parfümös borokat szereti, gyakram nem is haragszik meg ha szolídabbak a savak...
Pont tegnap ittam pár pohárnyit a Tolna Borház 2013-s Jázminjából. Vállalható, de nem innám szívesen, talán az ottonel muskotályhoz tudnám hasonlítani, de annál ez sokkal vastagabb volt, és kesernyésebb, a savai rendben voltak.
A válasz nem egyszerű. Más a fagytűrés mély nyugalom és később a kényszernyugalom idején. Sok függ a vesszők beérésétől, mennyire volt terhelve a tőke. Fiatal, vagy idős a tőke, milyen a tőkeforma magassága, stb. Általánosságban elmondható, hogy a csemege szőlők rügyei fagyérzékenyebbek a borszőlőkénél.
Nálam 2012-ben a februári -24 fok néhány fajtánál részleges fagykárt okozott. Más években a -15 fokot fel sem vették. Én azt tapasztaltam, hogy a decemberi, januári fagyok általában nem tesznek nagy kárt. Akkor van gond, ha egy enyhe időszak után a szőlő kimozdul a mély nyugalmi állapotából és kap egy -20 fok hideget. Ilyenkor nem bírnak sokat a rügyek. A bosszantó az, hogy először a rügyek azon része fagy el, ami a termést hozná, csak ez után szenvednek kárt a mellékrügyek, melyek csak hajtást nevelnek.
Bizonyos fajták igen fagyérzékenyek: Pannonia kincse, Cardinal, Afuz Ali, Kismis Moldavszkij, Favorit, saját tapasztalatom szerint. A Crimson és Thompson Seedles is tövig fagyott nálam 2012-ben, most kezdenek magukhoz térni.
Viszonylagosan fagytűrőek nálam: Palatina, Teréz, Csaba gyöngye, és főleg a Fehér és Piros Saszlák, ezek még sosem fagytak el és a Hamburgi muskotály sem!
SZiasztok ,mindenkinek!van valaki a fórum társak közül aki felvidékről szlovákiából ír? segítségre volna szükségem,vérdió csemete beszerzésben.cím van csak helyismeret nincs.
Köszönöm a választ,Esteleg valaki foglakozik nektár vagy pinot noir szölökel??Öszel telepitetem mindegyikböl.kinek mi a véleménye?már végigolvastam mindent amit a neten irnak roluk.Tapasztalatokra lennék kiváncsi.Minden érdekel.Elöre is köszi.Mindenkinek jo metszést
A jázmint a pécsi Kutató nemesítette kb. 10 éve. Rezisztens, permetezni nem kell. Belőle készült bort párszor kóstoltam, nekem túlzottan, parfümösen muskotályos, de ez nyilván ízlés kérdése. Viszont kis túlzással nem lehet elég korán szedni, hogy a savai ne lágyúljanak le. Egyébként is igen korai érésű. Néhány környékbeli termelő próbálkozgat vele, talán a Hársék Szajkon, ők biztosan tudnak több részletet róla.
Egy olyan kérdésem lenne hogy kén alapu lemosopermetett kaptam .Nem gond ha azzal permetezem az othello szölöm?Ha jol tudom akkor csak leveles állapotban árt a kén az othellonak nem?Ilyenkor nem árt neki nem?
Nem elírás, Így a helyes és nem a blue. Francia nyelvű közegből (Svájc) terjedt és terjed, kék színű, muskotályos, kb a palatinával (ugyancsak muskotályos) egy időben érik. Lisztharmatra toleráns (akárcsak a palatina), és minimális magja van csak.
Nekem még nincs, de szeretnék mielőbb fehér és kék muskotályos szőlőt tenni egy tálba az asztalra, ezért kérem, ha valakinek már van, és a metszésen még nem jutott túl, jelezze. Kérni szeretnék néhány leeső vesszőt. Természetesen küldenék felbélyegzett válaszborítékot, esetleg cserébe palatina vesszőt, vagy bujtott, egy éves palatina tőkét (csak egy van belőle).
Előre is köszönöm.
Más. Igértem valakinek crimson magnélküli vesszőt. Megkaptam a címet, egy-két napon belül postázom.
1., Lenne pár nagyon egyszerű kérdésem, szőlőt telepítettem még 2012 őszén, támrendszert tervezek hozzá, a kérdés arra irányul, hogy ernyő művelés esetén (csupán 100 tőről van szó, 15-20 méteres sorokban) milyen huzaltávolságokkal érdemes dolgozni?
2., Kékszőlőt zúzás, 9-12 nap erjesztés, "préselés" után ha acéltartályba teszem és fejtés után átteszem egy új (beavatott) tölgyfahordóba az jó ötlet e? vagy ne szórakozzak és préselés után rakjak kapásból a fahordóba a "mustot"?
Kedves Collegák !! A tisztelet teljes kérdéseim ki ismeri a Jázmin illetve a Ferdinánd Lesepsz fajtákat ? A Ferdinándot Mathiasz alkotta .Elöre is köszönöm a választ